Badrumsfläktar
Att bo i USA innebär också att man vanligen har en badrumsfläkt som har alla möjliga slags "finesser". Under mina år i Sverige såg jag aldrig den typen fläktar som finns här (det innebär givetvis inte att de inte finns). I min lägenhet i Sollentuna fanns en rund "fläkt" i väggen som man kunde stänga eller öppna beroende på hur mycket man ville att den skulle suga, men det var inte en "fläkt" man satte på med en strömbrytare.
Här i USA är det vanliga att man har en strömbrytare och sedan kan det vara en fläkt som bara suger, det kan vara en fläkt som har sug och lampa (så när man tänder ljuset går fläkten också igång) och det kan också vara en fläkt som suger och som också värmer upp. Och vissa fläktar har alla tre varianterna, men då kan man välja om man vill ha fläkt och lampa eller "lägga till" värmen.
I min lägenhet i Lake Shastina hade jag faktiskt ingen fläkt utan fick öppna fönstret. Däremot hade de på nedre plan fläktar. Ofta är de amerikanska badrumsfläktarna högljudda. I en av lägenheterna på nedre plan bodde en man som av någon mystisk anledning var tvungen att ha på sin badrumsfläkt 24/7 vilket hördes väldigt väl i mitt sovrum. Vet inte varför han ville ha den på hela tiden men hans fläkt var helt utsliten när den fick bytas ut vid ett tillfälle.
Där jag bor nu har jag en fläkt som faktiskt har både sug, ljus och värme. Wow! :) Även i mitt nuvarande hus verkar folk ha en förkärlek att ha på sina fläktar timme efter timme. Kanske det är något amerikanskt, inte vet jag. De hörs i alla fall.
Eftersom fläktarna ofta låter mycket brukar jag bara ha min fläkt på när det behövs. Jag föredrar nog att ha fönstret öppet i stället. Har man inget fönster är det givetvis bra med en fläkt.
Min nuvarande hyresvärd hade ett 16 sidor långt hyreskontrakt! och där stod det bland annat att man skulle använda badrumsfläkten. Dessutom stod det att man skulle använda köksfläkten om man kokade på spisen - uppenbarligen har det inte bott särskilt många vuxna i de här lägenheterna eftersom de har totalt överflödiga instruktioner. :) Jag har faktiskt en bra köksfläkt i den här lägenheten. I Lake Shastina var det en fläkt som blåste ut, det den sög upp, rakt ut i rummet!?! Vet inte riktigt vilken nytta det gjorde.
9 comments:
Allt fler har en fläkt i badrummet i Sverige också numera. Kanske en följd av att det är så mycket fuktskador. Tidigare generationer duschade och badade inte så ofta som man gör nu och då hann badrummet torka upp mellan gångerna.
Vårt hus, som är byggt i slutet av 70-talet, har en mekanisk frånluftsfläkt på taket som ventilerar hela huset, inklusive köket och badrummen. Det funkar så bra att när vi vill elda i braskaminen får man öppna ett fönster eller stänga fläkten, annars drar fläkten in all röken i rummet! Tack och lov är fläktljudet väldigt diskret och hörs knappast alls inomhus.
Jag tror att alla badrum som inte har fönster måste ha en fläkt. Det jag saknar är att det inte finns golvbrunnar i badrum i USA. Det finns väl i nästan alla svenska badrum? Snart hoppas jag att vattensnåla toaletter kommer infinna sig i USA, fortfarande väldigt ovanligt, men i Sverige finns de ju överallt (de där man kan välja hur mycket den skall spola beroende på behov).
Malin,
Alla toaletter jag har träffat hemma här i USA är vattensnåla, om dom inte är supergamla. :)
Heather i Buffalo, NY
Heather, wow, inte här i Maryland. Endast på sonens skola som är en "grön" skola. Värst är det på bio, flygplats eller liknande där de har självspolande toaletter. Där används mycket vatten!
Konstigt, för jag önskar det fanns mera vatten i toaletter för ibland finns där inte så himla mkt i dom där vattensnåla ;)
Olgakatt: Jaha, så det har börjat förändras också i Sverige. Jag har uppenbarligen "gamla kunskaper". :) Bra att den är tyst. Här låter fläktarna ofta som mindre fabriker.
Malin: Det kan nog stämma betr. fönster resp. fläktar. Golvbrunn - ja det stämmer. Har aldrig sett några golvbrunnar här i USA. Vattensnåla toaletter är inte vanliga i USA. Håller helt med dig.
Heather: Måste hålla med Malin - vattensnåla toaletter är ovanligt. Nyare toaletter är nog mer vattensnåla men jag har mest sett de som använder hur mycket vatten som helst. Buffalo kanske ligger före.
I den gamla lägenhet i Orchard Park så lät fläkten i badrummet... men i denna nya här i Hamburg, så låter det inte alls; a/c'n låter mer, haha!
Nja, det beror på hur gamla toaletter är och märken. =) Det beror inte på där man bor för stad ;)
Jag vill inte framstå som en besserwisser men all amerikanska toaletter som är tillverkade de sista femtån åren är vattensnål. Dvs 1.6 gpf. Inte att förväxla med de nya europeiska med en knapp för mindre spolning och en för mer spolning. Två helt olika saker. För övrigt så börjar de med knapp att säljas mer och mer här i U.S.A. Såg en här på Home Depot i Knoxville, Tn som inte är känt för att vara någon metropol precis.
Tennswede: Tack för det klargörandet. Då har jag uppenbarligen bott i äldre hus eftersom jag alltid haft toaletter som spolar enorma mängder med vatten. Bra att amrisarna fattat det här med vatten"konservering".
Post a Comment