När jag var i Sverige gick en TV-serie i Kanal 5 som heter "Gränsbevakarna USA". Jag tittade på ett av programmen och det var intressant att se den vardag som USAs gränspoliser lever med. De har att göra med folk som försöker komma in illegalt i USA, folk som smugglar droger, de som har med sig alla möjliga konstiga saker över gränsen, osv, osv.
Varje dag försöker människor att ta sig in illegalt i USA och många lyckas. Att bevaka alla långa gränser är givetvis omöjligt och vad jag förstått är det många som helt enkelt går över gränsen. Eftersom USA fortfarande är ett attraktivt land för människor att komma till har gränspolisen i USA ett tufft jobb.
Det sägs alltid att även om man kommer lagligt till USA är det upp till gräns- och passkontrollanten att säga ja eller nej. Den makten har de faktiskt. Om man kommer med Visa Waiver eller ett visum kan det bli ett nej om de har någon som helst anledning att vara misstänksamma. Givetvis släpps de flesta in men det kan vara bra att komma ihåg att ingen egentligen är garanterad att bli insläppt.
Första gången jag kom till USA - det var 1985 - skulle jag hälsa på personer som jobbade med en stor miljörörelse i Los Angeles. Jag hade sanningsenligt skrivit var jag skulle bo på min I-94 blankett (den där gröna pappersblanketten som fortfarande delas ut på flygplatsen och flygplanet och som alla som inte har grönt kort eller är amerikanska medborgare måste fylla i) och det var på miljöorganisationens kontor där de även hade hus där anställda bodde. Genom att jag inte skulle bo på ett hotell eller hemma hos en privatperson blev passpolisen misstänksam. Jag var inte så van att resa själv och blev mer och mer nervös när de frågade var det var för organisation - de trodde att det var en religiös organisation av någon anledning och det var tydligen en röd flagga. Det tillkallades fler personer och jag trodde faktiskt att jag inte skulle bli insläppt. Jag reste med visum eftersom Visa Waiver inte fanns 1985. Till slut blev de övertygade att jag inte var något hot och jag blev insläppt.
Under mitt första år när jag hade träffat Michael reste jag som turist, med Visa Waiver, flera gånger och stannade tre månader varje gång. Det var alltså före 11 september och allt var annorlunda då. Jag hade varit i Mt Shasta under sommaren under 3 månader, rest hem till Sverige och stannat där ca 3 veckor. När jag sedan kom till passkontrollen i San Francisco undrade mannen varför jag rest ut och jag sade, sanningsenligt, att jag rest ut för att jag var tvungen. Hans attityd ändrades när jag sade det men han var misstänksam och hade nog varit litet tveksam att släppa in mig.
Efter att ha sett TV-programmet om amerikansk gränspolis förstår jag litet mer varför de är rätt hårda och tuffa. Men det är bra att vara förberedd att man kan bli utfrågad om de blir misstänksamma, även om allt egentligen är i sin ordning.
Som avslutning vill jag bara berätta om ett par "fall" där svenskar sökt turistvisum (B-2 heter det och det kan man söka om man vill stanna längre tid än 3 månader) och fått avslag hos Amerikanska Ambassaden i Stockholm. Det är personer som följt alla regler och haft både tillgånger och kopplingar till Sverige men som ändå blivit nekade visum. Vet inte om det här är något nytt eller om det överlag blivit svårare att få B-2 visum sedan Sverige gick med i Visa Waiver. Kan vara bra att veta att det krävs mycket bevis för att övertyga de som intervjuar på Ambassaden.
Bilden från Wikipedia - visar "immigration inspectors" 1924.