Sunday, January 13, 2019

Händelser vi minns

Ibland är det intressant att fundera kring stora och omvälvande händelser som påverkar människor på olika sätt.

De flesta amerikaner minns var de befann sig och vad de gjorde när presidenten John F Kennedy (JFK) sköts i Dallas, Texas den 22 november 1963. Det var en händelse som påverkade hela USA och som etsade sig fast hos de allra flesta. Precis som 11 september 2001 som helt förändrade USA och som fortfarande påverkar hela samhället. Man kan även dra parelleller till mordet på Sveriges statsminister Olof Palme 1986 och hur det påverkade Sverige och det svenska samhället.

Jag var för liten för att minnas något av mordet på JFK när det skedde 1963. Jag minns 11 september och Palmemordet mycket väl. Alla dessa omvälvande händelser har omgetts av spekulationer och frågor kring händelseförloppen och vad som skedde.

John F Kennedys familj gick vidare så gott de kunde och sonen JFK Jr växte upp till en av de mest påpassade kändisarna i USA. Den 16 juli 1999 gick JFK Jr bort alldeles för ung i en flygplansolycka där även hans fru och hennes syster omkom.
Alldeles nyligen visade man ett 2 timmar långt program hos TV-kanalen ABC om JFK Jr och hans fru Carolyn. Jag tittade på detta eftersom jag av någon anledning inte mindes särskilt mycket av rapporteringen 1999 när JFK Jr omkom. Jag bodde i USA då men följde inte dessa nyheter direkt.

https://people.com/politics/the-last-days-of-jfk-jr-exclusive-trailer/

Däremot minns jag mycket väl nyheterna sommaren 1997 (min första sommar i Mt Shasta) när prinsessan Diana omkom. Jag blev chockad när jag hörde om vad som hade hänt och kunde inte riktigt förstå att hon inte fanns längre.

Vissa händelser påverkar hela samhällen och till och med länder och ändrar för alltid kursen på något sätt. Mordet på John F Kennedy är ett exempel på en sådan händelse.

En kort video om JFKs begravning och hur människor reagerade inför denna händelse som skakade USA.Igår lördag åkte jag till Mt Shasta för att handla mat och när jag körde såg jag fantastiska moln (lenticular clouds) men hade givetvis ingen kamera. Eftersom jag har inte har egna bilder får jag länka till ett foto som ligger ute hos Facebook och som visar molnet från motorvägen I-5 när man åker norrut mot Mt Shasta. Dessa moln är verkligen speciella och häftiga.

https://www.facebook.com/KCRAMarkFinan/photos/a.336177666448056/2158961480836323/?type=3&theater

14 comments:

Äventyret framtiden said...

Mordet på president Kennedy gav genklang över hela världen. Jag minns väl den dagen! På kvällen här hos oss, satt jag på golvet vid mammas säng och hon kammade mitt hår medan vi pratade om allt som hade hänt just den hösten. För oss var det en av alla "hemska" händelser den hösten.
Kennedy Junior var på Åland en sommar och paddlade runt här på norra sidan. Minns att han dog i en flygolycka. Den familjen verkar nästan vara hemsökt.
Jag lyckades tyvärr inte öppna länken till molnen.
Ha en fin dag Anne-Marie!

Från Glam till Damm said...

Hej,
Ja, tänk vika händelser. Jag har elever nu som vare sig vet vem Kennedy eller Palme (eller Prinsessan Diana) ens var. Så trist och sådana stora ikoner.....Jag tyckte att världen blev lite gråare den dagen Prinsessan Diana försvann från oss för alltid. Jo, apropå Palme Mordet...Läs eller lyssna på Anders Jallais senaste bok Källa Erik...

Kramen och ha det gott och tusen tack för din kommentar hos mig,
Anneli

Anne-Marie said...

Karin: Jag var litet för liten (bara ett par år) när mordet på Kennedy skedde. Men jag har ju förstått att detta mord skakade om USA och kanske världen i övrigt. Människor var på djupet påverkade och i sorg.
Jaha, Kennedy Jr var till och med på Åland. Intressant. Familjen Kennedy har verkligen haft många tragedier. I TV-programmet visade man att flera personer inom Kennedyfamiljen omkommit i flygolyckor vilket jag inte kände till.
Men vad märkligt med FB-länken. Kan FB vara som YouTube att man kanske inte ser allt beroende på var man bor. Jag kan till och med gå till den utan att vara inloggad. Vad synd att det inte gick att se bilden.
Ha det bra Karin!

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Oj, lär man sig inte i skolan i Sverige vem Olof Palme var? Det verkar ju litet märkligt tycker jag. Det mordet påverkade ju Sverige på djupet. Minns att många människor upplevde att Sverige inte längre var tryggt och säkert. Det var det säkert inte innan mordet men tydligen hade många människor den upplevelsen.
Prinsessan Dianas död blev jag chockad av. Hon var lika gammal som jag och jag minns att jag påverkades av beskedet om hennes död.
Tack för boktipset! Ser ut att vara en intressant bok. Finns många frågetecken och konstigheter kring det mordet. Ser att han har några böcker på engelska hos Amazon - dock inte den boken. Det går ju tyvärr inte att enkelt beställa böcker numera från Sverige till USA.
Kramar!

Annika said...

Verkligen.
Så är det. man glömmer det aldrig. Ja, JFK, var ju inte född då, men det mordet skakade hela världen. Vet att mina fldrar och andra som var med, minns EXAKT var de var då de hörde.


Olof Palmes död minns jag som om det vore igår. Jag kunde inte sova den natten, skulle flytta till min första egna lgh dagen därpå, var nervös för det. Jag hade på nattradion, och jag slumrade till, och när jag vaknade spelades klassisk musik, och jag tyckte det var märkligt ... och ngn sekund senare kom rapporten, och jag stelnade till totalt. Min pappa hade varit på en fest, och kom hem strax därpå (min mamma och bröder var på sportlov i Närpes). Jag berättade för pappa, och han visste ju inget. Vi slog oss ner vid tv:n som sände. Sverige blev sig aldrig likt efter Palmes död, hela riket skakades i grunden. Och jag var på begravningen, inne i stan den dagen. Det var isande kallt, och jag minns det mkt väl, kistan genom staden, Lisbet Palme och pojkarna ....

11 september, som ristat i minnesbanken. Jag bodde här sedan 8 år då det inträffade, Karolina hade precis börjat KG. Minns den dagen som det vore igår, allt är som en film. Från ögonblicket då jag hörde om det, till det att min svärfar inte var anträffbar på flera timmar han var i Pentagon precis när planet störtade in där, till hotet om planet som var på väg mot DC (det som passagerarna tog kommandot över som störtade i PA). Att vara i DC-området den hösten var overkligt på SÅ många plan. Jag hämtade posten med latexhandskar och öppnade den utomhus länge den hösten (Anthrax-hoten).
OCH USA blev sig heller aldrig likt, det attentatet skapade sprickor i landet som aldrig nånsin kan repareras.

Diana, var i Myrtle Beach på semester. Minns det som om det vore igår också. OCH begravningen. SÅ sorgligt.

Michael Jacksons död sitter också inristat i mig.

Ja, nog är Kennedy-familjen drabbad, det kan man nog lugnt säga.

Kramar!

Channal said...

Vissa saker sitter kvar... man glömmer aldrig. Själv föddes jag 1963, minns däremot månlandningen som vi satt o tittade på TV. Minns 11/9, mordet på Palme o Anna Lindh.

KRAM Anna

Anne-Marie said...

Annika: Det är intressant med händelser som etsar sig fast hos människor över hela världen. Och händelser som påverkar människor på djupet.
Palmemordet tror jag förändrade Sverige på djupet och att vi ser effekterna även idag. Eftersom det var helg var jag inte uppe lika tidigt som vanligt och när jag vaknade runt 8-tiden lyssnade mina föräldrar på radion och det var bara klassisk musik.
Jag var aldrig inne i stan på begravningen men såg blommorna på Sveavägen.
Ja 11 september gjorde USA till ett land med mycket mera rädsla och misstänksamhet jämfört med hur det hade varit tidigare. Min pappa ringde på morgonen (han gick bort ett 2-3 veckor senare) och undrade om jag sett vad som hänt. Jag gick i skolan då och jag minns att jag tyckte det var så konstigt att ingen pratade om det som skett.
Dianas bortgång förändrade också världen på ett påtagligt sätt. Och även Michael Jacksons död.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Anna: Ja, vissa saker finns alltid kvar i minnena hos människor och påverkar under lång tid.
Jodå, månlandningen tittade jag också på. I svartvitt. :)
Just det ja, Anna Lindh var också en händelse som skakade Sverige. Jag bodde i USA då vilket gjorde att jag inte var mitt i det hela utan litet mer på distans.
Kram!

Gunnel said...

Jag var tonåring när Kennedy mördades och jag minns att vi satt och tittade på Hylands hörna på TV. Eftersom jag besöker Dallas lite då och då har jag varit i just den korsningen där det hände. Det målade vita korset mitt i gatan känns lite makabert, tycker jag, men är tydligen en stor turistattraktion. Kram

Annica said...

Dagen John Kennedy mördades var jag för första gången ensam ute och körde bil med nytaget körkort. När jag kom hem var den fruktansvärda nyheten i både radio och TV. Glömmer aldrig känslan av overklighet. Och när Robert Kennedy mördades låg jag rejält sjuk i lunginflammation. Minns hur jag hostade mig igenom de intensiva nyhetsdagarna.
Under årens lopp har det verkligen hänt mycket som för alltid förändrat världen. Och som unisont fått den att dra efter andan. När det händer riktigt hemska saker blir vi alla liksom ett enda folk.
Kram från kallt norr (-23°)!

Anne-Marie said...

Gunnel: Det verkar som om de allra flesta minns vad de gjorde när de hörde om mordet på JFK.
Just det ja, du besöker Dallas ibland. Har aldrig varit där eller till Texas. Jaha, de har målat ett kors. Intressant.
Kram

Anne-Marie said...

Annica: Tror precis som du skriver att de allra flesta människor upplevde att mordet på JFK var overkligt. Han var ju omtyckt och verkade göra ett bra jobb vad jag har förstått. Jag var fortfarande litet för liten för att minnas detaljer kring mordet på Robert Kennedy. Usch, låter inte trevligt med lunginflammation.
Det verkar som om stora händelser kan samla människor. Man undrar om det som hänt nu i Sverige med regeringsbildandet kan samla människor att protestera eller om svenskarna har blivit alltför bekväma.
Kramar från ett mycket regnigt Weed!

Anonymous said...

Hej Anne-Marie

Vad tycker du om er president Trump?


Mvh
/SWEDEN

Anne-Marie said...

Anonym/SWEDEN: Haha, antar att hela Sverige skriver. ;)
Detta är ingen politisk blogg så avstår från att kommentera. :)