Sunday, September 17, 2017

Jag arbetar inte som lärare

... däremot gjorde min mamma det. Under årens lopp har jag fått flera email (kom ett senast häromdagen) som undrar hur det är att arbeta som lärare här i USA. Varje gång får jag säga att jag arbetar på ett kontor och har ingen erfarenhet av att arbeta som lärare.

Även om jag arbetar nära lärare och hör en del om deras arbetssituation kan jag ju inte säga att jag vet hur det är att faktiskt vara lärare. Mitt arbete är inom Distance Learning-avdelningen och vi supportar de kurser som erbjuds med videokonferensteknologi samt att jag är med och supportar kurser som erbjuds enbart via internet. Och som jag berättat om tidigare är jag och min kollega också skolans inofficiella web masters.

Min mamma utbildade sig till folkskollärare och undervisade i olika ämnen. När jag föddes tog hon en lång paus tills jag var runt 15 då hon kände sig tvingad att ge sig ut i arbetslivet igen på grund av de stämningar som då fanns i Sverige. På 60-talet var de flesta mammor hemma med sina barn men i mitten på 70-talet var det höga röster om att kvinnorna skulle ut i arbetslivet.
Innan hon gick i pension arbetade hon i Rinkeby utanför Stockholm och undervisade utländska barn i till exempel svenska. Det var en utmanande arbetsmiljö redan då (på 80- och 90-talen) och jag kan inte ens föreställa mig hur “rörigt" det säkert är idag. Tur att min mamma gick i pension redan 1995 och inte behövde vara med om alla problem som Rinkeby nu dras med.

Många inom “min" skola här i USA tilltalar lärare med Professor eller Dr. beroende på vilken nivå på utbildningen de har. För mig känns det litet märkligt med dessa titlar men helt klart finns en annan respekt här gentemot lärare jämfört med hur det är inom vissa skolor i Sverige.

Att vara lärare innebär mycket förberedelsearbete vilket jag minns att min mamma höll på med varje dag i stort sett. Hon var lycklig när sommarlovet kom och hon kunde ta en paus. Jag minns när jag var elev inom skolan att jag tyckte det var jobbigt att alltid hålla på med läxor och förberedelser inför prov och fördelen med att “bara" jobba på ett kontor är att jag faktiskt kan gå hem och inte behöva jobba. Vid några tillfällen har jag fått göra en del “hemarbete" men för det mesta behöver jag inte det.

Det har blivit litet mer höstlikt så tillvida att det inte är +30. ;) Vi har fått mycket kallare nätter vilket är skönt och till veckan lär det bli ännu litet kyligare men sedan blir det varmt igen. Och regn får vi se om det kommer något.

Så här ser vägen fram till min byggnad ut på skolans campus. Togs i fredags.

12 comments:

Gunnel said...

Jag har förstått att det är lite annan syn på lärare i USA mot hur det är i Sverige. Även i Luxemburg är det annorlunda. framför allt så är de väldigt välbetalda där. Kram

Steel City Anna said...

Flyttar jag till Sverie blir det lärarjobb för mej. Jag är utbildad gymnasielärare i svenska och engelska. Jag hör både solskens- och mardrömshistorier från mina kollegor i Sverige, det är nog både och. Jag gjprde min lärarpraktuk i en stockholmsförort som har dyligt rykte och det gick bra. I England jobbar jag som private language tutor så det är inga disciplinproblem direkt :) visst är det skönt att kunna släppa jobbet när man går hem.

Malin said...

Jag är inte lärare men har många kompisar som är det. Tror att det kan vara väldigt tufft att vara public school teacher i USA idag. Mycket är baserat på provreslutat och även lön/bonusar får man efter hur eleverna klarar standardprov. Man har mer att säga till om på privata skolor men då oftast sämre lön. Många väljer ju att bli lärare för att man har mycket ledighet och är ledig när barnen är lediga. En annan sak är att ofta här ofta får lärare eller vikarier som inte är utbildade för det är en sådan lärarbrist. Det har även varit en liten skandal i vårt county då flera hundra lärare eller personal blivit avstängda och i många fall helt absurt som att flytta en ryggsäck och föräldrarna klagar att de tagit på elevens saker och man blir då automatiskt avstäng i månader i väntan på utredning. Många slutar då istället och då blir det ännu mer brist. När jag gick i skolan i Sverige på 80 talet så kändes det tryggt. Samma lärare, sällan vikarie, föräldrarna litade på skolan, men jag har hört att det liksom i USA nu är rotation på lärare och man kan få en massa vikarier osv.

Annika said...

Ja, nog är det skillnad på skolan här och hemma.
Absolut, Karolina har haft flera lärare som titulerats med just dr under de år hon gick K-12. Samtliga har titulerats Miss, Mrs eller Mr och sen efternamn, om det inte varit just dr.
Men, man kan inte dra den kommunala skolan över en kam här i USA, den är SÅ olika beroende på var man bor, och i vilken kommun man bor.
Vissa kommuner håller otroligt hög klass och skolgången där är bättre än vilken privatskola som helst (bor i en sådan kommun själv, tack och lov.
Andra kommuner har ett helvete och det presteras lågt och det är vidriga förhållanden i de skolorna.
Orättvist är det, men så är det. TYVÄRR. Ju högre skatter i en kommun, desto bättre skolor, om man ska hårddra det hela.
Sen, absolut att standardprov och SOL och annat gör det kämpigt för lärare och skolor, inte så roligt och ganska jobbigt.
Jag kan egentligen, eller jag kan, bara uttala mig om skolorna här i min kommun, och de har varit otroligt BRA genom alla år. OJ vad jag tycker att K lärt sig, och att det varit avancerat. Mkt läxor har det varit, högra krav. Men också mkt feedback. Respekt är verkligen a och o och så ska det vara. Betyg redan från KG fyra ggr om året. Skitbra. Då tar man bort stigman runt betygen. I åk K-6 fick de betyg i både bemödande och presterande. OCH i ordning och uppförande. Jag är glad att K gick i skolan här, och inte i Sverige. Jag blir fasiken mörkrädd av svenska skolan, iaf många av dem. Förstår ju att det är stora skillnader där också skola till skola, Men ändå.
Men, det går inte att dra USAs samtliga kommunala skolor över en kam. Helt omöjligt, och bör inte göras.
Skolan, ett aldrig sinande ämne :-)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Gunnel: Jag tror att lärare har rätt mycket mera respekt med sig i USA jämfört med hur det är i Sverige. När jag var liten och gick på låg- och mellanstadiet hade eleverna fortfarande en del respekt gentemot lärarna. Ja, lärarna i Sverige lär väl inte vara särskilt välbetalda. Kram

Anne-Marie said...

Anna: Kul att få höra litet mer om vad du gör och vad du har “med dig i baggaget". :) Jag avundas inte de som är lärare med tanke på vad jag såg min mamma var med om. Hon hade det jobbigt ibland i den skolan där hon jobbade. Låter spännande att vara private language tutor och det är nog rätt annorlunda jämfört med att vara lärare inför en hel klass. Att ta med sig jobbet hem blir slitigt i längden.

Anne-Marie said...

Malin: Jag jobbar ju inom ett community college vilket säkert är annorlunda jämfört med andra typer skolor. De lärare vi har har inte fått sitt kontrakt förnyat (som styr löner osv) på flera år. De har en fackförening men tydligen inte särskilt effektiv. Min mamma blev lärare till viss del pga ledigheten och delvis pga att hennes föräldrar tyckte att det verkade vara ett bra jobb.
Det låter ju mycket märkligt med de händelser du beskriver och som lett till avstängning. Jag vet att mycket förändrades inom skolan i USA efter 11 september. Inget jag märkte i min skola men på “lägre nivåer" har jag förstått att det blev annorlunda. I Sverige verkar föräldrar ofta ha litet för mycket att säga till om betr. hur lärarna undervisar och vilka regler skolan har. När jag gick på lågstadiet hade vi flera vikarier i början och det var inte bra och hela klassen led av det under hela grundskolan tyvärr.

Anne-Marie said...

Annika: Ja, respekten verkar vara mycket mera utbredd i USA jämfört med Sverige. Tror att det i vissa områden i Sverige till och med blir skällsord som lärare kan få höra vilket känns absurt.
Ja, du har ju erfarenhet med skola och hur allt fungerar och just som du säger beror mycket på var man bor. Kan tänka mig att Reston har en hög kvalitet med tanke på typen kommun.
Det är intressant att många väljer var de bor här i USA just pga skolorna. Så tror jag rätt få i Sverige resonerar kring var de bor. Jag har ju aldrig behövt tänka på sådant i USA eftersom jag inte har barn men minns dina intressanta inlägg när du berättat om hur skolan fungerar.
Ja, det där med betyg är underligt hur det blivit i Sverige. Man verkar tycka att man kränker eleverna i Sverige om de får betyg medan det nog ofta är tvärtom, dvs de vet mer hur de klarar sig i skolan om de får bevis på det. Att få ordningsbetyg i Sverige idag skulle nog skapa stora rubriker och folk skulle bli upprörda. Vissa skolor i Sverige skulle nog egentligen stänga med tanke på hur det är där. Sedan finns det självklart riktigt bra skolor också. Men skolan kommer nog att genomgå mycket stora förändringar framöver med tanke på alla nyanlända.
Ja, mycket intressant att fundera kring och jämföra hur skolorna är i olika länder. Många skolor i Sverige tycker jag dock verkar ha det tufft nu och det tror jag inte är bra för barnen och ungdomarna.
Kramar!!

Från Glam till Damm said...

Hej,
Vilken intressant diskussion ditt inlägg genererar Anne-Marie. Jätte kul! Ja, det är stor skillnad på att vara lärare i Sverige och i USA och nackdelar och fördelar är jämt fördelade över båda länderna. Jag tror också att det gör stor skillnad på var man jobbar och i vilken skolform. Jag Titulerades som Mrs. Kershaw eftersom jag jobbade inom grundskolan och highschool. När jag gick på universitet i USA hade vi två instruktörer som titulerades som Dr. och resten var professor. Jag gillar när det är formellt för det skapar även en slags disciplin och respekt i skolan och inför ämbetet vilket i sin tur skapar mer ordning och reda och förhöjer känslan av det professionella och viktiga som skolan skall symbolisera, men som tappats bort här i Sverige och med det har disciplinen och arbetsron i skolan försämrats markant. Många utländska forskare tror faktiskt, och jag tenderar att hålla med, att det dåliga PISA resultaten från våra svenska skolor i stor del beror på att elever helt enkelt inte får någon studiero i skolan. Det är för bråkigt, stökigt, vilt, och för hög ljudnivå. Och elever har för det mesta ingen respekt för auktoritet och det daltas oerhört mycket. Jag kör amerikansk stil i mitt eget klassrum och har jordens ordning, disciplin och tystnad. och man behöver bara tala om en gång vad som gäller och sedan hålla stenhårt på det. Och så rökar det faktiskt vara så att barn och ungdomar mår bra av att veta vad som gäller och vad de skall förhålla sig till. Det skapar struktur och ordning samtidigt som det är förutsägbart och därmed rofullt.

Jag har ju jobbat inom DoDDS och det är ju det amerikanska försvarsdepartementets egna skolor runt om i världen och där var ju eleverna militärbarn. Ja, och som ni förstår så var det mycket få problem med disciplinen där. Hahah...de var ju redan vana hemifrån. Skönt som attans och också en mycket bra miljö för barn med diagnoser för allt var så otroligt strukturerat och ingen föll mellan stolarna. Militären tar hand om sina egna på det mest fantastiska av sätt.

Men jag gillar inte de orättvisa individuella lönesättningarna i Sverige och så skall skolan vara statlig och absolut inte kommunal och detta för att garantera en jämlik skola där alla skolor har samma resurser och samma ekonomi etc.

Kram och ha en fin dag!

Anneli

Eller klicka här said...

Från en känd blog i Sverige, en moderat bloggare.
Det ger i allafall en inblick i den Svenska skolan av idag.

http://iotakt.se/jag-tror-faktiskt-att-det-ar-kort/

Mvh Skogåsbon

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Kul att du också kommenterar eftersom du arbetar som lärare. :)
Tror det är en himmelsvid skillnad att arbeta som lärare i Sverige och i USA. Jag har ju inte gått i amerikansk skola förutom college så har ingen annan erfarenhet.
Ja, det kan säkert vara så att man genom att likställa alla inom den svenska skolan tappat bort respekten och statusen för lärarjobbet. Undrar om du-reformen startade något även där.
Den klassen jag gick i under hela grundskolan var stökig och mer högljudd troligen än andra klasser och det trodde man berodde på att vi haft flera olika vikarier när vi började i ettan. Det blev aldrig någon ordning och reda då. Och sedan gick vi i samma klass under 9 år så det blev ju ingen förändring i fråga om vilka som var i klassen.
Jag fattar inte hur det har kunnat bli så respektlöst i Sverige inom alla områden. Barn och ungdomar verkar ju helt ta över ibland och de vuxna verkar nästan vara rädda och kan inte säga ifrån. Jag blir arg när jag ser hur det är. Fattar inte att de vuxna kan se sig själva i spegeln och leva sina liv när de beter sig som de gör.
Jättebra att du kör amerikansk stil Anneli! Självklart att barn behöver struktur och ordning och reda. De testar gränserna och finns det inga gränser blir de “vildar" och det är det man ser inom skolan i Sverige. Mycket märkligt att svenskar föräldrar ofta helt tycks ha tappat den biten.
Militären och allt som rör den har jag ju ingen inblick i alls men kan tänka mig att det är ett helt annat “klimat" som råder där och disciplin till tusen. Skicka alla stökiga svenska ungdomar till amerikanska militären under ett tag så kanske det blir litet ordning och reda. ;)
Tack för dina kloka ord (som vanligt :)) och insikter inom skolvärlden.
Ha det bra och kram!

Anne-Marie said...

Skogåsbon: Välkommen hit!
Tack för länken. Jag tror nog också att det i många skolor i Sverige är kört. Har inte läst något tidigare av Jessica Stegrud.
Det är verkligen tragiskt att man i Sverige låtit kulturen bli som den är idag ifråga om hur skolan sköts. Och att ingen tycks säga ifrån på skarpen.