Saturday, June 17, 2017

Total eclipse 2017

I augusti kommer det att bli ett unikt tillfälle här i USA att se en total solförmörkelse på vissa platser.

För flera år sedan (2012) var det en "partial solar eclipse" som bland annat kunde ses bra här i Mt Shasta-området. Jag befann mig i Sverige just då så kunde inte vara med men många hade kommit hit för att se det hela och jag har sett bilder på den och det verkar ha varit en häftig upplevelse. :)

Den 21 augusti, för första gången på 99 år, kommer en total solförmörkelse att kunna ses från delar av hela kontinentala USA. NASA har skapat ett antal kartor över de stater där man kommer att kunna se solförmörkelsen. Här i Kalifornien kommer den inte att kunna ses (vet inte om den blir partiell eller inte) men däremot i Oregon där man kommer att se den från ett antal orter.
NASAs sida med många riktigt bra kartor som visar vart man skall bege sig om man vill se solförmörkelsen.
https://eclipse2017.nasa.gov/

Skall man se en historisk solförmörkelse måste man givetvis ha speciella "eclipse glasses" men även andra saker kan vara "bra att ha" som T-shirts, vykort, bildekaler osv så mycket säljs via olika hemsidor som reklam för solförmörkelsen.

Jag har ett svagt minne av en partiell solförmörkelse när jag var liten. Det blev halvmörkt, fåglarna tystnade och det var en mycket underlig känsla. Försökta "googla" och se när det kan ha varit men det har tydligen inte varit någon total solförmörkelse sedan 1954 i Sverige (innan jag var född) och bara partiella sedan dess.

En bra hemsida med allt man behöver veta för att kunna uppleva solförmörkelsen.
https://www.greatamericaneclipse.com/

Vi skall få en ordentlig värmebölja nu till veckan - kanske uppemot +35 eller mer - så nu blir det varmt hemma. Tog en härlig promenad till skogen nu på eftermiddagen och fortfarande finns det en del blommor.

Blommor som växer utanför "min" byggnad på skolans campus.En söt blomma i skogen - vet inte vad den heter.


Den här tycker jag om - Indian paintbrush - som det finns några av vid skoggstigen.

21 comments:

Lena said...

Jag kommer ihåg solförmörkelsen 1954 som du nämner. Jag var 5 år och stod med min mamma och vi hade sotade glas och skulle titta lite. Det kändes ganska otäckt, kommer jag ihåg att jag tyckte. Helt plötsligt blev det svart och tyst mitt på dagen. Ja, den känslan från då finns kvar.
2012 däremot kändes det bara lite kul. Hade då förberett mig med dubbla solglasögon!! och sådant där skydd som svetsarna har!

Gunnel said...

Jag minns också solförmörkelsen när jag var barn. Min mor var väldigt noga med att vi fick absolut inte titta upp emot solen. Det var en lite spännande och för ett barn nästan skrämmande upplevelse,

Marina said...

Jag har också något minne av att vi stod och tittade mot solen genom något när den var delvis skymd. Eftersom jag inte heller var född 54 så var det troligen någon av de partiella förmörkelserna när jag var liten.

Channal said...

Himlavalvet är fascinerande... solförmörkelse, jätteblodmåne och stjärnfall. Rymden är oändlig... bara att titta upp på alla stjärnbilder är spännande. Undrar om vi också kan se solförmörkelsen.

Phuu! Vilken hetta ni får! Vackra blommor, smörblommor hör till favoriten.

KRAMAR Anna

Anonymous said...

Hej fina blommor. Den gula ser ju ut som våran smörblomma. Trevligt med blommor ute i naturen. Som kan va väldigt vackra. Hälsningar Kristina och Stig i
Udde.

Steel City Anna said...

Låter spännande! Cool blomma, den sista.

Anne-Marie said...

Lena: Du är litet äldre än mig så förstår att du har några minnen av solförmörkelsen 1954. Just det ja, sotade glas kunde man också ha. Det jag minns av solförmörkelsen som inte var total (på 60-talet troligen) var just den där konstiga känslan att det blev tyst - inga fåglar som kvittrade och att det kändes mystiskt på något sätt. Solförmörkelsen 2012 har jag inga minnen av från Sverige. Minns inte om den kunde ses där eller om det var mulet. Bra med skydd! :)

Anne-Marie said...

Gunnel: Kul med några som minns den total solförmörkelsen 1954. :) På den tiden fanns ju inte TV och filmer med häftiga specialeffekter och allt var litet “enklare" så kan tänka mig att det var litet skrämmande. Solen skall man vara försiktig att titta på men med skydd borde det gå bra.

Anne-Marie said...

Marina: Jag hade för mig att det var en total solförmörkelse när jag var liten men det var det tydligen inte. Allt var liksom litet “större" när man var liten. :)

Anne-Marie said...

Anna: Visst är himlavalvet fascinerande. När jag bodde i Lake Shastina (här i Mt Shasta-området) såg jag Vintergatan väldigt tydligt. Och det intressanta tycker jag är att det vi ser faktiskt kanske inte finns kvar längre pga hur lång tid det tar för ljuset att färdas.
Smörblommor är verkligen fina. Ja, det är litet väl varmt utan luftkonditionering vilket jag inte har hemma.
Kramar!

Anne-Marie said...

Hej Stig,
Ja det är en tid nu innan det blir för torrt som vi fortfarande har en del blommor. Vilda blommor är vackrast faktiskt tycker jag. Jag tror att den gula är en smörblomma även om den kanske är en litet annan variant än den i Sverige.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Anna: Jag tror att solförmörkelsen kommer att bli ett jippo som många kommer att bege sig till. Framför allt då den kommer att kunna ses från delar av hela kontinentala USA.
Indian paintbrush-blomman är fin tycker jag.

Äventyret framtiden said...

Även jag har en svag förnimmelse av en partiell solförmörkelse under min barndom. Jag är född 51 men är helt säker på att det inte var 54:ans jag minns. Så någon efter det har det varit.
Fascinerande och fängslande är det, onekligen.
Nu i år har du möjlighet att få vara med om ett. I augusti. :)

Anne-Marie said...

Karin: Jag försökte hitta information innan jag skrev inlägget när den partiella solförmörkelsen var på 60-talet (mest troligt) men hittade ingenting tyvärr.
Att det blir mörkt på dagen och fåglarna tystnar var det jag tyckte var mest märkligt och litet oroande nästan.
Jag kommer tyvärr inte att kunna besöka någon av de platser där man kan se den totala solförmörkelsen eftersom jag måste arbeta men det kommer säkert att visas på TV och via nätet. Självklart inte samma sak men ett litet “smakprov" i alla fall.

Annika said...

Ja, det ska bli riktigt läckert, ser fram emot det.
Precis som du har jag också minne av ngn partiell förmörkelse då jag växte upp. Tror jag var inne i stan då det hände, och jag ar beredd med solglasögon etc.
Men, när kan det ha varit?
Det ska bli riktigt kul att vara med om detta iår. Glad att jag hunnit komma tillbaka från norden då.
Även om den inte blir total precis här så kommer man ju absolut att se mkt av förmörkelsen där jag bor.
Kram>

Anne-Marie said...

Annika: Jag minns inte när den i Sverige kan ha varit. Sverige har haft flera partiella solförmörkelser så det kan ha varit olika som du och jag minns. Jag tror att den jag minns var i slutet av 60-talet eller början av 70-talet.
Just det ja, du är tillbaka till 21 augusti efter din långa tid i “höga Nord". :)
Skall bli intressant att se om vi också kan se den som partiell här i nordligaste Kalifornien. Jag kan tyvärr inte ta ledigt och åka till Oregon.
Kramar!

Cari said...

Vi reser till USA för att se solförmörkelsen.
En total solförmörkelse är verkligen fantastiskt. Värt en resa. Vi kommer att vara utanför Boise i Idaho. Hoppas på klart väder. Längre österut i Oregon är risken för moln större.
Det är total solförmörkelse ungefär var 18 månad men ofta över hav och där det inte är så lätt att se den. Så denna gång, och sen den 8 april 2024, är den över områden i USA där många relativt lätt kan se den.

Anne-Marie said...

Cari: Oj, det var inte dåligt att ni reser så långt för att se solförmörkelsen. Antar att ni kanske också kommer att “turista" utöver denna händelse.
Ja Boise ligger i linje med den bästa möjligheten att se solförmörkelsen. Vädret kan ju bli hur som helst så det är väl bara att hoppas på det bästa. :)
Det här blir givetvis ett stort jippo och många som kommer att resa till olika platser. Vi får se om vi får en partiell solförmörkelse här i nordligaste Kalifornien.

Cari said...

Att resa för att se solförmörkelser har jag "ärvt" från mina föräldrar. Jag har sett förmörkelse i Bulgarien och på Påskön och så nu i USA.

Nasa har en bra karta över solförmörkelsen där du ser hur stor den partiella förmörkelsen är där du bor.
https://eclipse2017.nasa.gov/eclipse-maps

Ja vi kommer att vara i USA drygt tre veckor. Startar i Chicago och slutar i San Fransisco. Med stopp vid olika nationalparker och state park på vägen. Naturen är så fantastisk i USA (så olika förstås men alltid häftig).
Vi kommer bland annat att vandra i Wyoming i fem dagar, med en grupp som startar i Jackson. Det ser jag verkligen fram emot.

Jag hoppas att värmeböljan snart lämnar Kalifornien så att du får ett drägligare sommarklimat.

Cari said...

Enligt denna karta kan man ha sett partiell solförmörkelse i Sverige 1961 eller 1968.

https://eclipse.gsfc.nasa.gov/SEatlas/SEatlas2/SEatlas1961.GIF

Hoppas den går att öppna. Sök annars via NASA.

Anne-Marie said...

Cari: Wow, vilka platser du har besökt. :) Förstår att du kommer till USA i år.
Jodå, jag har den hemsida från NASA och kartorna de har skapat.
Det var ingen dålig resa ni skall göra. Wyoming lär vara fint - har aldrig varit där själv.
Det har blivit mera drägliga temperaturer men Kalifornien är varmt hela sommaren.
Tack för länken. Då var det nog 1968 som var den solförmörkelsen jag minns litet av. Jag föddes 1961 så minns inget från den. :)