Thursday, December 24, 2015

God Jul!

Det här var kanske årets längsta dag när jag var liten. Eftermiddagen med julklappsöppnandet verkade aldrig vilja infinna sig och mitt tålamod prövades under många timmar.

Som jag skrev i mitt förra inlägg brukade jag klä julgranen på julaftons morgon. När jag klev upp doftade hela huset underbart av gran och ljusen lyste så vackert i mörkret.

Vi brukade försöka ta en promenad på förmiddagen medan det fortfarande var ljust ute innan jullunchen. Julkorven kokades och åts tillsammans med potatismos och brysselkål. När jag var en liten flicka var det även dopp i grytan vilket vi senare slutade med.

Efter jullunchen var det dags för fika om man ville ha och samtidigt tittade vi på Kalle Anka. Fortfarande förundras jag över att denna tradition tycks ha anammats av ett helt lands befolkning. :)

I en av FB-grupperna jag är med i hade man lagt upp en länk till Kalle Anka-programmet. Det verkar ha några år på nacken eftersom Arne Weise finns med som värd. Och det kan man inte se via SvT Play.


Arne Weise och Kalle Ankas Jul! (Hela!) by fredrik-pettersson

Till slut var det dags för julklapparna och oftast hade jag en rätt stor hög. Jag var ju enda barnet och min farmors enda barnbarn. Det var allt möjligt - böcker, kläder, någon LP-skiva osv. Minns ett foto som pappa tog där jag sitter vid min julklappshög iförd tomteluva. :)

Min farmor kom alltid och firade jul med oss och det var väldigt spännande tyckte jag eftersom hon tyckte om att leka med mig. Hon tog också med sig olika godsaker som vi åt under julen. Risgrynsgröt, griljerad skinka, rökt lax, inlagd sill, vörtbröd och annat gott tilltugg avnjöt vi på kvällen. Och självklart tittade vi på Karl-Bertil Jonssons jul när den kom 1975. En annan tradition som jag fortfarande håller fast vid. Karl-Bertil vill jag inte missa och som tur är visar SvT den även för oss som bor utomlands. "Det var då en välsignad jul" som Karl-Bertils ömma moder sade. ;)

http://www.svtplay.se/video/928353/karl-bertil-jonssons-julafton

Avslutar med dikten "Tomten" av Viktor Rydberg. Tycker den är så fin och passar så här på julafton. Önskar er alla en riktigt God Jul!

20 comments:

Steel City Anna said...

God jul! Fick en släng av nostalgi och tittade på klippet med julvärden på SVT play, sedan Kalle på youtube. Blev nästan som i Sverige :)

Anne-Marie said...

Anna: Jag har inte tittat ännu på Kalle eller Karl-Bertil men med datorn går det ju att titta när som helst. :)
God Jul till dig!

Rebekah M said...

Det är roligt att läsa om hur likartade julaftnar vi haft i vår barn-/ungdom. Jag är född -55, så att få se tecknat på teven var 'stort'. Jag tyckte det var så roligt när han målade schackbrädena med rutig färg. Har försökt att dra mig till minnes några speciella julklappar jag fick, men kommer inte på nå'n som sticker ut särskilt. De var många. Jag har en bror, men han är tio år äldre än jag, så det var nästan som att vara enda barn, eftersom han flög ut ur boet tidigt.

Hoppas Julen är god ... snart är det midnatt och snart är det över.

Kram,
Rebekah

FREEDOMtravel said...

Fina jular att minnas! Vi firade jul hos min mormor när jag var liten, och det var fint med julmat, kakor och julklappar. Nu har vi inte så mycket traditioner och igår blev jag sjuk (migrän) men idag ska vi åka till min mamma.

Carita Liljendahl said...

Kalle Ankas jul hör ju verkligen till då man är i Sverige :-)
Har firat några jular där, men här i Finland visas inte just det programmet traditionellt, annars skulle jag gärna kolla det.
Ha en bra juldag!

Anonymous said...

Hej! Jag har kollat in din blogg ett tag och jag gillar den. Men jag undrar om du har några barn?

Min plats i solen said...

God jul kära Anne-Marie!♥ Jag hoppas att du får njuta av sköna juldagar och visst är det intressant det där med vilka traditioner man har. Några som förändrar sig över tid och andra som förblir desamma.

Ta hand om dig vännen och god fortsättning!♥

Kram Lotta

Anne-Marie said...

Rebekah: Du är några år äldre än mig (jag är född 61) så vi har nog rätt lika minnen. :)
Ja de där schakbrädena var intressanta! Tänk om man kunde måla med sådan färg. ;)
Jag blev nog litet bortskämd med tanke på julklappar men nu blir det i stort sett inga alls.
Var på ett trevligt knytkalas igår (julafton).
Ha en fortsatt fin julhelg. Kram!

Anne-Marie said...

Helena: Men vad trist för dig att få migrän på julafton. Skönt att du mår bättre nu.
Barndomens jular finns för alltid fastetsade tror jag hos de allra flesta och de minnena bär man alltid med sig.

Anne-Marie said...

Carita: Jag tycker det är rätt intressant att ett TV-program kan bli så långlivat som tradition och att stora delar av Sveriges befolkning fortsätter att titta varje år. Såg den här artikeln som skrivits av en icke-svensk - kanske förklarar litet av fascinationen hos Sveriges befolkning: http://www.slate.com/articles/arts/culturebox/2009/12/nordic_quack.html
Ha en fortsatt fin jul!

Anne-Marie said...

Anonym: Roligt att du tycker om bloggen - tack!
Nej, jag har inga barn.

Anne-Marie said...

Lotta: Traditioner är intressanta som kulturfenomen och vissa kan man bara få en känsla för om man faktiskt vuxit upp i ett land. Det märker jag som bytt land.
God fortsättning kära Lotta! Julkram till dig!

Desiree said...

God jul Anne-Marie, det är märkligt att en tradition som Kalle Anka håller i sig fortfarande i Sverige. Kollade på det några gånger när jag och min bror var små men när vi blev lite större så slutade vi även om vi bodde i Sverige. Karl-Bertil tycker jag är en fin julsaga.
Jag hoppas du har haft en skön och fin jul. Lugnt och milt i Basel.
Kram och god fortsättning

Annica said...

De senaste åren har jag "svikit" Kalle & Co. Jag brukar strunta i honom då och då för att återigen se honom och hans kompisar och då känns de lite roligare igen. Karl-Bertil Jonsson ser jag inte heller varje år. Under helgerna finns det så mycket att titta på i TV. Ibland är det flera intressanta program som sänds samtidigt, tur då att man kan spela in eller se på nätet.
Men vissa dagar får både TV och dator stå tysta och mörka. En klar fördel när man ensam kan bestämma över på- och av-knapparna. ;) Gårdagen var dator-fri men inte TV-fri. :)
Hoppas du har sköna och vackra vinterdagar i Weed. Här var det 2-3 plusgrader, ösregn och blåst under juldagen så det vackra vita snölandskapet for illa. Nu är det kallgrader igen (-7) och blåsigt. Och VÄLDIGT halkigt. Usch! :(
Må väl! Annandagskram!

Tant Gröns Lilla Bod said...

Traditioner är viktigt för mig även fast jag fått lämna en del från min barndom av rätt naturliga skäl. När man beslutar sig för att leva tillsammans med någon så måste man ge och ta, även när det gäller saker som kan vara djupt rotade. Minnena kommer ändå att finnas kvar. :)

Jag önskar dig en fin fortsättning på helgerna och ett riktigt gott nytt år!

~ Maria ~

Anne-Marie said...

Desiree: Visst är det litet intressant att Kalle Anka blivit en så fastrotad tradition i Sverige. Jag tittar inte på Kalle numera men brukade alltid titta när jag växte upp.
Karl-Bertil hör till och det är tur att att SvT Play visar den utan blockering. :)
God fortsättning Desiree! Kram!

Anne-Marie said...

Annica: Jag brukar faktiskt inte titta på Kalle numera så är helt klart en svikare. ;)
Karl Bertil brukar jag faktiskt titta på varje år. Det roliga är att man kan delar av texten utantill nuförtiden. :)
Trevligt med egen kontroll av fjärrkontrollen. Datorn brukar stå på mycket hemma hos mig - däremot mindre TV-tittande.
Det finns litet snö på marken (fläckvis) men det har varit kallt det senaste dygnet. Usch, vad jobbigt med halka. Jag går mycket försiktigt där det finns snö/is pga det allvarliga fallet för snart 3 år sedan.
Lördagskram och ha det bra!

Anne-Marie said...

Maria: Självklart får man ge och ta i en relation och om båda har samma inställning brukar det gå bra.
Michael och jag firade inte jul så det var ingen som behövde anpassa sig. :)
God fortsättning och Gott Nytt År Maria!

Charlie sa ... said...

Fina minnen Anne-Marie! Jag har också tänkt på mina barndoms jular...några i Sverige men de flesta i Wien, hos min farmor. Så speciella och härliga de var!

Nu när året börjar gå mot sitt slut reflekterar jag över allt som hänt (och inte hänt :-) och det som gjorde 2015 extra speciellt var att vi äntligen träffades!

Stor varm kram och god fortsättning!

Lotta

Anne-Marie said...

Lotta: Låter verkligen som att du hade mysiga och fina jular hos din farmor. Minns att jag alltid brukade titta på nyårskonserten från Wien i svensk TV. Den brukar vara fin.
Mycket har hänt under 2015 - både i världen och på det personliga planet - och en av höjdpunkterna var vår "date" ute på Djurgården. :)
Skickar dig en riktigt stor julkram Lotta! God fortsättning till dig också.