Saturday, December 26, 2015

En helt vanlig lördag

God fortsättning till er alla! Annandag jul har kommit och gått i Sverige. I USA har vi en helt vanlig lördag. Som bekant är julhelgen mycket kort i USA med egentligen bara juldagen som den dag då julen firas av de allra flesta. En del amerikaner firar även litet grand på julafton men väldigt många arbetar den dagen. Annandag jul är ett okänt begrepp.

De hade utlovat snö här i Mt Shasta-området för julafton men det blev inte mycket med den snön. På kvällen var jag bjuden på knytkalas hos J utanför Mt Shasta tillsammans med hennes dotter och en annan vän, C. Alla tog med sig något gott att äta. Mitt bidrag var en linssoppa som värmde gott. C hade bakat en så kallad Japanese cheesecake som var fantastiskt god. Här kan man se hur man gör denna kaka som också kallas Cotton cheesecake.Igår var N (som jag bodde hos när jag kom tillbaka från Hawaii) hos mig på en enkel middag. Hon och jag har känt varandra länge nu och jag bodde i hennes lilla "in-law unit" under litet drygt ett år. Ibland känns det som en evighet sedan eftersom så mycket har hänt de senaste 10 åren och jag har förändrats väldigt mycket som person.

Litet mat behövde inhandlas så jag begav mig till Mt Shasta idag och möttes av mer snö på gatorna än vad vi har i Weed. Solen sken och det märktes att många turister befinner sig här just nu. Eftersom det finns snö uppe på berget kommer många för att åka skidor och pulka, gå med snöskor osv. Hörde en del olika språk på gatorna och i affärerna.

Berget lyste vitt i solskenet. Har ingen aning om hur mycket snö det finns högre upp men vet att det kan vara flera meter snö under vintern.


Och här kan man ta hand om snön till skillnad mot vissa andra delar av USA. :)


Väster om Mt Shasta finns Mount Eddy som är den högsta punkten i bergskedjan Trinity Mountains. Berget har fått sitt namn efter Olive Paddock Eddy som var den första kvinnan som besteg Mt Shasta. Mount Eddy har inte haft någon snö alls egentligen de senaste åren så det är verkligen trevligt att se snö där nu.


Och på vägen tillbaka till Weed knäppte jag den här bilden från bilen av Black Butte. Det är en så kallad "lava dome" som ligger precis utmed motorvägen I-5. Det intressanta med det här berget (det är nästan 2000 meter högt) är att det är nästan en exakt kopia av berget Mt Shasta fast det vanligtvis är helt svart och givetvis mycket mindre. Nu finns det snö även på Black Butte. Butte är (enligt Wikipedia) "A butte /bjuːt/ is an isolated hill with steep, often vertical sides ..." och ordet kommer från franskan.


I natt kommer det att bli kallt här och det har till och med utlovats litet mer snö i morgon. Sverige tycks också - äntligen - få litet av den vita varan.

32 comments:

Rebekah M said...

Hej,
Låter lugnt och fint. Cotton cheesecake ser smaskigt ut, men bakning är inte min starka sida. Jag vet egentligen inte om jag HAR nå'n stark sida LOL

Här i Kanada är det olika, beroende på var man är. Här i Saint John, är det väldigt konservativt, så i dag var allting stängt. Andra delar av landet var det Boxing Day och full kalabalik i affärerna. Här i SJ är det inte länge sedan affärerna var stänga på söndagar! I Quebec märkte man knappt nå'n skillnad på helg- och vardag.

Vi får snöstorm i morgon bitti, så i morgon blir ännu en "hemma/inne-dag".

Har Du jobbet kvar, som Du hade innan Du stack till Sverige?

Desiree said...

Fina bilder från din omgivning. Ser vackert ut med den vita snön. Bra med lite nederbörd för CA för torkan skull. Här i Basel har det i år varit en lång julhelg. Det har varit stängt överallt juldagen, annandag jul och idag söndag. Verkligen lugnt läge här. Men absolut ingen snö här. Väldigt milt dock soligt och vackert. Mysigt med jul tillsammans med goda vänner och den cheesecaken såg ju så smarrig ut.

Kram

Steel City Anna said...

Jag gillar verkligen Boxing Day, trist om den inte fanns. Den är lite festligare här än i Sverige eftersom det är dagen efter med massa mat kvar från juldagen, man brukar göra nåt sportigt och äta gott men lite mer avslappnat, titta in till puben kanske ... Parkerna var fulla av julfirande familjer igår. Och så reorna förstås. Nästa vecka är det full rulle tillbaka på jobbet för mej så jag skippar nog stress i affärer :) nya grejen för i år verkar ändå vara att börja rean innan jul. Såg en del ställen som redan fått bort rean och fått in vårgrejer.

Maria said...

Vilka vackra bilder Anne-Marie! Jag har sett från långt håll att Mt.Shasta fick en hel del snö. Det ser så fint ut :) Kram

Mimmi i MA said...

Jag har hört talas om Japnese Cheesecake, och det ser verkligen gott ut. Måste ta och göra den någon gång. Smakar den som vanlig Cheesecake, eller? 😃

Tredje året i Hjo said...

Härligt med snö på bergstopparna. Här kom snön i morse, rätt mycket och yrande. Har skottat snö på hederligt vis med skovel. Vi får se hur länge det ligger. Förmodligen r det borta när jag vaknar i morgon.

Katta said...

Härligt med snö. Förresten god fortsättning och hoppas det känns bra att vara tillbaka till USA.

Anne-Marie said...

Rebekah: Jag firar egentligen inte helger numera men litet känsla av att det är jul har jag.
Har ingen aning om hur svårt det är att baka kakan. Kanske får ta och prova vid tillfälle. :)
Vad bra att du hittade till mig så att jag kan lära mig litet mer om Kanada. :) Skulle vara intressant att vid tillfälle besöka detta jätteland som säkert har mycket stora skillnader.
Lärde mig faktiskt igår mer exakt vad Boxing Day är.
Vi fick ingen snö idag men det har blåst kallt. Weed kan vara mycket blåsigt under vintern. Därför byggdes ett timmerbruk för länge sedan här för att torka timmer.
Nej, jag kunde inte ta så lång ledighet tyvärr eftersom jag inte ens visste när jag åkte hur länge jag skulle vara borta. Men det verkar som om jag kan jobba som en tillfällig person - man har anställt en person för mitt jobb. Har faktiskt redan jobbat några timmar innan jullovet.
Skickade precis en vänförfrågan till dig via FB - hittade dig på något vis. :) Hoppas det var okej.

Anne-Marie said...

Desiree: Att se snö på berget och på de lägre "kullarna" (snarare bergen :)) är trevligt tycker jag och det behövdes för att torkan inte skulle bli ännu mera katastrofal. Snön får gärna hålla sig borta från gatorna men det verkar vara litet halt på vissa ställen.
Kakan vi blev bjudna på var faktiskt riktigt god. Kanske får prova att baka den vid tillfälle. :)
Basel brukar väl vara väldigt stängt och lugnt under helger vad jag har förstått.
Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Jag lärde mig hos Lena i Wales vad Boxing Day faktiskt innebär vilket jag inte visste tidigare. Intressant att den är så stor även i England.
Julrea innan jul!?! ;) Allt börjar tidigare. Vårkläder känns litet avlägset just nu tycker jag. Det blåser kallt i Weed idag.

Anne-Marie said...

Maria: Tack! :) Det är så vackert med det vita mot den blå himlen tycker jag. Eftersom du befinner dig inte alltför långt bort förstår jag att du sett Mt Shasta. Jag såg ett annat berg på avstånd som ligger i södra Oregon - Mount McLoughlin - igår när det var så klart. Det lyste också vitt.
Kram!

Anne-Marie said...

Mimmi: Det var så länge sedan jag åt vanlig cheesecake att jag knappt minns. ;) Den japanska kändes lättare och fluffigare tyckte jag. Och god var den. Du som bakar och pysslar kanske kan ge ett expertutlåtande och visa bilder. :) Jag kollar dina Insta-bilder även om jag inte kan kommentera eftersom jag inte har en mobil som kan ta bilder.

Anne-Marie said...

Hans: Har förstått att snön har kommit även till Sverige nu. Jag brukar också skotta med vanlig snöskyffel.
Snö på bergen runtomkring oss i norra Kalifornien är vackert och trevligt.

Anne-Marie said...

Katta: God fortsättning till dig också! Det känns bra att vara hemma i mitt eget hem. Vi får se framöver hur allt utecklar sig.
Snön får gärna hålla sig högre upp än på gatunivå. ;)

Rebekah M said...

@anne-marie; Det var bra och roligt att Du gjorde det. Den är bekräftad :-)
På ytan är de väldigt lika ... Kanada och USA. Den enda skillnad man märker när man åker över gränsen är måttenheterna. Olikheterna ligger på ett annat plan.

Anne-Marie said...

Rebekah: Tack! :) Jag är inte så aktiv med att skriva på min FB-sida men jag tycker det är ett bra och enkelt sätt att skriva meddelanden via FB. Du kanske får några rader från mig framöver. :) De där olikheterna är intressanta och som man bara märker när man bor i ett land.

Rebekah M said...

@anne-marie, samma här -- det blir mest bilder, men det är väldigt bekvämt sätt att hålla kontakt.

Precis! Man måste bo ett tag för att märka sån't -- det är därför jag tror att många svenskar som tror att allt är så lika i USA skulle bli ganska överraskade.

Channal said...

Japansk ostkaka låter smarrigt! Nu när julen är slut kom snön. Strålande sol och vitt ute. Så vackert. Får se hur länge snön ligger kvar.

Stor KRAM och God fortsättning! Anna

Anne-Marie said...

Rebekah: Känns väldigt enkelt att skicka ett litet meddelande via FB i stället för att skriva ett helt email.
De flesta svenskar tycks tro att allt är likadant överallt i USA. Har fått många email som undrar "vad kostar maten i USA"? Självklart kan man inte svara på en sådan fråga. :)

Anne-Marie said...

Anna: Ostkakan var faktiskt väldigt god. Fluffig och lätt på något sätt.
Har förstått att snön kom till slut i stora delar av Sverige och att det blivit mycket kallare.
Stor kram till dig också! God fortsättning!

Annica said...

Mt Shasta är extra vackert i sin vinterklädsel! Majestätiskt!
Knytkalas är ett smart sätt att träffas och äta gott utan att någon behöver ta hela ansvaret för matfixandet. Och dessutom får man chansen att smaka många nya godsaker. Vid knytkalas väljer ju alla att ta med sig någon favoriträtt och/eller -kaka.
Den där ostkakan ser väldigt fluffig och god ut. Måste prova att göra den någon gång även om den kräver lite jobb. (Var förresten in och kollade ostkakesajten - www.runawayrice.com - och där verkar det vimla av delikata rätter och bakverk.) :)
Ha sköna mellandagar! Kram!


Anne-Marie said...

Annica: Mt Shasta skall vara vitt på vintern. :) Det bruna som vi haft de senaste 2-3 åren ser konstigt ut under vintern. Och är inte bra för vattentillgången.
Knytkalas är väldigt praktiskt tycker jag och man kan prova olika rätter vilket är trevligt.
Ostkakan var riktigt god. Får se om jag provar på att baka den. Jag är bättre på att laga mat än på att baka.
Ha en fin mellandagstid. Kram!

Anonymous said...


Hejsan Trevliga bilder. Dom var vackra. Ja på många håll, är
det riktigt illa med vädret. På en del i USA MEXICO och ENGLAND.
På en del ställen. Samt några länder till. PILIPINERNA INDIEN KINA.
Samt några länder jag har glömmt. Hälsningar Stig....

Gunnel said...

Vi har ännu inte fått någon snö, men det blåser enormt här. Jag var i Köpenhamn idag och där blåste det halv storm. Det var inte långt ifrån att jag flugit ut i Öresund. Ha det gott.

Anne-Marie said...

Hej Stig,
Roligt att du tyckte om bilderna.
Vädret verkar riktigt ur led nu på många håll. I England har de översvämningar till exempel.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Gunnel: Idag skiner solen här men det är kallt i luften. Vilken tur att du inte blåste ut till havs Gunnel! :)
Kollar de ID nu över Öresundsbron?

Evas Kvarnaro said...

Kakan ser väldigt god ut och lätt att göra enligt filmen, ska försöka ge mig på den. Lite extra fjäsk till nyår.
Gott Nytt År/ Eva

Annika said...

Nu önskar jag dig ett riktigt Gott Nytt År!
Peter och jag brassar nog mer jul än de flesta här. Han tar alltid en hel del ledigt runt jul. Uppskattar det och är glad att han kan.
Jag ska riva min jul på nyårsdagen och på lördag. Då får det räcka.
Som du vet har vi haft tiderna mildaste jul här på östkusten. Helt sjukt, det var det faktiskt. Vädret förtog en hel del av julstämningen.
GLAD att ni äntligen har snö, och nederbörd.
Underbara berg hos dig. Magiskt.
Kramar!!

Monica said...

Ett riktigt Gott Nytt År önskar jag dig Anne-Marie! Så vackra foton på bergen, roligt att se!

Anne-Marie said...

Eva: Jag har inte provat att baka kakan ännu men den var väldigt god den vi fick smaka.
Lycka till med baket! :)
Gott Nytt År!

Anne-Marie said...

Annika: Härligt att ni kan få vara tillsammans allihop och vara lediga samtidigt.
Att riva går troligen litet fortare än att sätta upp allting. :)
Mycket märkligt väderläge med så väldigt varmt hos er. Förhoppningsvis kan det bli litet mera normalt framöver - vad nu normalt är nuförtiden.
Igår kväll fick vi kanske 5 cm snö och troligen ännu mera uppe på berget. Ja, bergen är magiska med det vita.
Önskar dig och din familj ett riktigt Gott Nytt År!
Kramar!!

Anne-Marie said...

Monica: Önskar dig också ett fint avslut på 2015 och ett riktigt Gott Nytt 2016! Berget ser ut mera som det "skall" just nu. :)