Monday, September 14, 2015

Ett år sedan storbranden - Kalifornien brinner

Idag sticker röken i näsan igen och Mt Shasta har svepts in ett rökdis.
I morgon den 15 september är det exakt ett år sedan storbranden i Weed. Branden som förstörde stora delar av denna lilla stad, tvingade människor att springande lämna sina hem och för alltid förändrade staden. Jag skrev om branden här och här.

En del hus har byggts upp igen men många bor fortfarande i hyrda bostäder eller till och med har lämnat det här området. Bilderna av förstörelsen finns fastetsade i mitt minne och nu när jag ser liknande bilder från en annan mycket stor brand i Kalifornien kommer tankar och känslor upp till ytan. http://news.yahoo.com/northern-california-wildfire-kills-1-destroys-400-homes-073349436.html#

I lördags startade en brand, Valley Fire, som brinner i närheten av "the wine country" en bit norr om staden Santa Rosa. Den spreds explosionsartat från ingenting till att nu vara ungefär lika stor som staden Sacramento, Kaliforniens huvudstad. Människor fick hals över huvud evakuera sina hem, mellan 400-500 hus har brunnit ner till grunden och brandmän talar om att de aldrig varit med om något liknande. Ytterligare en stor brand startade i förra veckan, Butte Fire, och den har också växt helt otroligt och är större än Valley Fire. Den hotar mer än 6000 hus och andra byggnader. Sammanlagt är runt 23,000 människor på flykt undan dessa bränder.

Förra veckan och den gångna helgen hade Kalifornien en ordentlig värmebölja och låg luftfuktighet. På grund av torkan kan bränder, under dessa omständigheter, spridas mycket snabbt.
Kaliforniens guvernör, Jerry Brown, har återigen utlyst "state of emergency" för de områden som nu har drabbats.

Om vintern inte för med sig nederbörd tror jag att vi kan börja se klimatflyktingar från Kalifornien. Jag vet vad som pågår i Europa och alla flyktingar men Kaliforniens situation kan säkert också leda till att människor tvingas lämna staten eftersom det inte kommer att gå att bo här.
Jag ser att Dagens Nyheter har en kortare artikel om detta. Just nu verkar man mest fokusera på andra nyheter i Sverige. http://www.dn.se/nyheter/varlden/jattebrander-i-usa-tvingar-manniskor-pa-flykt/

Här är en video som visar hur en familj flydde från Valley Fire genom eldinfernot.32 comments:

Monica said...

Ja det står väldigt lite om det här i svenska tidningar men lite grand idag i SvD också. Men inga djupare analyser eller om framtiden. Låter väldigt jobbigt och ohälsosamt detta att under så lång tid drabbas, förutom allt annat förstås, men att andas in röken, och tänker igen på de minsta som lever i det och deras lungor. Skönt att du kan resa iväg snart och det är tragiskt för många människor som måste lämna sina hem för detta.

Anonymous said...

Jag kan tänka mig att en del börjar fundera på att lämna CA efter all torka och alla bränder. Obehagligt! Och kanske börjar folk fundera på om det är så klokt att odla större delen av USAs grödor i ökenklimat. Sol i all ära, men naturlig bevattning i form av regn saknas ju nästan helt.

Stina said...

Det var faktiskt just klimatet som utgjorde stor del i Roberts beslut att lämna SoCal för tio år sedan. Det rådde ofta bränder då, han har berättat hur han rullade ihop handdukar för att täcka springan mellan tröskel och ytterdörr för att hålla brandröken ute när det härjade som värst. Har även en granne som lämnade San Fransisco efter den stora jordbävningen på 90-talet. Han vågade helt enkelt inte bo kvar, traumat blev för starkt. Så klimatflyktingar finns definitivt.
Hemskt!
Kanske tur att du är på väg att hoppa! Kram!

Marina said...

Det är verkligen tragiskt att det är så många människor som hela tiden drabbas på olika vis och bortsett från att det mest tragiska i det här fallet, vilket naturligtvis är att behöva lämna sitt hem, så är det varken hälsosamt eller kul att behöva leva i brandröken i utkanten heller.

Anonymous said...Hej, bara att tycka synd om dom som är drabbade av torka bränder eld och rök.
Wiki skrev om raporter 2007 2008 som stämmer vad som är i dom senaste skogs
bränder. Dom skriver om dom orter som drabbas nu. Så verkligheten har kommit
ikapp på 7-8 år. Om det blir en torr, vinter är hotet nära. Och i södra europa
kan det bli en 50- 55 grader. Då blir det svårt att, leva och bo där. Men
det verkar som vissa delar av usa redan är hårt drabbade redan. Tornados som
bara kommer och bara lyfter husen. Man hinner ju inte ens fly. Man kan varna
för en del oväder. Men ibland kommer ovädret, så fort på så att inte folk kan komma i säkerhet. Klimatproblem kan orsaka finanskriser. Hälsningar stig.

Äventyret framtiden said...

Jag läste om det i tidningarna igår och tänkte på dig allra först.
Det är fruktansvärt. Eld är obetvinglig och att bara befinna sig i detta inferno och försöka ta sig ur det måste vara hemskare än hemskt.
Arma människor och allt levande som drabbats och drabbas.
Hoppas, hoppas att man snart får bukt med elden!

Var rädd om dig Anne-Marie!
Kramar!

Anne-Marie said...

Monica: Självklart är detta långt bort för svenskar. Men torkan i Kalifornien kommer att ha effekter även på andra håll i världen eftersom det odlas så mycket frukt och grönsaker i "min" stat.
Den ena branden - Valley Fire - verkar vara en liknande brand som den vi hade i Weed förra året. Mycket snabbt förlopp och bilderna ser precis ut som man såg härifrån för ett år sedan.
Som tur är fick de tydligen litet regn idag som förhoppningsvis hjälper.

Anne-Marie said...

Sara: Jag tror att de allra flesta (ännu så länge) inte har tänkt tanken att lämna Kalifornien men det kanske blir nödvändigt framöver. Kalifornien har tydligen väldigt konstiga regler kring vattenanvändning (tror dessa regler har funnits under lång tid) samt att man vill bevara sällsynta arter och detta gör att vattnet - i kristider som dessa - används på helt fel sätt.
Att odla med mest konstbevattning är självklart inte bra. Givetvis blir det ännu värre när det är så torrt.

Anne-Marie said...

Stina: Skogsbränder har alltid funnits i Kalifornien men med torkan har de självklart blivit större och fler.
Intressant att Robert lämnade Kalifornien till stor del pga klimatet. Och för 10 år sedan var det säkert inte alls så illa som det är nu.
Jag kan tänka mig att man kan få ett trauma av att vara med om en stor jordbävning. Experterna tror tydligen att den riktigt stora jordbävningen inte kommer att komma här i Kalifornien utan ute i Stilla Havet utanför Oregons kust. När den kommer, kommer troligen västkusten att bli ordentligt omskakad.
Jag bara hoppas att det inte blir någon stor brand i närheten av Weed/Mt Shasta igen innan ev. regn kommer.
Kram!

Anne-Marie said...

Marina: Man undrar vad det är vi andas in egentligen när det är brandrök i luften. Troligen inget bra.
Att behöva lämna sitt hem är omskakande. Jag valde ju att göra det när det brann i Weed och det var en konstig känsla att stänga dörren och inte veta om jag skulle återse mina saker och mitt hem.

Anne-Marie said...

Stig: Tydligen är det vegetation där de riktigt stora bränderna härjar nu som inte haft bränder på länge och pga torkan blir det värre. Tror inte att det är stora skogar som vi har utan det är mera öppet och stora områden med gräs. Självklart finns det träd också men inte de där täta skogarna som finns längre norrut.
USAs väder och klimat börjar bli mer och mer dramatiskt för varje år som går. Det finns många olika förklaringar (inte bara den "officiella" versionen) som gör att det blir värre.
Absolut att klimatproblem kan orsaka finanskriser. Tänk om vulkanen i Yellowstone skulle få ett utbrott - då skulle hela världen känna av det.

Anne-Marie said...

Karin: Vad bra att det i alla fall skrivs litet om detta även utanför USA. Här är det givetvis stora nyheter.
En person har hittills omkommit i the Valley Fire. Det var en litet äldre kvinna som hade ett handikapp. Hon blev tydligen erbjuden att lämna sitt hem men valde att stanna kvar. Och sedan blev det för sent eftersom elden hade kommit fram till hennes hus. Mycket tragiskt att hon omkom i branden.
Tack! Ännu så länge är dessa jättebränder långt härifrån.
Kramar!

Gunnel said...

Det måste vara fruktansvärt att befinna sig både i och i närheten av branden. Jag är oerhört tacksam över att min som flyttade från Kalifornien. Texas verkar inte vara lika hemsökt. Kram

Andra året i Hjo said...

Fruktansvärda bränder - vi hade vår största i mannaminne förra sommaren.
Jo, här hemma domineras nyheterna av flyktingkrisen. Mycket känslosvall. Men hemskt förstås. Och smugglarna tjänar storkovan.

Gunilla Nardin said...

Ruskigt med dessa aterkommande stora skogsbrander. Har sett reportage pa TV har, om hur det brinner pa sa manga stallen samtidigt.
Riktigt skrammande. Att vara tvungen att lamna hus och allt , och inte veta om det finns kvar nar man kommer tillbaka. Vi har ju haft brander har ocksa, men nu ar det ett tag sedan , och inte i sa stor omfattning som i kalifornien.
Det blir nog bra for dig att komma bort fran allt detta ett tag. Sverige ..och hela EU.. tampas just nu med stora flyktingproblem...som du ju sakert vet. Tror kanske du kommer att skriva om det, nar du ar pa plats. Om alla lander hjalptes at likvardigt,vore det bra ,men sa ar ju inte fallet tyvarr.
Ha det gott AM
Stor Kram
Gunilla

Desiree said...

Det stod faktiskt om branderna I CA som harjar just nu I tidningen har I Schweiz. Det ar verkligen skrammande och laskigt med dessa stora aterkommande brander. Sa mycket forodelse och tragedi.
Kramar!

Annika said...

Jag såg också bränderna i den norra delen av staten och tänkte att kan det inte räcka snart! Som du säger är det inte alls speciellt hälsosamt att leva i det heller - jag har ju hostat i flera veckor och när temperaturerna legat på över 35 dag och natt som de gjort så blir det otroligt svårt och påfrestande att andas. Nästan så att det skulle kunna få mig med tiden att försöka söka mig någon annanstans.

Nu har det iallafall regnat hos oss, över natten. Skönt!

Hoppas att de får bukt med bränderna och att de som är på flykt kan återvända.

Och förutom det hoppas jag att Weed - och de som bor där - återhämtar sig på ett eller annat sätt men jag tror det är otroligt svårt när ett samhälle redan var på marginalen och fick ett så hårt slag!
Kram.

Tant Gröns Lilla Bod said...

Åh, arma människor! Jag har nåtts av mycket få nyheter kring den otroliga torkan på andra sidan jorden. Men dessa människor som tvingas fly undan sina hem... Det är bara så hemskt! För dem är detta smärtsam verklighet. Och det är klart, eftersom vi lever i ett globalt samhälle så kommer detta förstås att få genklang på många håll i världen. Därför borde det vara angeläget att bistå från alla håll.

~ Maria ~

Anne-Marie said...

Gunnel: Båda dessa bränder påminner mycket om the Boles Fire som vi hade i Weed förra året. Explosionsartade bränder som sprids otroligt snabbt. Den i Weed blev ju inte alls lika stor som tur var eftersom man satte in precis alla resurser som fanns. Hade man inte gjort det hade kanske hela Weed försvunnit och även andra delar av Siskiyou County.
Kram!

Anne-Marie said...

Hans: Jag minns att jag läste om branden i Sverige förra sommaren och tänkte på att den situationen har Kalifornien varje sommar - även när det inte är en historisk torka. Självklart är det värre nu med torkan.
Flyktingkrisen lämnar jag åt andra att skriva om. Såg att en demonstration mellan turker och kurder i Stockholm urartat och polisen fick rycka in och arrestera en del.

Anne-Marie said...

Gunilla: När jag lämnade min bostad förra sommaren sade jag högt till mig själv "jag vet inte om jag kommer att återse mina saker och min bostad" när jag låste dörren. Det var en mycket märklig känsla och inte särskilt trevlig.
Kalifornien är en stat som kommer att ha oerhörda problem under lång tid framöver inom många områden, bland annat vattentillgången och naturkatastrofer.
Flyktingkrisen lämnar jag nog åt andra att skriva om. :) Tror att Stockholm är en mycket förändrad stad med alla tiggare.
Ha det gott! Stor kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Bra att man skriver om bränderna eftersom de kommer att ha återverkningar (givetvis) även utanför Kalifornien. Det tycks ha regnat i Los Angeles - inte hos oss ännu - men jag vet inte om det regnat norr om San Francisco.
Läste idag att mer än 700 byggnader brunnit upp i the Valley Fire, runt 9000 är hotade och the Butte Fire har runt 6000 hotade byggnader och ett par hundra som brunnit.
Läskigt! Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Det låter litet lustigt i mina öron när massmedia skriver och pratar om "norra Kalifornien" när de skriver om norr om San Francisco. Det finns ju - som du vet - stora områden norr om San Francisco men de tycks man ofta glömma bort. Jag bor i norra Kalifornien. :)
Tyvärr kommer klimatet att bli alltmer extremt pga det som sker i världen och vi har nog egentligen bara sett början.
Aha, du fick regn. Härligt! Inget direkt här ännu. Läste att man i Los Angeles tydligen också fått en hel del regn.
Weed kommer nog aldrig att bli samma stad den var innan branden. En del inom byggbranschen har troligen goda tider eftersom en del hus byggs upp igen. Det ser fortfarande märkligt tomt ut på vissa kullar kring staden där det fanns träd och bebyggelse som nu är borta.
Kram!

Anne-Marie said...

Maria: Tror inte att svensk massmedia talar och skriver särskilt mycket om torkan. Jag har dock hört från en del av mina vänner i Sverige att det faktiskt belysts en del i alla fall hur allvarligt läget är i Kalifornien.
De som nu fått fly från sina hem går igenom samma sak som de i Weed gick igenom som fick sina hem jämnade med marken i branden förra året. Det är svårt att ens föreställa sig hur det är.

Anonymous said...

Vad hemskt med dessa bränder! Och så många som drabbas! Fruktansvärt!

Anne-Marie said...

Lena: Det är skrämmande med antalet stora och förödande bränder numera i Kalifornien. Kalifornien har alltid skogsbränder på somrarna men inte i den här utsträckningen som det varit de senaste 2 åren - gå grund av torkan.

Channal said...

Förstår att du vill därifrån. Kalifornien är utsatt av värme och torka. Tufft att leva där. Vattenbristen är nog värst.

Kramar Anna

Anonymous said...

Så fruktansvärt med dessa bränder! Såg på nyheterna ikväll om hur militär vid ungerska gränsen försöker pressa tillbaka desperata flyktingar - män, kvinnor, gamla, små barn - med vattenkanoner och jag tänkte att det där vattnet skulle göra nytta någon annanstans. Förstår så klart att mycket mer vatten behövs för bränderna, så tanken var väl symbolisk för hur märklig plats denna värld är. Sköt om dig./Susanne

Unknown said...

Ush, så otrevligt med dessa bränder. Hemskt.
Hörde nyss på radion att det har vart en jordbävning (Chile?) också och att Hawaii & CA hade utfärdat en tsunamivarning.

Sköt om dig!
Therese.

Anne-Marie said...

Anna: Kalifornien har varit mitt hem under många år så självklart känns det konstigt att tänka tanken att jag inte kommer att bo här (mest troligt) framöver. Nu gäller resan till Sverige först under 2-3 månader så får vi se framöver.
Kramar!

Anne-Marie said...

Susanne: Kaliforniens bränder kostar enorma summor i bekämpning och återuppbyggnad efter en brand. Och givetvis skadar detta ekonomin och stora, stora markområden. Om en "godzilla" El Nino kanske kommer (den har kallats så av massmedia) kommer det givetvis att bli problem med områden som kanske översvämmas och hus som rasar i lermassor och så kallade "landslides". Världen är på väg mot ett sammanbrott tror jag - både ekonomiskt och för naturen/jorden. Ha det gott!

Anne-Marie said...

Therese: Dessa bränder är skrämmande och pga torkan blir de så väldigt mycket värre.
Jodå, Chile har haft många skalv efter det första igår. 8.3 var det första och det har varit många efterskalv. Såg också att tsunamivarningar utfärdats för Hawaii och Kalifornien. Tur att man inte bor vid kusten.
Tack! Ha det bra!