Saturday, June 6, 2015

Sveriges dag

6 juni - Sveriges nationaldag. Jag hoppas att ni har sjungit "Du gamla du fria", hissat den svenska flaggan, ätit god svensk mat och firat nationaldagen på alla möjliga, trevliga sätt.

När jag bodde i Sverige var inte nationaldagen en helgdag och man firade inte dagen särskilt mycket vad jag minns. Det var först 2005 som dagen blev en helgdag - vilket jag tycker att en nationaldag bör vara. Mina minnen av 6 juni var "svenska flaggans dag" som var den dag då kungen delade ut den svenska flaggan till olika organisationer. Skansen var den plats där flaggutdelningen skedde och TV brukade sända ett program på kvällen där vi bjöds på musik och tal. Självklart skänkte hela eller delar av kungafamiljen extra glans åt denna tillställning.

Enligt Wikipedia firar vi den 6 juni eftersom: "Nationaldagen firas dels till minne av dagen då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung 1523 – Sverige blev ett enat land och bröt Kalmarunionen – och 1809 års regeringsform (som gällde fram till 1974 års regeringsform). Händelserna har samma datum: 6 juni."

Eftersom jag inte bodde i Sverige när nationaldagen blev en helgdag och man mer började fira denna dag har jag inga starka band just till 6 juni. Det jag har märkt är att de helgdagar som man vuxit upp med är de som ger vissa känslor och traditioner.

Min lilla svenska flagga brukar alltid stå framme men den får en litet extra betydelse idag. Sedan kan man ju diskutera om den dag då nationaldagen borde firas är den 6 juni eller om det egentligen borde vara midsommarafton som har en helt annan förankring inom den svenska folksjälen. Men det är en helt annan diskussion. :)


"Du gamla du fria" är en vacker sång men det finns även en del andra sånger som har ett starkt fäste inom oss svenskar. Ulf Lundells sång "Öppna landskap" är en men även "Brusa högre lilla å" av Björn J:son Lindh. Jag tycker "Brusa högre lilla å" ger en bra känsla av den svenska naturen som också kan firas en dag som denna. Den spelar jag idag.

27 comments:

Anonymous said...

Det blir nationaldagsfirande i soffan för mig. Några vänner kommer över med jordgubbstårta och jag har blivit lovad massage och manikyr. Öppna landskap är fin men har nog blivit litet sönderspelad. Du Gamla ger mig rysningar och Brusa högre ger mig ro. Hoppas att du känner litet svensk-känsla idag. Du har ju två nationaldagar att fira och det är väl inte så dumt?/Susanne

Anonymous said...

Min favoritsång för Sveriges flagga är
"Flamma högt mot dunkla skyar ..."
Sjöng den alltid i skolan den 6 juni.

Svenska Flaggans Dag är lite som USA´s
Flag Day, 14 juni. Firas knappast alls.
4th of July är den verkliga flagdagen.
Men 14 juni är viktig för mej. Det var
vår bröllopsdag!

Ruth i Virginia
(skall på high school graduation party i eftermidag - gillar)

Channal said...

Ja, det är en vacker sång! Den ska vi sjubna på skolavslutningen. Vi har inte firat den något speciellt. Jo, vi åt sill o potatis till lunch =) GOTT! Sen på kvällen firade vi min Idas pojkvän som fyller år idag. Så då blev det massor av firande med jordgubbstårta.

KRAM Anna

Annica said...

Vi svenskar har en del att lära av norrmännen. De vet hur man firar sin nationaldag. Kanske för att den betyder mycket mer för dem. Här vet vi knappt varför vi firar just den 6 juni.
Söderut har dagen bjudit på sol och värme, här regnade och blåste den bort. Under söndagen ska det visst bli mer jämlikt väder över hela Sverige - svalt och ostadigt.

"Brusa högra lilla å" är en mäktig "gåshuds-låt". Jag har den på en vinyl-LP. Och har använt den i en liten, kort video jag påtade ihop med några bilder från Dalälven. Du kan se den på länken nedan.
http://antasnaque.blogspot.se/2011/11/nu-blir-det-film.html
Varm kram från kall-rusket i norr!

Anne-Marie said...

Susanne: Det låter väldigt trevligt med ditt firande. :) Jordgubbstårta smakar ju mycket gott.
Öppna landskap har aldrig varit en favorit för mig. Jag är ingen Ulf Lundell fan. Brusa-låten tycker jag ger mig litet "gåshudskänsla". ;)
Jag såg många blogginlägg och Facebookkommentarer om nationaldagen. Det var mitt firande. :) Eftersom Michael och jag inte firade 4 juli har jag egentligen aldrig "kommit in i" den helgdagen.
Ha det fint!

Anne-Marie said...

Ruth: "Flamma högt" är också en pampig och mäktig sång. Tror kanske att det är en sång som färre kan.
Eftersom svenska flaggans dag numera också är nationaldagen antar jag att firandet har blivit mer utbrett. Men jag tror att det fortfarande är litet "tafatt" eftersom man kanske inte riktigt har en känsla för dagen. Midsommarafton tror jag att de allra flesta har en koppling till och känsla för.
Jag firar inte 4 juli mycket pga att Michael och jag aldrig firade den dagen.
Hoppas att du hade en trevlig eftermiddag!

Anne-Marie said...

Anna: Häftigt att ni skall sjunga "Brusa"-sången på skolavslutningen. Jag gillar verkligen den låten.
Åh, sill och potatis! Vi har ingen inlagd sill där jag bor. Brukar äta inlagd sill när jag kommer till Sverige.
Jordgubbstårta verkar populärt till nationaldagen. Kanske även till midsommar.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annica: Norrmännen har en tradition kring sin nationaldag. Det är som med midsommarafton i Sverige. Tror som du att många i Sverige inte riktigt vet hur - och kanske varför - man firar den svenska nationaldagen.
Synd att du inte fick något fint nationaldagsväder. Svalt och ostadigt är det definitivt inte här. Det var runt +30 idag och skall bli ännu varmare.
"Brusa högre" är definitivt en "gåshuds-låt". Har spelat den flera gånger idag och tycker mycket om den.
Din video började fint men sedan hände något med själva videon. Jag hörde musiken men såg inte några bilder. Det lilla jag såg var dock väldigt proffsigt. :)
Varm kram från hettan!

Gunnel said...

Varje kommun firar nog lite, men det blir inte i den utsträckningen som 4 juli, helt klart. Kram

Marina said...

Visst har det blivit mer och mer firande av denna dag, men jag tror ändå det är svårt för oss som inte är uppväxta med det att få den där rätta "firarkänslan" ändå...

olgakatt said...

Enligt historieprofessorn Dick Harrisson är det inte korrekt det som står i Wikipedia om orsaken till att vi firar flaggan den 6 juni. Enligt honom var det Artur Hazelius på Skansen som hittade på det på 1800-talet och valde datum för att den 6 juni brukade det vara vackert väder och då,skulle det vara festligt med flaggor.
Att vi inte har nån känsla för nationaldag jämfört med andra länder menar DH beror på att vi inte varit i krig på flera hundra år i motsats till de flesta andra länder.

olgakatt said...

http://www.svt.se/opinion/article2996859.svt

Anne-Marie said...

Gunnel: 4 juli är mycket större än Sveriges nationaldag. Det finns långa och många traditioner kring 4 juli. Eftersom Sveriges nationaldag är relativt ny tar det nog sin tid att få riktiga traditioner. Och det kanske aldrig blir som i Norge eller i USA. Kram!

Anne-Marie said...

Marina: Jag håller helt med dig. Har man inte vuxit upp med en tradition blir det mycket svårare att ha en känsla kring dagen och det man firar. Midsommarafteon å andra sidan har ju många traditioner som de allra flesta svenskar har en stark känsla kring.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Tack för länken. Intressant att läsa om denna dag som tycks ha mycket "luddigt" kring sig.
Kanske det är bra - som Dick Harrison skriver - att kunna hitta på nya traditioner och hur man vill fira dagen.
Jag firar egentligen inga helgdagar numera så för mig spelar det ingen roll. :)

Desiree said...

Du gamla du fria är vacker men också öppna landskap som du skriver är ju jättefin och känns väldigt svensk. Brusa högre lilla å hade jag faktiskt inte hört innan.
Här firades nationaldagen med firande som anordnades av Svenska klubben i Basel tillsammans med SWEA. Jag var med och förberedde och hjälpte till att fixa iordning en hel del inför firande men var inte med på själva firandet eftersom vi redan hade bjudit hem vänner på grillmiddag. Men vår lilla flagga tog vi fram igår och satte upp.
Det krävs ju att man är ett gäng som firar tillsammans annars blir det svårt att fira på egen hand eller om man bara är två. Det blir liksom inte riktig stämmning om man inte är ett litet gäng kan jag tycka. Blir betydligt lättare för dig att vara med och firar 4th of July instället för 6 juni förstår jag.
Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Brusa högre lilla å tycker jag är en väldigt fin låt. Och den känns svensk och som en hyllning till den svenska naturen.
Trevligt det låter med ditt nationaldagsfirande i Basel. Tänk så annorlunda det måste vara att ha svenskar och svenska organisationer omkring sig. Jag har ju egentligen varit mer eller mindre "avskuren" från svenskar sedan jag kom till USA - eftersom vi har så få svenskar och skandinaver här i mina trakter.
Som jag skrev till Olgakatt firar jag egentligen inga helgdagar numera. Vet inte varför det har blivit så. Redan i Sverige firade vi knappt helger, mina föräldrar och jag (sedan jag blev vuxen) och Michael var likadan, dvs han firade heller inte helgdagar.
Kram!!

Gunilla Nardin said...

Vi firar inte den svenska nationaldagen alls,det enda som vittnar om Sverige just nu ar min lilla mini svenska fana som star pa den oppna spisen.Varfor inte? Vet faktiskt inte...har bott i Frankrike sa lange nu, och innan dess sa fanns det ju inte nagot som hette Nationaldagen. Det hette Svenska Flaggans dag...och den firades iofs inte heller sa. Kan inte inte saga att vi firar den 14 juli...Franska Nationaldagen heller.
Alltsa inte mycket till nationalism hos mig.
Men sangerna som sjongs vid denna tiden var maktiga och
kan framkalla lite rysningar nu som da.
"Brusa hogre lilla a" ar sa vacker.

Har har vi plotsligt fatt kanonvarme.30 grader!Inte nagot jag gillar direkt..och sa tidigt pa sasongen.
Hoppas pa svalka nasta vecka.

Ha det sa gott Anne-Marie
En trevlig vecka onskar jag dig
Stor Kram
Gunilla

Anne-Marie said...

Gunilla: Du och jag tycks ha en liknande inställning till att fira nationaldagarna. :) Jag har också en liten svensk miniflagga som jag tittade på litet extra igår men annars var det en helt vanlig dag. Och 4 juli (USAs nationaldag) går även den obemärkt förbi för mig. För många amerikaner är det en viktig dag med traditioner.
Jag var i Frankrike den 14 juli sommaren 1978. Var på en språkresa till Frejus vid Medelhavet och vi såg ett otroligt pampigt fyrverkeri som avfyrades från en båt ute på havet.
Brusa högre lilla å tycker jag mycket om. En sång som ger en känsla för den svenska naturen.
Vi har också fått alldeles för varmt. Min termometer visar på litet drygt +30 idag. Och i morgon lär det bli ännu varmare. Gillar heller inte sådan värme.
Ha det gott Gunilla! Önskar dig också en fin vecka.
Stor kram!

Maria said...

Jag tror inte att jag hört "brusa högre" tidigare, men den var väldigt vacker. Kram

Anne-Marie said...

Maria: Visst är Brusa högre en väldigt fin låt. Tycker mycket om den. Kram!

Annika said...

Egentligen är ju midsommaren den äkta svenska nationaldagen. Ingen verkar direkt fira 6 juni, och ingen vet ju varför den ens firas, egentligen? Det finns ju heller inga traditioner kring den 6 juni.
Gustav Vasa, ja. Ingen stor självständighetsdag som USA har den 4 juli, eller Norge, eller Finland. En dag som blivit helgdag sedan annandagpingst fick stryka på foten.
Jag minns ju Svenska Flaggans Dag då vi växte upp. Flaggdag. Lite sånger. Inget annat. Det var också alltid Stockholms Festdag.
4 juli här är mäktigt och verkligen festyra i luften. Tyvärr är jag nästan aldrig här den 4 juli, men de år jag varit det har jag tyckt det varit härligt!! Alla är ju SÅ festglada!

Brusa högre lilla å är helt UNDERBAR!!!
Slår nationalsången i mina öron :-)
ÄLSKAR den. KUL att du också gör det!
Finns många sånger som verkligen är Sverige för mig, mer än nationalsången.

Kramar!!

Anne-Marie said...

Annika: Midsommarafton borde nog vara den "riktiga" nationaldagen om man skulle få folk att ha en viss känsla för dagen. Det är väl knappt någon i Sverige som inte har en känsla för just midsommarafton.
Mina minnen av 6 juni medan jag bodde i Sverige var att jag tittade på TV på kvällen och såg hur kungen delade ut flaggor till olika grupper och personer. Och så var kanske några andra ur kungafamiljen närvarande dessutom. Man undrar litet varför man ville skapa en nationaldag när det inte finns några naturliga traditioner.
Jag har egentligen aldrig firat 4 juli eftersom Michael inte firade den dagen så jag har inga direkta traditioner eller band.
Visst slår Brusa högra lilla å den svenska nationalsången. Tycker att Sverige har en helt fantastisk natur och det verkar som om vi svenskar har en alldeles speciell koppling till och känsla inför naturen som kommer fram i sången.
En del sånger som vi sjöng vid skolavslutningarna är nog mer Sverige än nationalsången. En del av de gamla, vackra psalmerna är verkligen fina.
Kramar!!

Andra året i Hjo said...

Nationaldagen har inte fått något riktigt fäste här i landet. Norrmännen, fransmännen och även amerikanerna tar detta firande på betydligt större allvar. Midsommarafton vore kanske inget dåligt alternativ.

Äventyret framtiden said...

Jag tycker nog att nationaldagar ska firas när det är nationaldagar och därmed basta! :) Annars skulle ju alla länder fira nationaldagen på midsommarafton, för det är inte enbart i Sverige som midsommaren är stor. Imorgon firar vi Ålands Självstyrelse och visst måste det till något extra gott att äta och att något trevligt att göra.
Kramar!

Anne-Marie said...

Hans: Nej, nationaldagen tycks inte vara någon riktigt stor helgdag i Sverige. Det saknas nog traditioner. De länder du nämner har kanske litet större anledningar till att fira sina nationaldagar än vad Sverige har. Jag tror att midsommarafton hade varit ett bra val.

Anne-Marie said...

Karin: Alla har rätt att ha sin åsikt. :) Det kanske finns länder som har mer anknytning och koppling till de nationaldagar de har jämfört med Sverige. Även om de också firar midsommar. Nog verkar det litet tafatt med hur man firar Sveriges nationaldag.
Absolut att du skall fira Ålands Självstyrelse-dag! Kanske det blir några bilder på bloggen? :)
KRamar!