Friday, June 26, 2015

Svenskt lösgodis och ekologisk choklad

Hettan har tagit sitt grepp om Weed. Det är ca 35 grader nu på eftermiddagen enligt min termometer.


Trots att jag är ledig på fredagarna - skolan har ju stängt på fredagarna under juni och juli - klev jag upp runt halv sju och åkte in till Mt Shasta för att handla mat. Jag var på plats strax efter 8 och tillbaka i Weed runt halv tio. Redan då var det varmt. Och fuktigt. Att det är så fuktigt är ovanligt hos oss. Man får planera sin dag när det är så här varmt.

Jag ser folk utomhus i solen och undrar varför de inte håller sig inomhus. Numera håller jag mig faktiskt mest inomhus under stora delar av somrarna eftersom det blivit allt varmare allt eftersom åren gått. Vi får se om jag får sova på nederplan i natt på min uppblåsbara madrass. Övre plan är mycket varmare och det var varmt redan igår kväll.

Nu över till något helt annat. I ett par Facebookgrupper, som jag är med i (som vänder sig till svenskar som bor i USA eller funderar på att flytta hit) har det skrivits entusiastiska inlägg på senaste tiden om att IKEA i olika delar av världen, bland annat USA, introducerat svenskt lösgodis. Folk har varit rent lyriska och nästan vallfärdat till dessa IKEA-varuhus. :)

Svenskar lär ju vara "världsmästare" på att äta lösgodis så entusiasmen kanske är befogad. Runt 18 kg lösgodis proppar man i sig varje år!
Jag åt aldrig lösgodis när jag bodde i Sverige så förstår inte riktigt varför man är sådana "godisgrisar" i Sverige. :) Nu vill jag höra från er som läser - vad är det som är så fantastiskt med svenskt lösgodis?

Eftersom jag var nyfiken att se vad lösgodiset innehåller gick jag in på Karamellkungens hemsida. Ni som äter, har ni kollat vad det innehåller? Socker och glukossirap var de ämnen som toppade i stort sett alla varor. Glukossirap (high fructose corn syrup) är det ämne som mest troligt har gjort stora delar av USAs befolkning överviktiga och det finns i nästan all mat. Och alltså även i svenskt lösgodis.
Jag gick för några år sedan igenom all mat jag brukade äta och valde bort den som hade glukossirap. Har numera bara mat som inte innehåller detta ämne. Och jag kan rapportera att jag mår mycket bättre nu. :)
Ser också att lösgodiset innehåller ett antal E-ämnen som: surhetsreglerande medel, ytbehandlingsmedel, förtjockningsmedel och färgämnen. Inte svårt att avstå från alls.

Att äta litet sött ibland är något jag också gör men då blir det mörk, ekologisk choklad. Det här är nog min favorit. Den innehåller inte många ämnen men smakar mycket gott.


Ännu bättre lär det vara att äta rå kakao som innehåller många nyttiga ämnen och inget socker. Ekologisk choklad innehåller socker för det mesta. Har inte provat rå kakao ännu men det kanske blir.
Tar nog en chokladbit i kväll tillsammans med dessa ekologiska jordgubbar som jag köpte idag. :)

28 comments:

Annica said...

Lösgodis får vara för mig. Precis som du skriver så innehåller det mest socker och konstiga tillsatser. Finns väl inget naturligt i det alls. När man är och handlar så ser man hur folk går runt med sina påsar och vällustigt väljer i det stora utbudet.

Choklad är min svaghet när det gäller godis. Någon gång då och då unnar jag mig en chokladbit. Jag har försökt tycka om den mörka chokladen för den innehåller mer ren choklad, mindre socker och fett och ska vara riktigt nyttig. Men trots det, om får jag välja så blir det ljus choklad. Jag kan äta den mörka men jag njuter mer av den ljusa. Och de få gånger jag äter denna delikatess så vill jag njuta fullt ut.

Stackars dig i den värmen! Jag har tänkt på dig när regnet nu vräkt ner i flera dagar på raken och ÄLSKAT skvalandet! :) 14-15 grader och regn är härligt, underbart, ljuvligt om man jämför med 35-36 grader och gassande sol. Jag skulle vara totalt utslagen. Om jag ens (över)levde. ;)
Ha en fin helg! Hur det nu ska vara möjligt i den hettan... ;)
Svalkande kram från sköna norr!

Mimmi i MA said...

Ha, ha... Visste att du förr eller senare skulle ta upp detta. ;)

Svenskt smågodis är ju SÅ gott, och det finns ju ingen motsvarighet till det här i USA. Ända sen jag flyttade hit för snart 20 år sen, så är det något jag alltid köpt med mig i stora mängder (kilovis, not kidding) när jag har varit på besök i Sverige. Jag har några kompisar som flyttade till USA några år innan jag kom hit, och det enda de ville ha när jag skulle komma och hälsa på var just smågodis. :)

Om man själv inte äter godis, och framför allt smågodis, så kanske man inte kan förstå hur tokiga andra är i det. Det är ganska roligt hur smågalna alla är i nyheten om att IKEA skall få smågodis. Min IKEA fick det för nån månad sen, och jag har varit där ett par gånger redan. :)

Taina said...

Typiskt att de började med det nu när jag har godisförbud!!!

Anne-Marie said...

Annica: Det verkar som om butikerna verkligen behöver försäljningen av lösgodis och de har utarbetat strategier för hur godiset skall marknadsföras på bästa sätt. Tror nog att godiset är beroendeframkallande.
Jag åt nog också mest ljusare choklad förr men har nu blivit en "mörk choklad-älskare". :) Tycker inte om den ljusare chokladen numera. Och jag tycker att Marabous choklad inte alls smakar särskilt gott. Troligen en hädelse att säga med tanke på svenskars förkärlek till godis. ;)
Klockan är nu ca 22 på fredagskvällen och det är fortfarande riktigt varmt ute vilket inte är bra med tanke på nedkylning av bostaden. Jag vet inte heller om jag överlever ett par veckor med dessa temperaturer. Vem vet hur länge de kommer att hålla i sig.
En het och varm kram! ;)

Anne-Marie said...

Mimmi: Hade på känn att du kanske skulle kommentera på ett inlägg om lösgodiset. ;)
Jag vet att du verkligen tycker om lösgodiset eftersom jag sett dina bilder hos FB och Insta. Tänk att det är så efterlängtat detta godis. Jag förstår det inte men det verkar ju vara något som väldigt många svenskar "måste" ha.
Om det nu är så att många utlandssvenskar faktiskt saknar godiset så mycket måste IKEA komma att tjäna mycket pengar framöver.

Anne-Marie said...

Taina: "Murphy's Law" kanske som är i farten. ;) Du fåt hitta på annat i stället för godis.

FREEDOMtravel said...

Jag fattar ingenting. Jag kan gilla något litet sött ibland, gärna en glass eller kanske en liten bit choklad. Men lösgodis? Nej hjälp vad trist! Det har jag nog aldrig köpt efter 15-årsåldern...

Anonymous said...

När ett par svenskar kom på besök förra sommarn
hade dom flera påsar "godis" med sej som present.
Tackade artigt nej till det mesta, men blev glad
för Läkerolaskarna. Kommer inte ihåg det där med
godis, när jag bodde i Sverige. Under kriget fanns
det ju inte mycket godis, då sockret var ransonerat.

Äter sällan sötsaker, men om det händer, är det
mörk choklad. Har alltid gillat mörk choklad.
En liten bit som jag låter smälta i munnen är
tillräckligt för mej.

Hoppas du klarar dej igenom hettan utan att
bli sjuk. Sova i nedrevåningen blir nog ett "måste".

Ruth i Virginia

Desiree said...

Jag tror svenskt lösgodis är unikt för att det just är godis i plockform där man väljer de man gillar bäst. Lösgodis finns ju inte på samma sätt i många andra länder. Jag tror också att lösgodis är något som hör ihop med mycket nostagi för många, barndomms minnen och att det är därför man älskar det. Gillar inte det amerikanska godiset som dels är för sött och dels inte smakar något annat många gånger än socker. Tycket det svenska lösgodiset har mer smak.
Nu är jag den som konsumerar svenskt lösgodis i ytterst små mängder. Har aldrig varit en stor godisråtta. Jag föredrar choklad eller glass mer. Har provat raw cacao flagor. Gott! Älskar mörk choklad. Jag tror inte att det spelar så stor roll vad godis innehåller. Ingen förväntar sig att godis ska vara det minsta nyttigt på något sätt. Ibland måste man få unna sig lite bara för att det är gott och inte för att man ska tänka på vad som är nyttigt eller onyttigt. Sedan får man fundera på hur mycket man stoppar i sig och hur ofta.

Förstår att du håller dig inomhus då det är så här varmt. Extra jobbigt då det är fuktigt också. Kan nog vara en god idé att sova på nedreplan om hettan håller i sig. En fläkt hjälper en del nattentid. Det har vi i vårt sovrum.
Kramar

Anonymous said...

Lösgödiset är så lätt att köpa, och ser så inbjudande ut. Vissa saker är goda, andra saker smakar inte lika mycket.
Brukar inte köpa det så ofta, men när man väl står där och plockar i en påse, så tar man alldeles för mycket.
Det är det nog många som gör.

Mvh Kjelle i Skogås

Anonymous said...

Hej, att plocka ihop sina favoriter är nog grejen.
Visst när det onyttigt. Men någon gång kan man bli lycklig
och äta sina favoriter. Men grunden med plockgodis är att
tjäna mycket pengar. Trevliga bilder. Hoppas det blir fler,
bilder av termometern. Hälsningar stig.

Andra året i Hjo said...

Lösgodis är inte riktigt min paradgren. Jag är mer förtjust i snacks, helst popcorn. Kan berätta att vi i Sverige köper lösgodis till hundarna nuförtiden. Nog kan man undra - men jag gillar det.

Anonymous said...

Men usch vilken läskig värme! Det är som du säger, man får se till att planera dagarna när det blir så varmt. Idag är det alldeles ljuvligt där jag bor; runt 20 grader, milda sydvästliga vindar och klarblå himmel. Perfekt! Mina vänner kom och hämtade mig och vi åkte ut och fikade. Jag njöt så att ögonen gick i kors. :-) Lösgodis är inget för mig. Verkar litet äckligt och jag tappar sugen när jag ser alla konstiga, klibbiga översöta bitar i de där plastbunkarna. Jag äter choklad istället, både mörk och ljus men aldrig Marabou-kladd. Tänker du verkligen testa att käka kakao? Det kommer ju att damma något alldeles förskräckligt! :-)/Susanne

Anne-Marie said...

Ruth: Lösgodiset fanns säkert men i mycket mindre utsträckning och det fanns inte att plocka själv utan man fick be om hjälp från personalen. Det var 1985 som lösgodiset "släpptes lös" ;) och numera upptar en ansenlig del av affärerna.
Jag brukar också ta ungefär en bit mörk choklad per gång. Går väldigt bra.
Det blev att sova på nedre plan den gångna natten. Det var otroligt varmt sent inpå natten och bostaden blev inte alls så sval som den brukar.

Anne-Marie said...

Desiree: Du är helt klart mer en "godisexpert" än vad jag är. :) Det kan säkert vara så att man har nostalgiska minnen från barndomen. Det kan säkert också vara så att man ibland "dövar" stress och annat jobbigt med godiset som ju nu är väldigt lättillgängligt.
Visst kan man äta litet onyttiga saker ibland men 18 kg godis - som givetvis är ett genomsnitt - är väldigt mycket tycker jag.
Jodå, jag har mindre fläktar (takfläkt vore det bästa men det har jag tyvärr inte i den här bostaden) och jag sov på nedre plan. Men det var ordentligt varmt sent inpå natten. Troligen kommer den här värmeböljan att gå till historien eftersom ingen vet hur långvarig den blir.
Kramar!

Anne-Marie said...

Kjelle: Välkommen till kommentarsfältet. :)
Affärerna vet precis hur de skall marknadsföra godiset. Och de vet exakt var de skall placera det.
Tror som du att många köper mer än vad de kanske planerat.

Anne-Marie said...

Stig: Visst kan man äta onyttiga saker ibland men överlag tror jag att äta en massa lösgodis inte kan vara bra för kroppen.
Tror precis som du att huvudorsaken till att godiset blivit så framgångsrikt är att man vet precis hur det skall marknadsföras. Pengar driver detta givetvis.
Hett och fuktigt idag igen. Pust!!

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Det var inte avsikten att gå i oordning med svaren. Sorry.
Nej, jag fattar heller inte det fantastiska med lösgodiset och att folk blir så väldigt "till sig" när de hittar lösgodis hos IKEA utomlands. Eller i Sverige för den delen. Tycker också att det är något som kanske hör barn/ungdomsåren till.

Anne-Marie said...

Hans: Popcorn säljs i enorma förpackningar här i USA på biograferna. Det är inte heller särskilt bra att äta vad jag förstått. Jag äter aldrig popcorn och har aldrig egentligen tyckt om det.
Lösgodis till hundar? Antar att det inte är människogodis utan anpassat till hundar.

Anne-Marie said...

Susanne: Jag kommer på stört. ;) Det är redan +32-33 och klockan är bara runt 12 på dagen. Hemskt med denna hetta faktiskt. Och just det att den tycks vara på obegränsad tid.
Ljus choklad var länge sedan jag åt. Tycker den mörka smakar mycket godare. Jag tycker det verkar litet ohygieniskt faktiskt med allt detta lösgodis även om man plockar med en tång eller skopa. Locken öppnas ju hela tiden och folk kanske hostar och nyser rakt in i burken. Nej tack.
Troligen provar jag inte rå kakao men man vet aldrig. Har ingen aning om hur den smakar. Ha en bra fortsatt sval dag.

Channal said...

Vilken hetta! Olidligt för er! Här 19-20 grader! LAGOM :-)

Äter inte lösgodis! Någon gång händer det att jag köper hallonlakrirsdöskallar. Choklad gillar jag inte! Jag gillar salt... Salta jordnötter o saltapinnar är favoriter!

Tror man saknar lösgodis när man inte bor här. Känslan att det inte finns och att man blir lite nostalgiskt från barndomen. Skulle nog sakna lösgodis om jag bodde i USA. Idag ser jag hyllorna med godis jämt på Ica! Inte lika intressant.

Kramar Anna

Gunnel said...

Jag vet inte riktigt varför lösgodis är så populärt. Kan det vara att det finns så många olika sorter till samma kilopris? Det går ju att köpa de flesta sorterna i egna förpackningar, men då blir det ofta dyrare och man måste köpa exakt vad som finns i paketet. Lösgodiset väljer man ju själv hur mycket man vill ha av varje sort. Lakrits är det enda godis jag gillar.

Anne-Marie said...

Anna: Idag var det lika varmt och nu är det en del moln på kvällen som gör att det inte svalnar som det "skall" - det blir som en "filt" som håller inne värmen. Och hettan tycks bara fortsätta enligt prognoserna. Jag gillar ditt lagom svenska väder. :)
Tänkte på det att det är viktigt att äta tillräckligt med salt när det är så varmt. Har ett mycket bra och gott salt - Himalaya salt. Rosa och fint. :) Finns i Sverige också tror jag.
Det kanske är det att man inte kan få tag på godiset lika lätt när man bor utomalnds och så blir det helt plötsligt jätteviktigt. Tur att jag inte äter lösgodis eftersom mitt närmaste IKEA-varuhus ligger ungefär 40 svenska mil härifrån. :)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Gunnel: Intressanta tankar du har om varför lösgodiset lockar. Ja, det kanske är det att man får bestämma själv. Läste att lösgodiset blev mycket billigare från mitten av 80-talet.
Lakrits har jag aldrig tyckt om men vet ju att många svnskar gillar den speciella smaken. :)

Kröinkören said...

Jag har rätt bra koll på innehållet eftersom jag inte äter gelatin (animalisk restprodukt). Som tur är håller det på att fasas ut. Ungarna är helt galna i smågodis medan deras mamma sällan äter det. Choklad och lakrits däremot - mumma!

Svar: Jag tycker det är en trevlig sedvänja att säga "Ha en trevlig dag" eller liknande. Men då ska det åtminstone vara ögonkontakt och helst ett litet leende också. Det är i de fallen en bra sak som har kommit från USA ;)

Anne-Marie said...

Könikören: Gelatin var ett av ämnena jag såg. Jag tror att en anledning till att man tycker om detta lösgodis är att det syns så väl och det lockar med färger och dofter.
Choklad är gott. Inget lakrits dock för mig. :)
I USA har man mer kontakt med andra människor rent generellt än vad man har i Sverige. I USA blir man nästan "antastad" när man kommer in i en affär och expediterna undrar om man behöver hjälp. I Sverige får man ofta leta med "ljus och lykta" efter någon som arbetar där. Ett automatiskt "hej" och "ha en trevlig dag" utan känsla bakom kan man lika gärna vara utan.

Steel City Anna said...

Haller med dej om glukossirap, lomskt elakt superturbosocker ar vad det ar, gar ratt upp i hjarnan och stannar sen pa magar & rumpor :) svarare & svarare blir det att undvika.

Jag undviker losgodis numer av en annan anledning, att jag tycker folk ar lite snuskiga nar de plockar & ibland blir det lite hostande & ngn hand i asken. Usch.

Anne-Marie said...

Anna: Jag fattar inte att man lyckats "nästla in" denna glukossirap överallt och i all mat. Vad bra att du också upptäckt detta "gift".
Jag har smakat på lösgodis och skall villigt erkänna att jag inte tycker det är särskilt gott. Och sedan har vi ju hygienaspekten dessutom. Nej, tacka vet jag förpackad choklad. :)