Tuesday, June 23, 2015

Nu kommer den farliga hettan

Vi har sett på väderprognoserna under några dagar prognoser som visar på en "brutal heat wave" som kommer att ta egentligen hela västra USA i ett järngrepp. Och den här hettan kommer troligen att slå rekord på löpande band.
Det otäcka med den här värmeböljan är att den inte tycks ha ett slut som meteorologerna kan se. Ingen vet hur länge den kommer att hålla på. http://www.weather.com/forecast/regional/news/record-west-heat-wave-northwest-great-basin-latejun2015

Visst kan det bli riktigt varmt i västra USA under somrarna men inte riktigt så tidigt. Det känns nästan som om vi håller på att bli invaderade av en krigsmakt med tanke på hur värmeböljan framställs.
Det kommer att bli tufft och det kommer att bli hett. Som jag skrivit om tidigare har väldigt få i mina trakter luftkonditionering hemma eftersom det ofta blir svalt och kyligt om nätterna på grund av den höga höjden. Den här hettan som nu kommer att lägra sig över oss är så varm att nätterna troligen inte kommer att svalna så att man kan kyla ner bostaden.
Det har utfärdats en speciell "varning" för hettan där vi ombeds att vara mycket upmärksamma om vi vistas utomhus.

I Sverige tycks väldigt få bry sig om eventuella värmeböljor (kanske för att de är så sällsynta?) och man är ute i solen trots allt. Här i Kalifornien lär man sig att man måste anpassa sitt dagliga liv till hettan. Det går inte att leva som man gör när det är svalare.

Jag ser att en hel del är ute och går eller springer på morgonen eller på kvällen. Att springa under dagen i gassande sol är inte att rekommendera.

Att ge sig ut och åka bil när det är +40 gör inte jag utan försöker åka tidigare eller senare på dagen. Jag har ingen luftkonditionering i min bil så skulle troligen bli överhettad. Både bilen och jag! :)

När jag bodde i Sverige hade vi ofta fönster öppna under dagen men det går inte att ha här. Jag ser en del som har sina fönster öppna och undrar varför de inte tänker längre än näsan räcker. Man har öppet på kvällen och natten så att bostaden kan kylas ner och sedan stänger man fönstren på morgonen. Det fick jag lära mig första sommaren jag bodde här och det fungerar väldigt bra.

Självklart har jag en solhatt om jag är ute eftersom solen är mycket stark. Och solglasögon är också en självklarhet.

Jag får se om jag flyttar in på jobbet ;) för att överhuvud taget kunna sova under denna stora värmebölja som kommer att komma.

Jag hoppas att The Weather Channel har fel. Det här ser inte roligt ut. Bilden lånad från The Weather Channel. Klicka på den så syns temperaturerna bättre.


En bra sammanfattning troligen av hettan som kommer. ;)


Bilden lånad från nätet.

32 comments:

Åsa said...

Oj oj oj! Det kan bli tufft! Du har rätt i att svenskar inte verkar oroa sig för värmeböljor - de har ju inte haft så många och långa och lite är det ju så att man vill att det ska vara jättevarmt så man för en gångs skull slipper frysa lite. Den som haft varmast väder och är brunast efter semestern vinner liksom! Vi har haft uppåt 35 grader nu flera dagar och besök från Sverige. Jag fick säga åt dem att inte vara i solen hela dagen utan hålla sig i skuggan, men det är som att de inte vill missa en enda soltimme! Själv är jag försiktig varma och soliga dagar nu när jag har värme och sol i överflöd!
Hoppas du inte får det alltför jobbigt!

Annica said...

Nej, hu så hemskt! Stackars dig och övriga Weed-invånare. Sådana temperaturer är ju en klar hälsorisk. Räcker verkligen AC:n till när det blir så varmt? Ni kanske måste svalka er ytterligare genom att flera gånger i timmen ställa er under, eller springa genom, skolans bevattningssystem. Det är ju ändå igång hela tiden... ;)
Förra sommaren var ju varm här i Sverige och jag led oerhört när sovrumstermometern visade 30-32 grader. Men det måste ju kännas nästan svalt i jämförelse med era temperaturer. Jag skulle inte klara 35-40 grader eller mer. Jag skulle få värmeslag och döden dö.
Här var det under tisdagen 14-15 grader och regnade, hela dagen, och jag kan faktiskt känna tacksamhet över att sommaren 2015 hittills har varit sval. Nu är det uthärdligt. Men semesterfirarna vill naturligtvis ha soligt och varmare. Och det förstår jag. Det här är ju inget badväder precis.
Det låter om Kalifornien går mot en katastrof. Detta bådar inte gott.
Kram från norr (med behagliga gradantal)!

Anne-Marie said...

Åsa: Ja, du den här hettan kommer nog att bli kännbar eftersom den tycks komma att pågå en längre tid.
Det är märkligt att man fortfarande håller på att "tävla" i Sverige om vem som är brunast. Trodde att folk visste om faran med att sola mycket.
Du har också riktig hetta ser jag. Jag minns att jag ville pressa i solen när jag var ung men allteftersom åren gick blev jag klokare. :) Jag mår inte bra av att sitta i solen egentligen alls numera.
Vi får se hur det blir. Jag hoppas att ev. åskoväder inte skall starta bränder men risken är nog stor med torkan vi har.

Anne-Marie said...

Annica: Det känns litet otrevligt faktiskt med så lång tid med hetta framför allt då jag - och många med mig - inte har någon möjlighet att kyla ner bostaden när det blir så varmt under så lång tid.
Jag brukade springa och leka i och kring vattenspridaren hemma i trädgården som liten. Kanske dags att göra det igen på jobbet. :)
Jag minns att du skrev om värmen/hettan som du led av förra sommaren. Att ha så varmt inomhus är jättejobbigt. Jag kan absolut inte sova om det är så varmt.
Genom att vi ligger så högt som vi gör hoppas jag att det i alla fall skall svalna en del på natten. Jag har alla mina fönster öppna på övervåningen under natten (ingen kan ta sig in så högt upp) och förra sommaren minns jag att jag tog fram min uppblåsbara madrass och tog ner den till nedervåningen och sov där när det var riktigt varmt. Och då vågade jag ha ett par fönster öppna även där.
Tur att du är i Sverige med en litet svalare sommar. 14-15 grader är mycket svalt mitt i sommaren och visst förstår man att folk vill ha litet sol och värme. Såg hos DN att solresorna nästan tagit slut.
Ha det gott i svalkan! :) Kram!

Desiree said...

Jobbigt när det blir så där varmt. Men skönt att ni har kyliga kvällar och nätter. Här blir det inte så svalt om kvällarna. Men nätter får man försöka öppna fönster för att sedan dra ner persienner på dagen för att försöka behålla bostaden sval precis som ni gör i dina trakter. Bra att du har AC på jobbet iallafall. Här inväntas lite mer värmebölja i nästa vecka. I frankrike har vi haft relativt lagom med ca 25-30 grader.
Kramar!

Gunnel said...

Det är verkligen upp och ner vända världen. Ni har extremt hett och vi har extremt kallt och regnigt. Ingetdera är något önskescenario, men vårt väder är ändå hälsosammare, måste man erkänna. Det är svårt att föreställa sig den hettan du berättar om. Jag har upplevt rejält varma dygn i Dallas, men inte i den omfattningen. Redan då tyckte jag att det var olidligt. AC är väl nästan en nödvändighet för att kunna leva något sånär normalt. Kram

Tant Gröns Lilla Bod said...

Oj, huvvaligen, över 40 grader varmt! Då föredrar jag, trots att jag längtar efter solen, vårt svala och regniga väder. Men att lagom är bäst, det är nog så sant som det är sagt. Jag hoppas, för hela Kaliforniens skull, att det inte blir så illa som det förutspås!

~ Maria ~

Mrs Clapper said...

Usch vad plågsamt! Värme är inte att leka med, och man kan bli dålig fort för det kommer smygande utan att man kanske märker.
Jag fick solsting i Las Vegas en gång, hade varit ute på ärenden och därför endast varit ute korta stunder från bilen. Stannade sedan vid poolen i en kvart och då var det kört. Blev väldigt sjuk, utslag och kräkningar. Den erfarenheten har jag lärt mig mycket av!!

Annika said...

Det där är inte roligt. Inte alls.
Tycker så synd om er. Speciellt när ingen AC finns i hemmen. Det är ju den som är räddaren på denna kust.
Ja, dina temps är otäcka.
Tungt att du inte har AC i bilen. Men, du får helt enkelt planera in dina bilresor, om du kan.
HOPPAS du har bra fläktar hemma. De hjälper!!
Sant, så varmt som det blir hos dig, och hos mig, kan det inte bli i Sverige.
Jag håller alla tummar för att det inte ska bli så vidrigt som de säger att det ska bli. OCH jag önskar att jag kunde skicka många av de regnstormar vi får till er.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Desiree: När vi får värmeböljor som den som nu tycks "rulla in" blir det inte alls lika svalt på nätterna så det är då som det blir jobbigt med hettan hemma.
Man får göra så gott man kan men jag vet av erfarenhet från förra året att det var jobbigt när det blev hett. Och vi har längre perioder med hetta jämfört med för kanske 10 år sedan.
25-30 är varmt men man kan fortfarande fungera rätt bra. När det går upp emot 35-40, det är då man mår dåligt.
Kramar!

Anne-Marie said...

Gunnel: Visst är vädret helt ur led. Det blir mer och mer extremt och fler märkliga väder"fenomen".
När jag kom hit 1997 och många somrar efter det hade vi oftast "bara" runt 25-30 under sommaren. Det var mycket sällsynt att det blev en sådan extrem hetta som det numera blir.
Och pga att det har varit mycket svala nätter hos oss under långa tider har de flesta som bor här inte behövt ha luftkonditionering. Men om normen numera är somrar med 35-40 grader, då kanske många måste skaffa luftkonditionering hemma.
Kram!

Anne-Marie said...

Maria: Man kan alltid klä på sig men är det hett blir det tufft att kunna svalka sig om man inte har luftkonditionering. Det blir kanske att flytta in på jobbet. ;)
De talar nu även om åskoväder vilket är det allra värsta med tanke på torkan. Jag har en känsla av att efter denna hetta kommer många skogsbränder att ha startat.

Anne-Marie said...

Malin: Nej, hetta är verkligen inte att leka med. Jag befinner mig numera mest inomhus om somrarna eftersom det blivit så varmt på senare år. Eftersom jag jobbar under dagen kan jag ju inte ge mig ut på morgnarna och ta tillvara på svalkan då. Och på eftermiddagen går det absolut inte att vara ute om det är 35-40 grader.
Man måste vara mycket försiktig med att vara ute i solen. En kompis till mig fick solsting i England när vi var där 1977 på språkresa. Och jag vet hur sjuk hon blev.

Anne-Marie said...

Annika: Jag tänkte på dig när jag skrev inlägget och att du också har en mycket jobbig sommar med hetta och fukt. Vi brukar ju inte ha så mycket fukt men nu tycks det bli det just under värmeböljan.
Vi får se hur det går men jag tror att det kommer att bli jobbiga veckor framöver. Framför allt om hettan fortsätter.
Jag behöver ju i alla fall inte köra min bil särskilt ofta som tur är. Det får bli så att jag handlar mat klockan 8 på morgonen framöver. Det är egentligen enda tiden då jag måste köra. Och då och då till postkontoret för att kolla min postbox.
Jag har tyvärr inga takfläktar vilket vore det bästa. Men som hyresgäst kan jag ju inte börja göra "åverkan" i taken. Jag har några mindre fläktar så får använda alla jag har.
Ja tack, skicka vad du kan. Utan åska helst. :)
Kramar!!

Anonymous said...

Ja, du vet hur vi har det betr. väder genom Annika.
Otäcka, hemska åskväder har också kommit förbi. Nedfallna
träd gjorde morrontrafiken svår på vissa vägar i morse.
Och tusentals blev utan el.

På tal om hetta:
Jag kommer ihåg min första sommar i USA (1952). Jag anlände på senhösten -51
och bodde i Massachussetts med rejäl vinter. Efter några veckor i St.
Petersburg, Florida, reste jag till mitt nya jobb som sekreterare
på en country club utanför Chicago. Hade ingen aning om hur hett och fuktigt
det kunde bli där. Klubben hade inte A/C. Swimmingpoolen låg alldeles
utanför mitt kontor, och jag kunde höra allt plaskande, medan jag satt och
svettades. Ibland föll svettdroppar på stenogramblocket. Brukade duscha
på lunchrasten, men det tjänade inte mycket till, för man blev fuktig
direkt igen. Det var inte stor temp.skillnad mellan natt och dag. Tur nog
fick vi anställda, som bodde på klubben, använda poolen efter klubben
stängdes på kvällen.

Tyckte mycket synd om dom som jobbade i köket, i synnerhet diskarna, som
stod över rykande hett vatten och skurade kastruller och ungsgrejer, som
inte kunde gå igenom diskmaskinen.

Vi tillbringade fyra somrar i Lovelock, NÖ om Reno, Nevada, och det var
hett, men mycket torrt, så det kändes inte alltför svårt. En sommar, när
sonen fortfarande var i blöjor, kommer jag ihåg, att när jag hängde blöjorna på
tork, och var klar vid slutet av klädstrecket, så var blöjorna redan
torra där jag började. Men nätterna var svala.

Vad skulle vi snacka om, om det inte funnes väder? När man inte har
nånting att säja, så blir "Så, hur är vädret hos dej då?"

Ruth i Virginia
(RIKTIG Midsommarafton idag)

Maria said...

Det där med fönstren öppna på natten hjälper verkligen. Jag har vår husbil parkerat i en träddunge, och skuggan hjälper också till att hålla temperaturen nere.
Hoppas du kan hitta en bekväm lösning för värmeböljan. Kram

Anne-Marie said...

Ruth: Jag har förstått att det varit otäcka oväder utmed östkusten. Läste om en tornado i Massachussetts, vilket låter mycket ovanligt. Vet ju också, av egen erfarenhet, hur hett och fuktigt det kan vara i trakterna där du och Annika bor.
Chicago kan verkligen bli hett och fuktigt också. Och det kan bli väldiga oväder vilket jag var med om när jag bytte plan där vid ett par tillfällen. Fy sjutton vilka åskoväder de kan ha.
Nej, om det är hög luftfuktighet hjälper det ju inte egentligen att duscha. Jag tyckte att jag aldrig egentligen ställde om mig under året på Hawaii till att kunna klara av fukten riktigt bra.
Oftast har vi i västra USA en relativt torr hetta men nu pratar man om rätt hög luftfuktighet med denna värmebölja. Utan luftkonditionering kommer det nog att bli litet utmanande.
Vädret är tacksamt att tala om eftersom vi alltid har det omkring oss. :) Och de extrema vädertyperna blir fler och fler för varje år.
Just det ja, det är Johannes Döparens dag idag.

Anne-Marie said...

Maria: Att öppna så måmga fönster på natten som man kan kyler verkligen ner bra om temperaturen går ner till runt +10-12 vilket det gör relativt ofta hos oss.
Bostaden jag nu hyr har ingen skugga alls vilket blir väldigt hett frampå eftermiddagen när det är sådan värme som vi nu har och kommer att få.
Kram!

Andra året i Hjo said...

Nej, vi har inte alls några problem med värmeböljor. Vi förstår inte heller att fönstren ska vara stängda. Hur skulle vi?
Hoppas ni inte får det lika jäkligt varmt som i Pakistan. Över 700 har dött. Jag drar mig för att sätta på mig shortsen. Snart är juni slut och någon sommar att tala om har det inte varit än.

Anne-Marie said...

Hans: Nej, det verkar dåligt beställt med värmeböljor denna sommar i Sverige. Man kan mycket väl ha fönster öppna under dagen i Sverige. Det går dock inte här i hettan.
Det som är litet otrevligt med värmeböljan som nu kommer är att ingen tycks veta hur länge den kommer att pågå.

Från Glam till Damm said...

Hej Anne-Marie,

Hoppas du har inhandlat fläktar, om du nu inte är välsignad med AC, vilket inte vi var i stugan på Coronado och när värmen slog till fanns inga fläktar kvar att köpa på något Home Depot eller Lowes så vi fick svettas.

Jag är så nöjd med den svala svenska sommaren. Skönt att det både går att röra sig och att andas utan att bli så där kladdig och klibbig.

Kram och ha det gott.

Anneli

Äventyret framtiden said...

Oj då, kära nån! Inget önskescenario precis.
Solhatten på och många fläktar igång!
Upp och nedvända världen, här vill vi ha mera värme men tillsvidare
så har den inte visat sig. Kanske all värme samlas hos dig.
Hoppas att allt det utlovade inte håller sträck, att ni får lite svalare i alla fall.

kramar!

Channal said...

Farlig hetta kan vi vara utan. Idag har vi haft ett strålande väder och nästa helg har de lovat att värmen ska komma! Varför kan det inte vara lite mer lagom för oss båda... inte regn o kyla och ingen olidlig hetta!

KRAM Anna

Anne-Marie said...

Hej Anneli,

Nej, jag har ingen luftkonditionering och tyvärr finns inga takfläktar i bostaden jag hyr. Och att börja installera takfläktar kan man ju inte göra hur som helst när man hyr. Jag har några mindre fläktar men det kommer att bli tufft under en längre tid nu.

Det är rätt skönt med svalare väder. Jag födredrar den typen väder framför hettan. Och grejen är ju den att med hettan och åskoväder (kanske torra sådana) är ju risken mycket stor för skogsbränder med tanke på den enorma torkan i Kalifornien.

Ni reste härifrån verkligen i tid. Jag försöker bli klar över allt det praktiska vilket inte är det lättaste när man inte har en naturlig plats att åka till.

Kram till dig! Ha det gott du också!

Anne-Marie said...

Karin: Att ha en sådan här hetta utan ett "slutdatum" är ingen bra situation. Ofta brukar ju meteorologerna kunna säga någonting om när det blir ett annat väderläge men det tycks de inte kunna nu.
Vi tar så gärna emot litet svalare och blötare väder.
Det otäcka hos oss är ju åskoväder ihop med torkan och att dessa ofta sätter igång skogsbränder. Flera skogsbränder rasar redan i Kalifornien. Ingen riktigt nära oss men det är obehagligt.
Kramar!

Anne-Marie said...

Anna: Skönt att det blir litet mer "normalt" sommarväder hos er snart. I alla fall en tid.
Nej du, varför skall det vara så extremt nuförtiden. Vi får se hur denna värmeböljan avlöper i västra USA. Flera stater kommer att bli "drabbade" under en längre tid.
Kram!!

Unknown said...

Svenskars solande är hysteriskt. Läste att australiensare och svenskar har mest hudcancer i världen. Märkligt att vi ändå solar vidare som inget hade hänt. Själv trivs jag bäst i skuggan!
Kram Anna N

Gunilla Nardin said...

Oh! sa jobbigt for dig och alla andra ocksa forstas. Hade ingen aning om att det skulle bli saa valdsamt varmt! Lova att du forsoker fa sova i skolan om det blir outhardligt...Vi har haft rejal varme har men inte upptil 40gr som jag minns.Sedan ar det ju alltid svalare pa natterna har ocksa, brukar sova med fonstren oppna och bara fonserluckorna pa vid gavel. Har aven flaktar , det hjalper faktiskt ganska bra. Se till att dricka ordentligt, Viktigt!! Men allt det dar vet du ju redan. Och aven den varsta varmeboljan har ett slut, det galler bara att kampa sig igenom den sa gott det gar.

Imorgon aker jag till Sverige, dar kommer jag val inte att lida av varmeslag precis. Ska visst bli battre vader nu iaf.

Stor Kram och "Bon Courage!" Anne-Marie

Gunilla

Anne-Marie said...

Anna: Visst är det märkligt att man i Sverige inte tycks bry sig om de larm som finns om solande och hudcancer. Jag antar att bli brun är mer värt ibland för en del än att ha god hälsa.
Jag sitter hellre också i skuggan. :) Mår mycket bättre där.
Kram!

Anne-Marie said...

Gunilla: Eftersom inlägget skrevs för ett par dagar sedan kan jag bara meddela att hettan tycks fortsätta och det känns litet skrämmande med tanke på hur torrt det är. Framför allt om det blir torra åskoväder.
Jag hoppas givetvis att jag inte skall behöva sova hos skolan men om det blir alltför jobbigt får jag givetvis ta till litet mer okonventionella metoder.
Takfläktar kan vara väldigt effektiva men det har den här bostaden inte. Och man kan ju inte orsaka åverkan på taken som hyresgäst.
Det gick ner till ungefär +15 den gångna natten men det känns redan varmt och fuktigt när jag skriver detta på morgonen (klockan är bara kvart i sju). Skall åka och handla och jag kommer att åka tidigt för att inte vara ute i den riktiga värmen. Skolan är ju stängd på fredagar nu under sommaren.
Stor kram och tack för dina uppmuntrande ord! :)

Anonymous said...

Det är inte skönt när det är för varmt. Tvärtom. Jag brukar sätta händerna under vattenkranen och spolar kallt vatten på handlederna och det svalkar bra en stund. Har fått min säng framflyttad till fönstret och fotändan är så nära den öppna balkongdörren så jag passar på att få "AC" den vägen. :-) Drick mycket, rör dig så litet som möjligt och...andaaaaas. :-)/Susanne

Anne-Marie said...

Susanne: När det blir uppemot +35-40 mår jag dåligt. Håller mig egentligen bara inomhus. Det är konstigt att jag blir varmare när jag spolar kallt vatten. Däremot om man spolar varmt vatten och duschar varmt blir man svalare efteråt.
Vilken härlig typ av AC du har. :) Jag dricker, sitter och andas. ;)