Wednesday, June 3, 2015

Minnen av dofter

Efter jobbet idag tog jag en promenad i kvarteren där jag bor. Weed är "itudelat" av motorvägen I-5. På ena sidan av vägen finns skolan och området där jag nu bor. På andra sidan vägen finns Weeds "centrum" och det hus som jag tidigare hyrde. Det blir att jag promenerar i antingen den ena eller andra delen eftersom avstånden är litet för stora att hinna med båda under samma promenad.

Det var gråmulet på eftermiddagen och jag var rätt ensam ute på vägarna men det var ett perfekt promenadväder.


Helt plötsligt dök en stor buske upp med vita blommor och nog doftade de jasmin. Omedelbart kom minnen av trädgården i Enebyberg där vi hade en stor jasminbuske med blommor som doftade himmelskt gott. Vi fick ett skott av mina morföräldrar och det växte till en mycket stor buske allteftersom åren gick. Mamma var alltid så stolt över den busken. :)Visst är det intressant att dofter kan väcka både minnen och känslor till liv. Ofta tycks vi minnas vår barndom om man får tro de som forskar kring dofter, minnen och känslor.

Första gången jag reste till Sverige efter det att jag varit här i Mt Shasta-området under kanske ett helt år doftade allt jag hade med mig (kläder, resväskan osv) mycket gott. Det är alla barrträd vi har här som har denna goda doft. Inget man märker när man bor här men så fort man kommer till andra områden som inte har lika många barrträd kommer doften fram. :)

Jag stötte också på en intressant blomma under min promenad som jag inte alls visste vad den hette men efter en snabb "googling" vet jag nu att den bland annat kallas "Red Hot Poker" och "Torch Lily". Onekligen en annorlunda blomma, men vacker.Det blir nog litet si och så med promenader framöver eftersom vi skall få +30-35. Och det är som varmast när jag slutar jobbet.

20 comments:

Desiree said...

Vad vacker den var Torch Lilly blomman. Jag har aldrig sett en sådan innan. Just dofter och melodier-låtar är nog det som kan väcka riktigt djupa minnen från långt tillbaka. En speciell doft är något som kan sitta så starkt inpräntat i våra minnen. Vårt luktsinne spelar onekligen en mycket viktig roll i våra liv.
Jasmin doftar så underbart. En riktig sommardoft.
Här har vi också varmt ljust nu med ca 30 grader. Tack o lov inte så mycket luftfuktighet.
Kramar till dig.

Gunnel said...

Dofter kan absolut sätta igång minnet och fantasin. Jasmin är bland den godaste doften jag vet. Rena parfymen. Blomman på bilden liknar fackelliljan jag har i min trädgård. Det är en ståtlig blomma. Kram.

Annika said...

VISST är det så, Anne-Marie. Dofter kickar igång minnesbanken. Nu blommar kaprifol och jasmin här. OCH oooo, vad jag njuter. Precis som du flyttas jag tillbaka i tiden till sommaren hemma. Smultronjasmin är nog det mest ljuvliga som finns i doftväg.
ÅÅÅÅ....det är så att jag måste stanna till och bara andas. Dofterna nu skulle jag vilja spara och göra partym av.
Vi har 14 grader och regn. För tredje dagen i rad. OM jag skulle kunna så skulle jag skicka till dig!!
Kramar!!

Anonymous said...

Hej Anne-Marie,
ja doftminnen kan göra att man minns det man trodde var glömt sedan länge! Min kommentar gäller egentligen ditt inlägg för ett tag sedan där du skrev att du kommer att lämna USA. Nu kanske du redan har gjort det -men om inte- är mitt förslag att se om det inte finns någon plats på östsidan i Massachusetts -Virginia korridoren som är mindre fattig än Weed och mera "europeisk" där du skulle kunna trivas. Med din erfarenhet av datorer och nätverksarbete har du ju en tydlig expertis som inte är att förakta. Sverige har ju ändrats en del under de 18 år du inte bott där och din kompetens kan vara svår att "översätta" till svenska förhållanden. Oavsett hur du gör vill jag önska lycka till!
Maria Gustafsson Grant

Annica said...

Dofter har verkligen en direktledning till minnesbanken. De för oss ofta tillbaka till barndomen medan våra ljud- och bildminnen mer kommer från tioårsåldern och framåt. Detta enligt vetenskapen. Och att det stämmer blir man varse då och då.
Men naturligtvis samlar vi på oss doftminnen hela livet. Jag minns t.ex. en crème-parfym jag hade när jag var runt 25 och när jag nu sniffar på den sedan många år tomma och rendiskade (men fortfarande doftande) burken, så översköljs jag av en massa minnen från den tiden. Det är som magi.
Barrträd kan dofta så friskt och gott. Härligt att ha en sådan fräsch och naturlig "parfym" runt/med sig. :)
En mycket ovanlig och dekorativ blomma, denna "Red Hot Poker".
Kram från ett "aprilligt" (vädermässigt) norr! Regn och sol om vartannat.
---
"Med rätt luktledtråd kan du sekundsnabbt förflytta dig tillbaka till den tidiga barndomen.
I nya Moodgallerian i Stockholm pyser butikerna ut dofter som är tänkta att skapa en obändig önskan att konsumera. Metoden kallas scentmarketing och vänder sig listigt nog mot vårt mest ursprungliga sinne.
Till skillnad mot syn- och ljudintryck, som hjärnan behöver tolka, går doftmolekylerna rakt in och lockar fram känslor hos oss."
---
Ovanstående citat hämtat från denna länk:
http://www.fokus.se/2012/06/ett-minne-for-livet/

Anonymous said...

Hej, fina bilder. Den, röd vita blomman va fin. Fina bilder.
Du tar trevliga promenader. Hälsningar Stig.

Anne-Marie said...

Desiree: Visst var blomman vacker. Den såg riktigt exotisk ut.
Det är intressant att dofter kan väcka så starka känslor. Läste en förklaring men kan inte återge den enkelt. Det stämmer att även musik kan ge starka minnen och känslor.
Det finns ju olika slags jasminbuskar - en del doftar, andra doftar inte. Den vi hade i trädgården i Enebyberg doftade underbart gott.
Vi har också oftast inte särskilt hög luftfuktighet men när det blir +30 tycker jag det är för varmt.
Kramar till dig!!

Anne-Marie said...

Gunnel: Jasmin har en mycket fin doft. Litet stark för min "allerginäsa" ;) men utomhus går det relativt bra.
Spännande att du har en liknande blomma (fackelliljan) hemma i din trädgård. Ytterligare en anledning att du skulle ha platsat bland caféerna! :)
Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Smultronjasmin har jag aldrig hört talas om. Det låter som om det vore en helt fantastisk doft. Synd bara att jag inte riktigt kan uppskatta dofterna till fullo pga min allergi. När jag var yngre hade jag inga problem med dofter men det kom efter gymnasiet.
Kaprifol undrar jag om vi har. Kanske finns några enstaka. Vi har ju inte alls samma mängd blommor och blommande träd och buskar som du har. Barrträden är i majoritet.
Det låter väldigt svalt för att vara hos dig. Har en känsla av att det kommer att bli lika tokigt nu under sommaren som det var under vintern med ett "polar vortex" under sommaren.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Maria: Visst kan minnena sättas igång med olika dofter.
Uppenbarligen är jag kvar i USA och Weed eftersom jag var ute på promenad i Weed igår. ;)
Jodå, jag är mycket väl medveten om att Sverige inte alls är samma land som jag lämnade för 18 år sedan. Och just nu verkar det vara många märkliga saker som är på gång i mitt gamla hemland. USA har också förändrats radikalt. Det USA jag kom till var helt annorlunda än det land jag ser idag. Jag behöver åka till Sverige för att ta hand om en del saker men det är mycket möjligt att jag inte stannar kvar. Vi får se. Det är alla dessa saker jag försöker "bena ut" nu.
Tack för dina lyckönskningar!

Anne-Marie said...

Annica: Den där parfymflaskan du har verkar vara rena rama "magin". :) Jag kan känna doften nästan ända till Weed!
Visst är det intressant att man dokumenterat hur våra sinnen "registrerar" saker och ting vid olika åldrar. Sådant tycker jag är fascinerande.
Jag minns fortfarande min mammas kommentar när jag kom till Sverige med mina kläder och resväska och hon undrade vad det var som doftade. Jag fattade nog inte först vad det var men sedan förstod jag att det var alla barrträd som vi omges av. Och man måste ju "ut ur" doften innan den kan uppfattas.
"Scentmarketing"!! Återingen har man inte kunnat använda något svenskt ord utan tar till ett engelskt. Ja, vad skall man säga om affärsmännens knep. Allt går att sälja med mördande reklam - i det här fallt doftande reklam. ;)
Visst var "Red Hot Poker"-blomman fin! Gillade den starkt.
Kram från ett mulet och fortfarande litet kyligt Weed!

Anne-Marie said...

Stig: Weed är inte så stort så jag tycker jag promenerar på samma gator hela tiden. :)
Roligt att du tyckte om bilderna. Visst var blomman fin!

olgakatt said...

När min "amerikanska Mom" packade paket med presenter la hon alltid in en kvist eukalyptus från träden på ranchen. Doften var underbar! Eukalyptus växer inte hos mig i Skåne men väl en annan doftfavorit - lavendel. Det har jag massor av och gillar att röra vid plantorna och insupa doften.

Channal said...

Jasmine doftar underbart! Jag skulle också ha varit stolt över att ha en jasminbuske. Önskar att jag hade en! Visst väcker dofter minnen... starka minnen.

KRAMAR Anna

Anne-Marie said...

Olgakatt: Tror inte att jag någon gång känt doften av eukalyptus. Har aldrig sett några sådana träd här i nordligaste Kalifornien.
Lavendel är ytterligare en favorit. Vi hade även lavendel i Enebyberg och mamma tyckte mycket om de buskarna också. :) Vi har en "lavender farm" här i mina trakter som jag bloggade om för några år sedan. Helt fantastiskt vackert med lavendeln som växte och utsikten över berget och dalen.

Anne-Marie said...

Anna: Jasmin verkar vara mångas favorit. Men som Olgakatt skrev är även lavendel en mycket fin och väldoftande blomma. Och vi har väl alla kanske haft en liten påse med lavendel i garderoben. :)
Dofter kan verkligen väcka starka minnen till liv ibland.
Kramar!!

Anonymous said...

Dofterna av syrén och liljekonvaljer får mig att minnas mina barndoms skolavslutningar och jag blir sugen på svartvinbärs-saft då för det drack vi alltid på avslutningskalasen. Nu njuter jag efter förmåga av alla dofter i försommaren. Den här bloggen handlar inte om mig men eftersom jag inte har skrivit på ett tag vill jag bara berätta att jag fått ett återfall i en dum sjukdom som gör att jag ägnar all tid åt familj och vänner på mina bra dagar. Läsa bloggar kommer inte i första hand längre. Jag är jätteglad för att det verkar ha ordnat upp sig med dina skatteaffärer. Fira med att köra ner näsan i ljuvliga blomster! :-)/Susanne

Anne-Marie said...

Susanne: Roligt att se dig igen men också tråkigt att höra att du inte alltid mår så bra. Tycker du gör helt rätt att du ägnar din tid åt det som känns viktigast. Och att du njuter så gott du kan av försommarens dofter.
Syrener förknippar jag också med skolavslutningar. "Min" trädgård i Enebyberg hade (och har) stora syrenhäckar och de blommade oftast kring skolavslutningen.
Min skatteaffär blev - som du säkert såg - en mycket dyr "historia" tyvärr men jag håller tummarna att skatteverket inte kommer tillbaka med ytterligare krav. Jag får dofta på avstånd :) pga min allergi.
Jag önskar dig all bättring och har du lust och ork får du gärna titta in igen. Ha det gott!

Anonymous said...

Vilken värme!
Här skiner solen och då är det gott, men när den går i moln blir det kallt.
Vackra bilder!
Och tänk att det är Sveriges Nationaldag idag!
Jag har min lilla bordsflagga framme.

Anne-Marie said...

Lena: Jag skrev precis ett inlägg om Sveriges nationaldag medan du lämnade din kommentar här. :) Jag har också en bordsflagga som jag lade ut en bild på i det inlägget.
Ja, det skall bli otroligt varmt. Alldeles för varmt för att det skall vara skönt tycker jag.
Roligt att du tyckte om bilderna.