Monday, June 8, 2015

Att diska för hand

Idag när jag kom hem för en från jobbet på eftermiddagen visade min termometer +35 grader! Pust, det är alldeles för varmt. Framför allt när man inte har någon luftkonditionering hemma.
På jobbet har vi det väldigt svalt eftersom vi har utrustning, i det rum där jag jobbar, som kräver luftkonditionering. Där måste jag ha en litet tjockare tröja medan hemma är det shorts som gäller.
Väderkartan visar rekordvarmt i norra Kalifornien och södra Oregon. Många platser slog värmerekord idag. Och det skall bara bli litet svalare de närmaste dagarna.

Från hetta till disk. ;) I mitt föräldrahem fanns ingen diskmaskin utan vi diskade alltid för hand. I min lägenhet i Kärrdal var det likadant. Här i USA har det varierat litet grand med tillgång till diskmaskin men fortfarande har jag alltid diskat min disk för hand. I bostaden jag nu hyr finns en diskmaskin men den har aldrig använts.

Ibland blir jag trött på att diska men samtidigt så tycker jag det är enklare, mindre energislösande och vattenbesparande (låter aldrig vattnet rinna mer än när jag sköljer) att diska i diskhon. Och jag tycker att det känns som om disken faktiskt blir renare. Är man dessutom bara en person tar det inte särskilt lång tid att diska. Numera diskar jag alltid efter varje måltid eftersom jag fick problem med myror ett år under sommaren och absolut inte vill ha någon smutsig disk som står framme. Det blev en vana så jag diskar lika ofta även på vintern.

För många år sedan hittade jag ett diskmedel som jag har använt sedan dess. Det är ett mycket bra, skonsamt och effektivt diskmedel. Men som många andra företag har Ecover gjort om sina "recept" och de nya varianterna av handdiskmedlen verkar inte alls lika bra. Så nu får jag försöka hitta ett nytt.


Finns det fler än jag som diskar för hand eller använder de flesta diskmaskin?

Det här är öppningen till min "garbage disposal". En uppfinning som jag tycker känns helt onödig men som finns i väldigt många amerikanska bostäder. Den drivs av en elektrisk motor som "mal sönder" maten till små, små delar som sedan kan spolas ner. Jag använder mig inte av den (därav det vita "plastskyddet") och den känns ohygienisk. Finns sådana även i Sverige numera? Missfärgningen som syns kring öppningen är avlagringar från vattnet. Troligen ett mineralrikt vatten men mycket missfärgas.


Nu skall jag ta och diska efter middagen. Troligen får jag stanna uppe rätt sent eftersom det fortfarande är riktigt varmt trots att klockan strax är nio på kvällen.

40 comments:

Äventyret framtiden said...

Oj, så varmt ni har det! Här är vi glada för att temperaturen orkar sega sig upp till ca 15 grader mitt på dagen. Men 35 grader varmt är för mycket i min smak men vad göra när det är som det är.
Att diska är rätt skön terapi tycker jag. Nu har vi förstås en restaurangdiskmaskin som tar ordentligt rent men där disken måste sköljas innan för att vattnet inte ska bli alltför smutsigt.
Är det bara vi två så blir det ibland att spara disk som vi har sköljt av ordentligt innan, ställt in i diskmaskinen som sedan bara är att köra igång när det är fullt "hus". Enklast är förstås att diska upp efter varje måltid. Går fort och så har man det undan. Vi har inget torkskåp så det blir att torka allt genast och lägga in det i skåpen.
Ha en fin dag, kanske lite svalare :)
Kramar

Gunnel said...

Denna veckan verkar det som om vi ska ha lite sol...äntligen. När barnen var små hade jag ingen diskmaskin, vilket hade varit väldigt bekvämt. Vi skaffade inte en sådan förrän de kom i tonåren och sen dess har jag haft den hjälpen. Jag sköljer ändå av all disk innan jag sätter in den, även om en del maskindiskmedel sägs fixa allt jobb. Eftersom vi bara är två personer här i huset så blir det bara disk varannan dag. Ha det bra.

em said...

Jo, avfallskvarnar finns i Sverige, fast de nog inte är särskilt vanliga. Jag har läst att några kommuner tar hand om avfallet för att utvinna biogas. Det tycks råda delade meningar om huruvida kvarnarna är miljövänliga eller ej.
Jag har haft kvarn i Staterna, men saknar det inte, de slamrar ju som bara den.
Själv behöver jag ingen kvarn, jag äter upp min mat, och komposterar blasten.
Det sägs ju att det går åt mer vatten om man diskar för hand än om man har diskmaskin - men det beror nog på hur man diskar. Min kompis mätte vattenförbrukningen och kom fram till att hon kunde diska för hand med lika lite vatten som en diskmaskin använder - men då måste man vara medveten om hur man diskar.
Margaretha
som diskar
för hand

Marina said...

Visserligen är 35 grader kanske i mesta laget, men lite avundsjuk blir jag ändå. Nu börjar det bli tjatig att jubla när termometern går över 15 grader, det är ju faktiskt juni även om det verkar som om det är "någon där uppe" som inte fattat det!
Det där med disk är ju lite spännande, eftersom det tydligen ska vara mer energisnålt att diska i maskin, men som någon sa, det kanske beror på hur man diskar...

Annika said...

Vad HETT du har det. Inte roligt, AM.
ja, vi med, men jag har ju AC och den vill jag inte vara utan, som du vet. Vi ska få 32 grader idag.
Diska för hand gör jag hos mina flädrar, eller på skären. DÄR diskar vi tom utomhus vid vårt diskbord. DET är faktiskt mysigt.
Här i USA diskar jag sgs allt i maskin. Vissa saker för hand, men det är inte mkt.
Använder min avfallskvarn också. Har inget emot den alls. Men jag vet att det råder delade meningen om den är miljövänlig, eller inte. Har man nånsin använt sig av sådana hemma? Tror aldrig jag sett det hos ngn enda i Sverige. Inte då jag var barn, och inte nu.
När det bara är jag och P hemma fyller vi upp diskmaskinen ungefär varannan dag.
Kramar!

FREEDOMtravel said...

Vi diskade för hand när jag växte upp, och jag diskade också förhand i min första lägenhet där jag bodde i 8 år. Och så diskar vi förstås förhand i husbilen! I husbåten har vi däremot diskmaskin, vilket jag upplever som lyxigt! :) Avfallskvarnar existerar i Sverige, men det är inte vanligt.

Annica said...

Nu är det verkligen dags att vi börjar byta väder! ;) Ni får regn och svalka från oss och vi får sol och värme från er. Allt i lagom doser, förstås.
Jag har aldrig haft en diskmaskin någonstans där jag bott. Och jag har aldrig saknat en heller. Kan tänka mig att den är bra om man är en större familj men för en eller två personer så tycker jag att det går bra att diska för hand. Jag diskar alltid upp direkt efter varje mål och då behöver jag ofta inte ens använda diskmedel, förutsatt att vattnet från kranen är riktigt varmt.
Avfallskvarnar såg - och hörde! - jag när jag var i USA. Här är de inte alls vanliga.
Tack för mail - svar kommer! Ha det gott! Kram från ett mulet och blåsigt (som vanligt) norr!

olgakatt said...

Råd och Rön gjorde nyligen ett stort test mellan diskmaskin och handdisk och kom fram till att det går åt både mindre vatten och mindre energi att diska i maskin. Vi är två personer och två katter och lagar all mat hemma så det blir en maskin varannan dag.
Avfallskvarnar börjar man göra allt mer reklam för men jag är synnerligen tveksam till sådana. Vi komposterar själva allt grönsaksavfall. Det blir finfin jord av det! Det lilla som blir av kött och fisk lämnar vi till kommumens återvinning som också komposterar och sen kan man köpa jord där.

Desiree said...

Jag har också hört att maskindisk ska vara mer sparsamt som Olgakatt tar upp. Vi lagar all mat hemma och är två som det blir precis som för Olgakatt också en full maskin ca varannan dag. Jag diskar nästan allt i maskinen förutom kastruller, pannor och min stora salladsskål som jag använder dagligen.
Avfallskvarn hade vi i USA och jag måste säga att den orsakade mer problem än vad den var behjälplig. Den satte OFTA igen. Nej jag klarar mig helst utan avfallskvarn. Jag skulle inte vilja vara utan diskmaskin. Jag tycker att det blir renare i diskmaskinen också som hettar upp allt ordentligt med vatten på 65 grader.
Kram!

Anne-Marie said...

Karin: 35 är alldeles för varmt. Det går inte att fungera och tänka när det är så varmt.
Att ni har en diskmaskin det förstår jag verkligen. Med ett café måste man ju ha en litet mera effektiv metod. Men om man är själv som jag är - och inte har mer än bara några få saker av det jag använder (tallrikar, bestick osv) - måste jag diska ofta. Och jag tror att man kan vara rätt effektiv om man inte diskar under rinnande vatten. Det skulle jag aldrig göra.
Nej du, det är fortfarande hett ute. Och prognosen ser mycket varm ut framöver.
Kramar!

Anne-Marie said...

Gunnel: Det verkar vara rätt dåligt väder i Sverige denna sommar. Vi skulle behöva litet av ert väder.
Har man barn kan det säkert vara bra med en diskmaskin. Men om man är själv, som jag är, är det lika enkelt att diska för hand. Jag skulle inte ens kunna diska varannan dag eftersom jag bara har några få tallrikar, bestick osv. Ha det bra!

Anne-Marie said...

Margaretha: Jag gillar inte avfallskvarnarna. De känns ohygienska och väsnas något alldeles enormt. Och man måste verkligen se till att det inte kommer ner något i den som kan ligga och ruttna.
Jag äter upp det mesta men slänger en del rester eftersom jag inte kan kompostera där jag nu bor.
Jag tror också att man kan diska för hand lika effektivt som med en diskmaskin. Och jag tror också att det kanske måste vara en litet nyare diskmaskin om den skall vara effektiv. Jag kan ju inte välja vad jag har eftersom jag hyr.

Anne-Marie said...

Marina: Jag blir faktiskt litet avundsjuk på era svalare temperaturer i Sverige. Om du skickar regn och svalt väder, kan jag skicka hetta till dig. :)
Jag tror absolut att man kan diska lika effektivt för hand som i diskmaskin. Och om man har väldigt få tallrikar, bestick osv (som jag har) måste jag diska ofta.

Anne-Marie said...

Annika: Med AC är det ju en helt annan sak. När det blir så varmt som vi har nu blir jag alldeles slak på kvällen och orkar egentligen ingenting vilket är trist.
Det låter spännande att diska utomhus. :) Kanske jag har gjort det vid enstaka tillfällen vid camping men inte annars.
Avfallskvarnar har jag aldrig tyckte om. De känns onödiga på något sätt. Har aldrig sett någon i Sverige men eftersom Sverige tar efter allt amerikanskt har de säkert kommit dit nu. Du och jag har ju bott utomlands ett tag. :)
Jag skulle knappt kunna diska bara varannan dag eftersom jag har väldigt få tallrikar, bestick osv. Jag är ju en minimalist. ;)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Skönt att höra att det finns fler "handdiskare". :) Som ni bor nu förstår jag att det blir disk för hand. Låter litet lyxigt faktiskt med diskmaskin ombord på husbåten. :)
Jag trodde också att avfallskvarnarna fortfarande är litet mer ovanliga i Sverige

Anne-Marie said...

Annica: Jag håller med dig. Byteshandel för väder vore nog något att satsa på. :)
Trevligt att jag inte är ensam om att diska för hand. Tycker som du att om man är själv är det mycket enklare och snabbare att kunna diska den lilla disk man har utan att behöva sätta igång en hel diskmaskin.
Tror att det kan bli minst lika effektivt.
Ser fram emot en liten hälsning via email. :)
Ha en fin dag! Kram från ett varmt Weed!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag utgår från att Råd och Rön gjorde sin studie utifrån svenska förhållanden. Till viss del är det säkert jämförbart mellan Sverige och USA men säkert inte helt och hållet. Jag tror också att det har betydelse vilken slags diskmaskin man har. Om man hyr som jag gör kan man ju inte byta ut en äldre diskmaskin (vilket jag har) till en nyare och mer energisnål.
Jag har inte tillräckligt med tallrikar, bestick osv för att diska mera sällan så det skulle inte fungera att diska varannan dag för mig.
Avfallskvarnar tycker jag känns väldigt onödiga. Kan inte tänka mig att de behövs.

Anne-Marie said...

Desiree: Som jag skrev till Olgakatt beror effektiviteten troligen på olika saker och hyr man går det ju inte att bara köpa en ny diskmaskin som är mera effektiv än en äldre.
Och som jag skrivit till flera i mina svar - jag skulle inte kunna diska bara varannan dag eftersom jag har så få saker jag använder när jag äter.
Nej, jag fortsätter med mitt handdiskande. :)
Avfallskvarnarna tycks inte vara särskilt poppis. De känns litet onödiga och som du skriver, så orsakar de nog en del problem.
Kram!!

Tant Gröns Lilla Bod said...

Jag har kanske gjort ett misstag som jag nog får ångra senare. De där smidiga (men hu, så tråkiga!!) tallrikarna från Ikea har jag skänkt bort för att jag tröttnat på dem. Istället vill jag ha riktigt gamla mattallrikar med vackra mönster men de måste diskas för hand. Det är inte alls lika bekvämt men lite roligare blir kanske måltiden? Jag hoppas på det i alla fall. Men jag kommer kanske att längta tillbaka till den smidiga "Ikea-tiden" när jag stressad, med rättningsarbeten, utvecklingssamtal och omdömen hängande över mig står med händerna i diskbaljan. Diskmaskinen kommer dock att få stanna. Grytor och kastruller måste ju också diskas :). Hoppas du hittar ett lika effektivt och skonsamt diskmedel igen.

Fin onsdag önskar jag dig!
~ Maria ~

Anne-Marie said...

Maria: Du får kanske se det som att diskningen uppväger de vackra tallrikarna. :)
Tror att många, precis som du, har mycket omkring sig och då är självklart diskmaskinen väldigt smidig. Har dock hört om läckande maskiner och det blir ju inte alls detsamma som om man diskar för hand och använder diskhon.
Jag diskar glatt allt i min diskho. :)
Vi får se vilket slags diskmedel det blir. Jag kollade i hälsokostaffären i Mt Shasta senast och skrev ner namn. Sedan "googlade" jag och hittade omdömen osv.
Ha en fortsatt fin vecka!

Mimmi i MA said...

Oj, 35 grader är bra varmt det. Jag skulle inte klara mig utan air conditioning. I förra huset hade vi central air, men i nya huset har vi bara fönster A/C, och jag hatar dem för de är så högljudda, men det är bara att stå ut tills vi får in ett bättre system.

Jag har alltid haft diskmaskin, men jag gillar även att diska för hand också, ibland är det faktiskt avslappnande. Vissa saker är enligt mig "förbjudna" i diskmaskinen, och om maken ändå stoppar in dem så plockar jag ut dem igen. Några av dessa saker är; smörknivar (av svensk variant, plast), köksknivar, osthyvel, kastruller, och skålar. Jag har säkert glömt något, men hur som helst så är dessa prylar något jag bara måste diska för hand. En av anledningarna till det är att vi inte kör diskmaskinen varje dag, och man kan behöva använda dessa dagligen.

Apropå diskmaskin, en kul anekdot; när jag var liten (8-10, kommer inte ihåg), så gick vår diskmaskin sönder, och mina föräldrar köpte en begagnad via en annons. De åkte iväg för att hämta upp den, och det visade sig att säljaren var självaste Max von Sydow. Så det var en kul grej att berätta för alla vänner, att vi minsann hade Max von Sydows gamla diskmaskin. :)

Anne-Marie said...

Mimmi: Det var väldigt varmt igår kväll. Som jag skrivit till några andra brukade våra nätter vara mycket svalare än vad de numera är och man behöver oftast inte ha luftkonditionering här. I kväll har det faktiskt blivit svalare mycket pga ett åskoväder - mest blixtar och åska och inte så mycket regn - men det gjorde i all fall att det blev svalare.
Nej, allt kan man väl inte stoppa i diskmaskinen. Vad bra att du inte har något emot att diska för hand om det blir litet som inte kan diskas i maskinen.
Det var inte dåligt att ni hade Max von Sydows diskmaskin. :) Antar att det var en "conversation piece" då och då. ;)

Från Glam till Damm said...

Hej,

Jag läser här men har inte hunnit kommenterat så mycket då jag jobbar och köper hus och stupar i säng...Ovana, säkert och jösses vad trött jag är.

Oj så varmt! Gud så gnällig jag skulle vara i den värmen, jag som blir grinig när det är varmt :-)

När vi bodde i Italien hade vi ingen diskmaskin trots att vi hade stora partyn hemma med massa folk och flera rätter på bone china och kristall. Ibland stod jag och diskade till tre på nätterna för jag vägrade att vakna till ett odiskat kök efter sådana fester. Jag kommer ihåg att jag fick hemska utslag på fingrarna i form av bubblor och blåsor och det berodde nog på att diskmedlet var starkt och säkert giftigt för min hud. Ja, så visst ör det viktigt att hitta nyttiga alternativ, både för oss själva och för naturen.

HA en toppen fin dag!

Kramar, Anneli

Channal said...

Jag gillar att diska för hand. Rogivande faktiskt! Sen tycker jag om diskmedel som doftar hav. Ica har ett. Häller över det i en "finflaska". Men jag är även en vanemänniskor! Så himla skönt att bli av med all disk i maskinen och bara sätta igång den. Speciellt när vi har haft kalas! Vips så är det rent och snyggt!

Kramar Anna

Anonymous said...

Jag har heller ingen diskmaskin. Min man säjer att vi inte behöver någon, disken är ju ändå alltid diskad. Och hur gick det till då,hi,hi??? Alvarligt talat saknar jag inte diskmaskin heller. Har haft det i tidigare hus då vi var en stor familj, men inte nu.

Annika said...

AM, tror att sgs som varenda diskmaskin som säljs i USA idag är miljövänlig.
Vår nya tar 3 timmar på sig då den diskar. Samma med tvättmaskinerna.
Men de gamla relikerna är det nog inte så miljövänligt bevänt med. Hehe...
Kramar återigen!! Kollade ditt väder på min app, ser HETT och HETT ut under lång tid framöver.
SUCK...

Anne-Marie said...

Hej Anneli,

Som jag skrev till dig via FB är du en otroligt handlingskraftig person som redan hunnit köpa hus och få ett jobb. Fattar inte att du orkar och hinner.

Det är numera mycket varmare här jämfört med vad det var när jag kom till USA 1997. Och visst blir man gnällig när det är så varmt. Som tur var kom en kortare åskskur igår kväll och "rensade luften" en del.

Man måste vara försiktig med vad man utsätter huden för. Den är ju faktiskt vårt största organ och allt man har på huden går ju in i kroppen.

Oj, det måste ha varit mycket disk ni hade. Ibland kan det ju även vara litet avkopplande att diska för hand.

Ha det gott! Kramar!

Anne-Marie said...

Anna: Jag måste ha ett diskmedel med bara en lätt doft eller ingen doft alls pga min doftallergi. Det jag har använt under kanske 10 år har varit jättebra. Typiskt att de ändrar bra "recept" tycker jag.
Visst är diskmaskiner smidiga men är man ensam och har bara litet disk går det lika bra, tycker jag, att diska för hand.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Lena: Ja, det kan man ju undra hur disken blev ren. ;) Diskmaskinen Lena kanske. :)
Nej, jag har inget emot heller att diska för hand även om jag ibland önskar att jag hade någon som kunde laga mat och diska åt mig på kvällen.

Anne-Marie said...

Annika: Eftersom diskmaskin och tvättmaskin ingår i bostaden genom hyresvärden kan jag inte välja vad jag vill ha. Tror absolut att de nyare är mer miljövänliga.
Hettan kommer att bestå tror jag. Såg en sommarprognos hos TWC och hela the Pacific Northwest inklusive nordligaste Kalifornien låg "much above average". Inte vad vi vill ha men det verkar som om ingen lyssnar på oss. :)
Kramar!!

Anonymous said...

Jag tycker att det är avkopplande att handdiska. Och att stryka kläder. Tänker så bra då. :-) Vädret, ja. I Sverige har sommaren utgått och har ersatts av en repris av oktober./Susanne

Anne-Marie said...

Susanne: Visst kan det vara avkopplande att diska. Och har man inte alltför mycket disk går det ju ännu lättare. :)
Stryka kläder har jag gjort mycket tidigare men har numera kläder som inte behöver strykas - tack och lov.
Det låter ju inte roligt med oktoberväder i juni. Såg hos DN att det blir sommar med över +20 snart hos er! Låter faktiskt litet behagligare än +35.

Maria said...

35 grader är ju väldigt varmt om man inte har luftkonditionering..är det inte lite märkligt att en hyr lägenhet inte har det? Det borde ju verkligen vara standard. Diskmaskin har jag inget problem med att vara utan, men luftkonditionering...vet inte om jag skulle klara det.
Kramar till dig.

Anne-Marie said...

Maria: Du bodde i mycket varmare trakter när du bodde i Kalifornien och jag tror att det inte svalnar särskilt bra på kvällarna och nätterna där du bodde. När klimatet var litet mera "normalt" brukade Mt Shasta-området bli mycket svalt på nätterna även under somrarna. Eftersom vi ligger 1000 meter över havet är (var) det anledningen till de svalare nätterna. Det brukade kanske vara kring +10 på nätterna och då kunde man verkligen kyla ner sin bostad med öppna fönster. Nu har det blivit varmare på nätterna de senaste 2 åren pga torkan och det ändrade klimatet och då är det mycket svårare att få ner temperaturen inomhus. Väldigt få har luftkonditionering i det här området men fortsätter det varmare vädret kanske många får tänka om. Kramar tillbaka! :)

Krönikören said...

Vilken värme! Just nu känns det som om vi skulle behöva lite av den varan.

Jag vet att i nyare bostäder, så kallat klimatvänliga hus, har man avfallskvarnar där maten går till biogasframställning. Vi har äntligen fått matavfallsinsamling som också blir biogas.

När man är en person kan det ofta vara svårt att hinna fylla sin diskmaskin. Dels har man kanske inte så mycket porslin och dels får det stå och torka in i många dagar innan maskinen är full - då måste det vara bättre att diska förhand.

Roligt att du har bott i Kärrdal, jag hade massor med klasskompisar som flyttade dit när det var nybyggt.

Svar: Är det för varmt för syrener och liljekonvaljer där du bor?

Tack för gratulationerna!

Andra året i Hjo said...

Hustrun kan inte leva utan diskmaskin, och inte jag heller sedan jag vant mig. Kan vara 6-7 år sedan vi skaffade. Tyvärr är det stopp i rören just nu och vi väntar på Rörfixaren. Kom nån gång nu då!

Anne-Marie said...

Lotta: Jag delar gärna med mig av värmen vi har. :)
Så "avancerat" har vi det definitivt inte i glesbygden där jag bor med avfallskvarnarna. Vi har även ett rätt dåligt återvinningssystem här jämfört med Sverige. Jag har nästan glömt hur det är i Sverige men minns ju att man återvinner i stort sett allt numera.
Japp, tycker att diskning för hand går alldeles utmärkt och jag har verkligen minimalt med porslin och bestick så måste diska ofta.
Kärrdal var ett helt okej område. Själva lägenheterna var kanske inte så speciella men området var fint med mycket natur och Rösjön och Edsviken alldeles i närheten.
Vi har inga liljekonvaljer men syrener finns. Vet inte om det beror på värmen utan kanske mer på att vi ligger 1000 meter över havet.
Det måste vara väldigt roligt med dina bokframgångar.

Anne-Marie said...

Hans: Fortfarande stopp i rören? Jobbigt när det blir sådana problem. Hoppas att Rörfixaren kommer snart.

Ms Spider said...

Faktum är att energimässigt är att diska i diskmaskin det allra bästa, speciellt med de nya maskinerna, om man bara fyller maskinen väl, men det är något rogivande med att diska för hand i alla fall när man inte behöver göra det jämt. Å andra sidan vill jag aldrig ge upp min diskmaskin, det är så fantastiskt skönt att få undan disken och inte ha den stående på köksbänken/diskbänken.
Men de där avfallskvarnarna... Det är egentligen bara i USA jag sett dem, och i en del amerikanska hem utanför USA - men de skrämmer mig, jag är glad att se att det finns skydd att köpa, ser alltid för mig hur jag ska tappa något och reflexmässigt plocka upp det samtidigt som kvarnen startar... Brrrr......
Diska lugnt, håll dig sval!

Anne-Marie said...

Ms Spider: Eftersom jag inte själv kan välja vilken diskmaskin jag skulle ha och den som finns i bostaden troligen är rätt gammal har jag en känsla av att den kanske inte är lika effektiv. Dessutom måste jag diska oftare eftersom jag har väldigt få tallrikar, glas/muggar och bestick.
Det skyddet jag har är absolut inte avsett för hålet till avfallskvarnen utan det köpte jag bara så att det inte är en öppning där man kan tappa vad som helst. Jag tycker inte alls om avfallskvarnarna men de tycks vara vanliga i USA.
Tack för råden! :) Det fortsätter att vara riktigt varmt även om det blivit litet svalare.