Thursday, June 11, 2015

Äggbrist i USA

Igår morse pratade man på de lokala nyheterna från en av Medfords TV-stationer om den äggbrist som nu officiellt råder i USA. Nej, hönorna har inte gått ut i strejk utan det är en mycket otäck sjukdom som tyvärr lett till att många hönor, kalkoner och andra fåglar fått avlivas eller dött. Sjukdomen heter "avian/bird flu".
http://money.cnn.com/2015/06/10/investing/egg-prices-shortage-bird-flu/

I Texas har vissa affärer numera till och med skyltar som säger "The purchase of eggs is limited to 3 cartons of eggs per customer."
Och i TV-inslaget sade man också att priset på ägg, och mat som innehåller ägg, kommer att skjuta i höjden ordentligt. Vissa restauranger har till och med börjat ändra i sina frukostmenyer eftersom många frukosträtter här i USA består av ägg.

Sedan denna sjukdom bröt ut har 35 miljoner - av USAs totalt 300 miljoner - äggläggande fåglar avlivats eller dött. Inte konstigt att äggbristen nu är påtaglig.

Man har sagt att denna sjukdom ännu så länge inte är smittsam för oss människor. Jag hittade en hemsida där det fanns en lista över var sjukdomen härjar och som tur är verkar de ägg och det kalkonkött jag köper som pålägg inte komma från dessa områden. Även om sjukdomen inte är smittsam känns det bättre att köpa mat från friska djur.

Kanske ägg blir lyxmat snart och får avnjutas bara litet då och då.

De här äggen brukar jag köpa i hälsokostaffären i Mt Shasta. De kostar redan $3.69 för 6 stycken.


Eftersom skolan inte tycks bry sig om vattenrestriktionerna här i Kalifornien utan fortsätter att vattna sina gräsmattor dag och natt, växer en del planterade blommor riktigt fint. De här söta nejlikorna finns utanför min byggnad.

20 comments:

olgakatt said...

Fågelinfluensalarm kommer även här i Sverige emellanåt. Eftersom den kan spridas med vilda fåglar måste man då hålla höns inomhus så
t o m de ekologiska hönsen får restriktioner. Mig veterligt har det dock aldrig hittills lett till äggbrist.
Märkligt att inte skolan respekterar vattenbristen! Dåligt miljötänk!

Anonymous said...

Hej, hemskt med dessa sjukdomsutbrott. Fina bilder, va fina blommorna var. Hälsningar Stig..

Äventyret framtiden said...

Också här får vi fågelinfluensalarm nu och då och enligt lagar och föreskrifter så får inte höns gå ute alls under den tiden då flyttfåglarna rör på sig. Även fast det inte är fågelinfluensa i faggorna. Tror att gränsen är vid sista maj. Sedan för hönorna sträva fritt igen
Men nu har ni tydligen fått smittan dit på sina håll! Hoppas att det snart blir ordning i ledet igen! Ruggigt bara värre är det med allt som händer och sker inom matvärlden. Tänker på alla bin som dör som flugor (nu fick jag till det! ;)trots allvaret bakom)

Det är respektlöst av skolorna när de bevattnar när vattnet är en bristvara. Här brukar det bli hårda bud för den som inte följer föreskrifter då vi lider av vattenbrist och torka. Ingen får vattna gräsmattorna överhuvudtaget.
Men hur som helst så är blommorna väldigt vackra!
Kramar!

Gunnel said...

Så otäckt med den smittan. Kan tänka mig att det blir stora problem. Ägg används ju till så mycket matlagning och bak. Görans brevduvor vaccineras varje år för att slippa från vissa sjukdomssmittor. Duvorna tävlingsflyger ju ibland från både Danmark och Tyskland och kan annars dra en massa otyg med sig hem.
Det är ju rent ut sagt korkat att vattna när det är så torrt, även om blommorna är vackra att titta på. Ha en trevlig helg

Annika said...

Inte bra.
Inte bra alls.
OCH ägg ingår ju i sååååå många rätter. Och i bröd och kakor och...ja listan kan göras lång.
Brukar också köpa organiska bruna ägg. Ska kolla vad de kostar här. Vet det inte på rak arm.
Skolan borde sluta vattna sina blomster. Absolut. Fasiken, följer ditt väder via en app på min iphone. Det ser bara torrt och varmt ut framöver. Så deppigt.
:-(
Kramar och trevlig helg!!!!

Desiree said...

Hoppas det får bukt med utbrottet av fågelinfluensa snart. Alltid otäckt. Hoppas att det inte blir långvarig äggbrist. Ägg är både gott och bra proteinkälla. Förstår att resturangbranchen blir extra utsatt nu.
Ja väldigt märkligt att skolan inte respekterar vattenbristen. Helt knäppt att vattna dagtid när ni har sådana heta temperaturer. Kan inte behöva vattnas varje dag heller. Klart att vattenbristen fortsätter att öka när skolor, myndigheter och privatpersoner inte tar vattenbristen på allvar. Många droppar små växer snabbt till att bli något stort.
Kram och trevlig helg.

Annica said...

Vattenslösarna på skolan borde skämmas! Men nejlikorna tackar för slöseriet och blommar vackert. ;)
Det är för bedrövligt med fågelinfluensan! Så synd om alla som drabbas på ett eller annat sätt, i flera led. Det är mycket som oroar och kan hända med vår viktiga mat. Precis som du skriver så vill man att djuren ska vara friska. Det är givetvis viktigt att de också behandlas väl.
Sedan vi fick en äggproducent bara ett par mil bort så köper jag alltid mina ägg därifrån trots att de är ganska mycket dyrare. Jag vill ha så närproducerat som möjligt, speciellt när det gäller mat.
Ha en bra helg! Kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det verkar som om vissa delar av USA drabbats hårdare än andra. Man har talat om the Midwest som extra hårt drabbade. Vi får se hur mycket priserna går upp.
Tydligen börjar äggbristen bli alltmer märkbar i USA.
Visst är det dåligt av skolan. Jag har försökt föra fram det hela men har kanske inte pratat med rätt personer.

Anne-Marie said...

Stig: Jag tycker synd om alla fåglar som fått sätta livet till.
Roligt att du tyckte om blommorna. Tack!

Anne-Marie said...

Karin: Fågelinfluensan finns väl över hela världen tror jag. Det som blivit märkbart här i USA är att så många fåglar drabbats. Hemskt att så många dött redan.
Kalifornien har (ännu) inte drabbats lika hårt men då vilda fåglar flyger till olika platser vet man ju inte vad som kommer att hända.
Det är hemskt med alla bin dom dör och det kan ju leda till mycket stora problem med en mycket liten pollinering. Såg en bild av hur fruktdiskarna i affärerna kan komma att se ut om bidöden fortsätter. Det man förutspådde var väldigt få frukter.
Jag fattar uppriktigt ingenting av hur skolan tänker. Eller kanske inte tänker. Tror att jag skall ringa igen till City of Weed och höra mig för.
Blommorna trivs i alla fall och lyser upp. :)
Kramar!

Anne-Marie said...

Gunnel: Det visste jag inte att man kan vaccinera fåglar. Intressant. Vilda fåglar (vilka tycks sprida fågelinfluensan) är ju litet svårare att vaccinera.
Skolans bevattnande är rent ut sagt idiotiskt och korkat. Och man har mycket stora gräsmattor.
Ha en fin helg du också!

Anne-Marie said...

Annika: Det blir väl som en dominoeffekt när äggen blir färre antar jag.
När jag handlade idag var priset detsamma på äggen men dessa ägg som jag köper kommer från Kalifornien så de kanske inte påverkas lika mycket. Tror att ägg som säljs i Kalifornien är dyrare rent generellt eftersom de hönor som lägger äggen måste ha ett visst utrymme enligt den lag som kom förra året eller i början av detta. Och det gäller även ägg som kommer från andra stater. Minns att jag skrev ett inlägg om det.
Skolan skulle få böter tycker jag pga sitt vattnande. Kanske jag borde anmäla dem till City of Weed. ;)
Japp, det är bara sol och hetta framöver. Kalifornien antar mer och mer ett ökenlandskap.
Ha en fin helg! Kramar!!

Anne-Marie said...

Desiree: Jag läste att man tror att fågelinfluensautbrottet kan avta litet framöver men att det senare kan "blossa upp" igen. Ingen vet nog egentligen vad som kan komma att hända.
Jag tycker om ägg och äter gärna omelett till exempel. Visst är ägg både gott och nyttigt.
När jag växte upp vattnade vi alltid bara på kvällen i trädgården. Vattnar man på dagen avdunstar ju det mesta ändå. Jag fattar ingenting av detta överdrivna vattnande som skolan har mitt under den värsta torkan som Kalifornien haft i modern tid. Dålig stil och väldigt tanklöst.
Ha en fin helg! Kram!!

Anne-Marie said...

Annica: Skolans ledning borde verkligen skämmas! Vi skulle ha en skampåle i Weed dit vi kunde ta dem. ;) Nejlikorna uppskattar säkert vattnet men gräsmattorna är de stora "vattenbovarna".
Det tycks bli fler och fler och svårare sjukdomar som drabbar både djur och människor allteftersom åren går.
Djur skall behandlas väl men tyvärr är det väldigt många djur här i USA som har mycket dåliga förhållanden.
Vad trevligt att du har en äggproducent så nära och kan köpa färska ägg. Så skall det vara. :)
Ha en fin helg! Kram!

Annika said...

Ja du, ägg är gott men helst inte till frukost... Jag hade inte hört talas om äggbristen (men så har jag ju också varit på resande fot och begravd i arkiven ett tag).

Från det ena till det andra - såg att eldsäsongen har börjat igen. Trinity Shasta-National Forest låter som om det möjligen är dina trakter. Hoppas ni blir förskonade! Kram.

Anne-Marie said...

Annika: Nej, jag äter heller inte ägg till frukost men senare på dagen går det bra. Det var alldeles nyligen (tror det var medan du var ute och reste) som man började tala mer om äggbristen här i USA.
Den här sommaren kommer nog att bli en "wildfire season" utan like tror jag. Man undrar om det kommer att gå att vara ute och ha fönster öppna framöver. Jag hittade på kartan var den branden härjar som du talar om i Shasta-Trinity-området och det är mellan Eureka och Weaverville. En bra bit från mig som tur är. Du kanske läste på min blogg eller hörde talas om "the Boles Fire" som orsakade så stor skada i Weed i september förra året. Det var en anlagd brand men den fick ju mer fäste pga torkan. Stora delar av Weed försvann i den branden. Jag har litet "psykologiska ärr" sedan dess betr. bränder även om jag själv och den bostad jag hyr förskonades då. Kram!

Channal said...

Det där låter otäckt. Fågelinfluensa... fy!! Hoppas de kan häva smittan. Ägg är ju så gott.

KRAM Anna

Anne-Marie said...

Anna: Man får verkligen hoppas att de kan få det hela under kontroll och så småningom få bukt med sjukdomen. Men den tycks finnas på olika håll i världen. Visst är ägg gott.
Kramar!!

Mimmi i MA said...

Hm... Intressant. Jag har inte märkt av någon äggbrist i mina trakter - inte än i alla fall. Priserna har inte gått upp, och butikernas ägghyllor är fulla. Får se hur det blir de kommande veckorna.

Anne-Marie said...

Mimmi: Det beror nog litet på var äggen kommer från tror jag. Vi har nog många ägg som kommer från Kalifornien i mina trakter och jag tror att det är mest "the Midwest" som drabbats. Den som lever får se. :)