Monday, January 5, 2015

Nu har hönorna i Kalifornien lagen på sin sida

Matproduktion och djurhållning i USA är ett mörkt "kapitel" i det här landets historia. Har ni inte sett filmen "Food Inc" som kom ut 2008 så kan jag rekommendera den. Den är en väckarklocka som visar de svåra förhållanden som många djur lever under. Bland annat visar man hur hönor lever i mycket, mycket små burar där de i stort sett står på varandra och inte kan röra sig.

Som jag skrivit om tidigare tycks Kalifornien ha litet andra lagar och regler än de flesta andra stater och hönorna i Kalifornien har nu lagen på sin sida när det gäller litet mer utrymme. http://www.huffingtonpost.com/2015/01/01/egg-prices_n_6403688.html.
Nu måste hönorna ha tillräckligt med utrymme för att kunna röra sig mer och sträcka på vingarna. Självklarheter tycker jag men så är det alltså inte för många hönor.

Den här lagen som trädde i kraft 1 januari 2015 kräver även att andra stater som säljer ägg till Kalifornnien lever upp till samma standard. Det har inte fallit i god jord hos äggproducenterna och många har ilsknat till då det innebär stora kostnader för att följa lagen. En äggproducent i staten Iowa har fått minska antalet höns med ungefär hälften för att kunna sälja ägg till Kalifornien.
Kalifornien är USAs största äggkonsument och "importerar" 1/3 av sitt behov från andra stater.

Man tror att priset på ägg kommer att gå upp ordentligt i Kalifornien - mellan 10-40% - och det kommer givetvis att märkas i affärerna. Många låginkomsttagare (och det har vi många i Kalifornien) är beroende av ägg som en relativt billig proteinkälla och för dem blir det självklart mer kännbart.

Att djur skall ha det bra och leva under drägliga förhållanden känns självklart. Den nya lagen i Kalifornien är nog bara en droppe i havet men många bäckar små brukar det ju heta. :)

Och så kan man ju ställa sig den gamla frågan - vem kom först. Hönan eller ägget? ;)Bilden lånad från nätet.

Jag brukar äta ägg varje vecka. Tror att larmrapporter kring faran med ägg är litet överdrivna. Om man äter ägg med måtta är det mest troligt helt okej. Ett par ägg/vecka brukar det bli hemma hos mig. Köper numera bara ekologiska ägg och Organic Valley lär ta väl hand om sina hönor så det är bra att de finns att köpa här.

22 comments:

Äventyret framtiden said...

Så skönt för hönorna!
Och förhoppningsvis så börjar folk visa respekt för det levande som producerar proteinet de behöver. Vad hjälper det att köpa ägg som är billiga om inte innehållet i ägget är "äkta vara". Snabbdrivna kycklingar och höns som inte har det bra medan de lever och ägg är för det mesta bara bukfyllnad med tillsatser och annat skräp.
Jag håller tummarna för de Californiska hönsfåglarna! Må de få leva lyckligt och bra medan de lever. Hållbarhet handlar det mesta om
kramar!

Annica said...

Hurra för Kalifornien (åtminstone för detta!) och dess hönor! Bättre sent än aldrig. :/
Det är ofattbart att djurhållning på så många ställen i världen fortfarande är rena rama djurplågeriet. Man fattar inte hur människor kan behandla levande varelser på det mest bestialiska sätt. Man blir chockad, arg och förtvivlad när man ser reportage om många länders eländiga djurhållning.
Tack och lov så har ju Sverige förhållandevis stränga lagar när det gäller detta. Det känns bra.
Ha det "äggstra" gott!
Kram!

Marina said...

Man behöver alla små droppar - annars blir det ju inga hav!

Gunnel said...

Det var på tiden att någon tog djurens parti. Man läser många skräckhistorier om hur illa de har det. Männniskan är jordens råaste varelse, tyvärr. Kram

olgakatt said...

Ekologiska ägg är en självklarhet eller möjligen ägg från en god vän som har eget hönshus i liten skala men inte är certifierad.
Svenska ägg kan man fortfarande äta råa men inte de danska. Danmark har gett upp kampen mot salmonellaägg, I Sverige måsta man fortfarande slakta hela besättningen och sanera om salmonella konstaterats. Tänk alla stackars danska barn som inte får smaka rå äggula vispad med socker!
Larmrapporter om kolesterolet i ägg är bara trams och jag hoppades att sådant hade upphört.

My kids' Mom said...

Hej Anne-Marie,

Jättebra och relevant inlägg! Det är rent ut sagt bedrövligt på matfronten här i USA om man är vanlig kund i en vanlig mataffär med en vanlig lön som skall räcka till så mycket får då är det svårt att äta ren och hälsosam mat. Tyvärr är ekologisk och ren mat svindyr och finns på Whole foods stores som mest ligger i områden där de rikare amerikanerna bor eftersom det är bara de som har råd att handla där.

När ALLT är vinstdrivet och varenda cent skall pressas så blir djurhållningen därefter, och det är ju samma sak i Europa. När vi får hårdare lagar i Sverige köper folk istället billigt kött till exempel från Bulgarien där man får behandla djur hur som helst.

Undrar hur man här skall kunna se till att hönsägare följer lagarna? DEt kommer ju också att kosta.

Ha en toppen dag! Kram, Anneli

Andra året i Hjo said...

Här ter vi ägg varje dag och gillar det, än mer sedan vi köper direkt från Asketorps ägg i Skövde, mycket goda ägg. Frigående höns inomhus, tror jag. Burägg vill ingen ha, sägs det. Men har de bara tillräckligt stora burar tror jag att de är att föredra. Frigående höns inomhus är en enda röra och svårt att hålla rent och snyggt. Men Asketorps är goda trots det.
Hönsen ska ha det bra, givetvis.

Desiree said...

Låter som en bra lag. Tummen upp för CA som ser till att skydda djuren.
Ägg är både gott och nyttigt.
Kram!

Gunilla Nardin said...

Bra att kalifornien tar goda initiativ.Hons ska ha ett bra liv. Helst fria ytor utomhus dar klimatet tillater.
Kyckling koper jag alltid markt med "label rouge" har i Frankrike.Da ar man saker pa att kvaliteten ar bra.Och agg som kommer fran en gard i narheten.

Ha det bra Anne-Marie och god fortsattning pa det nya aret!
Stor Kram
Gunilla

Anonymous said...

Jag har turen att ha en kollega som har frigående, glada och väl omhändertagna höns hemma på sin gård och jag köper bara ägg från honom. Billigare än i butik också och mycket goda. /Susanne

Anne-Marie said...

Karin: Det är bra att djuren får det bättre. Den här planeten har stor karma till de allra flesta djur.
Problemet i USA är att väldigt många, pga brist på pengar, äter rent ut sagt skitmat. Det är "fast food" och andra billigare matvaror inklusive ägg tydligen. De som behöver bra mat (ofta folk som jobbar mycket och kanske har flera jobb) äter inte alls bra. Och detta gäller även barn och ungdomar.
Kramar!

Anne-Marie said...

Annica: Kalifornien har en del underliga lagar och regler men den här verkar ju bra om den efterlevs. Hur man kan behandla djur såsom vi människor gör just när det gäller djur som vi senare äter är obegripligt för mig. Att jobba i en "hönsfabrik" skulle jag aldrig klara av. Jag skulle må alldeles för dåligt att se hur illa djuren har det.
Ha en "äggstra" bra dag! :)
Kram!

Anne-Marie said...

Marina: Så sant! Man undrar hur många droppar som egentligen finns i haven? ;)

Anne-Marie said...

Gunnel: Människan behandlar djur otroligt illa många gånger. Framför allt djur som senare används för den mat vi äter. Man kan bara hoppas att det blir bättre men det verkar tveksamt. Kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Vi har några ställen i Siskiyou County som säljer ägg från lokala uppfödare (i mycket liten skala) men det är långt att åka dit så jag är bekväm och köper i affären.
Jag skulle nog inte våga äta råa ägg eller delar av råa ägg. Brukar vara noga med att koka/steka ordentligt.
I USA tramsar man fortfarande med den påstådda kopplingen mellan kolesterol och äggkonsumtion.

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Roligt att du tyckte om inlägget.
Vi har ingen Whole Foods i mina trakter alls eftersom det är en glesbygd. Vet faktiskt inte ens var den närmaste ligger - en bra bit bort i alla fall.
Det är sant att ekologisk mat är rätt mycket dyrare men jag märker att jag mår mycket bättre om jag äter ekologisk mat jämfört med den skräpmat som de allra flesta amerikaner äter. Trots min låga lön och höga priser (glesbygder har ofta högre matpriser än större städer) köper jag den dyrare maten. Vill inte förgifta min kropp med all skit som finns i den "vanliga" maten. USA har ju också GMO i väldigt många matvaror.
Djurhållning och hur vi människor behandlar djur är rent bedrövligt. Vi har en stor karma till djuren.
Kramar!

Anne-Marie said...

Hans: Fint att ni kan köpa relativt bra ägg.
Just hönor tycks ha mycket dåliga förhållanden där de föds upp. Här i USA i alla fall.
Djur överhuvudtaget skall ha det bra även om de sedan äts av oss människor.

Anne-Marie said...

Desiree: Det var en god nyhet tyckte jag till skillnad från de flesta negativa nyheter som vi "bombarderas" med.
Ägg tror jag fått ett onödigt dåligt rykte. Tycker de är både goda och nyttiga.
Kram!

Anne-Marie said...

Gunilla: De ägg jag köper kommer från ett företag som låter hönorna vara ute så ofta det går. Det låter bra tycker jag.
Egentligen skulle man ha en egen höna men det går inte där jag bor nu.
Trevligt att du kan köpa bra ägg där du bor.
Ha det gott! Stor kram!

Anne-Marie said...

Susanne: Vilken lyx för dig att du kan köpa närodlade ägg. Att äta färska ägg måste vara något helt annat än de man köper i affär.

Anonymous said...

Hej Anne-Marie!
Ja det är bedrövligt jävligt hur vissa djur har det! Bra att detta ändras hos dig.
Jag köper alltid ekologiska ägg. Finns en gård i Lindome där man även kan köpa kött mm. Känns bra att handla där och det är alltid mycket folk.
God fortsättning på dig!
Mvh Perra.

Anne-Marie said...

Hej Perra,
Man får vara glad för de små ljusglimtarna i djurens liv. Hemskt hur vissa djur har det.
Jättebra att det finns lokala bönder och gårdar som man kan köpa hos. Då vet man att det är färskt och förhoppningsvis kanske till och med ekologiskt.
God fortsättning till dig!