Friday, November 7, 2014

Skall man få något gjort får man göra det själv

Bra karl reder sig själv är ett gammalt talesätt. Även bra kvinnor reder sig själva. :)

Kan ni tänka er att min mammas dödsbo fortfarande inte är avslutat. Det känns som en snigels framfart att få detta kapitel att komma till ett slut.

Min kontaktperson hos begravningsbyrån hade tidigare indikerat att slutskattebeskedet skulle komma framåt oktober. Efter ett par kontakter med honom hade ingenting dykt upp och jag hade en gnagande känsla inombords att något inte riktigt var som det skulle. Så jag stannade uppe sent häromdagen och ringde till Skatteverket. En trevlig tjej hjälpte mig med information och det var som jag trodde - slutskattebeskedet hade faktiskt sänts och det redan i augusti.
Ytterligare ett email avsändes till begravningsfirman och nu kanske slutet börjar närma sig. Nu inväntar de en betalningsavi och sedan skall en slutsammanställning göras. Den kommer sedan att skickas till mig.
Den dagen jag vet att allt är färdigt och inga fler kontakter behövs med begravningsfirman kommer jag att dra en djup suck av lättnad. Kanske till och med fira mig själv på något sätt. :)

Min erfarenhet med begravningsfirman har varit bra överlag men det har definitivt inte varit utan "gnissel i maskineriet". Och hela tiden har jag fått se till att vara på alerten och ha koll på allting. Jag upptäckte fel i annonsen när lägenheten skulle säljas, viktiga papper som skulle skickas med rekommenderad post sändes med "vanlig" post och jag fick påpeka att man faktiskt gjort fel hos begravningsfirman och nu senast detta med slutskattebeskedet. Min kontaktperson sade bara att det "hamnat fel". Man kan undra vad de egentligen gjort med papprena eftersom de säkert funnits där på kontoret hela tiden.

Min erfarenhet är att man måste själv se till att saker och ting händer. Att lägga över ansvaret på andra brukar oftast leda till förseningar och kanske att ingenting händer alls. Nu var jag ju tvungen att ta hjälp av en begravningsbyrå eftersom jag inte kunde stanna i Sverige och sköta om allt praktiskt. Men jag gillar egentligen inte att lägga över ansvaret på andra. Jag tar hellre tag i saker och ting på egen hand eftersom jag vet att de blir gjorda.

Även på mina arbeten har jag hellre gjort saker själv även om jag självklart ibland måste be om hjälp eftersom jag inte kan allting. Oftast tar det lång tid att få resultat.

Vad föredrar du? Att göra det mesta själv eller delegera till andra?


Bilden lånad från Wikipedia - J. Howard Miller's "We Can Do It!" poster from 1943

28 comments:

Anonymous said...

Hej, dåligt av begravningsbyrån.
Paprena har funnits tillgängliga hela tiden. Bra att du fixade till det.

Jag gillar när det är krångligt. Och,
fixar det mesta skälv. Jag vill, som
du att det blir klart och effektift.

Tråkigt att, det inte blir klart.
Man vill ju ha ro i detta. Hälsningar
Stig

Katta said...

Verkligen trist att det skulle behöva bli sådär. Besviken skulle även jag bli. Hoppas du får ett slut på detta nu och kan lämna det bakom dig. Kram

Channal said...

Konstigt att det inte ska funka! Att man måste ligga på o tjata! Tröttsamt o oproffsigt! Hoppas det ordnar upp sig snart!

KRAM Anna

Anonymous said...

Det är ju för j..ligt att det ska ta sådan tid och vara så komplicerat! Detta är ju saker man vill få ur världen så fort som möjligt. Bra att du står på dej. Gillar bilden!

Desiree said...

Hoppas innerligt att allt snart är klart och du kan lägga allt detta bakom dig. Känner igen det där. Jo nog måste man alltid se till att både kolla och dubbelkolla. Att förlita sig på att det sköts kan man sällan göra.
Kram och trevlig helg.

Andra året i Hjo said...

Ha - hade också alla rätt!
Men har en gnagande misstanke att DN tagit enklare ord i sina exempel än för ca 10 år sedan - då jag gjorde testet i tidningen tidigare. Eller också var det i GP, eller också är jag så mycket brightare. Kanske är det så. Jo, så är det nog.

eastcoastmom said...

Morr! har samma erfarenhet att man måste ligga på och tjata när grejer ska bli gjorda. Ofta lika bra att göra det själv...

Annica said...

"Själv är bäste dräng." Det uttrycket är alltid lika aktuellt. Men ibland har man inte möjlighet att göra allt själv - man måste ta andra till hjälp. Ibland fungerar det tyvärr inte som man skulle vilja. Man ska kunna begära att tjänsten man betalar dyrt för ska utföras så snabbt och bra som det bara går. För allas bästa. Och jag anser att om något/någon strulat så bör avdrag göras på fakturan.
Att du fått vänta så här länge med att få ett avslut på din mammas dödsbo är dålig stil. Det måste ha gått att ordna mycket tidigare. Är det inte ungefär ett och ett halvt år sedan din mor gick bort?
Bra att du ringde och kollade! Attagirl! Hade begravningsbyrån skött sina åtaganden så hade detta redan varit klart. Dess personal bör allt skämmas en aning.
Även jag vill helst ordna saker själv, så gott det går förstås. Då blir de snabbt åtgärdade och precis som jag vill ha dem. Jag antar att jag är en riktigt jobbig kontrollfreak. ;) Det känns så bra när man fått undan sådant som måste göras.
Skön söndag! Kram från ett snöpudrat Norrbotten!

Anne-Marie said...

Stig: Slutskattebeskdet har säkert funnits där på kontoret sedan i augusti. Man kan ju verkligen undra vad de hade gjort med det.
Du gillar när det är krångligt? Intressant.
Jag föredrar nog när saker och ting flyter på relativt enkelt men det tycks som om nivån av kompetens och effektivitet är relativt låg hos de flesta - tyvärr.
Det skall bli väldigt skönt när min mammas dödsbo "kommer till ett slut".

Anne-Marie said...

Katta: Begravningsbyrån följer nog det "mönster" som tycks vara förhärskande i samhället. Dålig kompetens och ineffektivitet.
Jag märker samma sak inom skolan där jag jobbar.
Jag håller tummarna att det snart blir klart med begravningsbyrån. :)
Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Jag tror tyvärr att begravningsbyrån inte alls är unik. Samma mönster tycks finnas överallt i samhället. Både i Sverige och i USA. Ibland läser jag rena "skräckhistorierna" om vad folk gått igenom här i USA när de immigrerat. Jämfört med dessa historier hade jag ett otroligt flyt själv.
Jag tror nog att mammas dödsbo relativt snart blir avslutat.
Kram!!

Anne-Marie said...

Lena: Håller med dig. Tror inte att du och jag "hittat varandra" när min mamma gick bort förra sommaren så du har kanske inte läst om den "resan" med allt kring min mammas bortgång. Det som tagit tid är att en deklaration var tvungen att göras (i år) och sedan att slutskattebeskdet skulle komma - vilket ju var slarvigt av begravningsbyrån att inte ha koll på.
Visst var bilden bra!

Anne-Marie said...

Desiree: Det skall bli väldigt skönt när jag kan lämna begravningsbryån därhän. Och inte behöva tänka på detta längre.
Det verkar som om man alltid måste ha koll på att folk gör det de skall göra. Så var det redan när jag bodde och jobbade i Sverige. Kram!

Anne-Marie said...

Hans: Du kanske ätit kokosolja. :) Det lär vara bra mot dåligt minne. Eller så har orden blivit lättare. Jag tror att det är så. Eftersom folk inte tycks kunna skriva nuförtiden (stavfel och särskrivningar) har nog även ordförståelsen blivit sämre.

Anne-Marie said...

Eastcoastmom: Morr är ordet!
När jag jobbade i Sverige var det upp till mig att de kunder vi hade fick det material de beställt. Det var alltid många telefonsamtal och interna meddelanden för att se till att allt flöt på som det skulle. Och likadant tycker jag det verkar vara här i USA.

Anne-Marie said...

Annica: Ja, det är också ett bra uttryck. Nej, det går inte alltid att göra allt själv - även om man skulle vilja. Skulle jag ha gjort allt själv betr. min mammas dödsbo skulle jag ha fått säga upp mig och lämna USA.
Faktiskt hade det inte gått att avsluta min mammas dödsbo så väldigt mycket tidigare. Det rör sig dock om 2-3 månader som det är "försenat". Min mamma gick bort i juli 2013 och jag har samarbetat med begravningsbyrån sedan augusti samma år. Eftersom en deklaration måste göras och den inte kan göras när som helst fick vi vänta från årsskiftet fram till maj i år och sedan har Skatteverket tagit sin tid. Men som sagt, 2-3 månader försenat är det. Om begravningsbyrå förlagt slutskattebeskdet tycker jag de borde ha litet dåligt samvete.
Jag är nog också en kontrollfreak och jag tror att folk tycker jag är rätt jobbig i olika sammanhang som ligger på och vill att de skall göra sina jobb. Det verkar vara rätt utbrett att man inte gör sitt jobb nuförtiden.
Kram från ett ovanligt varmt Weed!

malix said...

det är verkligen tråkigt när sånt händer. De som liksom är proffs på det inte kan. Det är ju inte helt billigt att anlita begravningsbyrå utan kostar väldigt mycket pengar då tycker jag att de faktiskt ska göra sitt jobb. När farmor nyligen dog tog min syster hand om allt sånt krångligt hon är en grym person på det och det va tur att hon kunde och gjorde. Tur att du ändå har sådan koll på sånt själv hade jag nog inte fixat just sådana saker hoppas det blir klart nu. Ha en fin dag

Anne-Marie said...

Malix: Visst tycker jag att det var dåligt av begravningsbyrån att de inte hade koll på den här slutskattesedeln. Och folk som kanske inte är så om sig och kring sig som jag är, de kan säkert ha en jobbig process - jobbigare än vad jag haft.
Om jag hade bott i Sverige hade jag aldrig lämnat bort det hela till en begravningsbyrå men det gick ju inte praktiskt eftersom jag inte kunde stanna så länge som skulle behövts. Vad bra att din syster är bra på sådant. Ha en bra dag!

olgakatt said...

Visst är det trist att man måste kolla att allt blir gjort ordentligt. En liten, men dock tröst, är att i Sverige krånglar folk i alla fall inte för att få mutor.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det blir litet tröttsamt i längden att alltid kontrollera och vara på alerten så att allt blir korrekt gjort.
Ja, det är en fördel med Sverige att mutor troligen är relativt ovanligt.

My kids' Mom said...

Anne-Marie,

Hoppas allt ordnar sig och det är bra att du tar tag i saker och ting själv. Jag har hört mardrömshistorier om begravningsbyråer och hur de hanterar dödsbon och hur de kan ställa till för folk.

Jag håller tummarna för att det ska lösa sig!

Kram, Anneli

Gunilla N said...

Fick mitt slutskattebesked i augusti, sa ditt maste ha legat lange bland alla papper pa byran.
Forfallodag ar den 12 november for eventuell inbetalning.Detta ska tydligen galla for alla svenskar som ar utlandsboende.
Sa dar har dom bommat rejalt.

Bra att du ringde skatteverket och fick klarhet i detta.

Josaatt, ska man fa nagot gjort sa maste man sjalv ge sig in i spelet sa att saga,annars riskerar man att viktiga grejer forblir liggande och bortglomda.


Ha en bra start pa veckan!
Stor Kram
GUnilla

Annika said...

Tråkigt, tråkigt att det skulle vli så jobbigt med just den biten. Onödigt.
Jo, visst är själv ofta bäste dräng!
Kramar!

Anne-Marie said...

Anneli: Jag tror det har gått relativt smidigt trots allt men det sista var ju verkligen inte bra med slutskattebeskdet. Ja, man får alltid vara om sig och kring sig. I alla sammanhang faktiskt. Inte bara privat utan även på jobbet.
Förhoppningsvis tar även det här "kapitlet" slut snart.
Kram!

Anne-Marie said...

Gunilla: Eftersom min kontaktperson hos begravningsbyrån först hade indikerat oktober för slutskattebeskdet (det lät som om det inte alls var ovanligt enligt hans erfarenhet) var jag ju inte alltför orolig. Men jag går på magkänslan och intuitionen och något sade mig att saker och ting inte riktigt stod rätt till. Tur att jag fick prata med en vettig person hos Skatteverket.
Eftersom jag inte deklarerar i Sverige överhuvud taget (har inte gjort det på många, många år då jag har helt utvandrat) har jag liksom ingen riktig koll på alla datum som gäller.
Man måste alltid vara på "alerten" och se till att folk gör sina jobb. Tyvärr verkar väldigt många inte göra det de skall.
Ha en bra dag! Stor kram!

Anne-Marie said...

Annika: Jag börjar verkligen bli trött på det här "kapitlet" i mitt liv. Vill lägga det bakom mig. Och jag visste ju inte heller om jag skulle bli tvungen att betala in ännu mera pengar. Vi får se om den lilla återbäringen som det blev täcker ev. utgifter som begravningsbyrån har tills allt är avklarat. I alla fall var det inga fler sexsiffriga belopp jag skulle betala in. :) Det var ju en mindre chock i maj i år när jag fick det beskedet.
Kramar!

Anonymous said...

Jag ordnade min mammas bouppteckning från USA och det fungerade utmärkt.
Jag anlitade en jurist och han var då den som var kontaktperson med skatteverk och begravningsbyrå. Visst går det att ordna viktiga saker härifrån USA man måste inte alltid vara på plats i Sverige. Otur kan ju alla ha i att någon småsak hänger upp sig på vägen.
Kram
BM

Anne-Marie said...

BM: Det mesta har som sagt varit relativt okej men det har varit litet "gnissel i maskineriet" då och då.
Den person jag har kontakt med hos begravningsbyrån är en av deras jurister.
Jag ser fram emot att allt detta snart kommer att vara bakom mig. :)
Kram!