Wednesday, November 19, 2014

El Niño och La Niña - pojken och flickan

När jag går in på min dator hemma kommer alltid Yahoos hemsida upp eftersom jag har ett par av mina emailadresser genom dem. Ibland kan det finnas intressanta nyheter som jag kollar och häromdagen var rubriken "California's drought has reached Biblical-plague proportions. It's time for a drastic measure." En rubrik man hajar till inför.

Trots att vi haft en del fronter som kommit in över mina trakter är det fortfarande torka som råder och den blir inte bättre. Snarare tvärtom. Mer och mer vatten pumpas upp från marken i Kalifornien och det kommer säkert att få stora effekter som kommer att fortleva under lång tid framöver.

Nu funderar man på att höja priset på vatten i Kalifornien vilket jag tycker man skulle ha gjort för länge sedan. Stämmer artikeln jag länkat till är priset på vatten fortfarande relativt lågt i "the golden state." Och jag fattar fortfarande inte att människor använder så mycket vatten som artikeln påstår. Medelamerikanen lär använda nästan 400 liter/dag? Vad gör folk? Duschar man i timmar och tvättar och diskar oavbrutet hela dagarna? När jag betalade för mitt eget vatten (nu ingår det i min hyra) var det mesta jag använde under EN HEL MÅNAD runt 1100 liter !
Och i Kalifornien tycks vattenanvändningen ligga ännu högre. Kanske beroende på det omfattande jordbruket.
Ni som bor i USA - hur mycket vatten använder ni? Tycker dessa siffror låter väldigt höga.

Det vi skulle behöva är en riktigt intensiv El Niño-vinter. El Niño är ett fenomen som jag var med om min första vinter här i norra Kalifornien. Jag som bara hade besökt de soligare delarna av Kalifornien (San Francisco och Los Angeles) var inte riktigt förberedd på att det kunde regna så mycket som det gjorde hösten 1997 och vintern 1998. Det regnade i stort sett varje dag från oktober till februari. I februari slog vädret om och blev kallare och under 3 dagar kom det ett par meter snö och jag förstod att det var ett litet mera intensivt klimat uppe i bergen. Jag trodde att vi skulle bli insnöade - inte bara som en metafor utan rent fysiskt - vilket vi delvis blev.

El Niño (den lilla pojken på spanska) innebär att vattnet i den ostligaste delen av Stilla havet är varmare än normalt. Och La Niña (den lilla flickan på spanska) att vattnet är kallare än normalt. När vattnet är varmare än normalt blir det oftast en regnrik vinter i Kalifornien. Men det måste vara en ordentlig uppvärmning av vattnet, annars har det inte mycket effekt. Min första vinter här var en sådan El Niño. San Francisco hade den regnrikaste perioden på 100 år under vintern 1997-98.

Tidigare i somras trodde man att det skulle bli en intensiv El Niño-säsong men sedan försvann de prognoserna. Nu kanske det är på gång igen.
http://www.businessinsider.com/r-australia-weather-bureau-says-tropical-pacific-ocean-moves-closer-to-el-nino-conditions-2014-11

Människan "leker gud" med klimatet nuförtiden och det vi varit vana vid under många år som någon slags norm, finns troligen inte längre.

Filmen "The Day After Tomorrow" är en rätt bra action/science fiction-film som jag faktiskt sett flera gånger. Även om det är en Hollywood-film med mycket dramatik tror jag att det inte alls är otänkbart med en mycket snabb och dramatisk klimatförändring på jorden. Det är något som forskare bekräftat i olika sammanhang.

20 comments:

Anonymous said...

Hej, vädret är väldigt ur balans på
många platser. Hur El Ninjo, påvärkar vet jag inte. På, en del
platser gör det säkert. Hälsningar
Stig.

Desiree said...

Det lär bli allvarliga konsekvenser av denna mäktiga torka som CA haft problem med i flera år nu. Läget känns allvarligt. Helt rätt att höja priset på vatten eller inför diverse vatten restriktioner speciellt om sommaren. Jag kan tänka mig att folk duschar mer om det är varmt klimat som ni haft hela sommaren. Man behöver också tvätta mer kläder i varma klimat. Helt otänkbart att använda samma t-shirt i mer än en dag då man bodde i AL om sommaren. En sväng med El Nino är något som ni i CA borde behöva.
Kram!

Anonymous said...

Såg ett utmärkt program på "60 Minutes" i söndags. Jag försökte e-mejla dej på adressen du har i marginalen, men det kom tillbaka.
Dagens Washington Post har en lång artikel om vattenbristen och torkan i Sao Paulo, Brasilien, en stad på 6.5 miljoner! Det börjar bli kritiskt med dricksvattnet. Utan vatten han människan inte stor chans att överleva.

Jag tror amerikanare tvättar kläder mycket oftare än vi svenskar, och när det gäller dusch - tonårsflickor brukade stå i duschen och snacka hur länge som helst, när jag gick på vattengympa. Dusch varje dag är vanligt, vare det behövs eller ej.

Ingrid och jag är sparsamma med vatten. Inlärt från min käre make, som brukade jobba i Nevadaöknen och var tvungen att hushålla med vatten.

Ruth i Virginia

Malin said...

Vi betalar per kvartal (93 dagar den här gången) och för både water och sewer. Enligt räkningen så anser de att ett DAGLIGT snitt per PERSON är 70 gallons och vi är fyra personer som använder 86 gallons per dag tillsammans. Vår kvartalsräkning för vatten OCH sewer är USD 94, det kan pendla på en 10-20 USD upp eller ned för oss, detta var högt. Då ingår lite andra avgifter som Bay Restoration fee på drygt 15 och account maintenance fee på 11. Vi bor i Maryland.

Anonymous said...

Många barnfamiljer tvättar säkert både 1 och 2 maskiner per dag. Under sommarhalvåret drar säkert många trädgårdar också en hel del. Alla i familjen skall ha sin dagliga dusch och disk skall diskas. Det blir en hel del.
Kram
BM

Marina said...

Visst är det läskigt med de ändrade väderförhållandena, man kan ju inte låta bli att fundera över hur länge till det kommer att fungera...

Anonymous said...

vad mycket jag fick lära mej. Vet skam att säja inte hur mycket vatten vi förbrukar per månad, men det kan inte vara särskilt mycket. Vi har i alla fall mätare, vilket inte alla hari UK, utan de betalar en fast avgift för vatten varje månad oavsett hur mycket de konsumerar.

Annika said...

Jag tror att jag och Peter tvättar i snitt en gång i veckan, inte mer. Mer på sommaren pga den enorma hettan och fukten,
Måste kolla vår vattenräkning (får den en gång per kvartal) på hur mkt vi använder + vad vi betalar.
Tycker också det är lite pinsamt att jag inte har den blekaste aning om hur mkt vatten vi förbrukar i hemmet.
Diskmaskinen används ju, duschar gör jag sgs varje dag, P också.
Absolut måste man höja vattenpriset hos er.
Kramar

Andra året i Hjo said...

Här hör och läser vi om snövädret i nordöstra USA. Samma effekt som du beskriver fast från de stora sjöarna.

Anne-Marie said...

Stig: El Nino har kanske inte en direkt effekt på Sverige utan mera indirekt. Vädret och klimatet är helt ur balans och och det finns många orsaker. Väderkontroll och vädermanipulering är två. Båda dessa görs helt medvetet av USAs militär och regering.

Anne-Marie said...

Desiree: Kaliforniens torka kommer att få oerhört stora effekter. Inte bara i USA utan troligen även i andra delar av världen. Kalifornien producerar stora skördar (kanske snarare brukade producera) av olika grödor och detta kommer säkert att förändras framöver.
Jag är bara förundrad över hur väldigt mycket mer vatten många tycks använda jämfört med vad jag tycks använda. Och jag både duschar och tvättar kläder. :)
Kram!

Anne-Marie said...

Ruth: Vad märkligt att du inte kunde skriva till mailadressen på bloggen. Jag skickade ett test email från en av mina adresser och det kom fram. Och jag har fått massor med email från bloggläsare under årens lopp. Jag skriver till dig via Facebook och jag dig min privata email adress.
Det är torka på många olika håll i världen. Eller så är det översvämningar Inget tycks vara balanserat längre.
Jag tvättar kläder ungefär en gång/vecka och självklart duschar jag. Men jag skulle aldrig komma upp i de mängder med vatten som många tycks använda. Jag tar inga långa duschar, diskar aldrig i diskmaskin och tvättar ett större lass.
Ja, Nevada måste vara en stat där hushållning med vatten är av största vikt.

Anne-Marie said...

Malin: Intressant att höra vad andra delar av USA betalar. När jag betalade för vatten, avlopp och sophämtning var det runt $60/månad. Det kan säkert ha gått upp sedan dess. Om man använder mindre än 1000 gallons/månad är det en "flat fee" hos oss. Använder man mer kostar det mer. Det är en mycket hög tröskel tycker jag. Det borde kosta mer även om man använder mindre.
Att utgå från att en person använder 70 gallons/dag är väldigt mycket vatten. Tycker jag.

Anne-Marie said...

BM: Självklart blir det mer vattenanvändning om man har småbarn och kanske en trädgård. Fortfarande tror jag att väldigt många människor slösar med vatten. Helt enkelt pga att de inte har varit med om att det inte finns vatten. Att leva i Kalifornien och läsa om städer som kanske står utan dricksvatten är rätt påtagligt. Nu har jag alltid varit sparsam så jag är troligen ingen bra "måttstock". Kram!

Anne-Marie said...

Marina: Jag tycker nog att det redan "brakat samman" rätt ordentligt. Antingen är det torka eller översvämningar. Se bara på all snö som vissa delar av USA fått de senaste dagarna. En hel vinters snömängd på 1-2 dygn! Helt otroligt.

Anne-Marie said...

Lena: Jag tycker sådant här är intressant. Skulle nog ha blivit en meteorolog. :)
Vi har vattenmätare där jag bor men allt under 1000 gallons (1 gallon=4 liter) kostar mindre - det är en "flat fee". Använder man mer än 1000 gallons blir det dyrare.

Anne-Marie said...

Annika: Jag brukar köra en maskin en gång/vecka ungefär. Inte oftare faktiskt. Är man en person blir det ju inte så stor mängd kläder.
Nu har jag ingen aning om hur mycket vatten jag använder eftersom min hyresvärd betalar vatten, avlopp och sophämtning men jag antar att jag inte använder mer jämfört med tidigare. Jag slösar inte bara för att jag inte betalar själv.
Jag använder aldrig diskmaskin. Diskar alltid för hand. Tar korta duschar osv.
Att höja vattenpriset i Kalifornien tror jag är ett måste.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Hans: De snömängder man fått i öster USA är minst sagt imponerande. En hel vinters snö under 1-2 dagar! Det kommer nog ta tid att gräva sig ut från de snömängderna.

Annica said...

"Människan `leker Gud´ med klimatet" - en mycket bra beskrivning av vad som pågår. Så här i första hand är det naturen som betalar men i slutändan blir det mer och mer människan själv. Vi missbrukar och utnyttjar vår planet på ett sätt som kommer att sluta i katastrof om vi inte snarast tänker om.
Vi får alltfler bevis för hur illa Moder Jord mår och hur hon nu börjar slå tillbaka. Hon kämpar ju för sitt liv.
Jag samlar alltid ihop tvätt så jag kan fylla tvättmaskinen. Och jag duschar inte varje dag utan varannan, ibland var tredje. Och, jag lovar, jag sprider ingen obehaglig odör under den andra duschfria dagen. :) Inte ens den tredje. :D (OBS! Givetvis tvättar jag mig varje dag.)
Jag förstår om sotare och andra med smutsiga jobb duschar dagligen, men för oss andra är detta ständiga tvagande varken bra för miljön eller vårt eget immunförsvar. Ju "renligare" vi blir, desto mindre tål vi, t.ex. ökar allergier och hudproblem.
Och våra kläder hamnar ofta i tvättmaskinen efter att vi använt dem endast en gång. Vi tvättar/nöter sönder dem helt i onödan. I ett TV-program (SVT1) för några veckor sedan talade programledaren (klädexpert och designer) om att kläder oftast bara behöver vädras utomhus, gärna i fuktigt väder, för att bli rena och fräscha. Hon ägde plagg som hon inte tvättat på 20 år.
I-ländernas befolkning verkar ha gripits av rena dusch- bad- och tvättnojan. Och det är för att vi numera KAN (än så länge...) - inte för att vi behöver. Vattenslöseri är osmart.
Skön helg! Kram!

Anne-Marie said...

Annica: Om du inte har sett filmen jag refererade till kan jag rekommendera den. Människan är väldigt liten egentligen vilket filmen belyser bra.
Håller helt med dig om att de flesta människor verkar ha drabbats av litet noja kring att duscha varje dag. När jag var liten duschade man inte varje dag och det var helt okej. Det tycker jag fortfarande.
Man blir inte "smutsig" efter en dag om det är kallt. Om man bor i ett varmt och fuktigt klimat är det annorlunda.
Tror precis som du att människor alltmer försvagar sitt immunförsvar med "alltför mycket" renlighet, antibakteriella produkter osv. Vi behöver litet "skit". ;)
Jag använder vissa kläder flera dagar. 20 år låter som en väldigt lång tid faktiskt. Kanske litet väl lång tid. :) Men vinterjackor och andra ytterplagg tvättar jag väldigt sällan.
Den dagen människor i Kalifornien vrider på kranarna och det inte kommer något vatten kanske de vaknar upp. Tror att det måste bli väldigt personligt för att folk verkligen skall känna att det berör dem och att det är akut. Tyvärr har väldigt många människor svårt att se helheten om det inte berör dem direkt.
Ha det gott under helgen! Kram!