Monday, June 30, 2014

Färgerna betyder faktiskt något

... och det hade jag nog på känn men inte hade jag satt mig ner och läst på vad brandposternas färger egentligen betyder.
Amerikanska brandposter ser man överallt men till slut ser man dem liksom inte längre eftersom de bara finns där utmed vägarna. Såvida man inte måste parkera i närheten och det går inte att göra hur som helst. Här i Kalifornien måste man parkera 15 feet från en brandpost. Det är ungefär 4,5 meter. Här i Weed har vi så gott om parkeringsmöjligheter att man nog väldigt sällan måste tänka på avståndet till en brandpost.

Eftersom jag inte bekämpar bränder är detta troligen helt onödig kunskap men då jag tycks ha vissa likheter med "Curious George" (Nicke Nyfiken) ;) tog jag reda på vad färgerna betyder.


Bilden lånad från nätet.

Färgerna signalerar helt enkelt hur bra vattenflöde en brandpost har. Olika delar av brandposten betyder olika saker. Nu verkar det emellertid inte som om alla städer följer de rekommendationer som The National Fire Protection Association har. Så helt glasklart är det inte.

Men det jag i alla fall har förstått är att denna som står mittemot huset där jag nu bor är bra att ha om det skulle bli en brand eftersom den gröna toppen visar att det är ett bra vattenflöde. Inte alls dumt att veta med tanke på torkan. :)


Litet längre bort står en helt gul och den är okej men inte lika bra.


De som har röda toppar verkar vara i majoritet här i Weed men de har inte alls lika bra vattenflöde.


Den gula respektiva röda "kroppen" tycks inte följa standarden i Weed eftersom rött egentligen skall innebära privat vatten och gult kommunalt vatten. Här tycks det vara tvärtom. Det man skall gå efter är toppen på brandposten.

Hettan kommer nu att ta Weed i ett stadigt grepp och så här ser prognosen ut för idag och de närmaste dagarna. Någon som vill byta med mig? Jag byter gärna med någon som tröttnat på vädret i Sverige. :)


Bilden lånad från The Weather Channel.

24 comments:

olgakatt said...

Intressant färgsystem! Jag trodde att alla brandsläckningsattiraljer skulle vara röda så att man lätt hittade dem vid behov. Oj, vad jag bedrog mig!
Ditt varma väder vill jag inte ha! Jag har 70 m lång och drygt 2 m hög häck att klippa på båda sidor de närmaste dagarna och då vill jag molnigt och svalt, tack. Jag lär svettas ändå:(

My kids' Mom said...

Haha, tänk att du skulle skriva om just brandposter idag…jag var ute och gick med Lando och han kissade förstås på en, klassiskt :-) och så tänkte jag: Ska inte brandposter vara röda? Men tydligen inte!

Hoppas allt är bra i Weed. Nu har vi äntligen internet, så nu får jag uppdatera mig på alla dina poster.

Kram; Anneli

My kids' Mom said...

Haha, tänk att du skulle skriva om just brandposter idag…jag var ute och gick med Lando och han kissade förstås på en, klassiskt :-) och så tänkte jag: Ska inte brandposter vara röda? Men tydligen inte!

Hoppas allt är bra i Weed. Nu har vi äntligen internet, så nu får jag uppdatera mig på alla dina poster.

Kram; Anneli

Katta said...

Trevligt inlägg! Jag hade ingen aning om att olika färger betydde att brandposterna hade olika vatten tryck. Kram

Karin said...

Kul att få veta. Och er post är inte bara bäst, den är snyggast också. Ser ut som en tuff liten bransman med hjälm, redo att hjälpa till!

Karin said...

...brandman...

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag hade egentligen aldrig reflekterat över brandposternas färger. Men så började jag titta litet mer och insåg att alla var faktiskt inte röda.
Idag var det otroligt hett. Som tur var hade jag lyckats kyla ner huset igår natt men i kväll är jag uppe sent eftersom det är varmt. Det kommer inte alls att vara särskilt svalt inomhus i morgon. Har man ingen luftkonditering måste man kunna få huset svalt under natten.

Anne-Marie said...

Anneli: Tror att brandposter är poppis hos hundar. ;) Nej, tydligen är inte alla röda. Det verkar litet hipp som happ ibland med de där färgerna men ett visst system verkar det i alla fall vara. Tycker det känns bra att ha en med bra tryck i närheten av mitt hus.
Skönt att ha internet. Trodde att du redan hade det eftersom du varit så flitg med inlägg på din blogg.
Kram!

Anne-Marie said...

Katta: Roligt att du tyckte im inlägget. :) Nej, det visste inte jag heller innan jag gjorde litet efterforskning.
Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Välkommen hit! Tror inte att jag sett dig här i kommetarsfältet tidigare. Har ju sett dig hos till exempel Pettas Karin.
Visst är det en liten brandman. :) Amerikanska brandposter har verkligen personlighet.

malix said...

Hahaha nu har jag lärt mig det och byta jo den värmen eller nej den värmen hade jag nog gillat men solen hade suttit fint. Vaknade till en blå himmel idag men ser redan nu innan nio att den bara spelar ett spratt så solen hade suttit fin i alla fall :)

Anonymous said...

Tycker synd om dej med sån hetta och ingen A/C! Här kommer vi upp till
"bara" 32C el. så idag, men fuktigheten gör att det känns mer än så. Saigon-folket kommer att känna sej som hemma. ;)

Hoppas du drar för draperierna och håller fönster och dörrar stängda.
Kommer ihåg somrar i Lovelock, Nevada utan A/C!

Ruth i Virginia

Marina said...

Tack för lite kul morgonifo! Ja, jag byter gärna bort lite svensk tråkväder just nu!!

Gunnel said...

Detta visste jag inget om. Har aldrig funderat på vilka färger de haft när jag åkt förbi. Har bara tyckt att de påmint om Legogubbar. Kram

Anonymous said...

Hej, det va lärorikt. Ja dom har,
stoppat många bilar. Ja bra system,
ni har. Ja man kan kanske vila,
på dom också. Ja tycker att vi,
har haft ett okey väder ändå. Fast,
på en det platser i sverige. Har det,
nog varit hemskt. Ja hoppas att,
det går bra nu i värmen för dej.
Hälsningar stig.......

Annika said...

ALLTID lär man sig ngt nytt hos dig. DETTA hade jag ingen aning om!
WOW!
Som du säger reflekterar man inte över brandposter annat än då man ska parkera. Förbjudet att parkera nära dem även här-
NU var jag tvungen att gå ut och titta på den som jag har vd mitt hus, den är röd med silvertopp sas.
HAHA!
Tack, nu har jag lärt mig ngt igen.
Som Ruth skriver har vi "bara" 32-33 idag, men en enorm fuktighet, så jag tror ändå det är drägligare hos dig. Men jag tycker synd om dig som ingen AC har. Den är min räddare här, skulle inte kunna bo här på sommaren om inte AC funnes.
OCH jag åker hem idag...Otroligt.
Kramar!!

Första året i Hjo said...

Med den värmeböljan är det förstås bra att ha brandposter med lite fart på. Vill faktiskt inte byta med Weeds värme, åker söderut gör vi helst i april-maj eller sep-okt, det blir för varmt annars.

Anne-Marie said...

Malix: Idag skall det bli ännu varmare här. Det var jobbigt igår eftermiddag. Bara att gå utanför dörren var som att gå in i en vägg. Och det verkar som om det kommer fortsätta att vara riktigt varmt. Ha det bra!

Anne-Marie said...

Ruth: Vi är i alla fall förskonade från den enorma luftfuktigheten som ni har på östkusten. Tur det!
Det var väldigt varmt igår eftermiddag och idag skall det bli ännu varmare.
Jag har öppet på natten och pga höjden (1000 meter över havet) blir det relativt kyligt. Den gångna natten var dock inte alls så sval som den brukar.
Sedan stänger jag fönstren på morgon och har fördraget där solen kommer. Gör man inte så blir det olidligt inomhus. Förstår mig inte på de som har öppna fönster under dagtid.

Anne-Marie said...

Marina: Okej, då byter vi! :)
Ahhh, jag känner redan den svalare, svenska luften. ;)

Anne-Marie said...

Gunnel: Nej, inte tror jag att folk i allmänhet vet vad färgerna betyder. Det är jag som är så "konstig" att jag vill veta. ;)
Kram!

Anne-Marie said...

Stig: Brandposterna är nog ett riktigt amerikanskt inslag i bostadsområden. Och om man börjar titta så ser man dem helt plötsligt. :) Och att det finns väldigt många.
Jag har tur i alla fall som har AC på jobbet. Men hemma blir det hett, framför allt på övervåningen på eftermiddagen.

Anne-Marie said...

Annika: Jag är litet "underlig" som tar reda på sådant här. ;) Men det är ju inte fel att känna till. Och visst är brandposterna ett inslag i bostadsområden som finns där men som man egentligen inte tänker på. Tur i alla fall att de finns.
Har faktiskt ingen aning om vad silverfärgen på toppen betyder. Något unikt hos er kanske. :)
Att bo i hetta med hög luftfuktighet är nog värre än torr hetta. Men om det är uppemot +40 och torr hetta är det rätt odrägligt det också.
Tur att jobbet har AC i alla fall.
Ja, nu åker du. Skrev en liten hälsning hos dig.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Hans: Med tanke på den enorma brandfaran vi har (pga torkan) är det nog bra att ha en brandpost med litet fjutt.
Nej du, jag förstår att ingen vill byta med mig. Jag borde byta ort - så enkelt är det. :)