Många hus står tomma
Häromdagen tog jag en promenad i mina gamla kvarter här i Weed och kom till huset där jag bodde under 3 år innan jag flyttade ut förra sommaren. Jag valde ju att flytta eftersom jag lyckats få reda på att mina hyresvärdar var på väg in i konkurs.
På dörren satt ett papper som sade att denna fastighet nu tillhörde Fannie Mae. Fannie Mae är ett stort företag som blir inblandat när människor inte kan betala sina huslån och blir tvungna att lämna över dessa till banken eller andra låneföretag.
Det är inte första gången jag varit med om att en hyresvärd inte kunnat behålla sitt hus. Första gången var för flera år sedan när ägaren till den bostaden jag då hyrde inte kunde betala sitt lån. Det var mer chockartat den gången eftersom jag inte direkt var förberedd utan togs på sängen med ett brev från det företag som hade hand om bostaden å ägarens vägnar. En dag stod en av de anställda utanför min dörr med ett brev som sade att jag hade 30 dagar på mig att hitta en annan bostad OCH flytta ut. Då gungade marken rejält under mina fötter men jag lyckades hitta en annan bostad, flytta ut och städa inom de 30 dagarna. Och jag tackade min lyckliga stjärna att beskedet kom när det kom eftersom jag skulle resa till Sverige. Hade beskedet kommit en månad senare hade jag varit i Sverige och inte kunnat göra någonting.
Många, många husägare har fått lämna sina bostäder i USA under de senaste åren. Helt enkelt för att de inte kan betala sina huslån. Och hyr man sin bostad står man sig rätt slätt. Det var därför jag hade sett till att jag visste vad som var på gång förra året så att jag kunde vara den som inte förnyade mitt hyreskontrakt i stället för att bli utslängd. Det ville jag absolut inte vara med om igen. Nu tog processen med huset jag bodde i lång tid. Det är alltså först nu som huset kommit i Fannie Maes ägo. Ofta tar de här processerna lång tid och hyresgäster kan ofta bo kvar tills huset skall säljas. Men samtidigt finns ju osäkerheten vad som skall hända. När huset och huslånet återgått till banken eller till exempel Fannie Mae är det sista steget att det säljs på auktion. Man kan göra riktiga fynd faktiskt vid en sådan auktion.
En bra hemsida som jag följt på grund av att jag ville se vad som hände med huset jag bodde i är Realtytrac.com. Där kan man se hus som är i "pre-foreclosure", "foreclosure", "bank owned" och "auction" men även hus som är till "vanlig" försäljning.
USA har väldigt många tomma hus just nu på grund av alla "foreclosures". Tydligen stod litet drygt 14 miljoner hus tomma i USA förra året. Självklart är inte alla dessa tomma på grund av konkurser men många är också tomma då husägarna inte kunde betala sina lån. http://www.realtytrac.com/content/news-and-opinion/americas-142-million-vacant-homes-a-national-crisis-7723
Samtidigt har USA också en allt större hemlös "befolkning". Jag har inte lyckats hitta någon exakt siffra men runt 2-3 miljoner hemlösa kan det nog röra sig om. Tycks det inte som om det borde finnas en lösning för alla hemlösa på något sätt?
Eftersom det redan blivit ännu torrare hos oss finns inte alls samma blomsterprakt som vi brukar ha i början av juni. Några blommor har jag sett i alla fall. :)
20 comments:
Det är hårda tider som gäller.
Så många hemlösa och så många tomma hus. Intressant läsning Anne-Marie, trots att verkligheten för många är så oerhört tuff. Det är inte enbart i den s.k. tredje världen som fattigdomen är ett faktum, den finns överallt i världen och alla känner vi av den på ett eller annat sätt.
Jag förstår att ni inte har fått något regn ännu. Vi har ju fått en del, men den hårda blåsten som har varit torkar ut markerna i samma takt. Nu ser det lovande regnsjukt ut igen. Hoppas att det kommer en rejäl skur till dina trakter också!
Kramar!
Vad som är svårt att förstå är att bankerna tycker det är bättre att husen står tomma och förfaller och t o m vandaliseras än att göra upp en plan med ägaren att betala åtminstone NÅGOT. Under mina besök i Kaliforinien de senaste åren har jag sett många övergivna halvfärdiga byggen också.
Det är så hemskt att i stora delar av världen några få groteskt rika roffar åt sig merparten av alla tillgångar medan allt fler får det omöjligt att gå ihop.
Hörde i ett radioprogram för en tid sedan om en ung läkare i USA som drabbades av stroke trots att hon bara var ca 35 år. När hon inte kunde arbeta blev hon avskedad och miste sin sjukförsäkring. Nu levde hon och barnen på food stamps sedan alla besparingar var slut.
Att stå utan tak över huvudet vore något alldeles bedrövligt. En egen säng och tak över huvudet borde vara en självklarhet för alla.
Marknaden har ju börjat återhämta sig men jag antar att det kommer att ta lång tid speciellt i trakter som dina som är ute på landsbyggden och där det är fler låginkomsttagare. Vi la ju ut vårt hus på marknaden 2008 vilket var det året hela bostadsmarknaden krashade. Därmed tog det tid att sälja (18 månader) och vi var tvungna att sälja till förlust men vi fick iallafall vårt hus sålt. Den professor vi hade åkt med till Alabama som var svensk som bestämde sig för att flytta tillbaka till Sverige lämnade sitt hus. Det gick till banken som konkurs och han fick inte ett öre för sitt hus. Tufft att förlora flera miljoner på det sättet.
Kram!
Tack för en väldigt informativ blogg! Mycket intressant och viktigt att läsa inför vår flytt till SF Bay Area i jul.
Även i lilla Sverige finns många hemlösa, och det skulle inte behöva vara så. Det verkar som de flesta politiker har svårt för att sätta sig in i hur de har det. Det hjälper klart tillfälligt med frivilliga insatser, men det måste till nåt radikalt för att alla ska kunna leva ett drägligt liv. Kram
Karin: Något känns onekligen litet galet och snett när det finns så väldigt många tomma hus som bara sitter där. Kan tänka mig att hus också skadades av kyla, värme osv när ingen bor där och ser efter huset. Och så har man ju inbrottsrisken också.
I USA är ca 50 miljoner! människor beroende av så kallade "food stamps" för att ha råd att köpa mat. Det är en mycket stor del av USAs befolkning. Och det blir fler och fler som lever i fattigdom även om de har ett arbete.
Lovande regnsjukt låter bra. ;) Vi hade faktiskt ett stort åskoväder igår kväll men det var mest blixtar och dunder och inte mycket regn. Det är inte bra med torra åskoväder pga torkan.
Kramar!!
Olgakatt: Visst är det märkligt att man hellre låter hus förfalla än att försöka hitta någon slags lösning. Kan tänka mig att även halvfärdiga byggen överges om pengarna sinar.
Jag läste någonstans hur många i USA som är riktigt rika. Det var en mycket liten del av den amerikanska befolkningen som hade tillgång till enorma mängder pengar.
I USA är det tufft och jag tänker på hur bra man, trots allt, fortfarande har det i Sverige. Även om välfärdssamhället också där monterats ner till viss del.
Läste idag om tågpersonal i Sverige som strejkar pga sänkta löner. Här har vi haft sänkta löner i två år och ingen har ens nämnt ordet "strejk".
Hans: Visst borde det vara en självklarhet att ha tak över huvudet. Framför allt om 14 miljoner hus står tomma!
Desiree: Glesbygdsområden som det jag bor i har det säkert mycket tuffare än litet större städer. Här ser man absolut ingen ljusning - ännu. Massor med hus är i "foreclosure" status.
Det var verkligen otur att ni skulle sälja ert hus precis när marknaden "brakade samman". Vilken tur att det gick att sälja i alla fall.
Tur att ni klarade er bättre än professorn du berättar om. Carol och hennes man (som jag precis besökte) fick faktiskt lämna sin bostad i Lake Shastina just pga konkurs. De kunde inte betala sitt lån.
Kram!!
Maria: Välkommen hit! Kollade in din blogg så jag kunde se vad du hette. :)
Roligt att du hittat en del läsvärt hos mig.
Kom ihåg att jag bor i ett glesbygdsområde i den allra nordligaste delen av Kalifornien och det skiljer sig säkert mycket från the Bay Area. Den ort jag bor på har bara 3000 invånare. Jag bor faktiskt i norra Kalifornien - ofta talar folk om the Bay Area som norra Kalifornien vilket det inte är. De tycks tro att Kalifornien tar slut där. ;)
Får läsa litet mer hos dig.
Gunnel: Hemlösheten är ett globalt problem utan tvekan. Jag blev litet chockad när jag var i Stockholm i augusti förra året (efter det att min mamma gått bort) och såg alla hemlösa.
I USA har det även börjat bli så att personer och organisationer som vill hjälpa hemlösa med mat kan bli bötfällda.
Kram!!
Hej, tråkigt med hus folk inte
orkar betala. Och. många tomma ger
fler tomma. EU har det tuffare nu.
Så krisen kommer att hålla på i,
många år till. Hälsningar Stig.
Stig: Det är nog inte så mycket att de inte orkar betala utan att de inte kan. Pengarna räcker helt enkelt inte till för alla utgifter. Jag tror att USA är på väg in i en depression och det kommer att vara en större och mer omfattande depression än vad vi hade 2008.
Att bli hemlos ar nog bland de varsta som kan handa.Att sta utanfor samhallet och leva pa kuponger och valgorennhet...sa tragiskt!
I Frankrike finns forstas samma fenomen, men de sociala skyddsnatet ar trots allt storre har. man kan inte tex, bara bli sparkad fran sitt arbete hur som helst.Det skall ganska mycket till innan nagot sadant hander.
Och det ar val nastan alltid sa det borjar...man forlorar sitt jobb,
kan inte betala räkningar langre,
tills man star dar pa gatan och har ingenstans att ta vagen.
Saa sorligt att man inte ens kan forestalla sig hur det maste kannas.
Prastkragarna tycks klara sig bra trots torkan iaf.
Stor Kram!!
Gunilla
Ja,,det är tuffa tider. Även här i UK har det varit svårt på husmarkande länge nu, men nu börjar det räta upp sej, säjs det. I Irland är det dock värre. VAr där nyss och många hus står tomma, aldrig inflyttade i.
V'ntar på värme oh fint väder nu. Idag regnar det här i Wales och det känns rått och kallt, 12 grader.
Gunilla: Det är svårt tycker jag att ens förstå hur det kan vara att bli hemlös när man alltid haft tak över huvudet.
I USA kan man bli sparkad från sitt arbete och få lämna det samma dag. Det finns egentligen inte mycket till anställningstrygghet här.
Till och med människor som har ett jobb kan i dagens USA inte alltid betala sina räkningar.
USAs "middle class" som var "ryggmärgen" i det amerikanska samhället under lång tid finns egentligen inte idag. Denna grupp har förlorat mycket genom att lönerna inte höjts i takt med priserna. Denna grupp var den som gjorde USA så välmående under lång tid.
Stor kram!!
Lena: Irland skiljer sig väl en hel del jämfört med Englands olika delar. Har aldrig varit på/i Irland men har förstått att det kan vara rätt fattigt där.
Regn låter inte dumt. ;) Kalifornien har, som jag berättat om flera gånger på bloggen, en historisk torka som inte ger med sig.
Å, Prästkragar! Vad vackert!
Det där med husmarknaden…ja det lånades ju lite för mycket ett tag vad jag har förstått och folk investerade i hus som de egenligen inte hade råd med. När vi sålde vårt hus i Tampa Florida så gjorde vi det precis innan "bubblan" sprack, och tur var det för sedan blev det flera hundra tomma hus i vårat område där folk blivit vräkta p.g.a att de inte kunde betala.
Ha en toppen dag! Kram, Anneli
Anneli: Prästkragar är vackra. De börjar tyvärr "sjunga på sista versen" nu eftersom det är så varmt och torrt.
Det har säkert lånats litet väl mycket överallt - även i Sverige. Trist dock att människor inte kan bo kvar i sina hem och får lämna dessa.
Och 14 miljoner tomma hus är verkligen många tycker jag.
Ha det bra! Kram!
Post a Comment