Monday, June 23, 2014

Ett äpple om dagen

... håller doktorn borta. Ett talesätt som kanske inte riktigt stämmer längre. Inte här i USA i alla fall.

Jag har alltid ätit och tyckt om äpplen. När jag växte upp hade vi tre äppelträd i trädgården i Enebyberg. Två som hade sommaräpplen och ett som hade så kallade vinteräpplen. Nu minns jag faktiskt inte namnen på dessa träd.
Självklart hade vi ekologiska äpplen - utan besprutningsmedel och annat giftigt. Det var en hel del äpplen som hade mask och andra "skavanker" men vi åt våra goda äpplen - och sparade mycket pengar.
Vinteräpplena lämpade sig mest till att göra äppeljuice och äppelmos och det var gott. Mmmm. :)

Det bästa är givetvis om man kan plocka och äta egna äpplen. Nu har jag ingen egen tomt så jag får hålla tillgodo med äpplen jag kan köpa i mataffärerna. Av någon anledning verkar det som om människor i mina trakter inte tar tillvara på egna äpplen. Jag har aldrig förstått varför och det verkar vara ett enormt resursslöseri. Jag blir lika ledsen varje gång jag ser all fallfrukt. Jag skrev om detta redan i september 2011: http://bo-i-usa.blogspot.com/2011/09/fallfrukt.html


EU och USAs USDA (Department of Agriculture) tycks ha litet olika uppfattningar om vad som anses okej eller inte när det gäller icke-ekologiska äpplen och kemikalier. EU har bannlyst amerikanska äpplen från att säljas i Europa beroende på en kemikalie som heter diphenylamine (DPA). Den här kemikalien används för att förhindra äpplen att få bruna fläckar. Big deal! Vem bryr sig om litet bruna fläckar? Icke ekologiska äpplen här i USA ser onaturliga ut på något sätt tycker jag. De ser ut som om de skulle kunna hålla i många månader, kanske år. Bevarade lika väl som Egyptens mumier. ;)
http://qz.com/204218/europes-us-apple-ban-is-making-americans-notice-just-how-lax-us-environmental-safety-standards-really-are/#/h/65134,1/

Äpplen hör till en grupp som ofta kallas "the dirty dozen", det vill säga de frukter och grönsaker som är mest besprutade. Det här är en bra lista: http://www.organic.org/articles/showarticle/article-214

Nej, det blir att bara köpa ekologiska äpplen. Tyvärr är ekologiska äpplen just nu svindyra hos oss. Man kan kanske palla äpplen framöver. ;)

Vem vet, kanske den här sagan var långt före sin tid! :)


Bilden lånad från nätet.

30 comments:

Anonymous said...

Hej, sagan har tyvärr hunnit
fatt värkligheten. Fast inte lika,
giftiga. Uhh, för denna gift
skydds blandning. Dessa ämnen finns, i många produkter som inte
är frukt. Ja du vet ju att jag
har numera en stor frukt odling.
Kanske du kommer att besöka min
fruktodling av ekologisk frukt.
Om du bor i närheten någon gång.
Det kan va bra med nya äppel,
sorter dom är mindre känsliga.
Jag har en sort, katja det blir
inte en defekt på dom äpplena.
Jag har några, nya sorter i år.
Få se hur dom blir. Jag har,
några gamla träd, transblarance
såkallat glasäpplet. Så saftigt,
det rinner när man äter det.
Ett annat åkerö, det smakar päron
ja äter man det. Ät man nära himmel riket. Aldrig något fel,
på dom äpplena. EU är noga med.
äpplena. Defekta äpplen blir,
äppelmust. Jag kanske, blir gammal med en egen ekologisk
äppel park. Jag skördar innan det, blir fallfrukt. Min fruktpark är jag glad över.
Hälsningar Stig......

olgakatt said...

Det odlas tyvärr inte mycket ekologiska äpplen i Sverige men här i Skåne kan man i alla fall åka och plocka själv på ett par ställen. Så här års hittar jag bara utländska ekologiska äpplen i min ICA butik. Just nu är äppelodlarna arga för att de inte får dispens längre för ett besprutningsmedel mot rönnbärsmal som är rikligt förekommande i år. De hotar med att 80% av skörden kan bli förstörd. Och så har jag ett eget träd, förstås, även om det inte ger så mycket.
När jag var i Kalifornien i november förra året var jag på ett par apple farms där det fanns ekologiska äpplen. Hoppas priset går ner när den nya skörden kommer!

Charlie sa ... said...

Ibland undrar jag vad man kan äta egentligen! Det är det ena efter det andra - och självklart vill man inte få i sig gifter. Handlar mer och mer genomgående ekologiskt eller plockar själv.

KRAM

Anne-Marie said...

Stig: Vad roligt att du berättade litet mer om alla dina fruktträd. Undrar om det var den sortens äpplen som vi bland annat hade - tror att du menar "transparente blanche". Nu när du skrev det namnet kändes det bekant. Och jag minns att just det äpplet var otroligt saftigt.
Vi hade faktiskt också ett litet plommonträd som var riktigt gammalt. Det blev aldrig större än en viss höjd men vi fick massor med plommon vissa år.
Det är underbart med egen frukt och att man vet att den inte behandlats med några giftiga ämnen.
Jag läste nyligen att MSG (som finns i till exempel sojasås och kinamat) numera finns i väldigt många former och även i mat som påstås vara fri från MSG. Man sprutar till och med frukt och grönsaker med någon slags blandning där en viss form av MSG ingår för att bevara fräschheten hos frukterna och grönsakerna. Helt otroligt.
Du kommer nog att bli gammal där bland dina äppelträd. :)
Har du sett Äppelkriget med bland annat Gösta Ekman, Hans Alfredsson och Tage Danielsson? Det var en bra film.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Trist att det odlas så få ekologiska äpplen i Sverige. Har för mig att vi också hade rönnbärsmal i en del av våra äpplen. Man trodde att äpplet var okej men när man delade det var det brunt och angripet intuti. Vi skar bort de delarna om äpplet inte var alltför dåligt. Jag tycker folk nuförtiden är alldeles för "kinkiga" med att allt skall se "perfekt" ut. Äpplena vi har här (de icke-ekologiska) ser faktiskt ut som om de inte är riktiga tycker jag.
Jag känner inte till några självplockarställen för äpplen där jag bor. Men det finns ju många övergivna hus och tomter. Jag kanske får smyga in där. :)

Anne-Marie said...

Lotta: Håller helt med dig. Det börjar ett "projekt" litet grand att hitta bra saker att äta. Och jag märker numera - sedan jag började äta nästan uteslutande ekologisk mat - att jag inte alls mår bra av den "vanliga" maten. Det märkte jag när jag hälsade på C i Oregon och vi åt ute en del.
Du verkar ha en hel del självplock och ekologiskt där du bor vilket ju är väldigt bra.
Kram!

malix said...

vi har äppelträ i vår trädgård varje år säger jag att nu ska jag ta hand om dom. varje år blir det någon äppelkaka eller två sedan är det äpplen till älgarna tyvärr, ofta så är det fulla av svarta fläckar på dom har läst någonstans att man kan spruta dom med vinäger och diskmedel men nej äpplen är inte favoriten här är det jordgubbar som gäller. Nu har svärdottern sagt att hon gillar sura äpplen så hon ska få ta dom om hon vill för sura jo det tror jag det är det är därför de blir så goda i äppelkaka :) ha en fin dag

Desiree said...

Mina föräldrar har fortfarande äppelträden kvar på tomten. Mamma brukade göra äppelmos till oss då vi var små. Jag själv älskar äpplen och äter ett par om dagen utan problem. Så synd att folk inte tar tillvara på sin fina frukt från träden. I Alabama var det för varmt klimat för äppelträd tyvärr. Men jag såg aldrig någon som hade fruktträd på sin tomt i Alabama vilket jag tycker är en smula märkligt. Här köper jag äpplen i butiken. Schweizarna är patriotiska och har mest sorter som kommer härifrån vilket jag inte har något emot då de är väldigt goda sorter.
Kramar!

Annika said...

Usch då...
Ja, vad kan man egentligen äta och inte äta?
Tröttsamt.
Mår inte dåligt av att äta de där äpplena NU. Men det är väl vad som händer på sikt som är faran.
Försöker plocka mkt äpplen på äppelgårdar här på hösten, men vem vet egentligen vad de är besprutade med?Jag köper rätt mkt äpplen, oftast Gala eller Fuji. Nu får jag tänka om...
Kramar

Gunnel said...

Vi fick plocka bort vårt äppelträd för det blev aldrig några äpplen på det som vi kunde äta. De som kom blev bruna och fula med en gång. Jag tycker systemet vi har här där man annonserar om att man har frukt som folk får komma och plocka gratis är helt perfekt. Då kommer allt till nytta. Kram

Anne-Marie said...

Malix: Alla gillar inte äpplen och vissa äpplen är helt klart bättre att ha i mat än att äta som de är.
Det låter ju bra att din dotter kan ta hand om de äpplen som ingen annan vill ha. :)
Jordgubbar är mycket gott - men de finns kanske inte hela året. Vilket ju äpplen gör.
Ha en bra dag!

Anne-Marie said...

Desiree: Härligt med egna äpplen. Kan man plocka äpplen direkt från trädet är det ju det allra bästa. Fullt med näringsämnen och inga långa transporter som gör att frukten blir "gammal".
Alabama kanske är litet som Hawaii - där lär man heller inte kunna odla äpplen. Vi fick alltid köpa äpplen som skeppats från fastlandet.
Mysko att ingen tycktes ha fruktträd överhuvudtaget.
Att ha lokala frukter och grönsaker är jättebra. Schweizarna vet hur de skall göra. :)
Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Jag tror att det mesta som är "konventionell" mat är rätt besprutad och har underliga tillsatser. Den ekologiska maten är väl förhoppningsvis fortfarande bättre.
Det låter ju bra att du kan plocka från lokala gårdar. Om de inte är ekologiska klart vet man inte men ofta kanske mindre gårdar inte använder så många bekämpningsmedel.
Jag gör så gott jag kan med mat och hur jag äter. Om jag hittar något som kanske kan hjälpa andra tycker jag det känns bra att kunna dela med mig. Men visst blir man trött ibland.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Gunnel: Synd att ni inte kunde ha kvar ert äppelträd. Egna äpplen brukar vara väldigt goda.
Det verkar vara ett riktigt bra system som finns där du bor. Vore trevligt om det fanns här också i stället för folk bara låter frukten falla till marken.
Kram!

Första året i Hjo said...

För min del tror jag inte att folk vill ha bruna fläckar på äpplet. Så är det nog. Man vill nog inte ha besprutade äpplen heller. Svår ekvation att lösa. Nu kommer vi att vara självförsörjande på äpplen fr o m i höst. Säkert kommer vi att få massor av äpplen över också. Förr syltade och saftade man så mycket mer än idag. Vet faktiskt inte var jag ska göra av dem. Vi har fem äppel- och och två päronträd. Goda år blir det svårt att äta allt. Oj, så långt och omständigt.

Gabrielle RW said...

Skulle gärna ha haft egna äppelträd men i Stockholms innerstad går det inte och på ön i Hälsingland är det nog rätt svårt också, mest sand.
Min syster i Skåne har äppelträd och får massor av frukt. Hon lämnar till ett musteri och får färdig härlig äppelmust tillbaka. Det kanske är en idé för Hjo-Hjos husse och matte i Hjo.

Annica said...

Vilken lycka att bara kunna gå ut i sin trädgård och plocka härlig, färsk frukt. Här i norra Sverige är det inte helt lätt att ha fruktträd som ger bra skörd. Så det blir att köpa i affären och hoppas att det man äter inte är alltför besprutat. Det kanske är lika bra att man inte vet vad man sätter tänderna i... :(

Går det inte att försiktigt fråga i grannskapet om man kunde få plocka lite frukt om och där man ser att den inte tas om hand? Fruktträdsägarna skulle kanske bli glada om någon ville ha den. Det enda som kan hända är ju att man får ett nej och det kan man ta i så fall. Men jag tror att människor gärna ger av sitt överflöd.

Fru Texas said...

Ja man kan ju undra vad det är för äpplen man köper i affärerna i USA. På H-E-B ser man enorma, uppblåsta äpplen som håller sig i flera veckor utan att åldras ett dugg.

Anne-Marie said...

Hans: Du kan se vad Gabrielle föreslår. Låter som en bra idé tycker jag.
Låter väldigt trevligt tycker jag med så mycket egen frukt.
Vi hade en vind i villan i Enebyberg där jag växte upp och där lagrade vi våra vinteräpplen. De blev litet torra men de var goda ändå.

Anne-Marie said...

Gabrielle: Nej, i Stockholms innerstad är det nog inte så många som kan ha äppelträd. Och äppelträd kräver nog mer än bara sandig mark.
Tycker det låter som en utmärkt idé som du har.
Jag tror att Hjo-Hjo börjar bli en riktigt känd hund. ;) Mera kän kanske än husse och matte.

Anne-Marie said...

Gunnel: Nej, ibland önskar jag att jag inte visste så mycket som jag gör om mat och vad den innehåller. Vore enklare på ett sätt. Numera lusläser jag alla innehålls förteckningar dessutom - ofta med förstoringsglas! De där ingredienserna verkar tillverkarna inte att man enkelt skall kunna se.
Jag vet faktiskt inte om folk här i Weed skulle vilja ha mig plockandes frukt inne på deras tomter. Folk i USA har inte vuxit upp med allemansrätten och är mycket mera "privata". Jag blir fortfarande irriterad när jag ser skyltar som säger "private property", "keep out", "no trespassing" osv. Det hus där jag bodde tidigare (som nu gått in i konkurs) har äppelträd. Står det tomt kanske jag plockar några eftersom de träden står precis vid ena tomtgränsen utmed en gränd där ingen går.

Anne-Marie said...

Fru Texas: Välkommen hit!
Nej du, man kan verkligen undra vad det är för "mumifierade" äpplen som säljs. Svenska äpplen är väldigt goda tycker jag men de finns ju inte här i USA.

Anonymous said...

Hej Anne-Marie!
Frukt e nåt jag är väldigt dålig på att äta nu för tiden. Köper aldrig det faktiskt. Förr när jag träna som en galning så åt jag enorma mängder bananer! Herreguuuuud va bananer jag har ätit!
Du gillar film har jag förstått,det gör jag med och måste därför rekomendera en i mitt tycke jättebra film: Mr Brooks med Kevin Costner! Se den!
I övrigt önskar jag dig fina dagar tills vi hörs igen!
Själv kollar jag VM så ögonen är fyrkantiga snart! Men jag njuter!!
Ha det gött!
Mvh Perra.

Maria said...

Läskigt med alla besprutningar..Själv är jag allergisk mot äpplen. Vi törs bara köpa ekologisk frukt. Har du någon bra Farmer's Market nära dig?

Kram

Anne-Marie said...

Hej Perra,
Frukt äter jag varje dag. Banan är ett måste och ytterligare frukt/frukter blir det alltid också. Det växte jag upp med och har behålligt som en - förhoppningsvis - god vana.
Likadant med grönsaker. Det börjar dock bli dyrt här med grönsaker pga torkan i Kalifornien.
Tack för filmtipset! :)
Fotbolls-VM pågår väl ytterligare ett bra tag så jag antar att hela du blir fyrkantig innan det är över. ;)
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Maria: Visst är det tröttsamt med allt som besprutas. Och vi skall inte tala om GMO - det blir nog ett eget inlägg snart om detta.
Har faktiskt aldrig hört talas om någon som är allergisk mot äpplen förrän nu.
Vi har väldigt små Farmers Markets med inte särskilt stort utbud som tyvärr oftast också är väldigt dyrt.
Hur går det i "the valley" - får väl kanske räkna Red Bluff dit - och torkan som väl drabbar alla bönder hårt?
Kram!

Gunilla N said...

Applen alskar jag, men det ar svart att finna ekologiska har, och de franska sorterna ar vad jag vet rikligt besprutade.
Nar jag vaxte upp sa hade vi i tradgarden bade sommar, och aven vinterapplen som vi forvarade svalt och som holl sig till jul! Dessutom Viktoriaplommon, och en paronsort som jag aldrig hittat igen.Den smakade liksom banan eller nagot sant.

Sa synd att det ligger sa mycket fallfrukt i de Svenska tradgardarna som ingen bryr sig om att ta hand om. Stort sloseri!
Man borde nog palla som vi gjorde som barn.
Ha en bra dag AM!
Stor Kram!!
Gunilla

Anne-Marie said...

Gunilla: Man undrar varför just äpplen är så besprutade. Antar att många småkryp också tycker om dessa goda frukter.
Oj så mycket gott ni hade i er trädgård. Våra vinteräpplen höll sig också länge uppe på den svala och på vintern till och med kalla vinden.
Jag vet inte om det finns mycket fallfrukt i de svenska trädgårdarna men här i Weed finns det myckt fallfrukt. Verkligen trist att folk inte vill ta reda på sin frukt.
Jag har faktiskt aldrig pallat frukt men "desperate times calls for despereate measures". ;) Ja, ja vi får se.
Ha det gott! Stor kram!

Fullblodsekologen said...

Hihi, var det inte Churchill som la till "especially if you aim carefully".
Ha det gott!! Kram/Annelie

Anne-Marie said...

Annelie: Det är mycket möjligt. Har inte tillräckligt med koll på Churchill-citaten.
Ha det bra! Kram!