Thursday, September 8, 2011

Fallfrukt

Min barndoms trädgård i Enebyberg var en liten oas. :) Den var helt insynsskyddad och hade flera fruktträd. Några äppelträd och ett litet plommonträd som producerade fantastiskt goda plommon. Varje höst kokade vi äppelmos och tillverkade vår egen äppeljuice som vi frös in.

Sedan jag kom till USA har jag aldrig bott i ett hus med fruktträd i trädgården. Det finns en hel del trädgårdar både i Mt Shasta och Weed som har äppel- päron- och plommonträd. Men under alla mina år här har jag aldrig sett en enda person som är ute och plockar frukt. Frukten mognar och faller till marken och så blir den liggande där. Hur mystiskt som helst och jag antar att det inte är så här i andra områden i USA. Jag blir litet ledsen när jag ser det eftersom frukt från den egna trädgården är så mycket godare än den man köper i affären. Och den är ju även gratis vilket borde vara en motivation nu när matpriserna helt har gått genom taket.

Den här synen är vanlig här i Weed. Fallfrukt som blir liggande.


När jag växte upp sade alltid min mamma att om det var mycket rönnbär skulle det bli en riktigt kall vinter. Rönnbärsträden i Weed har massor med rönnbär i år.

Litet andra excentriciteter från min promenad i Weed. ;

Gåstolar på parad utanför ett "nursing home". De ser redo att ge sig ut i Weed.

14 comments:

Lotta said...

Du får ta hand om lite av frukten, göra yummie äppelmos eller paj ;)

Jag saknar också trädgårdslivet i Sverige. Jag ser sällan någon som verkligen är ute här, så där som vi var. Å andra sidan cyklas det mindre också, något som är så vanligt (och trevligt) i Stockholm.

Kram!

em said...

Finns det inte fallfrukt utanförett hus somser så respektabelt ut att du vågar knacka på och fråga omdu för en billig penning får fylla en korg med frukt?
Många av mina vänner har frukträd - och ta'r hand omfrukten - men de flesta av dem föredra'r nog att åka till en självplock, som det ju är gott om. Visserligen besprutas de träden (på de flesta fruktgårdar) men det är många av hemodlarna som gör också.
Klimatet i Sverige tillåter oftast inte att parkera rullatorer och gåstolar ute, men i farstun på äldreboende ser det ofta ungefär likadant ut.
Den där parkerade bilen som inte finns får jag ingen rätsida på!
Margaretha

Desiree said...

Det är ju toppen att folk har fruktttäd kring Weed. Jag såg aldrig några fruktträd i villaträdgårdarna i södern. Synd dock att folk inte tar tillvara på sin frukt speciellt som äpplen är rätt dyrt i USA många gånger.
Ha ha roligt med alla gåstolarna som står uppställda redo att ge sig ut :-)
Ha en skön helg. Hoppas att det inte blir en sträng vinter i år. Jag känner att jag inte återhämtat mig ännu från förra vintern.
Kram!

Annika said...

Trist, trist att frukten bara blir liggande. Tänk om du kunde få ta hand om den istället? Hos ngn.
Här ser jag nästan aldrig fruktträd i trädgårdarna heller, vet inte varför.
Däremot finns det ju gott om äppelgårdar som har sjölvplock, och bondgårdar med självplock. Dét är inte många som odlar eget, tyvärr,,,
Jaha, röda rönnbär är ju tecken på sträng vinter. Vi får se hur det blir hos dig...
KRAMAR!!!

Saltistjejen said...

Så tråkigt att folk inte tar hand om sin frukt. Jag skulle älskat att ha ett fruktträd eller två. Men visst, ibland kan det bli så mycket att man inte kan ta hand om allt såklart, men att strunta i att ta hand om något alls är för mig en gåta.
Kram!!

Anne-Marie said...

Lotta: Jag vet inte om folk skulle uppskatta att jag gick in på deras tomter och plockade fallfrukt. Folk här i USA verkar ju vara rätt paranoida när det gäller deras "private property". Om det är en ödetomt eller liknande är det ju litet annorlunda. Jag tror att svenskar är mer om sig och kring sig när det gäller sina trädgårdar. Nej, att cykla är inte alls lika utbrett här i USA som det är i t ex i Stockholm. Och så ser ju folk ut därefter. ;) Kramar!

Anne-Marie said...

Margaretha: Respektabla hus i Weed finns nog inte. ;) Skämt åsido. De hus som ser litet mer "upscale" ut verkar inte ha fruktträd. Det kanske inte anses vara fint där. Det finns säkert områden i USA där man plockar frukt. Alla områden är ju olika verkar det som. Det som gäller i norra Kalifornien gäller inte i mellersta Kalifornien osv. Gåstolarna har inte stått ute tidigare. Troligen tas de in under vintern. Eller så blåser de bort. Skylten vill, om jag fattar det hela rätt, varna besökare från att parkera där. Såvida man inte vill ha en försvunnen bil. :) Jag påstår inte att Weed-humor är fantastiskt bra.

Anne-Marie said...

Desiree: Fruktträd är nog relativt vanligt här i mina trakter. Kanske man inte odlar äpplen direkt i sydstaterna. På Hawaii gick det inte ens att odla äpplen vad jag minns. Har läst en artikel om att det väntas en tidig vinter till England. De hade väl en mycket sträng, tidig vinter förra året. Jag undrar om det inte är den avstannande Golfströmmen som spökar. Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Man kan verkligen undra varför folk inte har fler äppelträd. Självplock av äpplen har jag nog inte ens sett i mina trakter. I Sverige har väl var och varannan trädgård olika slags fruktträd. Jag hoppas på en mild och snöfattig vinter. Helst inte alldeles för blåsigt heller. Önsketänkande säkert. Och hos er är det bara blött och översvämningar. Kramar!

Anne-Marie said...

Saltis: Ja, det är mycket konstigt tycker jag. Kanske folk förr i tiden var litet mer intresserade av att ha egna odlingar. Många människor nuförtiden verkar sitta framför sin TV och gå till McDonalds. Sedan finns det självklart en del även här i USA som odlar och tar tillvara på det deras trädgård ger. Kram!

zoega59 said...

Helt klart är att frukt och bär från egen skörd smakar bäst
En anledning är väl att den är obesprutad

mvh

Anne-Marie said...

zeoga59: Välkommen hit! Säkerligen är det så att den goda smaken till stor del beror på att man samtidigt inte äter en massa besprutningsmedel.

Maria "Mia" Widén said...

Läste just det här:http://www.sydsvenskan.se/sverige/article1543977/Fallfrukt-kan-bli-grannens-fest.html

/Mia

Anne-Marie said...

Maria "Mia": Kul och intressant läsning. Tack för att du delade med dig. :)