Monday, December 2, 2013

Minnen från 70-talet

Nyligen skrev jag om mina (och massmedias) minnen från 60-talet. Varför inte även friska upp minnet från 70-talet? :)

Jag gick på högstadiet och gymnasiet i Mörbyskolan i Danderyd. Dit fick vi, som bodde i Enebyberg, ta vanlig buss och det var en stor omställning från att kunna ha promenerat till skolan.
Min mamma började yrkesarbeta igen som lärare och det var också en stor omställning att hon inte längre var hemma.

Miljörörelsen växte sig starkare på 70-talet och vi hade även något som hette "oljekris" i Sverige när många gatulampor var släckta i Enebyberg och alla sänkte inomhustemperaturen.

Dagens Nyheter har haft några artiklar om vad som hände under olika decennier och för 70-talet nämndes bland annat att tågluffandet växte och att "medelklassbarnen åker på språkresa". Jag har faktiskt aldrig tågluffat men språkresor blev det flera stycken. Min första språkresa gick 1977 till Isle of Wight strax söder om England. Jag och min kompis K åkte och det var första gången jag flög utomlands utan mina föräldrar. Vi bodde hos en enkel arbetarfamilj där föräldrarna ibland pratade "cockney"! Inget man ens förstår om man inte kan cockney. Trots viss cockney blev min engelska helt klart bättre under den resan.
Sommaren därpå åkte M och jag på språkresa till Frankrike. Vi valde att åka till Medelhavet och staden St Raphael där vi såg akvedukter från romartiden, palmer och det blå Medelhavet. Jodå, vi lärde oss en hel del franska trots allt. ;) Där träffade jag en tjej från Schweiz som jag faktiskt fortfarande har kontakt med och som jag hälsat på i Schweiz.

Och självklart skulle även tyskan tränas. 1979 åkte M och jag till Salzburg i Österrike. Troligen den trevligaste och mest intressanta av språkresorna. Salzburg är en mycket mysig stad och där åt vi Liverwurst och knödeln och vandrade i isgrottor och gjorde annat trevligt.

I Sverige fick man den femte semesterveckan på 70-talet och jag minns att det fanns sommarjobb som inte var särskilt svåra att få. Jag arbetade några veckor under sommaren 1979 i ett par olika affärer. Bland annat en mycket trevlig bokhandel som tyvärr inte finns kvar längre.

Fortfarande använde man fasta telefoner, skrev brev och vykort. Those were the days. ;)

Tydligen öppnade Sveriges först McDonalds 1973. Intåget av "fast food" började. Och Dagens Nyheter påminde mig om något som var populärt på 70-talet - Hawaiikassler. Det minns jag att jag åt.

Minikjolar och platåskor var trendigt. :) Jag hade faktiskt platåträskor! Och minikjolen minns jag också. Och man handlade hos Gul & Blå. Minns ett par mycket utsvängda och lågt sittande jeans som jag var stolt över. Ja ni. ;) Och mönstrade kläder var stort på 70-talet.


Bilden lånad från nätet.

Populära TV-serier var "Familjen Macahan", "M.A.S.H" och "Monty Python's Flying Circus. Jag har tittat på alla dessa.
Och musiken blomstrade - ABBA slog igenom och David Bowie och Rod Stewart var stora.
Och det här var en riktig "landsplåga" - In the Summertime med Mungo Jerry.

18 comments:

Anonymous said...

1973 är ett år jag kommer ihåg. Jag och min 11-årige son och hans kompis gjorde en liten tågluff. Flög till Amsterdam sen till Rotterdam. Såg miniatyrstaden, Madurodam bl.a. Tågresa till Zell-am-See i Österrike; delade kupé med fyra grekiska sjömän som just hade mönstrat av. Inte mycket sömn den natten :) Fortsatte sen till Sverige via Munchen, Lippstadt, Germany, och Köpenhamn. Hade jättekul med pojkarna!

Den hösten var båda mina döttrar i college och min make (geolog) fick förflyttning till Anchorage, Alaska. The pipe line påbörjades det året. Vi körde från Palo Alto i två bilar. Lång, lång körning men intressant.

Annars kommer jag inte ihåg nåt särskilt, som sånger och filmer.

Ruth i Virginia

Det är så roligt att läsa din blogg!

Anonymous said...

Ha! ha! Underbart, vilka minnen. Jag hade också platåträskor och lyckades tjata till mig ett par Gul&Blå jeans a la modell Elvis. Tänk alla var ju klädda lika i skolan och det är nog något typiskt svenskt. Kommer ihåg intåget av Levis jeansen och det var i slutet av 70 talet. Tack för en tillbaka blick till 70 talet. Ha det bäst.
Kram MAria G

Anonymous said...

Digimaxo is a Website Development Company Bangalore Offers Website Development Services in Bangalore
Web Design Company Bangalore

olgakatt said...

Som vi redan konstaterat är jag äldre än du; jag tog studentexamen ( ja, det var en examen på den tiden) redan 1965. Men 70-talet var ett händelserikt decennium i vilket fall som helst, både på det personliga och det globala planet. Och modet var ju riktigt trevligt, i alla fall på dina bilder och vad jag minns! Eftersom jag vid den tiden redan gick i gröna, skrynkliga operationskläder en stor del av dygnet blev jag ganska fixerad vid att ha snygga plagg på fritiden. Jeans har jag egentligen inte börjat använda förrän vid mognare ålder, haha!
Kul med dina nostalgiska återblickar!

Fullblodsekologen said...

Ligger i packartagen och ska snart ge mig av till Spanien igen. Det har varit jättehärligt att vara här under hösten och få lite svensk julstämning på köpet. Dessutom har vi haft en kanonhöst så det kunde ju inte bli bättre.
Ha det så fint därborta. Kram/Annelie

Annika said...

För mig är 70-talet så mkt!!
Jag började skolan 73, ABBA vann ESC 1974 och de blev min barndoms allra största idoler.
Jag ville ha platåträskor, men fick aldrig ngra. För farliga, sa min mamma…
HAHA.
Det var utsvängda brallor, silkespolo, barbie, pappersdockor, luktisar.
Locktänger (fast det var nog mer 80-tal).
Disco. Grease.ÅÅÅ jag kan fortsätta hur länge som helst, älskar nostalgi.
OCH ja, en telefon hade vi hemma. OCH man fick inte prata för länge så att det var upptaget hela tiden, haha…
Kul inlägg.
Kram!!

Malix said...

Nu pratar vi, 73 ABBA vann inte med ring ring, 74 vann de, nationalteatern, milkshake platådojjot, poporama ebbagrön fula frisyrer jo men det blev bättre fast inte helt bra inte ens på 80 talet :) nostalgi

ha en fin dag

Mimmi said...

Vad kul att läsa det här. Jag log när du skrev om platå träskorna. Jag ville så gärna ha ett par, för de var ju SÅÅ coola, men jag fick bara vanliga. Ha, ha...

80-talet är ju det jag minns mest, men jag kommer ihåg en hel del 70-talsliv också (jag är en 68:a).

Oljekrisen har jag ett svagt minne av, minns att det pratades om det på nyheterna.

Det jag mest kommer ihåg från 70-talet är Kungabröllopet, och en dag när jag kom hem från skolan så hade mina föräldrar äntligen köpt en skivspelare, och skivorna de hade köpt var bl.a. ABBA, och Baccara. :o)

Det var tider det... Snurrtelefon, som man ofta hade i hallen (i alla fall hemma hos oss). Vi hade en cool röd Cobra telefon - som jag har nerpackad in nån kartong).

Mimmi said...

Glömde ju nämna Gul&Blå - älskade den kedjan. Jag kommer ihåg när jag fortfarande var för liten för att handla där, men när jag gick förbi den vi hade i vårt centrum, så tyckte jag att alla där innte var så coola. Själv handlade jag där på 80-talet. :o)

Anne-Marie said...

Ruth: Vad roligt att höra litet mer om vad du hittade på under 1970-talet. :)
Madurodam minns jag också. Jag och mina föräldrar gjorde en kortare tågresa till bland annat det resmålet.
Kan tänka mig att de grekiska sjömännen var spännande att prata med. :)
Jaha, så du har bott i Alaska. Det måste vara väldigt annorlunda jämfört med Palo Alto. Kallt och samtidigt väldigt vackert. Har aldrig själv besökt Alaska men har sett en hel del bilder från den staten.
Uppskattar dina kommentarer Ruth!

Anne-Marie said...

Maria: De där platåträskorna jag hade var inte ens snygga - självklart tyckte jag de var snygga då. Men de såg mest klumpiga ut.
Gul & Blå jeansen var väldigt poppis minns jag. Alla skulle ha dessa jeans. Jag var väldigt smal (nästan mager) på den tiden och nästan inga byxor passade mig så när jag hittade dessa jeans var jag i himmelriket. :)
Det är rätt kul att titta tillbaka litet ibland.
Kram!

Anonymous said...

Hej, va kul att du fick göra
språkresor. Oj va du va trändigt klädd. Kul mode, jag hadde v-jeans
mycket opraktiskt är man cyklade
eller åkte moppe. 70 talet, va
ganska intressant. Ja för mej,va det ett bra och spännande årtionde. Jo,
jag såg ABBAS första stora show i
göteborg det va magiskt. Resa hotell
entre 170-kr mars -78. HÄLS. Stig.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag minns att mina föräldrar berättade om alla slutprov de fick gå igenom när de tog sin studentexamen. Det var litet annorlunda på den tiden minst sagt.
Kläderna på 70-talet minns jag som väldigt färgrika och mönstrade - precis som bilderna visar. Det var inte bara svart som det senare blev.
Det verkade vara litet mer fantasi i kläderna jämfört med de som säljs idag.
Visst är det roligt med litet nostalgiska återblickar ibland. :)

Anne-Marie said...

Annelie: Jag trodde du redan hade återvänt till Spanien. Hoppas att du får en bra tillbakaresa. Antar att det är rätt mycket varmare i Spanien nu.
Kram!!

Anne-Marie said...

Annika: Du är ju några år yngre än mig så förstår att du har fler minnen från 70-talet.
ABBA minns jag så väl när de vann. Då var man stolt som svensk. :) Och vem trodde att deras musik fortfarande skulle stå sig 30-40 år senare. Den är tidlös på något sätt.
Jag undrar varför min mamma gick med på platåträskor - hon var litet överbeskyddande ibland.
Allt du räknar upp minns jag också. Silkespolo hade jag nästan glömt. Och jag hade också västar av olika slag.
Det fanns väl inte "samtal väntar" tjänster då. Festligt att ni inte fick prata för länge. :)
Roligt att du tyckte om inlägget.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Malix: Det stämmer det att ABBA inte vann 1973 utan året efter. Men de slog igenom 1973 med "Ring ring".
Just det ja, Nationalteatern och Ebba Grön fanns. Inte min musiksmak men självklart spelades de ofta i radion.
Vi får se vad jag kan minnas för 80-talet. :) Blir nog även ett sådant inlägg.

Anne-Marie said...

Mimmi: Platåskorna har ju faktiskt kommit tillbaka. Kanske du kan köpa några nu. ;)
Jag är född 61 så minns en hel del från 70-talet. Men mycket känns också litet "dimmigt".
Oljekrisen var faktiskt stor - minns att vi uppmanades att hela tiden spara på energi. Jag tror att de flesta hade haft det onödigt varmt inomhus tidigare. Minns också de småskumma vägarna när gatlyktorna släcktes.
Just det ja, Kungabröllopet hade jag helt glömt att nämna. Minns att jag tittade på det hos en kompis eftersom de hade färg-TV! Vi hade bara en svartvit TV hemma hos oss. Det låter ju som om man är 100 år. ;)
Cobra-telefon hade vi också. De var tunga minns jag.
Gul & Blå var fantastiskt trendigt minns jag. Alla som handlade där var coola. ;)

Anne-Marie said...

Stig: Språkresorna var väldigt bra att få göra. Både att få lära sig mer om språk och att få komma ut i Europa. Mycket nyttigt.
V-jeans fanns det också något som hette. Det minns jag nu. Vet inte om jag hade V-jeans någon gång.
Har en känsla av att 70-talet var ett årtioende då mycket ifrågasattes och omvärderades. I Sverige fanns ju inte riktigt hippiekulturen som den gjorde i USA på 60-talet så har en känsla av att 70-talet var den sortens tid i Sverige.
Det finns fortfarande en show som turnerar med ABBA-musik. Jag träffade faktiskt en av musikerna för några år sedan när jag var i Stockholm. Han hade turnerat under många år med denna show.