Sunday, December 1, 2013

Första advent med dubbdäck

Hela november har varit ovanligt varm och solig. Ingen snö och inga stora oväder som dragit in. Nu skall det bli "andra bullar" tydligen. En arktisk luftmassa från Gulf of Alaska kommer att svepa ner över västra USA och de talar om rekordkallt! Jag kommer med säkerhet att huttra under den närmaste veckan - både utomhus och inomhus. Att värma ett hus i Kalifornien när det är -10 grader går inte särskilt bra. Temperaturerna kommer säkert att vara mycket svala inne i mitt hem. Det blir många lager och mycket fleece. Tur att mitt arbete i alla fall är varmt.

Eftersom de också talar om snö var det därför hög tid att sätta på dubbdäcken. Jag har faktiskt kört med sommardäck ända fram tills nu då det varit så varmt och vi har haft barmark. Igår gjorde jag emellertid slag i saken och tog min bil till Les Schwab utanför Mt Shasta. Den i Weed var stängd.
Jag blev omhändertagen med en gång av M, som hjälpt mig med mina däck under flera år. Trevligt att bli igenkänd och M tar sig tiden att göra ett riktigt bra jobb. Nu smattrar dubbarna mot vägen när jag kör. Som trogna läsare av bloggen vet kan vi få enorma mängder med snö och ha snö, halt och kyla under flera månader. Att köra med sommardäck skulle jag aldrig göra. Dubbdäck eller 4-wheel drive är nödvändigt här i bergen.

Solen sken igår och det var riktigt varmt så jag stod utomus och väntade på att jobbet skulle bli klart. Ingen dålig utsikt jag hade. :)

Les Schwab/Bill Ackerman - där man kan få däck bytta utan kostnad om man köpt hos dem.


Utsikt över Mt Eddy-bergen


Black Butte - en liten "kopia" av berget Mt Shasta fast i svart, vulkanisk bergart.


Och så berget! :)


Min fina, lilla adventsljusstake har återigen fått komma fram idag. Jag har litet svårt att fatta att det faktiskt redan är första advent idag. Men almanackan visar 1 december. Kan tyvärr inte ställa den i något fönster eftersom jag måste kunna dra ner persiennerna när det blir mörkt - bor nu så att det är mycket insyn.


19 comments:

Anonymous said...

Åh, så fint. Vilka vackra bilder! Jag tycker att det är helt fascinerande att de byter däck åt en utan att man behöver betala nåt. Skulle vara i Sverige det där man får betala för allt och det skulle nog inte vara öppet en lördag heller. Vi vänder oss också till dem när vi behöver hjälp. Gillar detta landet och allt man kan få gjort vare sig det är vardag eller helgdag. Kanon fin stake du har, jag har också satt upp och en jätte stjärna som vi köpte i Sverige förra julen. Ha en riktigt bra första advent Anne-Marie. Kram Maria G

olgakatt said...

Fin affärsidé att byta gratis om man köper däcken hos firman! Fast man får väl räkna med att det så att säga ingår i priset, gratis lunch finns ju inte...
Själv har jag slutat krusa;) maken att byta åt mig och har en bra firma som även förvarar den uppsättning som inte används.
Skönt att höra också att man i alla fall nånstans i USA använder vinterdäck! På östkusten tycks det vara närmast okänt trots att vädret ofta är vintrigt och vägarna hala.

Desiree said...

Söt och fin adventsljusstake. Hoppas du fått en riktigt trevlig första advent. Helt rätt att sätta på dubbdäcken. Finns det folk som kör omkring med sommardäck hos er under vintern? Känns helt galet. De är ju en fara både för sig själva och för andra. Här måste man ha vinterdäck eller snökedjor. VI har satt på vinterdäcken på vår bil.
Kram!

Reseblogg said...

kram på dig! Du skriver verkligen en jättebra blogg. En polare till mig länkade den via facebook för ett tag sedan och nu följer jag din blogg varje dag efter jobbet. Kan lixom inte låta bli :-) Du uttrycker dig på ett väldigt unikt sätt. Jag skriver själv en reseblogg om Kina, inte riktigt samma tema som du kanske ;-)

Fortsätt skriva! Kram <3

/Andreas

Anne-Marie said...

Maria: Tack! Det var verkligen vackert väder igår.
Visst är det bra att ha denna service. Eftersom jag aldrig hade bil i Sverige har jag ingen aning om vad de gör och inte gör men jag kan tänka mig att det är litet mer frikostigt i USA. Och visst är det förmånligt att kunna åka dit på en lördag - det är som vanliga öppettider i en butik.
Såg bilder hos Facebook att du också fått fint hemma i ditt hem. :)
Ha en fin vecka! Kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det ingår säkert i priset på något sätt. Eftersom jag kör väldigt litet slits mina dubbdäck inte så mycket. Har faktiskt haft dessa i nästan 10 år nu! Och varje år har Les Schwab bytt från sommardäck till vinterdäck och vice versa på våren utan någon kostnad. Rätt fantastiskt egentligen.
Att man inte har dubbdäck på östkusten är obegripligt tycker jag eftersom de kan få riktigt busväder med mycket snö och kallt.

Anne-Marie said...

Desiree: Jag köpte den lilla adventsljusstaken hos hemslojd.com i Kansas via nätet. De har svenska och skandinaviska julprydnader och annat fint. Den lyser verkligen upp i mörkret.
Jodå, folk kör med sommardäck här även på vintern. Det är ju Kalifornien. ;) Jag tycker det är dumdristigt eftersom vi kan få mycket snö och halt. I Kalifornien är dubbdäck tillåtna från 1 november till 30 april men inget krav.
Kram!

Anne-Marie said...

Andreas: Välkommen hit! Vad roligt att du tycker om min blogg - tack. :)
Glad att jag kanske skriver på ett litet annorlunda sätt.
Skall kika in på din blogg också.
Jag fortsätter så länge jag har inspiration. :)
Ha det bra!

Mimmi said...

FIna bildet som vanligt!

Vilken söt ljusstake! Jag har två Svenska advent ljusstakar som jag köpte på IKEA för några år sen. Blev lite besviken när jag plockade fram dem härom dagen, för "ljusen" på den ena har blivit alldeles gula, medan på den andra är de fortfarande vita. :(

Vinterdäck har jag aldrig haft under min tid här i USA, jag har vad som kallas allväder däck (eller nåt sånt), och de funkar bra. Jag tror inte att jag känner nån som byter däck till vintern. Skulle nog gissa att de enda som gör det här är Svenskar. ;)

Malix said...

underbara bilder och en söt liten adventsstake hoppas du hade en fin advent, vinterdäck jo då det är ett måste även här har nog haft dom i en vecka eller två. ha en fin dag

Annika said...

Vilka VACKRA Bilder!!
Det där landskapet kommer du säkert att sakna den dagen du flyttar.
SÅ vacker att det inte är klokt.

Inga vinterdäck här, finns inte. Men vad bra att det finns hos er.
Här går allt på guds försyn när det snöar, haha.
OCH alla som har 4 hjulsdrift verkar tro att de kan köra hur de vill, och de ligger i diket en stund senare.
Jag har också 4 hjulsdrift, men inga vinterdäck. Livrädd varje ggn det börjar snöa och jag är ute och kör.
OCH jag känner INGEN som byter däck, inte ens ngn av alla de svennar jag känner.

Kramar!!

My kids' Mom said...

Hej Anne-Marie, Vi har det också ovanligt varmt och snön lyser med sin frånvaro här i Dalarna, men dubbdäcken sitter enligt lagen redan på :-)

Vilka vackra bilder! Jag måste besöka norra Kalifornien, det ser jag. Tack för att du delar med dig av sådana fina bilder.

Kram Anneli

Anne-Marie said...

Mimmi: Roligt att du tyckte om bilderna - tack! :)
Trist med din ljusstake som missfärgats. Den jag har köpte jag via nätet - hemslojd.com. De har många fina saker och ligger i Kansas.
Här i Kalifornien är det ingen lag på dubbdäck men väldigt många i mina trakter byter till antingen dubbdäck eller så har de 4-wheel drive. Vi kan få alldeles för mycket snö för att vara utan. Ibland är det till och med krav på kedjor på I5 - den stora motorvägen.

Anne-Marie said...

Malix: Nu har vädret börjat slå om så nu dröjer det kanske innan man kan se bergen som jag gjorde i lördags.
Jag tog det lugnt under långhelgen. Väldigt skönt. :)
Dubbdäck har väl nästan alla i Sverige. Jag skulle aldrig köra med vanliga sommardäck bland all snö och halka som vi kan få.

Anne-Marie said...

Annika: Tack! Roligt att du tyckte om bilderna. :)
Självklart att vyerna är något jag kommer att sakna. Det är ju inte överallt man bor nästgårds med en vulkan. ;)
Fyrhjulsdrift gör stor skillnad när man kör. Michael och jag hade en bil med fyrhjulsdrift och den körde väldigt bra även i snö och halka.
Jag kör försiktigt även med dubbdäck - mycket bättre att vara litet för försiktig än att hamna i diket. Halkträning är vad alla som bor i "snöstater" här i USA skulle vara tvungna att gå igenom. Precis som i Sverige.
Intressant att "dina" svennar inte byter däck.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Hej Anneli! Det är helt klart litet andra bestämmelser i Sverige. Minns alla gröna vintrar i Stockholm under 70-80- och 90 talen när folk verkade glömma bort att det kunde snöa.
Tack - och roligt att du tyckte om bilderna! :) Absolut att du skall besöka norra Kalifornien. Helt aannan natur och andra vyer än det du visade från ditt besök i södra Kalifornien nyligen.
Kram!

Christina said...

Ja brrrrr, vad kallt det blivit!! :-)

Anne-Marie said...

Christina: Det är väldigt kallt i kväll här i Weed. Inte trevligt när det blir så kallt tycker jag. Husen här är ju inte riktigt som svenska hus. Och kylan tycks stanna.

Anonymous said...

Största problemet med vinterväg är att få stopp på bilen,om man inte kommer iväg så är det sällan att en olycka händer!,Alltså för att komma iväg och kunna få stopp på bilen är naturligtvis att ha dubbdäck för din egen och medtrafikanterters säkerhet.
Från en som kört bil sen 1963 utan att krocka i vinterkörning naturligtvis med dubbdäck.
Lågt stående sol är ändå farligare.