Thursday, December 26, 2013

Movie buff

Michael tyckte inte om att titta på TV. Däremot älskade han att titta på filmer. Det var ett gemensamt intresse som gjorde att vi såg hundratals filmer tillsammans. I stort sett varje kväll blev det en ny film eller del av en film hemma via videon eller DVDn. Vi var riktiga "movie buffs" (filmfantaster). ;) Även innan jag kom till USA tyckte jag om att titta på filmer. Tyckte det kunde vara roligt att dela med mig av en del filmer som jag sett under årens lopp och tycker om. Jag har länkat till alla om någon vill läsa mer.

En av de filmer som blev min favorit som liten flicka var "The Sound of Music" med Julie Andrews. Jag såg den flera gånger på bio med min pappa och min farmor. De tröttnade på den, men inte jag. :) LP-skivan gick varm hemma och det är nog den enda skiva jag slitit ut. När jag besökte Salzburg 1979 fick jag se vyer som jag mindes från filmen. Faktiskt tittade jag på filmen bara härom kvällen på TV.

I slutet av 70-talet och början av 80-talet kom några filmer som min pappa och jag verkligen uppskattade och tyckte om - "E.T The Extra-Terrestrial", "Star Wars"-serien (de tidiga filmerna) och "Close Encounters of the Third Kind". Filmer jag sett flera gånger.
Andra favoriter på 80-talet var "Die Hard"-filmerna med Bruce Willis (där han för varje scen blir allt smutsigare och blodigare ;)), "Back to the Future" med Michael J Fox och "Ghostbusters".

Några riktigt bra filmer från 90-talet är "Titanic" (musiken och scenerna är imponerande), "Independence Day" (Will Smith är "the American Hero :)), "Home Alone" (en rolig och litet söt film om en mycket finurlig kille), "Thelma & Louise" ("you go girls" ;) - två hemmafruar som blir alltmer "road warriors" allteftersom filmen går), "The Matrix" (det är en av mina absoluta favoriter av alla filmer jag sett - vilket piller väljer du?), "A Time to Kill" (en stark film om hur ras spelar roll i södern i USA) - bara för att nämna några.

Julia Roberts och Sandra Bullock har gjort många bra filmer och jag tycker om båda skådespelerskorna.

Några filmer där Julia Roberts är riktigt bra är "The Pelican Brief" (en film om konspiration på hög nivå), "Pretty Woman" (gatflickan som blir en fin dam :)), "Ocean's Eleven" (denna film har många bra skådespelare förutom Julia Roberts, bland annat George Clooney och handlar om ett otroligt sofistikerat rån i Las Vegas), "Erin Brokovich" (en sann historia om en helt vanlig mamma som får ett kraftbolag här i Kalifornien att bli indraget i en av de allra största rättegångarna i USA), "Flatliners" (en grupp medcinelever som experimenterar med döden).

Sandra Bullock har gjort många bra filmer - några är "The Net" (identitetsstöld och konspiration som leder till att Sandra får bygga upp sitt liv igen), "Miss Congeniality" (FBI-agenten Gracie Hart förvandlas från ful-snygg agent till deltagare i Miss USA-tävlingen - gillar hennes charmiga roll i den här filmen), "The Blind Side" (en fin historia om en hemlös ung pojke som tas om hand av Sandra och hennes familj. Pojken blir till slut en All American Football-spelare). Sandra spelar också med i filmen "A Time to Kill" som jag redan nämnt.

På den manliga sidan är Tom Cruise, John Travolta, Matt Damon, Kevin Spacey, Will Smith och Leonardo DiCaprio några som gjort många bra och sevärda filmer. Några som fångat mitt intresse är:
Tom Cruise - "Mission Impossible - Ghort Protocol" (de specialeffekter som finns i den här filmen är rätt otroliga), "Minority Report" (en fascinerande film om så kallade "pre-crime" poliser, dvs man kan förutse brottet innan det sker).
John Travolta - "Saturday Night Fever" (mest för musiken som 70-tals diskomusik), "Phenomenon" (en charmig och gråtmild film om en man som utvecklar övernaturliga förmågor och den förföljelse som han utsätts för).
Will Smith - "Men in Black" (superhemliga agenter som bekämpar utomjordingar här på Jorden), "Enemy of the State" (trots att den här filmen kom ut redan 1998 är den nog mer aktuell än någonsin eftersom den visar övervakningssamhället som finns genom NSA - omfattningen av denna övervakning har ju framkommit det här året - och hur man som oskyldig kan råka riktigt illa ut om man har otur), "The Pursuit of Happyness" (en film med mycket "feel-good" och med ett buskap att man faktiskt kan förändra sitt liv).
Leonardo DiCaprio - har redan nämnt "Titanic", en av hans senare filmer "Inception" är fascinerande där mycket utspelas i drömmens värld där man stjäl hemligheter från människors undermedvetna och det "perfekta brottet" planeras.
Kevin Spacey - han spelar också med i "A Time to Kill", "K-Pax" - ytterligare en "hjärntänjande" film ;) där Kevin Spacey säger sig vara från en annan planet (K-Pax) och man aldrig riktigt vet om han är en person som har tokiga idéer eller om en utomjording tagit över hans kropp.
Matt Damon - han var med i "Ocean's Eleven", de tre "Bourne"-filmerna: "The Bourne Identity", "The Bourne Supremacy" och "The Bourne Ultimatum". Jason Bourne, en profesionell mördare, med action på högsta nivå.

Känner att det finns fler filmer jag vill dela med mig av men listan har blivit tillräckligt lång idag.

Igår var det knytkalas inne i Mt Shasta. Mycket god mat och trevliga pratstunder. Jag var litet tidig så tog en promenad i omgivningarna.

18 comments:

Anonymous said...

Hej, va kul att du skrev om filmer. Härliga bilder, men det
kanske blir ont om vatten. När,
inte reserven fylls på. Hoppas att,
du har vilsamma dagar nu. I sverige,
är det grönt på dom flesta platser nu. Mycket ovanligt. Hälsningar
Stig.

Charlie sa ... said...

Jag har sett nästan alla dessa filmer! Movie buff big time ;)

Sound of Music är en av mina toppfavoriter med (och jag såg den häromkvällen också)

Film är underbart!

Fina bilder Anne-Marie, så grönt det är.

God fortsättning!

Kram
Lotta

Fullblodsekologen said...

Älskar också att titta på film. Sjunka djupt ner i soffan med en bra film, härligt!!!! Underbara bilder.

Annica said...

Nu under helgerna frossar jag i amerikanska julfilmer. Jag älskar dem! De svenska TV-kanalerna har laddat upp ganska rejält med sådana. Ju mer glittrande snö, pråliga juldekorationer, romantik och/eller snyfthistorier de innehåller, desto bättre.

Annars är min absoluta favoritfilm Stanley Kramers "Gissa vem som kommer på middag", en pärla från 1967 med Katharine Hepburn, Spencer Tracy och Sidney Poitier. Dessa skådespelare hade kunnat göra film av telefonkatalogen och ändå blivit Oscarsbelönade. :-)

Annika said...

Kul med film. Håller med!
SPECIELLT på bio!!
SÅG The Wolf of Wall Street igår, baserad på en sann historia! SÅ BRA!! Leo DiCaprio i huvudrollen, regi Scorsese! FEM stjärnor!!!!
Såg Anchorman 2 tidigare i julhelgen, och imorrn blir det nog ngt på bio igen!!
Har sett alla de filmer du listar!
Fina foton!!
Kramar!!!

Mimmi said...

Maken och jag är också Movie Buffs, så mycket filmtittande är det hos oss. :o)

Anonymous said...

Planerar att see "The Wolf of Wall Street" efter veckändan, då det är mindre folk vid Reston TC.
En av mina favoriter är "African Queen" med Bogart and Hepburn.
"A Patch of Blue" m. Sidney Poitier and Shelly Winters.

Råkade komma in på slutet av "How green was my Valley" tidigare i dag. Mycket gammal film, men trots att jag sett den många ggr, gör den fortfarande ett djupt intryck på mej.

Ruth i Virginia

(synd att det har blivit så dyrt att gå på bio)

Anne-Marie said...

Stig: Det blev en rätt lång lista men ville få med så många jag kunde. Det kan nog bli ytterligare en lista framöver.
Jag har absolut ingen längtan till jobbet. Jag ser min byggnad från min bostad men längtar inte dit.
Det kommer nog att bli ett svårt år på västkusten med tanke på torkan. De pratade om bristen på nederbörd igår kväll på de lokala nyheterna.

Anne-Marie said...

Lotta: Kul att du har sett så många av mina favoriter. :)
Jag var nog mer movie buff ihop med Michael än på egen hand men jag tycker fortfarande mycket om filmer.
Först tänkte jag att jag inte skulle titta på Sound of Music men jag drogs till TVn trots allt. ;)
Roligt att du tyckte om bilderna. :) Det är grönt eftersom vi i stort sett bara har "evergreens". Bra på vintern men litet "tung" grönska på sommaren. Saknar lövträd.
God fortsättning önskar jag dig också!
Kram!!

Anne-Marie said...

Annelie: Filmer är fascinerande. Vissa biter sig kvar och man kan se om dem gång efter gång. Andra glöms bort.
Roligt att du tyckte om bilderna. Kram!

Anne-Marie said...

Annica: Jag minns att svensk TV brukar vara rätt bra på att visa många sevärda och fina filmer under just jul- och nyårshelgerna.
Den filmen du nämner har jag också sett och minns att den var otroligt välgjord och välspelad. Som du säger, de skådespelarna kunde ha fått en Oscar för mindre imponerande verk. ;)

Anne-Marie said...

Annika: Kul med ytterligare en som sett mina favoriter. :)
Eftersom vi bara har en biograf och de ibland bara visar mindre intressanta filmer går jag inte särskilt ofta på bio. Och jag saknar de stora salongerna där man kunde sitta långt bak och ändå se den stora duken så bra. De små salongerna är inte riktigt samma sak.
Har inte varken sett eller hört talas om de filmer du sett. Så "bakom" är jag. ;)
Roligt att du tyckte om mina bilder - tack!
Kramar!!

Anne-Marie said...

Mimmi: Trevligt med andra "movie buffs". ;)
Filmer kan verkligen ta en med till andra världar.

Anne-Marie said...

Ruth: Du kan fråga Annika hur hon tyckte filmen var. ;) Ni bor ju i närheten av varandra tydligen.
"African Queen" har jag också sett men tror inte att den gjorde så djupt intryck på mig. Skådespelarna är dock fantastiskt duktiga.
Hos oss är det inte så dyrt att gå på bio. Det kostar bara runt $8-9 om man inte har någon rabatt. I Stockholm är det svindyrt att gå på bio numera. Alldeles för dyrt tycker jag.

My kids' Mom said...

Tittar du på Downton Abbey? Jag är helt frälst av den serien! Speciellt Maggie Smith och allt underbart hon kläcker ur sig. Can highly recommend it! Ha en trevlig dag. Kram Anneli

Annika said...

Kan berätta att Ruth och jag bor grannar, i princip. Ruth bor i grannförorten Herndon. Ett stenkast från mig. Så vi rör oss i samma trakter hela tiden :-)
Ruth är lite äldre än jag, men vi HAR träffats. Hon kom till en svennefrulle vi hade i Reston TC. SÅ KUL!!!
OCH Ruth är så gullig! Vi kommer säkert att ses igen, trots stor åldersskillnad.
Vet inte hur Ruth hittade min blogg, men det gjorde hon,och sedan många andra US-bloggar!
Kan rekommendera Apple TV , Anne-Marie, där finns allt, bla Netflix som ju har massor med filmer och dokumentärer. Det skulle du nog gilla som har långt till biografer och annat.
Kram igen!!

Anne-Marie said...

Anneli: Nej har faktiskt inte tittat på den serien men vet att många tycker om den. Får nog titta via nätet eftersom jag inte tittat på tidigare avsnitt. Skall kolla också när den sänds på TV.
Ha en fortsatt fin helg! Kram!

Anne-Marie said...

Ruth: Jag såg i en kommentar hos dig att hon "kraschat" er svennefrulle. ;) Good for her! :) Åldern spelar ju ingen som helst roll om man har samma intressen och trivs ihop. Tänk på Michael och mig - det var 21 år mellan oss. Det har ju aldrig blivit särskilt mycket skriverier om honom egentligen här på bloggen eftersom han gick bort bara kort tid efter det att jag startat bloggen.
Får kolla upp Apple TV - ibland känner jag mig som en "dinosaurie" eftersom jag håller fast vid litet mer "gammalmodiga" saker. ;) Kramar!!