Tuesday, December 3, 2013

Brev från Nordea och fin julklapp

Bloggvärlden är allt rätt fantastisk. För några veckor sedan fick jag ett mail från en bloggläsare där han skrev att han väldigt gärna ville skicka den svenska väggalmanackan min mamma brukade skicka - som tack för en trevlig blogg. Sådana mail är roliga att få! :)
Jag skrev tillbaka att jag ju nu hade en svensk almanacka (den jag köpte) men att han självklart fick skicka den som jag brukat få om han ville. Igår var det julafton i förväg när jag gick till min postbox och fann en svensk almanacka där! Så fantastiskt snällt och omtänksamt. Tack P! Svenskare än så här kan det väl knappt bli. :)


Inte bara den svenska almanackan fanns i min postbox utan även ett brev från Nordea med rubriken "Amerikanskt regelverk påverkar dina banktjänster". Jag läste men blev inte riktigt klok på exakt hur det skulle komma att påverka mina bankkonton. Tur att Nordea har "amerikansk kundtjänst", dvs öppet 24/7. Jag ringde via mitt svenska telefonnummer jag har hos Skype - gillar verkligen att man kan ha ett svenskt telefonnummer via Skype - och mannen jag pratade med kunde bekräfta att för mina vanliga bankkonton skulle det inte bli några förändringar. Jag drog en lättnadens suck.
Det intressanta i brevet var att vissa tjänster som de skulle fortsätta att tillhandahålla gällde överallt i USA - förutom Kalifornien! Denna stat med så många regler och bestämmelser som gör att vi faktiskt särbehandlas. Inte konstigt att allt fler som bor i Kalifornien flyttar till andra stater - framför allt Texas (kanske blir ett inlägg om detta). Bland annat skriver Nordea "Kunder som har kreditkort från Nordea kan fortsätta att använda sina kort och vi kan sluta nya kreditkortsavtal eller förlänga befintliga krediter, förutsatt att kunden inte befinns i Kalifornien".

För inte så länge sedan skrev jag om nya bestämmelser - FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) - och hur de kommer att påverka personer som är amerikanska medborgare. Brevet jag fick igår har med liknande lagar att göra. FATCA gäller om man har utländska bankkonton oavsett var man bor i världen. Och bodde jag i Sverige skulle jag (om jag förstått det hela rätt) även då omfattas av dessa bestämmelser då jag är amerikansk medborgare.
http://bo-i-usa.blogspot.com/2013/10/avsaga-sig-sitt-medborgarskap.html
FATCA skrevs under som lag redan under 2010 men det blir först från den 1 juli 2014 som det blir mer påtagligt för amerikaner med utländska bankkonton. Eller amerikanska medborgare som bor i utlandet.

Den arktiska luften har nu nått Weed och norra Kalifornien. Och det kommer att bli ännu kallare. Mycket kallare. Saknar välisolerade svenska hus just nu!

16 comments:

eastcoastmom said...

Det påverkar också oss med Green card på ungefär samma sätt...

Malix said...

ibland när jag läser här så drar jag en suck av lättnad och tacksamhet över att jag är där jag är. För just sånt där med papper och förordningar är inte min starka sida. Hade varit svårt att göra och ringa alla samtal som du måste göra. krångel är sånt som jag inte gillar utan det ska flyta på....
Ha en underbar dag och raggsockorna på då här har jag dom allt som oftast:)

Anonymous said...

Hej, ja önskar mej till juni -14
ja just nu ligger du före i tid.

Vacker bild, åhhh juni -14
bara härligt. Även om det regnar
ibland. Hälsningar Stig

Unknown said...

Å vad fint. Fin omtanke och fin almanacka :) Kram

Malin said...

Ja hopplöst. Jag hade ärvt aktier i Sverige som jag blev tvingad att sälja i somras plus att jag inte längre kan betala in på mitt svenska pensions konto pga att avtalen med USA gått ut. Vanligt bankkonto får man dock ha.

Desiree said...

Vad snällt att få almenackan skickad till dig. Du kan ha en hemma och en på jobbet kanske?
Stay warm and safe om det nu ska dra ner kalla vindar från arktis.
Kram!

Christina said...

Vad snällt att du fick en almenacka, bloggvärlden är fantastisk!
Våra vänner fick avskaffa bankkonton när de blev amerikanska medborgare för svenska banker hävdar att USA kan ta pengarna i dessa konton om man skulle gå i konkurs i USA. Hur som helst, verkar vara en djungel med dessa regler.
Kram!

Anne-Marie said...

Eastcoastmom: Jag glömde skriva det i inlägget. Bra att du lade till detta. :)

Anne-Marie said...

Malix: USA har blivit alltmera krångligt allteftersom åren gått. Tyvärr. Och det är inte lätt att hålla koll på allt. Man måste verkligen vara "om sig och kring sig".
I kväll blir min lägenhet inte varm. Burr. Och kylan tycks fortsätta. Det är fleece och flera lager som gäller.

Anne-Marie said...

Stig: Jag tyckte den bilden i almanackan var väldigt svensk. Vacker svensk natur och röd stuga med svenska flaggan. :)
Jag skulle gärna vara i juni - här är det riktigt kallt i kväll.

Anne-Marie said...

Maria: Jag blev verkligen glad och överraskad av bloggläsarens generositet. Det är trevligt med sådana överraskningar. :) Kram!

Anne-Marie said...

Malin: Det här med alla olika regler som just gäller utländska bankkonton och vad man kan och inte kan göra börjar bli litet väl "inträngande" faktiskt. Man kan undra vad nästa steg blir.

Anne-Marie said...

Desiree: Det blir nog två svenska almanackor hemma. :)
Blev väldigt glad av denna gest från bloggläsaren.
Det är riktigt kallt här i Weed i kväll. Mycket svårt att hålla värmen uppe i lägenheten. Fleece är bra! Kram!

Anne-Marie said...

Christina: Visst är bloggvärlden rätt fantastisk. Människor man aldrig skulle komma i kontakt med annars dyker upp.
Skulle inte alls förvåna mig om USA kunde roffa åt sig pengar också från utländska bankkonton. Och det gäller tydligen inte bara amerikanska medborgare utan även de som har green cards. Det enda sättet att "komma undan" är att inte ha varken amerikanskt medborgarskap eller green card. Kram!

Charlie sa ... said...

Vad enormt gulligt och omtänksamt att skicka en almanacka till dig!

Jag kan berätta att jag fick exakt likadant brev....

KRAM och trevlig helg

Lotta

Anne-Marie said...

Lotta: Visst var det en fin gest att skicka almanackan! Jag blev verkligen glad. :)
Det har sina effekter att vara baserad i USA och de förändringar som sker ifråga om kontroller osv.
Ha en riktigt fin helg Lotta! Kram!!