Tuesday, April 19, 2011

Påskvecka

Den här veckan har många skolor påsklov i Sverige. En del skolor i USA har också påsklov. Däremot har min skola inget lov. Vi jobbar på som vanligt - inga helgdagar och inga lediga dagar.
Långfredagen är faktiskt en helgdag, precis som i Sverige, i vissa stater i USA. Dock inte Kalifornien.

Påsken i Sverige känns som en rätt stor högtid men det har jag aldrig upplevt att den är i mina trakter här i norra Kalifornien. Den går rätt obemärkt förbi och jag får faktiskt påminna mig själv att det faktiskt är påsk den här veckan. Eftersom vi inte ha några helgdagar blir det något helt annat jämfört med Sverige där det är en långhelg med fyra lediga dagar.

I Sverige har påskkärringarna en stark "marknad" - inte i USA. Här är det påskharen som dominerar. Han kommer med ägg och godis till barnen på påsken. Och man kan äta haren - det finns många chokladharar i affärerna.

Om man klär ut sig till en påskhare skall man inte flyga. TSA-kontrollanterna vet inte riktigt hur de skall hantera påskharar och deras ägg. :) Jag läste nyligen om en kvinna som jobbar som clown (det var ett par månader sedan nu som det här hände) och som blev arresterad på flygplatsen när hon skulle visa kontrollanterna att hon inte hade något farligt i påskäggen. Tydligen hade hon litet väl tydligt visat att äggen bara innehöll konfetti genom att knäcka ägget och hälla konfettin över en av kontrollanterna. Kanske inte så lämpligt i dessa tider. I förra veckan cirkulerade en YouTube video som visar hur en 6-årig flicka blev ordentligt kroppsundersökt vid säkerhetskontrollen. Flera stater i USA har planer på att försöka förbjuda det som nu sker på flygplatserna. Bäst att inte utmärka sig på något sätt när jag flyger till Sverige om några veckor. :)
http://news.travel.aol.com/2011/04/11/bunny-lady-v-s-the-tsa/

11 comments:

Lotta said...

Ja, påsken här liknar inte den i Sverige. Det känns också att det är en "melting pot" av olika religioner och seder rent generellt. Det är liksom inte one approach och tre dagar ledigt existerar inte här. Vanlig söndag nästan -effektivt och kompakt med fokus på ett kyrkobesök för dem som gör det och så Easter dinner.

Flygplatser och alla kontroller är ett kapitel för sig!

Glad påsk Anne-Marie!

kram

Katarina said...

Om det är en högtid jag saknar så är dt påskfirandet! För mig var påsken en helg då vi alltid var i fjällen för skidåkning och pimpelfiske, bastubad och hemmag gjord ägg toddy!

Det blir liksom inget av detta, jo ägg till frukost och det är alltid varmt som i en bastu, då!

Kram och ha en bra påsk!

Desiree said...

Påsken i USA går ganska obemärkt förbi. I Alabama hade vi inte långfredagen ledig utan det vara bara Easter Sunday som firades. Ha ha ja bäst att inte flyga som påskhare eller med påskägg heller för den delen.

Kram och glaad påsk.

magdalena said...

Inte mycket till påskfirande här i Ohio heller. Affärerna har förstås bullat upp i massor av godis och annat att köpa. Men inga helgdagar och ledighet. Hoppas att du får en riktigt fin påsk i Kalifornien. Kram

Jane said...

I Orange county (CA)är Good Friday helgdag.

olgakatt said...

Jag skulle aldrig våga skämta på en amerikansk flygplats!
Sen verkar ju den rosa kanindamen ganska larvig, men det är ju en helt annan sak.

Glad Påsk, Anne-Marie! Vi kanske ses på Blåkulla, haha!

Pettas said...

Man lär sig hela tiden. För min del så har jag alltid trott att långfredagen är mera eller mindre helig i USA men så litet man vet.
Hoppas du kan slå dig loss från jobbet ett tag och ta dig till Blåkulla. Gissar att vi alla bloggvänner är där och trängs:).
Glad Påsk!

Anne-Marie said...

Lotta: Kan tänka mig att en större stad har litet mer varianter och utbud av påsken. I mina trakter är det nog rätt traditionellt och begränsat. Ja, flygplatserna är verkligen ett kapitel för sig. Förr i tiden tyckte jag att det var roligt att flyga. Nu känns det mer som något jag måste ta mig igenom för att komma till Sverige. Jag tror många känner likadant. Glad påsk till dig också! Kramar!

Katarina: Har man haft riktiga traditioner är det säkert svårare att flytta till en helt annan kultur. Jag klädde ut mig till påskkärring som liten och målade ägg osv men har inte firat påsk sedan jag var ung. Hoppas du får några fina påskägg trots allt. :) Kram och glad påsk!

Anne-Marie said...

Desiree: Jag minns inte vilka stater som räknades upp som har långfredagen som officiell helgdag. Jane som kommenterade har tydligen den dagen som helgdag även om Kalifornien inte har någon officiell helgdag. Tror att det är bäst att vara väldigt neutral när man flyger. Fick ni gå igenom scanners osv när ni kom till USA nu? Ha en fin påsk och kram! Har inte haft tid att kolla så mycket på dina reserapporter på ett par dagar men skall definitivt kolla idag. :)

Magdalena: Vi har en affär som heter Rite-Aid och som har en hel gång fylld på båda sidorna med godis. Helt otroligt egentligen. Jag brukar inte köpa det godiset eftersom det är alldeles för sött. Hoppas att du får en fin påsk i Ohio. Kramar!

Anne-Marie said...

Jane: Intressant att ett county i Kalifornien har en helgdag även om Kalifornien som stat inte har det som en helgdag. Skönt för er att ha en "röd" dag. :)

Olgakatt: Ja, litet larvig var hon nog men jag tycker artikeln visar hur paranoida och humorlösa de har blivit på flygplatserna. Det har faktiskt blivit helt absurt här i USA när man skall flyga. Vi får se vad som händer om några veckor när jag ger mig av till Sverige. Kanske det vore bra att kunna ta kvasten så att man slipper kontrollerna. :) Glad Påsk!

Anne-Marie said...

Karin: I Sverige var jag van vid långhelg när jag jobbade. Nu har jag vant mig vid att det rullar på som vanligt på jobbet trots påsk. Det låter väldigt trevligt med bloggträff på Blåkulla. "Count me in". :)Och som sagt, det kanske blir nödvändigt att kunna flyga på annat sätt än med flygplan snart. Glad påsk och kram!