Friday, March 18, 2011

Supermåne

I morgon är det dags för en så kallad supermåne. Inte sedan 1993 har månen varit så nära jorden som den kommer att vara kl 15 amerikansk östkusttid. Dessutom är det fullmåne vilket gör att månen troligen kommer att se mycket större ut än vad vi är vana vid. Om man kan se månen förstås. Här har det varit snöstorm stor del av dagen och prognosen för de närmaste dagarna är fortsatt snö och kyla.

Exakt vad det här kommer att innebära är kanske litet oklart men det verkar som om tidvattenvågor kan komma att bli större. Vissa påstår att det kan bli fler jordbävningar och vulkanutbrott men det lär inte finnas några vetenskapliga bevis för det. Att jorden påverkas av månen vet vi så om den kommer närmare kan givetvis saker hända. Det är bara att hoppas att det inte blir fler stora jordbävningar.

Det finns mycket folktro kring månen och att den påverkar både människor och djur. Det här var emellertid något nytt - när man ser den första månskäran under månaden tar man alla mynt från ena fickan och placerar dem i den andra fickan! Det betyder tur under hela månaden. Kanske något att prova. :)

På tal om jordbävningar, och läckande kärnkraftverk - idag kom den första strålningen från Japan till västkusten här i USA. En mätstation i Sacramento uppmätte något högre värden än normalt. Ingen verkar tala om hur höga värdena var men något utöver det vanliga var det alltså. Och det kommer säkert att fortsätta om jetströmmen kommer in över USA som den nu blåser. Dags för mer miso soppa, bovete, äpplen, grönkål, yams osv. All den här maten skall hjälpa kroppen att bli av med sådant som inte är bra.Bilden lånad från nätet.

13 comments:

magdalena said...

Läckert, ska hålla utkik om den syns bra här i OH oxå. Jag brukar faktiskt sova sämre de nätter när det är fullmåne. Och på den tiden jag jobbade natt verkade det som om folk blev extra tossiga när det var fullmåne. Givetvis helt ovetenskapligt :) Kram

Pettas said...

Hoppas du förmedlar din måne åt omvärlden:D.
Jag sover helt ovetenskapligt bevisat sämre när det är fullmåne...så är det bara..men så mycket fint man får se i månskenet.

Ha en finfin dag!
Kram!

Desiree said...

Jättefin mån bild du hade hittat. Interessant att läsa om detta fenomen. Ha en trevlig helg.

olgakatt said...

En av mina väninnor sover också sämre när det är fullmåne. Hon håller noga reda på månen i almanackan. Jag, som inte gör det, sover som vanligt även om hon upplyser mig. Jag glömmer det nämligen omedelbart;)

em said...

Jag får väl sälla mig till de ovetenskapliga. Det är ytterst sällan som jag sover dåligt - men skulle det inträffa, och jag kommer ihåg att kolla, så har det nästan alltid varit fullmåne då.
Margaretha
som i alla fall inte blivit
galen av att sova utan gardiner
när månen skiner på henne
(naturligtvis en
subjektiv bedömning)

Taina said...

Igår stod Liisa och jag spanade in månen. Den var så vacker och rund och redan nu så stor. Ja vad ska man säga om kraften den har på jorden idag? Viss påverkan har den säkert men att den skulle orsaka jordbävningar tror jag inte riktigt på.

Tråkigt det där med strålningen. Nu kommer debatten igång om kärnkraftverk igen och det är väl bra om den går åt till både att hitta alternativa energikällor och hur vi kan säkra kärnkraften. Inte bara kritisera utan komma med konstruktiv kritik med lösningar.

Kram och hoppas du får en fin lördag.

Anne-Marie said...

Magdalena: Här har det varit snöstorm och mulet hela dagen så det gick inte att se månen - tyvärr. Kunde du se den? Många säger att de inte kan sova som vanligt när det är fullmånde. Jag har faktiskt aldrig känt av det som tur är. Det kan mycket väl vara så att folk påverkas på olika sätt av månen och blir litet konstiga. Kram!

Karin: Som jag skrev till Magdalena kunde jag inte ta ett enda foto på månen eftersom det var mulet och snö hela dagen. Inga problem med sömnen för mig - vi får se i natt om det känns av. Ha en fin söndag. Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Det hade varit trevligt att kunna ha en egen bild men syns inte månen så syns den inte. Många har säkert kunna se månen och kunnat se hur stor den var. Kram!

Olgakatt: Jag har faktiskt ingen som helst koll i vanliga fall på när det är fullmåne såvida jag inte ser månen lysa. Ibland tror man nästan att det är dag eftersom månen lyser så starkt.

Anne-Marie said...

Margaretha: Man kan undra vad det är som gör att så många sover dåligt när det är fullmåne. Jag måste ha fördraget, annars har jag svårt att sova om månen lyser rakt på mig. Det blir helt enkelt för ljust.

Taina: Tydligen var det många som förutspådde stora effekter men vad jag vet har det inte varit något som hänt. Kan inte tillräckligt om detta för att säga om det stämmer eller inte.
Jag minns kärnkraftsomröstningen i Sverige när vi hade tre olika alternativ: ja, nej och kanske. ;) Trist för alla som drabbas av det som händer i Japan. Nu har det uppmätts för höga halter radioaktivitet i både mjölk och spenat samt i dricksvatten i Tokyo. Skrämmande. Kram!

magdalena said...

jag börjar tro att du också är en nattmänniska ;) Jo, jag tog en sunkig bild med mobilen på månen. Mest för att jag faktiskt har den på bild nu. Går inte att skicka länken här. Finns längst ner i inlägget "Äntligen kan jag komma åt mitt minne." Tyckte den lyste starkare än vanligt, men vet inte om jag uppfattade den som större. Såg du förresten artikeln som hävdar att det som händer i Japan är månens fel...

Anne-Marie said...

Magdalena: Det stämmer nog att jag stannar uppe rätt sent när jag inte behöver gå upp tidigt dagen efter. :) Skall kolla in din bild. Det finns en hel del människor som säger att jordbävningen kan delvis ha orsakats av månen. Omöjligt förstås att veta exakt men jag tror det kan finnas en möjlighet.

SAM said...

Jag sag att manen var mycket stor, men visste inte varfor sa tack for der:)

Anne-Marie said...

SAM: Kul att du kunde se månen. Här var det mulet och snöade så det blev inget månskådande för mig.