Tuesday, March 15, 2011

Slutsålt

Med risk för att verka tjatig skriver jag litet mer om det som händer i Japan. Eftersom situation är allvarlig, mycket allvarlig, känns det angeläget att följa med vad som händer.

Jag kan inte ens föreställa mig hur stor förödelsen är och hur människor kämpar för att klara sig. Men det som händer med deras kärnkraftverk är inte bara en Japansk angelägenhet utan en angelägenhet för hela världen. Framförallt efter det som hände igår när ytterligare en explosion skedde och en brand uppstod i en annan reaktor. Människor evakueras inom allt större områden, radioaktivitet uppmäts nu på platser som tidigare inte haft någon, fler och fler säger att det här är nästan lika illa som Tjernobyl osv. Hela katastrofen har nu uppgraderats till 6 - den högsta siffran är 7.

Många människor i USA är oroliga för vad som kommer att hända här eftersom vindarna i jetströmmen går från väst till öst och kommer till USAs västkust. Ingen vet nog i dagsläget hur mycket av det som släppts ut verkligen kommer att komma fram till USA men om utsläppen fortsätter och radioaktiviteten blir värre kommer det säkert att bli någon form av strålning även i USA, framför allt i västra USA.

Denna oro har lett till att i stort sett alla lager av en produkt som på engelska heter Potassium Iodine eller Iodide har sålts slut i USA! Den lär skydda sköldkörteln mot radioaktiv strålning. USA är ett av de få länder som inte har några egentliga lager att ge till sina medborgare. Många andra länder har lager för eventuella katastrofer. Det finns några olika produkter som säljs men alla har alltså i stort sett sålts slut. Ett svenskt företag tillverkar en produkt som heter ThyroSafe och den produkten finns inte längre att köpa i USA. När den kommer in i lager igen är det ingen som vet. Även hälsokostpreparat som innehåller Potassium Iodine har sålts slut.

Eftersom jag "genomlevde" Tjernobylolyckan i Sverige vet jag vad följderna kan bli när ett land utsätts för mycket radioaktiv strålning. Då visste ingen när olyckan skedde så vi kunde inte stanna inomhus men det var lång tid efter olyckan som vi uppmanades att inte plocka bär och svamp och t ex inte äta renkött.

Jag har gjort litet efterforskningar vad man kan äta för mat om man utsätts för mer strålning än vad som är normalt. Det visar sig att äpplen skall vara bra, olika slags algpreparat, något som heter Miso soup (vet inte vad det heter på svenska - det är en japansk soppa), bovete, bönor, linser, grönsaker som har mycket beta-karoten etc. Jag provade att koka bovete häromdagen och det var inte alls dumt. Och jag fick faktiskt tag på Potassium Iodine (från ett företag som inte så många känner till) som jag skall ha som en reserv om det allra värsta skulle hända vilket vi får vi hoppas att det inte gör.

Det är aldrig fel att vara litet förberedd och det tror jag att fler och fler amerikaner börjar inse. Dessutom bor jag i en stat som byggt ett kärnkraftverk alldeles i närheten av San Andreas-sprickan som är en stor jordbävningszon! Hur man tänkte när man byggde den anläggningen kan man ju undra.

Bilden visar Miso soup som tydligen kan göras på många olika sätt. Här är en hemsida som berättar om Miso soup: http://www.misosoup.org/ Jag skall ta och prova denna soppa snart.

23 comments:

Saltistjejen said...

Vanligt salt med tillsats av jod fungerar bra! Iodide är jod! Potassium är kalium. Vanligt bordssalt är ju egentligen Natrium (Sodium på engelska) men vad jag har förstått ska även detta gå bra om det också innehåller jod.
Miso soup tror jag heter miso soppa på svenska.
Detta med radioaktivt avfall är läskigt. Jag hoppas verkligen att denna kärnkraftsolycka inte får alltför katastrofala följder. Det handlar ju även om att ev mat kan bli förstörd också. Minns också Tjernobylolyckan och hur halterna steg i bär och vilt efteråt.
Kram!

Pettas said...

Världen blir väldigt liten när katastrofer av den här digniteten händer..Vi blir varse vår sårbarhet på ett helt annat sätt.

Hur de tänkte när de byggde kärnkraftverket i närheten av dig kan man ju verkligen fundera på..helt vansinnigt. Men det är väl som Tage Danielsson sade om Harrisburg...

kram!

olgakatt said...

Anledningen att man ska äta jod om det blir ett utsläpp från ett kärnkraftverk är att det kommer ut Jod 131, en radioaktiv isotop. Jod ansamlas i sköldkörtlen och då koncentreras strålningen där och kan orsaka sköldkörtelcancer. I Ukraina har det orsakats tusentals fall efter Tjernobylolyckan. Tar man då annan jod blir sköldkörteln "upptagen" och mindre mängder av den farliga isotopen får plats.
Miso använder jag mycket som buljong i matlagningen. Det är fermenterade sojabönor och jag köper en ekologisk sort med korn som är jättegod!
Situationen i Japan är förfärlig! Man vågar inte tänka på hur det kan komma att sluta.

Freedomtravel said...

Olyckan är skrämmande för hela världen och visar hur osäkert allt är. Vi vet ännu inte vilka konsekvenser det här får för Japan och resten av världen. Och vad kan hända härnäst? Tydligen finns det en hel rad kärnkraftverk som ligger olägligt. Som vanligt tänker väl vi människor väldigt kortsiktigt. Skrämmande... Att nyhetsflödet påminner om en amerikansk domedagsfilm ger nog många en djupt obehaglig känsla i magen...

Desiree said...

Det som hänt i Japan är verkligen så hemskt. Visst påverkar det hela världen. Vi är beroende av kärnkraften men så fruktansvärt när sådant här händer. Jag tror hela världen drar efter andan och ingen vet ju hur mycket som redan har läckt ut och hur mycket som kommer att läcka ut samt vart strålningen kommer att spridas och hamna. Kanske är det värt att kolla upp och köpa jodtabletter också här innan de tar slut precis som i USA. Det var bra tips med dessa matprodukter som man bör äta. Varför är just dessa typer av mat bra om man utsätts för strålning?
Ja även San Andreas sprickan är ett stort hot mot hela USAs västkust.

Anne-Marie said...

Saltis: Det jag har läst är att vanligt salt inte skulle fungera eftesom man måste använda så otroligt mycket. Jag avser bara att använda denna produkt (potassium iodine) om jag är absolut tvungen. Skulle aldrig ta den i förebyggande syfte. Miso soppa låter ju som en trolig översättning. ;) Visst är det otäckt med strålningen eftersom den inte stanna i Japan utan förs med vindarna över hela världen. Kram!

Karin: Världen har helt klart krympt sedan i fredags. Eftersom jag minns Tjernobyl känns det litet extra påtagligt. Detta kärnkraftverk i Kalifornien ligger inte riktigt nära mig men det spelar ju egentligen ingen roll eftersom radioaktiviteten sprids. Jag minns att Tage Danielsson hade en härlig monolog men minns inte vad han sade exakt. Något finurligt var det. Kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Har läst det du skriver om men kunde inte sammanfatta det så bra som du gjorde. Tack för det! Jag skall prova att köpa misosoppa innan jag ger mig på att laga min egen. Läste precis att en ny brand brutit ut i den fjärde reaktorn - det var den som brann igår. Situationen är uppenbarligen totalt bortom all kontroll just nu.

Freedomtravel: Jag har hittat en karta som visar några stationer i USA som mäter strålning "live". Undras just hur länge den får finnas uppe på nätet? Den visar också alla kärnkraftverk i USA och det är så att man baxnar när man ser hur många det finns.

Anne-Marie said...

Desiree: Jag minns en vulkan i Indonesien som hade utbrott någon gång på 80-talet och hur den askan spreds över precis hela världen. Den sommaren blev det aldrig någon riktig sommar i Sverige pga all aska som blockerade solstrålningen. Så allt som kommer ut i atmosfären sprids med vindarna. Tydligen är det pektinet i äpplen som binder radioaktiva partiklar och kroppen kan enklare göra sig av med dem. Bovete innehåller rutin som tydligen skall skydda mot strålning. Algpreparat innehåller jod och t ex spirulina och klorella innehåller mycket klorofyll som hjälper kroppen vid strålning och skyddar cellerna. Misosojan (tror det är den fermenterade sorten) hjälper kroppen att transportera farliga substanser ut ur kroppen. Inget av det här kan ju skada så det är bara att bunkra litet nu.

Lotta said...

Gillar att du tar djupdyker i ett ämne och skriver bra och informativt. Jag arbetar i en organisation som är dirket engagerade i det som händer i Japan. Som du skriver, det som händer där kommer få konsekvenser runt om i världen. Jag lyssnar på NPR och ser på CNN och andra nyhetsprogram.

Vad fin din blogg är nu!! Jag vet fortfarande inte hur man får till bilder i "headern" och t ex lägger upp ett collage. Jag har just blivit kompis med html-koderna, det kanske märks.

Kram
Lotta

magdalena said...

Fina biler, roligt med förnyandet. Japan är läskigt. Tillbringade dagen med att ha på P1 s nätsändningar om det. Miso soppa heter miso soppa i Sverige och serveras på de flesta sushi hak till förrätt. Som vanligt lärde jag mig en hel del nytt genom att läsa din blogg och kommentarerna. Man tackar!
Kram M

Min plats i solen said...

Hej Anne-Marie!

Först vill jag bara säga att jag tycker om dn nya header. Vackra bilder och roligt att se hur det ser ut där du bor. :)

Det som hänt och händer i Japan är verkligen fruktansvärt. På så många olika plan. Stackars människor. Så många obeskrivliga förluster. Dessutom materiella skador som kommer att ta år att återuppbygga. Men framförallt rädslan och skräcken för radioaktivitet, jordskalv och tsunamis. Och för omvärlden en oro kring utvecklingen med kärnkraftverken och aktiviteten som satts igång i kontinentalplattorna och vulkaner jorden över. Det är en orolig tid.

Tjernobyl lever nog färskt i minnet för många av oss svenskar och effekterna av det lever vi med än idag. Fortfarande har vi förhöjda värden i skog och mark i vissa delar. Det tar många år innan det återgår till det normala. Men framföralt i Tjernobyl lever de med effekterna än idag i form av barn som föds missbildade och med olika former av handikapp. Det är lätt att glömma när tiden går och allt är lugnt.

Sköt om dig!

Kram Lotta

Uora said...

Jag bor så att jag har fått jodtabletter från Räddningsverket och i broschyren som följer med står det att de bara skyddar mot "bestrålning av sköldkörteln (inte mot något annat)" och att "Vuxna över 40 år behöver inte ta tabletter eftersom vuxna över denna ålder inte uppvisat någon risk att få sköldkörtelcancer av radioaktiv jod". Med andra ord det hjälper inte så mycket med jodtabletter tyvärr :-(

Det påminner lite om den gamla soldatboken där man i fall av ett atombombsangrepp skulle ta skydd bakom en mur eller vägg...

Annika said...

Vilken fin header du skaffat...
Sedan till Japan. Ja, det är så omfattande att man knappt kan förstå det. Eller, det går inte att förstå det.
jag läser Washington Post, varenda artikel, och det är sida upp och sida ner.
DET går inte att sätta sig in det hela. Det är så frukstansvärt.
Ja, jag såg på NBC Nightly News igår att jodtabletterna har sålt slut.
Grymma öde detta med kärnkraften...Jag blir helt matt bara jag tänker på det.
Miso soppa är så gott. Brukar ta det ofta då jag går ut och äter.
Kramar!!

Desiree said...

Tack för svaret. Jätteinteressant. Bra att man faktiskt kan hjälpa sig själv med relativt enkla medel.

Nu såg jag förresten att du har gjort om headern på din blogg. Snyggt! Den blev himla fin.
Kramis!

Anne-Marie said...

Lotta: När sådana här saker händer blir jag ofta väldigt engagerad i dem. Samtidigt vill jag ju inte bara skriva om det här i Japan så det är en balansgång. Kul att du gillar den nya "looken" - man måste ha ett program som kan manipulera bilder om man vill göra något litet utöver vad Blogger kan göra. Kram!

Magadalena: Tack! Jag har aldrig ätit misosoppa faktiskt. Köpte ett paket ekologisk soppa idag så skall väl prova inom ett par dagar. Bloggvärlden är jättebra eftersom man alltid lär sig något nytt när man besöker andras bloggar. Kram!

Anne-Marie said...

Lotta: Vad roligt att du tycker om den nya headern. Den tidigare hade en lånad bild från nätet - nu har den mina egna bilder vilket känns trevligt. När man ser bilder på hur förstörelsen dragit fram i Japan fattar man egentligen inte hur det skall kunna återgå till mera normala förhållanden. Radioaktiviteten är skrämmande och det verkar som om situation är helt bortanför deras kontroll just nu. Alla skador som uppstått på reaktorerna är skrämmande och det sägs att alla sex reaktorer har problem, vissa mycket värre än andra. Tillvaron kan förändras mycket snabbt när sådana här saker sker. Sköt om dig du med! Kram!

Uora: Har också läst att är man över 40 hjälper inte dessa tabletter. Jag kände trots allt att det vore bra att ha dem om det skulle bli ett riktigt allvarligt läge. Nu har tydligen allt sålts slut i USA och regeringen i USA har sett till att folk egentligen inte kan köpa de här produkterna längre. Jag tror inte att väggen riktigt hjälper. ;)

Anne-Marie said...

Annika: Tack! Jag "tillverkade" headern själv med mina egna bilder. Tidigare hade jag en lånad bild. Det är roligt att man kan trixa med fotoprogram och skapa det man vill. Det är svårt att förstå hur de skall kunna bygga upp allt efter jordbävningen och tsunamin, men japanerna är ju ett väldigt organiserat folk och de verkar ha mycket disciplin. Självklart kommer det att bli ett område som inte går att bebo i närheten av kärnkraftverken. Kram!

Desiree: Varsågod! Jag tycker om att vara informerad så att jag kan vidta enklare saker som förhoppningsvis kan hjälpa. Att vara informerad ger styrka tycker jag. Kul att du gillade headern. Kramar!

Anna - Swaussie said...

Hej,
hittade hit till din blogg och vill förstås inte lämna utan att skriva en liten kommentar och samtidigt meddela att jag lagt till dig på min lista med bloggande utlandssvenskar - Svenskar på vift. http://swaussie.blogg.se/2011/march/svenskar-pa-vift-uppdaterad.html

Ha en bra dag!

Anna, Fair and True said...

Om jag har förstått hur det funkar med jod är att den första strålningen som kommer innehåller jod. Och om man har jodbrist så drar kroppen åt sig extra mycket. Så det är bra (också av andra anledningar) att äta salt med jod i vanliga fall men om det sker utsläpp behövs extra.

Dennis said...

Snart går tabletterna att köpa igen, men inget företag har lagt någon order - konstigt nog.

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article12747098.ab

Anonymous said...

Hej!
Mycket intressant med all info ang jod, misu soppa mm. Ska snart till Las Vegas och det känns som en god ide' att vara påläst. Vegas ligger ju trots allt i västra USA.

Vi har, under semester i CA, vid flera tillfällen passerat kärnkraftverket i San Onofre och reagerade på dess läge, både vad gäller närheten till havet, miljontals människor, en stor motorväg mm. Pratade med våra amerikanska vänner om det (som bor i Orange County, dvs södra LA-området, bara 30 min bilresa därifrån) och de var självklart oroliga för vad som kan hända vid en ev naturkatastrof.

Jag hoppas att vi slipper stora radioaktiva utsläpp, oavsett vilken världsdel vi befinner oss. Följderna kan ju bli katastrofala.

Gillar din blogg och återkommer ofta till den. Du skriver så bra om dina erfarenheter som svensk i Usa=)
Ett sent grattis till ditt amerikanska medborgarskap!

/CC

Anne-Marie said...

Anna: Välkommen hit! :) Tack för länkningen. Skall ta och kolla in din blogg också.

Anna: Det stämmer det du skriver. Nu kan man ju inte äta hur mycket salt som helst eftersom kroppen inte mår bra av det - blodkärlen "krymper" av mycket salt och kan skapa en obalans i själva blodets sammansättning. Havsmat innehåller en hel del jod och det är väl därför folk köpt slut på kelp, seaweed etc.

Dennis: Här i USA är tabletterna slut på obestämd tid. Inte bara privatpersoner har köpt utan det har placerats jättebeställningar från sjukhus, apotek osv.

Anne-Marie said...

CC: Välkommen hit! Kul att du gillar bloggen och tack för medborgarskapsgrattiset. :) Jag tror på att vara informerad och försöka vara förberedd. Oftast talar inte myndigheter och regeringar om hela sanningen. Las Vegas ligger helt klart i västra USA och jetströmmen går in över den delen av USA också just nu. Idag kom rapporter om att de första spåren av radioaktivitet uppmätts i Sacramento här i Kalifornien. Problemet är ju att utsläppen fortsätter i Japan så strålningen kommer ju att pågå under lång tid.