Friday, March 4, 2011

Lägga på hög och klara sig

Det skrivs och talas alltmer här i USA om stora och troliga förändringar i det amerikanska samhället. Boven i dramat - stigande oljepriser. Det här är inget som bara ligger i framtiden utan det sker just nu.

De senaste två veckorna har bensinpriserna gått upp i stort sett varje eller varannan dag i mina trakter. Kalifornien har alltid haft höga bensinpriser och Mt Shasta området speciellt pga "bensinmaffian" som finns här. Idag kostar en gallon $3.87. Och idag slutade oljepriset på nästan $105 per tunna. Att det här kommer att få stora effekter i våra dagliga liv är ju ofrånkomligt - att tro något annat är bara att "stoppa huvudet i sanden". När oljan och bensinen går upp kommer självklart matpriserna att stiga. Vilket de redan gjort. Min veckohandling blir dyrare och dyrare och jag köper samma slags mat som jag gjorde för 6 månader sedan.

Exakt vad som kan hända är det väl ingen som vet men allt fler i USA talar om det kloka i att ha en del mat och vatten hemma. Inte bara för ett par dagar utan kanske för en månads användning. Nu när jag klarat av hela medborgarskapsprocessen skall jag börja fundera mer på vad jag borde ha hemma. Att vara förberedd tycker jag är smart. Och framför allt i en stat som har och kommer att ha jordbävningar.

För det mesta funderar vi människor inte på allt vi har och tar för givet skall finnas - el, rinnande vatten osv, utan det är först när det blir störningar som längre elavbrott som vi märker hur sårbara vi är. Människor i Mt Shasta var utan el under ca 1 vecka förra vintern på grund av ett förödande snöoväder och det blev mycket påtagligt då.

Det finns människor i USA som lever ett helt annat liv, utan många "moderniteter" som de flesta av oss andra är vana vid. Amishfolket har en helt annan livsstil. Deras religiösa tro och tankar om hur man bör klä sig osv har jag litet svårt att relatera till. Men de skulle troligen klara sig bättre än de flesta av oss eftersom de är rätt självförsörjande och har "klurat ut" hur man klarar sig utan el.

Här i USA finns det ett företag som har specialiserat sig på produkter som inte kräver el. Lehman's heter företaget och när det grundades 1955 sålde man mest till Amishgrupper. Idag säljer man sina produkter över hela världen - till läkargrupper i U-länder, människor som bor i avlägsna områden och inte har tillgång till el och till och med till Hollywood som vill ha varor som ser ut som de gjorde för kanske 100 år sedan.
Bland annat säljer Lehman's "riktiga" stekpannor i gjutjärn. Jag har två sådana stekpannor och gillar dem - har svårt för teflonpannor. Gjutjärn är tungt men slits inte och lär vara mycket bättre att laga mat i än till exempel teflon.

Vill bara som avslutning tipsa om en mycket bra film som utspelar sig i Amishsamhället Lancaster County. Harrison Ford spelar i Witness som filmen heter. Den vann ett par Oscar och och har fått många andra utmärkelser.


En typisk så kallad Amish buggy som även nuförtiden används i vissa Amishområden. Bilden från Welcome to Lancaster County där många av de mer traditionella Amishtraditionerna finns.

20 comments:

Katarina said...

Jag tror att din reflektion om, hur man kan förbereda sig bättre känns mer pataglig idag än bara för några månader sedan.

Det är mycket man tar för givet. Jag inser att mina vänner på Filippinerna, där en del av dem redan lever under enklare förhållanden inte blir störda av strömavbrott eller att bussen står pga. inga reservdelar.

Att börja hemmavid och ha ett back up förråd, för att klara av den kommande dagen, då man kankse inte kan ta sig ut från hememt sitt.

Kram

Desiree said...

Jag har sett den filmen och det är verkligen en superbra film. Men visst kan man nog göra en hel del när det gäller förberedelser inför en katastrof. Talas det om ett sådant hot? Här går också bensinpriset upp det är nu uppe på samma rekordnivå som 2008 skriver de och matpriserna har också skjutitit i höjden och fortsätter att öka. Ja man blir ju orolig. Utan el skulle man inte komma lång speciellt inte vintertid här i Sverige. Ha en bra helg.
KRam!

Pettas said...

Vissa saker kan man alltid buffra upp, men andra är nästan omöjliga att åtgärda om man inte ändrar livsstil totalt. Tänker bara på elen, som vi alla är så beroende av..(inte amishfolket:)) över hela världen. Tänker på datorerna; kanhända det är dags att tänka modeller som fungerar utan konventionell strömtillförsel...veva igång dem-typ eller att alla har ett eget litet vindkraftverk...."kunde inte mejla igår, för vi hade ingen vind":)
Vi tar mycket för givet, så är det bara och mycket kunde göras på ett annat sätt också än vad som görs. Men det är väl som det alltid är och har varit, man vill inte ändra på det bekväma trygga man redan har om det inte är akut nödvändigt.

Kram!

Charlotte said...

Hej igen!

Jag såg filmen med Harrison Ford och det har alltid varit en av mina favoriter. Den är välgjord, fint filmad och spännande.

Bensinpriserna har en direkt påverkan på livsstilen och konsumtionen. Jag är glad att vi inte har någon stor SUV.
Många har enorma bilar och flera stycken. Kollektivtrafiken är långt ifrån utbyggd som i Sverige så beroendet av bilar är enormt. Jag kan verkligen sakna bra buss och tågförbindelser!

Ja, min blogg. Som jag skrev försöker jag hitta formen och känna mig bekväm. Jag tycker du skriver intressant och insiktsfullt med en varm ton. Alla bloggar har sin egen karaktär och det blir en kul mix. Jag tycker om bilder och det blir ofta starten på min text. Jag vill gärna få fram mig själv utan att vara ytlig. Trixit men jag blir glad om du tittar in!

Ha en fin helg.

Lotta

Ingalill said...

Vi ska ju (tack och lov) inte bo i Amerika så länge till, så först tyckte vi inte att det var någon idé att köpa hus. Men vi fick snart nog av att hyra, med ett värdpar som snokade kring huset när de inte trodde vi var hemma. När ett stort träd blåste ned över huset fick de det att verka som det var vårt fel, och då köpte vi ett eget hus, men blev tvungna att anlita advokat för att inte behöva kosta på ett nytt tak.
Vi hälsade på ems amishvänner när vi var i närheten av dem, det var en fantastisk upplevelse att träffa dessa gästfria människor. Vi har nog mycket att lära av dem.

Anne-Marie said...

Katarina: Den senaste tidens prisutveckling på olja har verkligen gjort att jag på allvar börjat fundera på att ha ett litet lager hemma av mat och litet andra saker. Dina vänner i Filippinerna klarar sig nog bra mycket bättre än t ex de som bor mitt i en storstad. Det är aldrig fel att planera litet och vara förberedd. Kram!

Desiree: Jag vet inte om någon egentligen vet vad som kommer att hända men att saker och ting kommer att förändras om oljepriset fortsätter att stiga det är nog ofrånkomligt. Michael var en person som hade funderat på sådana här saker. Mycket, mycker mer än vad jag någonsin gjort så jag lärde mig en del av honom. Att ha en del extra mat hemma och en del andra saker som kan vara bra att ha om elen skulle försvinna under en längre tid är kanske det viktigaste. Något som många har pratat om är att det kan bli en stor solar flare inom de närmaste åren (kommer tyvärr inte på det svenska ordet nu) och den kan slå ut satelliter, el osv på jorden under lång tid. Självklart skall man inte vara någon domedagsprofet men att ha litet framförhållning tycker jag inte alls är fel. Ha det bra. Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Kloka ord. Jag tror att människan är ett vanedjur och vill ha så små förändringar som möjligt. Problemet är kanske att om man inte har gjort några förberedelser alls, så står man där utan resurser om något skulle hända. Mannen jag var gift med (Michael) hade funderat mycket på detta med att vara mer självförsörjande och när vi bodde på Hawaii köpte han en bit land som vi (om vi hade bott kvar) ev. skulle ha flyttat till och levt där utan el. Kanske litet lättare dock att göra i ett område med ständig sommar. Kram!

Lotta: Framför allt här i USA har människor "gått på" det här att man "måste" ha en jättestor bil. Svenska bilar är ju ofta mycket, mycket mindre. Kan tänka mig att SUVs och pick up trucks blir antika reliker om priserna fortsätter att stiga. Tack för dina ord om min blogg. :) Det tog mig ett bra tag att hitta min "ton" här på bloggen. Kommer absolut att återkomma till din. Kram!

Anne-Marie said...

Ingalill: Tror inte att jag sett dig här tidigare - välkommen hit! Men vad är det med amerikanska hyresvärdar? Hur kan man ens komma på tanken att hyresgästerna skulle vara ansvariga för ett nedblåst träd? Trist att det skall vara en sådan fientlig inställning hos många hyresvärdar. Så intressant det måste ha varit att hälsa på amishfolket.

magdalena said...

Vi var i amish bygden förra året, ligger ju ett samhälle i OHIO. För att vara så backwards så har de verkligen sett till att ha riktig business där. Mer kommers än i ett köpcenter.
Att samla på hög verkar vara betydligt vanligare här. Så fort vi får varning om storm eller dylikt så är allt slut i affärerna för folk lagrar. Har en vedkamin här i huset, tyckte det var väldigt skönt som backup om elen försvinner. Träd har vi i vår skog, behöver bara hugga ner dom:)

em said...

Ja, nog går priserna upp! Jag la' märke till det senast jag handlade.
Eftersom jag aldrig vet när hälsa och väder sätter P för att handla har jag alltid ett litet förråd av mat hemma. Inte alltid råvaror till lyxmiddagar, men med mjöl och jäst kommer man långt, plus baljväxter och en del rotsaker. Går elen gäller det ju att äta det som finns i frysen först, och där har jag en del färdiga rätter. Gissa om jag var glad över dem när vi inte hade vatten! Fast nu måste jag fylla på igen.
De flesta av Amishfolket lever på ofattbart små summor pengar, och är tvungna att skaffa sig inkomster på sidan av jordbruket eller sitt hantverk.
Och de är inte särskilt trakterade av många av de filmer och böcker som kommer ut med Amishtema.
Margaretha

Anne-Marie said...

Magdalena: Kul att ni har besökt ett amishområde. Det där att amrisarna lagrar mat så fort en snöstorm kommer har jag inte riktigt fattat. Oftast är ju ovädret över på ett par dagar. Har man inte mat hemma för ett par dagar är något fel. Jag saknar vedspis. Det är härligt att ha en "backup" när/om elen försvinner. Kram!

Margaretha: Jättebra att ha ett lager hemma. Framför allt om man bor i ett område där det kan bli lurigt på vintern med vägar och framkomlighet. Och med dina vattenerfarenheter i färskt minne förstår jag att du var tacksam för den frysta maten. Det är nog alltid så att grupper som "utmärker" sig har en litet mer utsatt situation än de stora massorna. Och samtidigt tror jag att många är fascinerade av denna kultur.

Annika said...

Vi bor rätt nära Lancaster County, det ligger ca 2 h norrut i PA. Det är verkligen intressant att se det, köpa deras varor. Fina är de. Bra kvalitet. Trevligt att åka dit och vacker natur.Visst, man hör ju hela tiden om vad det är man ska hemma om det värsta skulle hända. Så fort en större storm ligger i faggorna, eller att terrorhotet stiger så börjar folk bunkra. Det är bra med viss framförhållning, visst är det det.
Kram!

Marianne said...

Om inte annat är det ju bra att storhandla och ha mat hemma så att man inte behöver använda bilen varje dag för att åka och handla. Ett bra sätt att spara bensinpengar. Och visst vore det bra om vi kunde leva på ett sätt som drar så lite el som möjligt! Bra för hela jordklotet. Energisnålt är ju det man ska tänka på när man köper nya maskiner också. Och järnpannor är bra, de slits inte som du säger, så man måste inte kasta dem med jämna mellanrum och köpa nya. Sparar både pengar och miljö.

Tror vi måste börja tänka så, oavsett kostnaden för oljan.

Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Kul att ni är flera som bor relativt nära Amishområden. Jag skulle gärna åka och se mig om i ett de trakterna. Att bunkra för ett par dagar verkar litet konstigt tycker jag men att ha ett visst lager hemma för en längre tid tycker jag är smart. Det var Michael som fick mig att inse det. Har inte köpt särskilt mycket ännu men nu när jag äntligen är klar med immigrationsverket och allt annat kring det kanske jag kan fokusera på litet annat. Kram!

Marianne: Jag veckohandlar alltid. Det fick jag med mig hemifrån mina föräldrar. Att inte använda el kräver ett helt nytt sätt att tänka och leva. Om Michael hade varit i livet idag och vi hade bott tillsammans hade vi troligen bott utan "vanlig" el. Inte fel alls men det kräver som sagt en helt annan inställning till det man är van vid att alltid ha omkring sig. Kram!

Nicolina said...

Hej! Jag är au pair i Pennsylvania, inte så långt ifrån Lancaster, så jag var där och besökte området. Träffade inte några av folket, men lärde mig mycket ändå om deras livsstil. Intressant!

Christina said...

Hej!
Om det är någon som tänker åka dit så kan jag tipsa om att det går bra att bo på motell i Adamstown. Det finns ett som ligger nästan vägg i vägg med ett mikrobryggeri som har en fantastisk restaurang och riktigt hembakat bröd. Vi var där för att gå på någon sorts ölprovning, många mikrobryggerier kom och man fick kolla deras produkter. Det är alltid roligt att se annat än det vanliga.
Hursomhelst, vi försökte att inte vara nyfikna turister men vi handlade frukt vid något stånd. Men när vi skulle lämna Adamstown tidigt på söndagmorgonen hamnade vi mitt i trafiken till ett möte i en mennonitförsamling. Jag tror att det var 30 vagnar på vägen. Man blev fascinerad. Likaså hade jag svårt att sluta stirra på tvättlinorna utanför husen. Men det stod generatorer utanför många gårdar.
Om det är någon som vill läsa om de amiska (på svenska) så finns det en bok av Markus von Martens som är väldigt bra. Amisch alli Tag heter den.

Christina said...

Hej igen!
Man ska inte ha för bråttom! Amisch alli Daag heter boken. Ursäkta slarvet!

Anne-Marie said...

Nicolina: Välkommen hit! Vad trevligt och intressant att du kunde besöka deras område och se hur de lever.

Christina: Välkommen du med! Jag tycker det är fascinerande att så många besökt Amishfolket och sett hur de lever. Kan tänka mig att det var spännande att se alla buggies. Det är ju en helt annan kultur som skiljer sig mycket från det vi är vana vid. Tack för boktipset!

Anna, Fair and True said...

Där min gamla aupairfamilj bor i Dover, Delaware, bor amishfolket sida vid sida vid det vanliga samhället så jag har lärt mig mycket om dem. Men jag visste inte detta med Lehman's!

Anne-Marie said...

Anna: Jag tycker det är något fascinerande med Amishfolket - de kan något som de flesta av oss andra inte kan eller glömt bort. Lehman's är värt att kolla upp - de har många intressanta produkter.