Tuesday, March 8, 2011

Hawaii - aktiv ö

Vet inte hur mycket det skrivits i Sverige om vulkanutbrottet på Hawaii - den största ön i ögruppen Hawaii. Sedan några dagar har Kilauea ett nytt utbrott och lavan sprutar högt upp i luften.

Michael och jag bodde vid foten av Kilauea när vi bodde på Hawaii (eller The Big Island). Vi var aldrig med om några vulkanutbrott. Däremot kände vi av ett par jordbävningar. Kilauea är en av vår planets mest aktiva vulkaner och har haft utbrott mer eller mindre ständigt sedan 1983.

Innan vi flyttade dit hade vulkanen haft ett rätt långt och kraftigt utbrott som hade ödelagt en del hus och stängt av en väg. Som tur är hör Kilauea till gruppen "snällare" vulkaner. :) Får berget Mt Shasta ett utbrott tar jag och packar ihop med en gång. Vårt berg är lika våldsamt som Mt St Helens som hade utbrott 1980. Det är samma slags vulkan som i filmen Dante's Peak. Inte att leka med alls.

Hawaii är en fascinerande del av vår planet eftersom nytt land hela tiden föds allteftersom den platta som ögruppen Hawaii befinner sig på rör sig åt nordväst. Det kommer alltså hela tiden att födas nya öar. Inte under vår livstid kanske men sakta men säkert.

Tydligen har Kilaueas utbrott dragit en hel del turister till The Big Island. Den här ön har inte samma dragningskraft annars som till exempel Oahu och Maui. Det är de populära öarna dit massor med turister kommer varje år. Personligen skulle jag ha svårt att bo på så små öar och skulle nog känna mig litet klaustrofobisk efter ett tag. The Big Island är i alla fall rätt mycket större. Hawaii ligger långt ut i Stilla Havet, ca 500 svenska mil, och det enda som finns runtomkring är vatten. Jag saknar faktiskt inte alls Hawaii och är glad att vara tillbaka på fastlandet.

Lägger ut en video på vulkanutbrottet - förhoppningsvis går det att titta på den även utanför USA.

8 comments:

Katarina said...

Verkligen häftiga bilder att se styrkan i denna vulkans aktivitet, men så mycket elände för dem som bor i trakten.

Jag gillade Hawaii, men tror nog inte att jag skulle vilja bo där permanent, det påminner mycket om Guam, på sätt och vis.

Har du besökt Hawaii efter att du flyttat?

Pettas said...

Jodå, vulkanvideon syns utanför USA!:D
Att bo i områden med vulkanisk aktivitet under ytan, måste vara rätt spännande. Kanske för spännande ibland. Här kan man få en känning av en liten jordbävning vart trettionde år,ungefär....liiiiiiten känning:D
Jorden är ett mycket intressant ställe att bo på.
Ha det bra!
Kram!

em said...

Även om det är vackert, har jag ingen längtan att få se ett vulkanutbrott i levande livet! Det räcker att jag såg hur det såg ut efter Mt St Helens utbrott.
Jag är så nöjd med att bo i ett land utan naturkatastrofer, giftiga och på annant vis farliga djur.
fega
Margaretha

Desiree said...

Så underbart att du har fått chansen att bo på Hawaii. Jag har bara varit på Maui men skulle väldigt gärna vilja besöka den stora ön någon gång. Det är häftigt med vulkanutbrott men samtidigt så måste man verkligen ha respekt för naturens krafter. Hur länge bodde du och Micheal på Hawaii?
Kram!

olgakatt said...

Videon är ju från UK, kanske därför det går att se den i Europa.
Verkligen spektakulärt! Man jag är glad att jag inte bor där! Häromåret hade vi en liiiten jordbävning i Skåne, glasen klirrade i skåpet, men det var allt. Tack och lov.

Anne-Marie said...

Katarina: Håller verkligen med dig om att det är fascinerande att se styrkan i vulkanutbrottet. Det var egentligen Michaels dröm att bo på Hawaii. Han hade varit där när han var yngre och blivit fascinerad av The Big Island. Tyvärr blev han och även jag litet besvikna på den kultur som finns där och som känns diskriminerande mot vita (inte så konstigt kanske med tanke på Hawaiis historia). Dessutom blev vi trötta på den enorma luftfuktigheten. Nej, jag har inte varit där sedan jag flyttade därifrån 2005. Har inga planer på att åka dit som jag känner nu.

Karin: Vad bra att videon gick att titta på. Jag tycker det är väldigt intressant med geologi och att förstå hur vulkaner och jordbävningar fungerar och uppstår. När jag var elev här under flera år gick jag flera geologikurser. Jag tror faktiskt jag föredrar en lugn och stilla jord. ; Kram!

Anne-Marie said...

Margaretha: Sverige känns väldigt lugnt och ofarligt på något sätt jämfört med många andra länder. Jag lever ju nu vid foten av en vulkan som fortfarande lär vara aktiv (Mt Shasta) men det är väl inget jag går och tänker på dagligen. Det finns dock i bakhuvudet. Och att det en dag kommer att komma en stor jordbävning i Kalifornien. Det är inte om det blir en jordbävning utan när.

Desiree: Att komma som turist till Hawaii är något helt annat än att bo där. Vi upplevde en del av den ilska som finns hos hawaiianerna - USA gick ju in och tog över kungariket Hawaii. Det finns en underton av missnöje och aggression som jag aldrig upplevt där jag bott tidigare. Sedan finns givetvis den tropiska grönskan och ständiga sommaren. Vi bodde där 1 år. Även om vi flyttade därifrån vid olika tidpunkter (vi flyttade isär när vi flyttade från Hawaii) var det så länge som vi klarade av att bo där. Kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Du bor på urberget. :) Att bo i Kalifornien eller i Hawaii är litet "farligare" - jordbävningar, vulkaner, giftiga insekter, spindlar osv. Jag tror att jag egentligen föredrar det litet "snällare" Sverige ifråga om just natur- och djurvärlden.