Wednesday, April 21, 2010

Extra pengar

Ingen säger väl nej till litet extra pengar. :) I förra veckan stod det på Yahoos amerikanska hemsida att massor med människor i USA missat en så kallad "tax credit" - regeln var ny och tydligen var inte ens skatteverket (IRS) riktigt klara över det hela.

Förra torsdagen tillbringade jag ungefär en timme att försöka få tala med någon som kunde ge mig information om jag kvalificerade för denna skattelättnad. Till slut kom jag fram till en person som efter ungefär 20 frågor sade att jag verkade kvalificera. Problemet är att jag redan i februari skickade in min deklaration och en check för den kvarskatt som jag var skyldig. IRS har redan löst checken (förstås) så nu måste jag se om jag får ett brev från IRS som säger att jag får pengar tillbaka. Jag har en känsla av att jag kommer att få ringa igen och påminna om detta. Personen jag talade med hos IRS till och med sade att risken fanns att man inte skulle uppmärksamma alla deklarationer där personer missat skatteavdraget. Skattelättnaden infördes alltså nyligen och heter "Make Work Pay" och är man ensamstående skall man få $400. Det vill jag ju gärna ha. Får se vad som händer framöver.

Olika slags rabattkuponger är stort här i USA. När jag handlar via nätet brukar jag alltid se om det finns någon rabattkupong för den affär jag vill handla hos. Man kan få "free shipping", "10% off", osv. Det går att spara en hel del pengar om man tar tiden att göra litet efterforskning. När jag flyttade i februari skaffade jag höghastighetsinternet via telefonbolaget. Eftersom jag var tvungen att skaffa ett nytt modem (det gamla fungerade inte längre) fick jag betala för det men jag fick också en rabattkupong. I alla fall trodde jag att det bara skulle bli en men då jag pratat med två olika personer fick jag faktiskt två kuponger. Jag gick till och med med vinst! Telefonbolaget gjorde nog ett misstag men det tog jag gärna emot pga alla problem jag hade med mitt internet när jag flyttat. Jag fick två debetkort som jag nu kan använda som betalkort. Inte alls dumt. :)

Våren tog idag 10 steg tillbaka i Weed med ytterligare ca 20 cm nysnö och några plusgrader. Så här såg det ut för några minuter sedan. De har lovat varmare väder till helgen. Ser fram emot det.

7 comments:

Katarina på Filippinerna said...

hoppas det löser sig så att du får tillbaka lite pengar. Men vad jobbigt det låter att hålla koll på alla rabatt erbjudanden här och där.

Det var verkligen vinter igen hos dig... Men det kanske redan är borta igen nästa dag, typiskt april väder, kanske?

em said...

Jag minns pysslet med de små klistermärkena när jag var i tonåren - olika färger för olika butiker - finns de fortfarande. Jag kan inte minnas att jag sett dem på förfärligt många år. Man fyllde små häften med dem, se'n fanns de särskilda butiker man gick för att inhandla de åtråvärda varorna för sina "frimärken". Knöligt system, men ibland fick man rätt fina grejor.
Håller alla mina tummar för att någon IRS snubbe ska göra fel och skicka för mycket pengar - snart!
Margaretha

Malin said...

Jag brukar också kolla efter kupongkoder på nätet innan jag handlar något på internet. Onödigt att betala mer än man måste. Jag handlar ganska mycket på nätet, mest kläder till barnen, men även elektronik, böcker och te x sånt som camping utrustning. Varje månad handlar jag ekologiska rengörings produkter och make-up från www.melaleuca.com Min svenska väninna i USA är säljare och det är ju ganska vanligt här. Att sälja på internet menar jag. Däremot har jag ALDRIG handlat på Ebay.

JohanHorvat said...

Hittade nyss din blogg .! Är själv bosatt i Boston sedan 4 månader ,jobbar som au pair och ska stanna i ett år .!
Jag ska fortsätta läsa din blogg .!
/Johan

Lotta said...

Jag hittade din blog för ett tag sen och det är jag glad för.
Jag är lite nyfiken på USA och har blivit det mer och mer de sista åren. Är 50+, men funderar starkt att göra något åt mina drömmar!

Jag återkommer fler gånger till dig! :-)

Anne-Marie said...

Katarina: De där rabattkupongerna var litet förvirrande i början men jag har ett "gäng" hemsidor jag brukar gå till och kolla om de har något bra erbjudande om jag skall köpa något. Vädret här är verkligen upp och ner. I onsdags var det 15-20 cm snö, några få plusgrader och idag var det ca +20 grader och sol. Svårt att veta vad man skall ha på sig.

Margaretha: Känner inte till de små klistermärkena som du pratar om. De rabattkuponger jag menade var de som finns via nätet och som vanligen har en kod av något slag och som ger t ex "free shipping". Låter onekligen litet mer "pyssligt" med klistermärkena. :) Vi får se vad IRS hittar på. Jag kommer inte att ge mig - jag kan vara mycket envis om jag vill.

Malin: Man kan verkligen spara en hel del genom att handla på nätet och använda rabattkuponger. Som du vet handlar jag också mycket via nätet eftersom vi har så få affärer här. Ebay har jag heller aldrig handlat från. Känner inte riktigt att man kanske kan lita på folk där.

Anne-Marie said...

Johan: Välkommen hit och kul att du hittat min blogg! Antar att du är omgiven av kvinnliga au pairer. :) Kul att höra talas om en kille som är au pair.

Lotta: Välkommen hit du med! Man är aldrig för gammal att förverkliga drömmar. USA är ett fascinerande land men många kontraster. Du får ta och komma hit på 3 månader och resa runt. :)