Tuesday, June 19, 2007

Den svenska blygheten

Äntligen kan jag se svenska TV-program på min dator. Det har jag saknat men med bredband går det hur bra som helst.

I vintras gick ett program som jag verkligen hade velat se men inte kunde eftersom jag satt med modem då. Programmet heter "Världens Modernaste Land". Hittills har jag bara sett det första programmet men tyckte det var otroligt välgjort och programledaren Fredrik Lindström var verkligen träffsäker.

Visst är många av oss svenskar litet blyga. Det märker man i ett land som USA. Att vara svensk i USA är litet av en skola i att bli mer öppen och att ta för sig litet mer. När jag bodde i Stockholm gick jag ofta på Friskis & Svettis och vår ledare var en glad kille som gillade att prata med folk. Efter träningspasset medan vi stretchade försökte han få igång litet prat men oftast utan någon större lycka.
En gång var tre amerikanska tjejer med och vår ledare sade något på engelska till dem. Inte var de tysta som möss som vi brukade vara utan de satte igång och delade med sig om varför de var där, varifrån de kom och så vidare.

Så är det här i USA. Folk pratar mycket mer med varandra - även om det kan vara bara ytligt snack. Står du på en busshållplats inleder människor ofta samtal med varandra. Jag blev full i skratt när man i TV-programmet berättade om en kvinna som åkt buss vid samma tid varje dag och som aldrig sagt ett ord till sina medpassagerare. Det skulle aldrig hända här i USA.

Det skall bli roligt att se vad de andra programmen handlar om.

4 comments:

Matildas fikarum said...

Åh, visst är det härligt när folk vågar sitta och babbla med främmande människor utan att skämmas. Man måste ju inte alltid ha något speciellt och viktigt att säga. Det svenska "har du inget vettigt att säga så säg inget alls" är ju helt uppåt väggarna tokigt. Visst blir man gladare när det är lite prat och surr överallt!

Maria Byström said...

ååååå, Fredrik är så rolig. Och Peter Englund som sidekick outstanding!

Kul att du nu kan se på tv via datorn (så gör jag nästan jämt också)

Kan tipsa dig om detta program som sänds i fyran imoorgon:

http://www.tv4.se/kvallsoppet/

där just svenskhet diskuteras.

Jag älskar jst det amerikanska sättet att vara. Skrev faktiskt om det här:

http://tinnitussans.blogspot.com/2006/09/americans-are-great.html

Hav a nice day over there ;-)

Anne-Marie said...

Matilda: Det blir helt klart litet mer avslappnat och lättsamt när folk vågar prata med andra människor. Vi svenskar är litet för försiktiga ibland.

Maria: Jag ser verkligen fram emot att se de andra avsnitten av "Världens Modernaste Land". Jag läste ditt inlägg om amerikaner och visst är det trevligt att folk är vänliga. Sedan kan jag också hålla med om inledningscitatet - att amerikaner är svåra att lära känna på djupet.

veronika said...

Kul att du nu kan titta pa svt.se, har ocksa tittat pa alla programm om "Varldens modernaste land" tycker Fredrik ar valdigt traffsaker..:) Gilalr att titta pa Packat och klart ocksa, valdigt bra repotage.