Sunday, December 16, 2018

Naturen är magisk

Många av er känner säkert till Jonna Jinton som bor i Grundtjärn i norra Sverige. Hon är en fantastisk fotograf, målar tavlor, sjunger/kular, gör videor och är en influencer. Jag har följt henne under flera år och uppskattar hennes magiska naturbilder och den känsla hon kan förmedla genom sina bilder.

Idag hade hon lagt ut en Vlog (videoblogg) hos YouTube och den berörde mig mycket. Sedan Jonna flyttade till Grundtjärn för flera år sedan har hon och de andra i byn levt med hotet om att det skulle byggas ett stort antal vindkraftverk alldeles i närheten vilka givetvis skulle förstöra naturen och tystnaden. I våras fick de beskedet att de inte skulle byggas men nu har företaget som vill bygga gjort en ny ansökan.

I videon berättar Jonna om hur svårt och sorgligt det känns att kanske behöva flytta från naturen som hon älskar så mycket. Hon berättar även om att några riktigt gamla skogsområden har huggits ner. Skogar som hon besökt många gånger och som blivit som goda vänner. Jag förstår precis hur hon känner sig eftersom jag också älskar naturen och har en stark koppling till träd och djur.

Min pappa och jag arbetade under flera år med något som vi kallade Trädprojektet. Det var ett projekt som vi startade och där vi försökte påverka myndigheter och olika organisationer. Vi hade inte tillgång till de “plattformar” som finns idag med bloggar, Instagram, YouTube osv och vi fick en begränsad spridning tyvärr med vårt budskap. Men vi gjorde en resa 1986 till olika städer i USA (New York, Washington DC, San Francisco och Los Angeles) där vi träffade personer som arbetade med miljöfrågor. Bland annat besökte vi FN i New York och deras miljöavdelning.

Här i Kalifornien lever vi ju med skogsbränder varje år som blir värre och värre för varje säsong och jag vet i dagsläget inte ens hur stora områden som har brunnit ner de senaste åren. Vår guvernör Jerry Brown, som tack och lov snart avgår, har skrivit under lagar och regleringar som har skadat vår skog och mest troligt bidragit till dessa förödande bränder. US Forest Service har inte “hållit efter” skogarna som de gjorde förr i tiden vilket hör till “sustainable forestry.”

I det lilla skogsområdet kring skolan har skolans “fire academy” hållit efter och röjt en hel del. Jag tyckte bättre om skogen tidigare när den var tätare och hade mer växtlighet på marken men jag kan förstå varför de har röjt. Att kunna promenera där är jag mycket tacksam för och även denna skog har sin magi.

En bild från en av mina promenader i skogen för ett par veckor sedan. Vi har ingen snö kvar nu men idag regnar det i alla fall. Vi har tyvärr haft torka de senaste två veckorna.


Jag lägger ut en länk till Jonnas blogg där videon finns.

https://jonnajinton.se/nar-hjartat-brister/

En petition har också startats idag för att visa att många människor bryr sig om Jonnas fantastiska natur och för att kanske kunna påverka beslutet om vindkraftverken.

https://www.change.org/p/berit-h%C3%B6gman-don-t-build-wind-turbines-in-grundtj%C3%A4rn

28 comments:

Äventyret framtiden said...

Tack för tipset om Jonna Jinton; hennes blogg tänker jag följa.
Det är svårt att få gehör för naturen och vad den egentligen betyder för alla liv. Vi har också stått och står fortfarande på barrikaderna, Uffe och jag, men gehör? Nej, inget alls. Det är så obekvämt. Pengarna talar.
Underbart vacker bild av skogen du vandrar i!
Ha det fint Anne-Marie!

Anne-Marie said...

Karin: Varsågod. Hon tar fantastiska foton av naturen. Magiska foton.
Tyvärr är det pengarna som styr trots att vi ser effekterna av denna girighet. Men har man en stor skara följare som Jonna har, finns kanske chansen att påverka. Min pappa och jag var nog före vår tid och hade säkert kunnat få ut vårt budskap om de kanaler som nu finns hade funnits på 90-talet.
Ja, skogen är vacker kring skolan. Inget stort område men det ger mig energi.
Ha det gott Karin!

Annica said...

Jonna Jinton är ett multibegåvat "skogsrå" som jag följt ända sedan jag, för många år sedan, såg hennes namn på våra mjölkpaket under en period. Det var kanske innan hon ens hade börjat blogga men möjligen redan hade fått en (miljö)utmärkelse (?) av något slag och därför fanns nämnd på mjölkpaketen.

Det allra värsta med dessa förfärliga vindsnurror är att de tydligen inte alls är så effektiva som man vill ge sken av. Trots denna vetskap driver man igenom det ena vindkraftsprojektet efter det andra vilka å det grövsta förstör naturen och också ändrar livsbetingelserna både för människor och djur för all framtid. Det är en skam och de som sanktionerar denna dårskap borde skämmas. Det är hemskt! Jag hoppas innerligt att man tänker om innan det är för sent. Det finns andra och bättre sätt att skapa el.
Kramar!

Anne-Marie said...

Annica: Intressant med Jonnas namn på mjölkpaketen. Hon verkar lyckas med det mesta hon företar sig. Minns hennes berättelser hur tufft det var de första kanske 2 åren i Grundtjärn när hon hade väldigt ont om pengar och frös hela tiden under vintrarna.
Jag kan väldigt litet om vindkraftverk och hur effektiva de är men vet ju att landskapet helt förändras om de byggs. Att man ens kan tänka tanken att bygga i ett område som det som finns kring Grundtjärn är skrämmande. Naturen har ofta inget värde i sig verkar det som mer än som resurs och ett sätt att tjäna pengar. Blir lika ledsen varje gång jag läser om hur natur och skogar skövlas.
Kramar!

Gunnel said...

Jonna Jinton kände jag inte till. Ska titta på hennes vlogg senare idag. Tyvärr är det alltid pengarna som styr. Visst är det underligt att alla människor...eller nästan alla....som finns på höga positioner inte fattar hur mycket de förstör. Deras ögon måste bara se pengar och inget annat. Kram

Lena said...

Jag har följt Jonnas blogg näsan sedan hon började skriva den. En fantastisk flicka! Kanske vindkraftverken behövs men man borde nog lite bättre tänka efter var man ska placera dem. Vi får hoppas Jonnas skog för vara ifred.
Din och hennes blogg är nästan de enda jag läser kontinuerligt nu för tiden.
Hälsningar Lena

Anne-Marie said...

Gunnel: Jonna har varit igång rätt länge men har "blivit stor" och mera känd först de sista 1-2 åren.
Pengarna är vad som förstör vår värld tyvärr. Och makt och kontroll som ofta går hand i hand med pengar. Kram

Anne-Marie said...

Lena: Eftersom Jonna har satt Grundtjärn och den delen av Sverige på kartan tycker man ju att det borde finnas litet mera hänsyn kring ev. utbyggnad av vindkraftverk eller annan åverkan på naturen. Hon har ju massor med folk i utlandet (både svenskar och andra nationaliteter) som följer hennes hos FB, Instagram, YouTube och via hennes blogg som har kommit att tycka mycket om naturen där hon bor.
Petitionen är redan uppe i över 15,000 underskrifter! Inte dåligt sedan igår när den startades.
Tack för att du läser min blogg och kommenterar! :)

Annika said...

JJ är fantastisk. Hon lever de liv jag tror att jag vill leva ...
Underbart att hon bröt upp från det hon gjorde och bosatte sig däruppe.
har följt henne till och från i många år nu.
Vindkraftverk ja, nog förstår de landskapet, och de är aldrig tysta. Var i en skog i Finland en sommar och vandrade, där fanns x-antal vindmöllor uppställda med jämna mellanrum, det susar hela tiden om dem (givetvis) och de är inte vackra i naturen.
Visst är det bra att ta vara på vindkraften, det tycker jag med, men inte att lägga dem mitt i skogarna. Tycker det verkar funka bra då de ligger närmare stora flygplatser och annat, som vid Kastrup.
Men visst är det pengar som talar, alltid. Människan som bor där har inget att säga till om.
Sorgligt.
Kramar

Anonymous said...

Merry christmas Anne-Marie.Tack för alla
blogginlägg under året.Merry christmas
alla andra på bloggen.
God jul darth vader (Trump)
God jul Hilery let the force be with you
God jul svt Tv4 CNN och övriga fejk News
God jul svetsar pajasen ja du är kass.
God jul Alliansen tack för att ni ochså är kassa.
häls christer

Countrywife said...

Vad fint att du lyfter Jonnas vlogg och värnar om skogen/naturen! Trevlig blogg också! :)

/V

http://fondofhome.blogg.se - från kråkbo till husdröm

Anne-Marie said...

Annika: JJ har något inom sig som “smittar av sig” tycker jag. Hon har förmågan att förmedla någon slags energi genom sina foton, tavlor osv.
Vindkraftverk kan säkert vara bra även om det jag nu har läst (folk som reagerat på hennes video) är att vindkraftverken och vindenergin inte alls är så bra och effektiv som man vill påtala.
Som personen, som startade petitionen, skrev borde man ha vindkraftverken på platser som redan är “förstörda” genom annan bebyggelse. Inte mitt ute i orörd (relativt orörd) natur som JJ har omkring sig.
Men som sagt, pengarna har kraft och makt och det finns alltid starka intressen bakom projekt som har som mål att på olika sätt ödelägga naturen oavsett var den finns. Trist men sant.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Christer: Roligt att du följer med här på bloggen. :)
Det var en intressant julhälsningslista. ;)
Vet inte om jag riktigt förstod hälsningarna till Trump och Hillary.
Fake news har verkligen tagit i så det räcker och blir över under 2018.
Och de svenska politikerna har överträffat sig själva ifråga om att bete sig omoget och barnsligt. Antar att vi får se om det blir nyval 2019.
God Jul Christer!

Anne-Marie said...

Countrywife: Välkommen hit och tack!
Jag tyckte att det som Jonna pratade om var så viktigt att det fick komma med även på min blogg. :)
Naturen är ett "heligt rum" för mig där jag hämtar kraft och energi.

Anonymous said...

Om Trump och Hillary är så klart ett skämt.
Jag saknar ord för att kommentera utveckligen
i sverige.När skall det sovande folket vakna upp
lögnmedia döljer allt.Häls christer

Anne-Marie said...

Christer: Okej, då fattar jag. :)
Sovande folket vaknar möjligen när det är för sent.
Lögnmedia är bedrövliga.

Från Glam till Damm said...

Hej Anne-Marie,
Ja jag har följt Jonna Jintons blogg länge och bilderna är lika magiska som naturen. Jag älskar ju också skogen och tillbringar mycket tid i naturen Det där med vindkraft är rätt kontroversiellt och samtidigt den absolut renaste formen av energikälla. Vi har vindkraftverk här och det stör inte så mycket som folk trodde att det skulle göra. Ja, någonstans måste de ju vara och då gäller det att vi som värnar om naturen ställer upp och förstår att alternativet är källor som förstör miljön och det handlar ju aldrig om så värst stora områden här i Sverige. Om de inte sätter det Jonna Jintons skog så sätter de vinkkraftverken i någon annans.

Ja, bränderna i Kalifornien beror till viss del på att man inte sköter om skogen och röjer undan buskar och sly på samma sätt som man gör i till ex. Sverige. Det är en tragisk katastrof och helt klart någon som misskött skogen under mänga år.

Ha en fin kväll!

Kramen, Anneli

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Jonnas bilder har något alldeles speciellt över sig tycker jag. Vi är skogsmänniskor allihop. :)
Jodå, jag förstår det här med behov av energi men det låter så massivt med 200 vindkraftverk (det var vad hon sade i videon) just kring Grundtjärn. Framför allt då hon satt Grundtjärn på kartan med sina bilder.
Skogarna i Kalifornien har misskötts under många år tyvärr och det är en anledning till det vi nu har med dessa enorma skogsbränder. Det finns andra anledningar förutom skötseln/misskötseln men det blir litet väl långt att gå in på här. :)
Kramar!

Lena i Wales said...

Vill passa på att önska dig en God Jul, Nadolig Llawen!

Anne-Marie said...

Lena: God Jul Lena! Har inget annat spännande språk att skriva på. ;)

Anonymous said...


Hej!
I Sverige firar vi på julafton.
I USA firar amerikanerna på juldan.

Något jag undrar är. Vad gör amerikanerna för något på julafton?

/Carina

Lena i Wales said...

Gott Nytt År önskar Lena från Wales

Gunnel said...

Jag önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!

Anonymous said...

Hej Ann-Marie!
Det var ett bra tag sen du var ute på din blogg.
Är allt bra med dig?

Carina

Anne-Marie said...

Carina: Jag har aldrig firat julafton här i USA men det finns de som har litet julmat och till och med julklappar på julafton. Men juldagen är den stora firardagen i USA.

Anne-Marie said...

Lena: Gott Nytt År önskar jag dig!

Anne-Marie said...

Gunnel: Gott Nytt År till dig! Har varit sjuk så har inte haft inspiration med bloggvärlden.

Anne-Marie said...

Carina: Jag har varit sjuk i influensa mest troligt så har inte haft ork eller inspiration att skriva. Tack för att du frågade.