Sunday, November 11, 2018

Veterans Day och Fars Dag

Jag har förstått att nyheterna om de katastrofala bränderna i Kalifornien även nått Sverige. Den brand som ligger närmast Weed (ca 24 svenska mil härifrån) är den i staden Paradise där staden i stort sett jämnats med marken och 23 människor har fått sätta livet till. 6700 byggnader beräknas ha brunnit ner och branden - Camp fire - har nu “utnämnts” till den mest destruktiva i Kaliforniens historia.

Även i södra Kalifornien härjar en stor brand i Malibu där många kändisar och rika personer bor. Den har inte orsakat fullt lika stor strukturell skada men den är också mycket stor i omfattning.
Torkan är enorm här i Kalifornien och jag kommer nog att skriva ett separat inlägg om den plus det som kallas “geoengineering” framöver. Som man kan se på US Drought Monitor är västra USA i torka.
https://droughtmonitor.unl.edu/

I USA firas Fars dag i juni men i Sverige firas papporna idag. Jag har tänkt litet extra på min pappa idag. :)
Ibland slås jag av hur lång tid det är sedan min pappa gick bort. Den 29 september 2001 var hans sista dag på Jorden. Glömmer aldrig telefonsamtalet som kom tidigt på morgonen från min mamma. Han hade precis fyllt 70 år den 24 september och bara fem dagar senare gick han bort. Jag vet att min pappa finns med mig och vakar över mig vilket känns bra och tryggt.

I USA firas Veterans Day idag när man minns de som omkommit i krig och även de som är veteraner numera i USA. 2016 lär det ha funnits kring 20 miljoner veteraner i USA vilket är en ansenlig del av USAs befolkning. Min vän R är, som jag säkert tidigare nämnt, veteran. Han har aldrig velat berätta vad han var med om i Vietnam vilket jag kan förstå. De allra flesta veteraner har sett hemska saker som aldrig går att utplåna.

Jag var inne i Mt Shasta igår för att handla mat och tog detta foto på vårt vackra berg. Blir dock lika ledsen varje gång jag ser hur bart det är. Har aldrig sett berget så bart i mitten av november. Vet inte om torkan kommer att fortsätta under vintern med noll regn och snö eller vad som kommer att hända. Det har inte kommit någon nederbörd här sedan början av oktober.

16 comments:

Äventyret framtiden said...

Ditt berg ser verkligen naket ut. En ovanlig syn också för min del som har sett berget via dina ögon så många år redan.

Bränderna är fruktansvärda och man undrar om de inte någon gång ska sluta. Vilket inferno! Det bara fortsätter tycks det som. Men om ni fortfarande har så torrt så ser utsikterna förstås inte riktigt lysande ut. Hoppas på mycket nederbörd för Kalifornien nu. Troligen är det det enda som kan få ordning i den hemska oordningen.

Var rädd om dig Anne-Marie och ha en fin dag!

Gunnel said...

Hemskt med alla dessa bränder och så många människor som dör eller blir hemlösa. Man kan undra om det aldrig tar slut. Vi gnällde här över vår torra och varma sommar, men det är ju inget i jämförelse med hur ni har det. Tänker på dig. Kram

Steel City Anna said...

Det står ganska mkt om bränderna även i svensk media nu. Så hemskt att det bara fortsätter! Ta hand om dig.

Annica said...

De senaste dagarna har nästan varje nyhetssändning här börjat med bränderna i CA. Har tänkt på dig och funderat över hur hemskt det måste kännas att ha all denna död och förstörelse inte alls så långt ifrån. Och dessutom med branden som ödelade många hus i Weed i färskt minne. Det som händer med och i Kalifornien är fruktansvärt allvarligt. CA kommer nog, precis som du spått, snart att vara obeboeligt.
Kram från regnigt och gråmulet norr. Men helt normalt för årstiden. Bättre med regn än snö. Och definitivt bättre än torka och förödande bränder.

Anne-Marie said...

Karin: Ja, Mt Shasta skall inte se så naket ut i november. Blir ledsen när jag ser effekterna av torkan.
Kommer det ingen nederbörd under vintern - det regnar och snöar egentligen bara under vintern i Kalifornien och aldrig under sommaren även under “normala” förhållanden - blir det säkert fler bränder. Ser nu när jag kollar de två stora bränderna att Camp fire (den som ligger närmast mig) nu har 29 dödsfall. Så otroligt tragiskt.
Tack Karin och jag skall ta det lugnt idag eftersom skolan är stängd pga Veterans day!

Anne-Marie said...

Gunnel: Ja, det är fruktansvärt med så många som omkommit i de senaste bränderna - 29 nu i Camp fire. Tänker också på alla djur som drabbas.
Kommer ingen nederbörd blir det säkert fler bränder.
Tack snälla! Kram

Anne-Marie said...

Anna: Jag har förstått att man berättat en hel del om bränderna även i Sverige. Såg nu att dödssiffran för Camp fire stigit till 29 och fortfarande saknas runt 200 personer där.
Tack snälla!

Anne-Marie said...

Annica: Jag kan tänka mig att den här typen förödelse även når Sverige. Ibland tycks man ju bara fokusera på vissa saker i media.
Läste idag att dödstalet för Camp fire nu är uppe i 29 personer och fortfarande saknas ca 200.
Jag har blivit traumatiserad till viss del pga branden i Weed och stressen jag levde med under sommaren. Men jag kan också agera om det behövs.
Jag fick ett email från en person som hittat min blogg och som ville flytta till Kalifornien och rådet han fick var - undvik Kalifornien. Tror att vi kommer att se många som lämnar Kalifornien under den närmaste tiden.
Kram från ett soligt och torrt Weed!

Annika said...

Ja. det är verkligen hemskt att läsa och SE om branden. I både Paradise och i Malibu och övriga platser. Går inte ens att föreställa sig.
Faktiskt inte.
OCH regn skulle behövas NU!!
Peters kusin bor i Malibu, de fick lämna sitt hus. Vet inte hur det gått.

Veteraner ja, finns så många sådana här. Som du säger. Min egen svärfar är en av dem, men jag känner många här som är det för övrigt också.
Vi bjöd ut svärfar i söndags med anledning av dagen. Det var trevligt. Skolorna har aldrig hållit ledigt här i min kommun den dagen. Men däremot brukar den uppmärksammas i skolorna.
Bra det.

Hoppas att ni får regn, jag skulle gärna skicka till er. Här har det varit det regnigaste året sedan man började mäta. Mkt underligt allting.

Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Läste precis att antalet döda i branden i Paradise nu stigit till 48. Svårt att riktigt förstå att en brand kan skapa sådant kaos att människor inte kommer undan. Det känns nästan som om Kalifornien kommer att gå under och att det helt enkelt inte kommer att gå att bo här.
Har förstått att det uppstått mindre bränder kring Malibu som bidragit till kaoset där förutom den stora branden som växer.
Fint att ni kunde bjuda ut din svärfar. Tycker att veteraner borde uppmärksammas mer av samhället i stort - mer än vad som redan sker. Dessa människor lever med hemska minnen ibland.
Inget regn i prognosen för ytterligare en vecka. Regn vore underbart nu.
Kramar!!

Anonymous said...

Har du något gammalt foto på berget taget i november? Skulle vara kul/intressant att få se hur mycket snö det ska vara på berget normalt i november. / Carina

Mira said...

Även om detta nu var några dagar sen, var det skönt att se att du uppdaterat bloggen. Har ända sedan jag för första gången såg på tv4play-nyheterna om bränderna i Kalifornien tänkt på dig. När de dessutom sa norra Kalifornien tänkte jag ännu mer på dig och hoppades av det inte brann där precis där du bor. Usch, sånna här naturkatastrofer gör så mycket ont mot så många oskyldiga människor. Hoppas verkligen de kan få stopp på brändernas ökning snart!

Anne-Marie said...

Carina: Självklart varierar det från år till år med snömängden. De senaste 5 åren har varit abnorma på många sätt pga torkan. Före 2013 hade vi väldigt mycket snö varje vinter.
Detta är från 11 november 2017 bär det hade kommit en del snö redan.
http://bo-i-usa.blogspot.com/2017/11/att-vara-ledig.html

Anne-Marie said...

Mira: Ja, branden i Paradise som ligger ca 24 svenska mil från Weed är den värsta i Kaliforniens historia. Såg precis att de nu rapporterar att 71 personer har omkommit men att över 1000 saknas. Det kan alltså bli många fler som rapporteras döda. Hittills har man rapporterat att runt 12,000 byggnader har förstörts. Staden Paradise är i stort sett jämnad med marken. 1/3 av Weed jämnades med marken hösten 2014. Den andra branden i södra Kalifornien är inte fullt lika stor och inte lika katastrofal men många byggnader har brunnit och många har fått lämna sina hem. Det är otroligt tragiskt och beklämmande att se vad som händer i Kalifornien.

Lena i Wales said...

Så hemskt med dessa bränder. Har visats både i brittisk och spansk TV och framför allt från orten Paradise. Fruktansvärt!

Anne-Marie said...

Lena: Ja, dessa bränder som vi nu senast haft i Kalifornien är fruktansvärda. De vi hade tidigare i somras - förutom Carr fire - brann mest i skogsområden. Carr fire förstörde runt 1000 byggnadder. Och torkan fortsätter oförtrutet.