Saturday, November 17, 2018

Georgia Guidestones

Camp fire är nu med råge den mest destruktiva branden i Kaliforniens historia. Runt 12,000 byggnader har hittills rapporterats förstörda, 71 personer har omkommit (en siffra som mest troligt kommer att stiga ordentligt), runt 600 personer saknas och branden är bara 55% contained och uppgår till 148,000 acres. Jag har sett videoklipp från Paradise och staden är i stort sett jämnad med marken.

Skolans chef har kontakt med andra skolchefer och det pågår ett febrilt arbete att försöka hjälpa skolelever och personal som blivit hemlösa och förlorat allt de äger. Jag vet inte ens om det går att bygga upp staden Paradise igen.

Torkan fortsätter och det är nu ca 1,5 månad sedan det kom någon som helst form av nederbörd. Det regnar och snöar i stora delar av övriga USA förutom i Kalifornien och litet längre norrut. Drought monitor-kartan talar sitt tydliga språk.

https://droughtmonitor.unl.edu/

I början av 90-talet åkte jag på en intressant och trivsam resa med en liten grupp till England. Vi besökte olika delar av södra England, bland annat Stonehenge. Detta var på den tiden när man till och med kunde reservera Stonehenge under några timmar och vara där helt själv. Vi hade ett par fina timmar bland de urgamla stenarna och kände historiens vingslag. Tyvärr har jag inga foton från Stonehenge.

Här i USA finns något som heter Georgia Guidestones som en del har liknat litet vid Stonehenge. Något jag inte alls håller med om.
1980 restes några stenar med inskriptioner i Elbert County, Georgia. “In June 1979, a man using the pseudonym Robert C. Christian approached the Elberton Granite Finishing Company on behalf of "a small group of loyal Americans", and commissioned the structure. Christian explained that the stones would function as a compass, calendar and clock, and should be capable of withstanding catastrophic events. Joe Fendley of Elberton Granite assumed that Christian was "a nut" and attempted to discourage him by giving a quote several times higher than any project the company had taken, explaining that the guidestones would require additional tools and consultants. Christian accepted the quote.[2] When arranging payment, Christian explained that he represented a group which had been planning the guidestones for 20 years, and which intended to remain anonymous.“ Citat Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Georgia_Guidestones

Stenarna kom på plats och står där fortfarande. Jag har aldrig besökt platsen men hörde talas om dessa stenar för länge sedan. Många har försökt tolka de inskriptioner som finns på stenarna men exakt vad de innebär har ingen lyckats klura ut. Kan de vara omen om vad som kommer eller är det bara en galenpanna som hade för mycket pengar - vilket Robert Christian tycks ha haft. Detta är tio ”budord“ som lyder:

  • Maintain humanity under 500,000,000 in perpetual balance with nature.
  • Guide reproduction wisely — improving fitness and diversity.
  • Unite humanity with a living new language.
  • Rule passion — faith — tradition — and all things with tempered reason.
  • Protect people and nations with fair laws and just courts.
  • Let all nations rule internally resolving external disputes in a world court.
  • Avoid petty laws and useless officials.
  • Balance personal rights with social duties.
  • Prize truth — beauty — love — seeking harmony with the infinite.
  • Be not a cancer on the earth — Leave room for nature — Leave room for nature.
Här finns en annan hemsida om dessa märkliga stenar. https://www.atlasobscura.com/places/georgia-guidestones

Den här videon visar rätt bra alla detaljer och inskriptioner som dessa stenar har.

15 comments:

Äventyret framtiden said...

Branden är så overkligt grym! Nästan alla kvällar kommer det rapport via Rapport. Märkligt nog har något enstaka hus klarat sig här och där, trots att allt är nerbrunnet till marken annars. En man blev intervjuad. Han hade stannat kvar i huset för att rädda det, medan hans fru och katt gav sig iväg för att klara livhanken. I mera än sex timmar hade han oavbrutet bekämpat elden runt huset, staketet brann men han klarade det och också grannens hus. Vilket inferno det måste ha varit, hettan från elden och....nu står deras hem mitt i askan från andras. Allt är så ofattbart. Alla döda, alla saknade men också alla hemlösa som ska hitta tak och hem över huvudet igen. Må det regna över Kalifornien utan att de hemlösa blir våta!
Stonehedge är spännande. Jag ska titta in här igen när jag "vaknar". Sitter uppe en stund i tidig morgon men ska söka mig tillbaka till sängvärmen. Ha det bra Anne-Marie!

Anne-Marie said...

Karin: Det är svårt att ens föreställa sig vilket inferno det var när branden kom in över Paradise. Det finns en del märkliga detaljer kring dessa bränder - inte bara den i Paradise. Folk börjar undra kring dessa - en sådan detalj är varför träd verkar stå kvar med löv medan hus och bilar helt har disintegrerats.
Stonehenge är en mycket intressant plats. Är glad och tacksam att jag fick möjligheten att komma dit och uppleva energierna där. Den lilla gruppen jag reste med hade en upplevelse efter besöket vid Stonehenge som är svår att återge men den hör till kategorin “övernaturligt” skulle jag vilja påstå.
Ha det gott Karin!

Annika said...

Bränderna är så ofantligt hemska. Det går inte ens att föreställa sig, och jag tänker så mkt på de arma som drabbats och har förlorat sitt allt. OCH på alla familjer som inte är familjer längre. SÅ hemskt och så sorgligt.
Peters sysslings hus i Malibu brann ner till grunden. Helt nyrenoverat var det, men ingen människa kom till skada eller satte livet till, inte som i Paradise ...
Nej, må det regna i Cali NU!!
Stället i Georgia helt nytt för mig. HAR aldrig hört om det förr, så nu fick jag lära mig ngt nytt.
Kram!

Anonymous said...

Hej Anne-Marie Jag följer en blogg om vandring
pacific crest trail.Där förstår man bättre hur
omfattande bränderna är samt hur det är i
californen.Passerar pacific crest trail
Weed Mt shasta tro? www.blogg.iniskogen.se
heter bloggen. häls christer

Channal said...

Fruktansvärt det som händer. Svårt att förstå. De måste ta miljöfrågorna på allvar! Trump borde vara mer rädd för miljökatastrofer än mexikanarna.

KRAM Anna

Anne-Marie said...

Annika: Men vad trist med sysslingens hus. Tur i alla fall att ingen kom till skada eller omkom. Jag såg idag att antalet byggnader - både privata och komersiella - som brunnit ner i Paradise nu uppgår till 17,000! Helt ofattbar siffra.
Och jag förstår inte vart alla dessa människor skall ta vägen eftersom det inte finns tillräckligt med bostäder. De har bott i tält vad jag har sett men om vädret - mot all förmodan - skulle ändras går det ju inte. Och norovirus hade tydligen också brutit ut i lägren.
Georgia Guidestones är litet så där mystiska och man vet inte riktigt vad avsikten är med dessa stenar. Inte är de som Stonehenge. Det kan jag intyga utan tvekan. :)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Hej Christer,
Pacific Crest Trail är en lång trail. Har inte alls vandrat på den men har givetvis läst om den. Kalifornien är på god väg att brinna upp på grund av olika anledningar. Bland annat miljöfanatiker som inte ser längre än näsan räcker och en kriminell guvernör.
Japp, Mt Shasta är en Pacific Crest Trail Town. Har planerat att skriva ett inlägg om det vid tillfälle. Skall kolla bloggen - tack för tips!
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Anna: Ja, det är svårt att riktigt ta in vidden av dessa bränder som senast härjat i Kalifornien.
Kalifornien har länge haft en policy att inte vårda och ta hand om sina skogar. Man har helt enkelt haft som mål att inte ha ett hållbart skogsbruk. Detta har med staten Kalifornien att göra och dess guvernör som är en person som inte ser till invånarnas bästa tyvärr. Sedan finns det vissa miljöpolicies i Kalifornien som är rent absurda - där man väljer att fokusera på en enda art av något djur och som följd ödeläggs stora områden. Fullständigt absurt.
Kramar!

Annika said...

AM, hoppar in här.
Pacific Crest Trail går nära Weed, men ffa nära Mount Shasta. När vandrarna kommer till Shasta blir de oftast helt tagna av synen (jamen jag har sett många vandrare som jag följer på Youtube, haha)
Som du säger, det är en lång led som börjar nere i södra Cali, på gränsen till Mexico och slutar vid Kanadas gräns i Washington state. Ofta ofta stängs stora delar av leden av pga just bränder :-(
kram fr vandringsnörden :-)))) You know me ;-)

Anonymous said...

Hej igen Anne-Marie Då har Trump lite rätt
när han säger att californien är misskött.
Guvernör kriminell jätte konstigt ??????
häls christer

Anne-Marie said...

Annika: Bra att du hoppar in eftersom du kan mer om detta än vad jag kan. :)
De hade en stor banderoll tidigare i somras om att Mt Shasta är en Pacific Crest Trail town. Här är en länk: http://www.mtshastanews.com/news/20180223/mount-shasta-trail-town
Kan tänka mig att det blir problematiskt att vandra pga alla bränder.
Kram tillbaka! Yes I know you ;)

Anne-Marie said...

Christer: Trump har helt rätt ifråga om misskötseln av Kaliforniens skogar. Det är guvernören Brown som har gjort fel.
Jag tycker Brown är kriminell eftersom han fått igenom en hel del mycket märkliga lagar som inte har varit bra för Kalifornien. Lagar som till exempel att Kalifornien nu är en sanctuary state som går emot federala immigrationslagar.

Anonymous said...

Anne-Marie illegala immigranter lär ha möjlighet
att rösta i val i californen.Kanske därför Brown
är Guvernör.Något för svetsar pajasen (statsministern)
att införa i sverige.Häls christer

Anne-Marie said...

Christer: Ja, de kan rösta i vissa val i Kalifornien eftersom de registreras när de får körkort. Man ger körkort till illegala i Kalifornien. Problemet är dock att sättet man registrerar sig för att rösta och sedan faktiskt röstar inte kräver bevis på amerikanskt medborgarskap. Helt sjukt. Borde nog skriva om det på bloggen.
Haha, Sverige är ett skämt just nu eftersom de inte lyckas få ihop en regering.
Ha det gott!

arman Malick said...

Want to invest in Bitcoin mining business, most profitable home based easy activities, start now from Antminer S9 for sale with free power supply and all assessries. You can make 1.6 btc monthly though this machine. this is quite funny and possible.