Vem har grävt hålet?
Sedan jag skrev mitt summerande inlägg om alla bränder som härjat under sommaren var det flera dagar i förra veckan när det återigen syntes rök. Denna rök kom dock från så kallade “prescribed burns.” Litet orolig blev jag - det skall villigt erkännas. Men röken var inte så intensiv och försvann relativt snabbt. Prescribed burns innebär att man (US Forest Service oftast) startar bränder för att få bort tät vegetation osv och detta påstås hjälpa inför kommande bränder.
Tyvärr verkar alla chanser till regn vara borta ur prognoserna. Det är bara sol och varmt. Har aldrig upplevt detta under så lång tid i oktober.
Mt Shasta har en mycket intressant befolkning, bland annat många andliga sökare som kommit hit på grund av bergets mytomspunna historia. Under sommaren såg jag en artikel som fångade mitt intresse. Den handlade om ett ca 20 meter djupt hål som upptäcktes på sidan av berget för ca 10 år sedan. “It seemed to have been dug by hand at night, using a makeshift pulley system to remove the dirt. The only clues the diggers left behind were a ladder, some buckets and a plastic water bottle.”
Den här artikeln berättar om hålet och eventuella teorier. https://www.kqed.org/news/11684091/the-whole-story-faith-and-fraud-in-mt-shasta
Artikeln nämner några möjliga, och kanske omöjliga, teorier till hålet.
“An underground world, Native American artifacts, or gold.”
Att någon skulle ha letat efter guld på berget är nog inte alltför sannolikt. Med tanke på bergets vulkaniska natur verkar det rätt osannolikt att det finns guld där. Det har funnits de som letat guld på andra platser i Siskiyou county men berget Mt Shasta verkar inte vara en “hot spot” för den ädla metallen.
Indianstammar har funnits länge i det här området och troligen finns det även en del “native American artifacts” men då indianstammarna anser att berget är heligt är sannolikheten nog inte så stor att de lämnat kvar olika “artifacts” uppe på berget.
Den tredje teorin handlar om något som en del personer i Mt Shasta tror är en helt klar möjlighet - “an underground world.” Det påstås ha funnits en kontinent som heter Lemurien som sjönk för mycket länge sedan och att en underjordisk stad, Telos, finns under berget Mt Shasta. Man har möten i Mt Shasta om staden Telos och jag minns ett tillfälle när jag väntade på bussen vid skolan och en man vid busshållplatsen diskuterade mycket livligt med några andra om just staden Telos.
Artikeln nämner “the Harmonic Convergence” som skedde 1987.
Michael kom till Mt Shasta det året och han berättade om allt som var på gång här och alla människor som kom för att vara med på detta evenemang. Det var ett stort evenemang som drog väldigt många människor från olika länder.
Jag låter det vara osagt om vem som grävde hålet men ibland är det intressant att spekulera litet kring ovanliga fenomen. :)
Eftersom vädret tycks ha kommit in i något slags “groundhog day-mönster” tar jag en äldre bild med litet magiska linsformade (lenticular) moln.
12 comments:
Vilken fantastisk bild!
Här har det nu blivit höstväder efter en fantastiskt lång brittsommar! TOM frost på morgonen nu några dagar i rad. Hoppas det är slut med era bränder snart.
Malin: Tack! Jag hade önskat att få se dessa “staplade” moln och en dag dök de upp för flera år sedan. :)
Skönt att du fått mera höstväder. Vi hade kyligare för någon vecka sedan (på nätterna) men sedan blev det varmare igen. Ja, vi får se hur det blir med bränderna. Kommer ingen nederbörd kan det bli bräbder även mitt i vintern.
En nästan osannolik molnformation, så fin och så fint att du fick uppleva det. Och att du delar med dig!
Jag önskar fortfarande att ni ska få rejält med regn, men det ser ju mörkt ut vad jag förstår på ditt inlägg.
Ni tycks ju verkligen ha det torrt och eldbefängt. Inte roligt alls.
Här drar det hårda vindar in över land, det är vått och mörkt. Slutet av oktober är lite grann som att vara i en kolsäck innan ljuset går upp. Jag såg att det är fullmånetider nu men molnen gömmer den ljuspunkten så gott som hela tiden. Nu och då tittar mångubben fram men bara som allra hastigast.
Ha det gott Anne-Marie och hoppas, hoppas ni får regn!
Ja, det där är verkligen intressant. Spännande. Ngt man verkligen vill veta mer om. Lemurien, bara namnet är lockande.
Det är ju totalt fascinerande. Sånt jag gillar :-)
Magi har berget iallafall, det är helt klart. Krafter också.
Det är så fint Molnformationen du visar är ju unik. Har aldrig sett ngt liknande. WOW.
Här ska vi visst få en sk nor'easter i helgen, massor med regn.
Önskar att den hade kunnat komma till dig istället.
Kramar!!
Karin: Ja, de där linsformade molnen är häftiga. Jag tror att de förekom mer för några år sedan innan vädret helt spårade ur.
Regn verkar vara avlägset just nu. Har ingen aning om det kommer regn eller inte. Kommer inget regn undrar ju hur det ser ut här om några månader. Torra somrar är inte ovanliga i Kalifornien men att det inte ens börjar regna på hösten är del av det som pågår med väderförändringarna.
Jag skulle gärna ha höststormar som vi brukade ha. Den här delen av Kalifornien brukade ha 4 årstider.
Ha det gott Karin!
Annika: Lemurien verkar vara ett rätt levande begrepp här i Mt Shasta-området. Vet att du också har det intresset med litet övernaturliga saker. :) Minns att Michael pratade en del om Lemurien. Kanske det stämmer. Vem vet.
Berget har absolut krafter och magi. Det känner man tycker jag. Tänkte på det senast idag när jag gick en promenad efter jobbet.
Lenticular clouds brukar finnas ibland kring stora berg. Så stora berg tycks skapa sitt eget väder.
Ja, det vore härligt om vi kunde få en del av ert regn. Börjar onekligen bli tjatigt med detta “groundhog day -väder” som inte tycks vilja ändras.
Kramar!!
Wow vilket läckert moln! Spännande, visst blir man fascinerad! Lemuren! Bara staden Telos. Samma namn som den vackra grekiska ön, Telos. Eller är det Tilos! Hollywood borde göra film om historien!
KRAM Anna
Anna: Visst är dessa lenticular clouds häftiga! Ja, det finns en del speciella och litet ovanliga företeelser här som inte är så vanliga på andra håll. :)
Känner faktiskt inte till Greklands öar i detalj men det låter ju inte otroligt.
Kram!
Eftersom jag är en moln-nörd så gillar jag verkligen din bild. :) Tyvärr ger det lilla (allt är ju relativt) berg jag ser från mitt hem inte upphov till sådana spektakulära moln.
I onsdagskväll började det snöa här igen så nu har marken ett vitt täcke. För tidigt, anser i alla fall jag.
Kram från det vita norr!
Annica: Tack! Dessa moln är hur häftiga som helst tycker jag. :)
Nej, det krävs stora, höga berg som kan skapa sitt eget väder för att dessa skall uppstå. Har även sett dessa bland annat kring Mt Fuji i Japan.
Att det snöar hos dig i slutet av oktober är kanske inte så konstigt. Förstår dock att du gärna vill vara utan snön. Att det inte finns direkt nederbörd i vår prognos är dock “off”.
Tack för email! :)
Kramar!
Vilkan fantastisk molnformation. Ser nästan ut som något från en sfi-film. Spännande med berättelsen om Lemurien. Man måste inte ha bevis på allt. Ibland är det kul att bara fantisera. Kram
Gunnel: Ja, de där linsformade molnen är fantastiska. Så glad att jag fick möjligheten att fota.
Lemurien är rätt levande i Mt Shasta-området. Jag är öppen för olika saker och man skall aldrig säga aldrig. :)
Kram
Post a Comment