Tuesday, October 30, 2018

Att försova sig

Jag brukar ofta vakna innan väckarklockan ringer vid 6.30 på morgnarna, dock inte i morse. Eftersom jag har så väldigt nära till jobbet behöver jag inte gå upp tidigare. Varför jag inte ens hörde klockan i morse står skrivet i stjärnorna. Antar att jag var ovanligt trött och sov väldigt djupt.

Som tur var hade jag inga tidiga möten och min kollega var på plats på kontoret så det var ingen panik men att vakna för sent och sedan behöva skynda sig är ingen direkt bra start på dagen. Jag kom till jobbet ungefär en halvtimme senare än normalt - som tur var hade ingen frågat efter mig. Med den typen tjänst jag har nu är jag inte alls lika bunden som jag var tidigare med tanke på arbetstider men jag brukar vara på jobbet under “normal” kontorstid.

Det bästa vore om man kunde sova så länge man behöver men självklart går inte det när man har ett arbete. Ofta är jag uppe rätt tidigt även när jag är ledig men då vaknar jag av mig själv. Trots att jag sov rätt många timmar den gångna natten har jag känt mig litet seg hela dagen. Det är lätt att komma i obalans när man vaknar med ett ryck.
I kväll ställer jag båda väckarklockorna - den med batteri och den eldrivna. :)

Det är mörkt nu på morgnarna tycker jag men nästa vecka kommer det att bli litet ljusare när vi ställer om till vintertid - eller normaltid som jag föredrar att kalla den. Sverige ställde ju om den gångna helgen så den här veckan är det “bara” 8 timmar mellan Kalifornien och Sverige. Som jag skrivit tidigare på bloggen skulle jag hellre ha normaltid året runt som vi hade fram till 1980 i Sverige. Det gick hur bra som helst. I USA har vi ännu kortare period med normaltid jämfört med Sverige. I USA heter sommartiden Daylight Saving Time.

Jag har lagt ut den här videon tidigare men tycker att den kan passa igen. :)

18 comments:

Äventyret framtiden said...

Det ÄR skönt att kunna sova tills man vaknar av egen kraft. Tids nog får du säkert göra detsamma. Men du har ett tag kvar till pensionen förstår jag. På somrarna måste jag upp i god tid förstås för att baka till caféet men då är det lätt att stiga upp när det ändå är ljust ute. Mörkret påverkar en stor del på tröttheten också, helt säkert.
Jag vill också ha normaltid året om, att ändra tiden ett par gånger i året känns bara fånigt.
Ha en fin dag Anne-Marie!

Gunnel said...

Jag är tacksam att tiden nu är normal. Jag har inget behov av att ändra på den alls Nog borde det gå att slopa den här korkade ändringen totalt. Ha det gott.

Annica said...

Som du vet, Anne-Marie, så är jag helt emot det här med sommartidstramset. Jag har ju skrivit om det på bloggen flera gånger. Nu ska äntligen EU ta itu med frågan. Men tyvärr så tycks visst många vilja ha konstant sommartid. Idiotiskt!
När solen står som allra högst på himlen och dagen är som ljusast då är klockan 12:00. Inte 13:00. Och när natten är som mörkast då är klockan 24:00. Så är det bara. Allt annat är ju bara FEL! Jag hoppas verkligen att Sverige agerar klokt och bestämmer sig för normaltid. Nu får det vara slut på tramset!
Kram från ett nu allt mörkare norr! Mysigt och vilsamt, tycker jag.

Anne-Marie said...

Karin: Ja, att vakna av sig själv är det bästa. Dock hade jag inga problem att vakna i morse så det måste ha varit en engångsföreteelse när jag försov mig. Ja, om det är ljust ute är det mycket lättare att vakna tycker jag också. Nu har vi relativt mörkt men till helgen blir det litet ljusare igen på morgnarna när vi ställer om till normaltid. Vet inte varför man håller på och ställer om klockan nuförtiden egentligen eftersom olika undersökningar har kommit fram till att det inte sparas pengar eller elektricitet.
Ha det bra Karin!

Anne-Marie said...

Gunnel: Ja, normaltiden är bättre tycker jag också. Vet att det pågår diskussioner i både Sverige och EU om just sommar/vintertid och att många verkar föredra sommartiden. Litet märkligt egentligen att man skulle kunna ändra tiden permanent till att bli en annan slags tid. Tycker att detta rätt klart visar att tiden är ett påhitt som man tycks kunna manipulera litet som man vill. Ha det bra!

Anne-Marie said...

Annica: Bra att vi är flera som känner samma sak. :) Dock bryr sig väl ingen om oss i det stora hela. Jodå, jag har följt debatten till viss del om sommartidens eventuella införande som normaltid. Som jag skrev till Gunnel är det ju rätt märkligt egentligen att man bara skulle kunna ändra tiden till att bli något annat. Tiden är helt klart ett påhitt som man tycks kunna ändra litet som man vill. EU verkar ha relativt stort inflytande över sina medlemsländer så om de vill ha sommartiden som ny, permanent normaltid antar jag att Sverige går samma väg tyvärr.
Ja, nu börjar mörkret bli mer påtagligt även här.
Kramar!

Annika said...

I'm with you! Men det vet du sen gammalt.
Slopa sommartiden. Normaltid hela året, tack! I Europa är ju starka krafter för att slopa sommartiden. Jag hoppas det blir så, och jag hoppas att US hänger på. SÅ töntigt påfund med sommartid att man inte ens fattar hur det en gång drevs igenom. Otroligt.
Det är så många som lider av omställningen helt i onödan, tycker det ställer till med mer problem än vad det har fördelar.
Visst är det HEMSKT att försova sig. Det sätter liksom tonen för hela dagen.
Vidrigt.
Hoppas denna dagen var en dag då du vaknade i tid :-)
Kramar från mig!

Malin said...

Jag skulle kunna ta guldmedalj i att sova. Men jag är morgonpigg och kvällstrött. Jag går upp tidigast med hunden runt 6, men jag brukar somna innan 22. Har väldigt sällan försovit mig då jag brukar ha den där naturliga "väckarklockan".
Tur att det var ok att du kom lite sent, men visst att stressa på morgonen påverkar ju hela dagen.

Anne-Marie said...

Annika: Jo, jag vet att du har samma känsla som jag inför det här med sommartid. :) Sommartid i USA har ju funnits mycket längre än i Sverige. Jag är faktiskt med i en FB-grupp som vill slopa sommartiden och ha normaltid (en svensk grupp) och jag har sett många som inte vill byta tid men som också verkar ha vänner och bekanta som vill ha sommartid året runt. Tokstollar.
Jag lider inte direkt av tidsomställningen utan tycker mer att den är fånig och onödig.
Jag har vaknat i tid sedan i förrgår. ;) Har nu båda mina väckarklockor - just in case. Vet inte vad som hände eftersom jag inte försovit mig på år och dagar. Brukar ofta vakna innan klockan ringer.
Kramar till dig!!

Anne-Marie said...

Malin: Haha. Det är skönt att sova men i lagom mängd. :)
Jag kan vara uppe relativt tidigt på morgonen och sent på kvällen. Ja, har man hund måste man givetvis vara uppe rätt tidigt. Ibland lägger jag mig innan eller runt 22 men ofta blir det senare.
Just den dagen gick det att komma litet för sent till jobbet. :)

Channal said...

Jobbigt att försova sig! Nu når jag vaknar kl. 08:00 är jag utvilad o det är ljust ute. Skönt med lov o normaltid. Men snart är det även mörkt klockan åtta.

KRAM Anna

Steel City Anna said...

Jobbigt att försova sig. Jag skulle kunna sova hur mkt som helst denna period. Spelar ingen roll när jag går och lägger mig, vill ändå inte gå upp på morgonen.

Anne-Marie said...

Anna: Ja, det blir litet stressigt när man vaknar senare än vad man skall. Ja, om jag fick sova till 8 varje dag skulle jag också vara utvilad. :) Det kommer att bli ljusare här till helgen tack och lov.
Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Det gick bra trots allt eftersom jag inte hade något som jag var tvungen att vara med på på jobbet. Ja, nog är man litet tröttare när det är mörkare ute. Men det blir aldrig så mörkt här som i Sverige tack och lov. :)

Lena i Wales said...

Usch, vad jobbigt att försova sig. Har gjort det en enda gång i mitt yrkesliv och glömmer det aldrig. Jag ställer alltid två klockor när jag måste upp, för säkerhets skull.
Firar ni Allhelgona hos er?

Anonymous said...

I USA har ni också Alla Helgons dag på lördagen?
Om ja. Är dagen röd i almanackan?
Tänder man ljus vid begravplatsen på kyrkogården?

Carina

Anne-Marie said...

Eva: Jag har inte försovit mig på väldigt länge. Rör sig kanske om mer än 20 år.
Har nu två väckarklockor men har vaknat till den ena och även innan den har ringt de senaste dagarna. :)
Nej, allhelgonahelgen firas inte vad jag vet i mina trakter. Om det förekommer någon annanstans i detta jätteland skall jag låta vara osagt. Det stora firandet sker 31 oktober på Halloween med trick or treat osv.

Anne-Marie said...

Carina: Nej, det är en vanlig lördag och ingen helgdag/röd dag.
Har aldrig sett ljus som tänts där jag bor men man vet aldrig om det kan förekomma någonstans i USA. Men Halloween är dagen då man firar med trick or treat och halloweenprydnader. Och det är den 31 oktober och inget annat. Man firar det inte en annan dag som man verkar göra i Sverige ibland.