Thursday, October 19, 2017

Moln över Mt Shasta

Vi har inte haft något mera ordentligt regn sedan mitten av juni vilket är en mycket lång tid med sol, hetta och knappt några moln. Meteorologerna hade utlovat en front som skulle komma med blåst och regn idag och under kvällen.

Det blåste en del idag men inte alls så mycket som de hade sagt och det var en hel del sol trots allt. Jag såg nederbörden på radarbilder men den tycktes försvinna när den närmade sig Weed och Mt Shasta. Till slut började det i alla fall att regna! Det kommer inte att bli något långvarigt regn men det är härligt att se och höra regn efter så lång tid med torka.

Bor man med långa perioder utan regn är det en litet annorlunda känsla när det regnar jämfört med hur det är att bo i Sverige där det ju oftast regnar även under sommaren. Förra hösten började det regna redan i mitten av oktober och sedan fortsatte det under flera månader. Så tror jag inte att det kommer att bli den här vintern. Enligt långtidsprognosen är det varmare och torrare än normalt framöver. Har torkan återkommit möjligen?

Efter jobbet åkte jag till posten och mataffären och såg moln över Mt Shasta. Det var ett bra tag sedan. Inga riktiga lenticular moln eftersom fronten inte är tillräckligt kraftig men det kändes litet som höst i alla fall.
Nu till helgen utlovas det över +20 igen. Och solen verkar fortsätta att skina de närmaste veckorna. Jag njuter i alla fall av regnet i kväll. :)


18 comments:

Marina said...

Visst är det så, att den där längtan efter regn ser väldigt olika ut beroende av var någonstans i världen man befinner sig.

Äventyret framtiden said...

Regnväder kan kännas väldigt efterlängtat välsignade ibland, också här efter en torr sommar. Allt behöver vatten och ni som har varit utan detta så lång tid redan kan ju bara vara glada för varje liten regndroppe som faller. Så var det på Kreta också när vi var där. Befolkningen hade inte sett regn sedan början av juni och med temperaturen över fyrtio grader mår ingenting bra i långa loppet. Samma dag vi reste hem öste regnet ner och alla var gladare än någonsin.
Så fina bilder av berget!

Gunnel said...

Regn behövs lite då och då, och hos dig verkar det vara mer än välbehövligt. Det händer väl här med ibland att det blir aningen för torrt, men det brukar inte bli så allvarligt. Kram

Steel City Anna said...

Väldigt speciella moln! Glad att ni har fått lite regn. Här skulle jag gärna ha mer sol :) igår ösregnade det non stop precis hela dagen. Sprang till jobbet i gummistövlar och regnjacka :)

Annica said...

Det skulle behövas en Uppfinnar-Jocke som kunde fixa regn där det saknas och likadant med sol. Här har hösten varit så regnig att många bönder inte kunnat ta hand om hela skörden. Maskinerna fastnar i leran på åkrarna. Ett stort ekonomiskt bakslag för bönderna. Men torde ju även påverka pris och tillgång för konsumenterna.
Förhoppningsvis blir regnet i Weed mycket mer än bara några droppar.
Trevlig helg! Kram!

Annika said...

Jag längtar också efter en ordentlig regnperiod. Det skulle behövas massor med regn här också. TORRT så det dammar är det. MEN skönt väder är det ändå, ljuvliga dagar och kyliga nätter.
Alltid så otroligt magiska moln där du bor och runt berget. Fascinerande som bara den.
Ha en fin helg nu!!
Kramar!

Anne-Marie said...

Marina: Som svensk tror jag det är svårt att acceptera att det är torrt hela tiden. Jag är van från min uppväxt vid grönt gräs och frodig grönska. Självklart är jag medveten om att Kalifornien har torrt klimat men de senaste åren har det varit ovanligt torrt.

Anne-Marie said...

Karin: Det var så härligt att ta en liten promenad igår kväll - trots att det var mörkt - och känna doften som finns när det regnar. Idag tog jag en promenad i skogen kring skolan och det var skönt att gå på löv och barr som inte knastrade utan var mjukare.
Ja, hela sydeuropa verkar också ha haft väldigt varmt denna sommar. Förstår att regnet var välkommet på Kreta. :)
Berget blir litet mer spännande tycker jag när det finns moln.

Anne-Marie said...

Gunnel: Regn behövs verkligen här i hela västra USA efter en sommar med rekordhetta och lång torka. Vet inte om det regnade där de stora bränderna har härjat.
Din trädgård ser ut som om den får tillräckligt med regn. :)
Kram

Anne-Marie said...

Anna: De här molnen var inte så “maffiga" som vissa (lenticular) moln kan vara. Men det var spännande formationer innan fronten kom. Vi skall få sol och varmt igen till veckan så skickar gärna till dig. :) Gummistövlar och regnjacka är helt okej när det regnar.

Anne-Marie said...

Annica: Ja, Uppfinnar-Jocke behövs litet överallt i dagens värld.
Oj, hade inte riktigt klart för mig att det regnat så mycket där du bor. Om till och med maskinerna fastnar i leran regnar det helt klart mer än normalt.
Det regnade under kanske 2-3 timmar och regnade rätt bra så det var härligt. Nu skall det bli sol och varmare igen. Till mitten av nästa vecka pratar de om kanske +25!?! igen. Det är snart november och detta är långt från normalt.
Ha en fin helg och kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Det är märkligt att ni också har haft så torrt väder länge. Det märks inte direkt när du visar dina bilder från dina promenader. Tycker det ser så grönt och fint ut.
Kyliga nätter har vi haft ett tag nu när det blev kortare dagar.
Molnen kring berget kan vara spännande. Riktiga lenticular moln är riktigt “maffiga". :)
Ha en fin helg och kramar!!

Channal said...

Vackra moln! Torka är förödande. Märker du av bränderna över norra SAN Fransisco? Bränderna i Spanien och Portugal påverkade himlen i måndags. Det var så mörkt! En obehaglig känsla.

KRAMAR Anna

Anne-Marie said...

Anna: Ja, molnen var litet speciella just den dagen. :)
Vi hade brandrök här en dag från de stora och många bränderna men som tur var vände vinden. Menar du att röken från bränderna i Spanien och Portugal nått även Sverige? Låter otäckt.
Kramar!

Anonymous said...

Hej Mäktiga moln. Ja förstår att regn är härligt
hos dej. Men i dag på shoppingrundan. Va det
verkligt intensivt små regn. Våra gräsmattor har fått mycket regn. Men förstår att regnet i weed är välkommet. Hälsningar Stig D

Anne-Marie said...

Stig: Berget kan skapa sitt eget väder och molnen är ofta helt annorlunda just där än på andra platser i området.
Vi skulle kunna ha regn i flera veckor tror jag efter så lång torka men det ser dåligt ut.
Har det regnat mycket hos er kan det ju bli litet tjatigt i längden.

Fjärde året i Hjo said...

Jag tycker att det verkar tufft att bo i Californiens torka. Här regnar det var och varannan dag i höst. Fast Vättern har inte återhämtat sig det minsta. 35-40 cm under normal vattennivå.

Anne-Marie said...

Hans: Det har alltid varit torrt under sommarhalvåret men under ca 10-15 år var det nederbördsrika vintrar med regn och snö - väldigt mycket snö här bland bergen - men nu är det inte så. Hela världens väder och klimat är upp och ner. Ni verkar också ha torka fast kanske på ett litet annat sätt.