Monday, October 9, 2017

Kalifornien vill nu medvetet bryta mot amerikanska immigrationslagar

Jag svarar på kommentarer litet senare eftersom jag är på jobbet nu :) men ville klargöra en sak efter det att jag fick ett email från en av mina bloggvänner. Jag talar inte om flyktingar i det här inlägget utan om illegala invandrare. Stor skillnad på flyktingar och de som immigrerar illegalt. Här kan man läsa om skillnaden: http://www.cnn.com/2014/07/15/us/immigrant-refugee-definition/index.html

Kalifornien är en stat med många illegala immigranter. Runt 2-3 miljoner är här illegalt. Som legal immigrant har jag inte sett med blida ögon på när Kaliforniens guvernör skrev under en “bill" att göra Kalifornien till en så kallad “sanctuary state". Detta gjorde han i slutet av förra veckan.

Amerikanska immigrationslagar är inte knutna till en viss stat utan de finns på federal nivå, det vill säga de gäller hela landet. Kaliforniens guvernör har bestämt sig för att utmana Washington DC och säger att federala lagar inte gäller här beträffande de som är här illegalt. Självklart bryter hela staten mot federala lagar genom att göra detta.

Har man som jag, och många med mig, gått igenom hela immigrationsprocessen legalt och lagt ner massor med tid, pengar och resor känns detta väldigt fel. I och med att Kalifornien utnämner sig till en “sanctuary state" kan federala åtgärder inte sättas in som de annars kan för att till exempel utvisa illegala.

Exakt vad detta kommer att innebära vet nog ingen riktigt idag. Självklart kan det finnas kriminella personer bland dessa illegala immigranter. Får de stanna och känner att de “sitter säkert" vet nog ingen hur det kan komma att påverka städer och områden.

Kalifornien är en - i mina ögon - märklig stat på olika sätt. Man vill genomdriva en så kallad “universal health care" vilken skulle kosta mer än hela Kaliforniens budget och ingen vet hur den skall bekostas. Man beslutade också precis att minska straffet för att medvetet utsätta andra för HIV och aids. Vad har hänt med "the Golden State?" Nej tack säger jag till den här utvecklingen.

http://www.latimes.com/politics/la-pol-ca-brown-california-sanctuary-state-bill-20171005-story.htmlOch idag har vi läst och hört om de ofantliga bränder som drabbat områden som ligger en bit utanför The Bay Area (San Francisco-området), till exempel i Napa-området där det finns stora vinodlingar. Bränderna startade igår och fick ett explosionsartat förlopp med starka vindar och hittills har 10 personer dött, 1500 byggnader förstörts och runt 20,000 fått fly sina hem.

Staden Santa Rosa, som Michael växte upp i, har drabbats hårt av en av bränderna. Till och med byggnader som hotell, affärer osv har förstörts inne i staden. Landmärken som alltid funnits där finns inte kvar längre. De bilder jag har sett påminner om Weed och hur det såg ut efter Bolesbranden. Och ännu tycks man inte ha någon kontroll egentligen över bränderna.

https://weather.com/news/news/california-wildfires-napa-valley-evacuations-deadly

Jag hoppas att bränderna inte kommer hit. Äntligen har vi fått klarare luft efter lång tid med brandrök från bränder i närheten.

Berget igår.


Några söta blommor som fortfarande blommar trots att det är höst.

28 comments:

Äventyret framtiden said...

Jag förstår dig väl Anne-Marie och dina tankar om att legalisera illegal invandring, dels för att det går emot grundlagarna och dels för att det är så fel för er som är legala invandrare med allt vad det innebär av engagemang och jobb för att bli godkända. Det borde ju vara lika för alla. Världen är en märklig värld just nu,kanske alltid har varit men på något sätt känns det som att allt hopar sig lite extra för tillfället.
Det handlar ju väldigt mycket om trygghet för alla människor, för som du skriver så vet man ju aldrig vilka som illegalt kan invandra, vad de har i bagaget vad gäller kriminalitet osv.

Berget är alltid lika vackert!
Ha det!

Äventyret framtiden said...

Jag fortsätter min lilla "diskussion" efter att ha läst på lite mera. Nu förstår jag lite mera och att det handlar om människor som redan har levt illegalt i Kalifornien en längre tid. Folk som har ramlat mellan stolarna och inte har samma fördelar som de legala men som har jobbat svart och är utan skyddsnät. Och som också har utnyttjats av medborgare för att de har varit billig arbetskraft. Kanske det finns en bra poäng i att låta dem bli legaliserade med tanke på den situation de befinner sig i. Jag tänkte mera på det här med att ta in nytt folk i Kalifornien utan att de behöver legalisera sig i min första kommentar. Knepigt är det och få se hur det går. Trump tänker ju bygga muren mot Mexico verkar det som och det låter ju allt annat än humant. Det finns många sidor på ett järnspett och jag borde ju inte alls engagera mig eftersom jag inte vet särskilt mycket. Men intressant är det att läsa dina inlägg om hur livet är i Kalifornien.
Ha det fortsatt bra!

Gunnel said...

Jag läste Karins kommentar med och för de som redan finns på plats och har jobb och sköter sig verkar tillståndet kanske inte så fel, men nog är det underligt att vem som helst ska få flytta in. Det finns tydligen mer än en person i USA med lite avvikande tankar. Mina höstaster blommar också nu och det är nästan samma färg. Kram

Marina said...

Invandringsdebatten vet jag för lite om för att lägga mig i, men däremot hoppas jag verkligen att man får bukt med de otäcka bränderna så snart det bara går!

Från Glam till Damm said...

Hej Anne-Marie,

Jag blir jätteless på Kalifornien och dessa overkliga lagar och regler. Jösses! Det kommer ju bara att uppmuntra inflödet av illegal immigrants vilket inte alls är humant då detta ofta är en grupp som blir utsatta och utnyttjade med låga löner, fruktansvärda arbetsvillkor och satta helt utan säkerhet utanför systemet.

Jag som du har också gått igenom en lång och krånglig och kostsam process för att först få Green Card och sedan medborgarskap. Jag håller med, man tycker inte att detta nya beslut känns rätt.

Kramen,
Anneli

Steel City Anna said...

Det verkar som om Kalifornien drabbats av en liten släng av svensk tokvänster ;) hoppas den går över.

Så sorgligt med bränderna.

Anonymous said...

Ja, det är verkligen märkligt det som händer i Sverige och för all del västvärlden numera. All denna illegala invading, och folk tror att det finns hur mycket pengar som helst, som kan finansiera allt detta, men det finns det inte.
Min uppfattning är, att väldigt många i Sverige, tror att vi kan ta emot alla dessa invandrare, och att Sverige har råd med det, men det har vi inte.

Ett lands ekonomi är väldigt bräckligt, och många kan inte förstå hur det hänger ihop.
Det har ekonomer påpekat, och t.o.m. Gunnar Myrdal gjorde det redan på sin tid, och Assar Lindbeck i nutid.


Angående bränderna, och naturkatastrofer i stort, så ser man hur liten människan är trots allt.

Angående svaret i förra inlägget om Gris och skridskoföreningen, så är det namnet på Kalle Sändares Fanclub.
Kalle Sändare använde det i ett samtal en gång i tiden.

Mvh Skogåsbon

Anne-Marie said...

Karin: Jag tror att jag inte hade riktigt samma uppfattning och känslor innan jag blev invandrare. Har man gått igenom den processen förstår man hur mycket som krävs för att bli legal i ett annat land. Världen har blivit rätt utmanande på olika sätt och det känns som om det är “information overload" med allt som rapporteras. Man får ta in vad man kan och fortsätta med sitt liv.
Tror att det kan finnas en del kriminella “element" bland de som kommer som illegala invandrare. Självklart finns det även många kriminella bland de som är födda i USA. Att leva som illegal i ett land kan inte vara en bra lösning för någon.
Berget är vackert men idag var det tyvärr höljt i rök igen från alla bränder kring San Francisco.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Karin igen: Det är tragiskt att folk utnyttjas när de kommit illegalt. Det ideala hade givetvis varit att systemet hade fungerat bättre och de hade kunnat bli legala och inte levt “utanför systemet" under långa tider. Som jag också förstått blir det svårare för polis och andra inom “law enforcement" att faktiskt kunna ta itu med de som är kriminella i och med det guvernören skrev under. Detta är knepigt och inte lätt att lösa.
Muren får vi se vad det blir av den. Eftersom de flesta av Trumps förslag inte drivs igenom pga både demokrater och republikaner som motsätter sig dem tror jag att mycket av det han skriver och säger aldrig kommer att bli verklighet.
Ha det fortsatt bra du också!

Anne-Marie said...

Gunnel: Det är knepigt att kunna lösa situationen i Kalifornien med alla som finns här illegalt. Och om jag inte hade utvandrat och immigrerat lagligt hade jag nog haft litet andra känslor. För mig känns det viktigt att faktiskt immigrera lagligt. Kanske verkar fånigt men det är så jag känner.
Det finns några få blommor kvar trots att det är oktober. Tyvärr var berget täckt av rök igen från bränderna. Detta verkar aldrig ta slut denna höst. Kram

Anne-Marie said...

Marina: Invandringsdebatten i både USA och i Sverige verkar vara “i hetluften" inom många olika områden. Ett stort och svårt område verkar det som.
Bränderna brinner fortfarande utan någon större kontroll tyvärr. Röken och stanken av brandlukt var påtaglig idag i Weed och berget syntes knappt.

Anne-Marie said...

Hej Anneli,

Kalifornien har ofta ett (i mitt tyckte) märkligt tänkande. Jag har en känsla av att många illegala kommer att strömma in till Kalifornien eftersom de vet att poliser och andra inom “law enforcement" inte kan ingripa när staten har en “sanctuary status". Det känns inte bra tycker jag.
Har man gått igenom att bli en laglig invandrare känns det litet som ett slag i ansiktet när man läser om olika förmåner som illegala får i Kalifornien - körkort, hälsoförsäkring osv. Självklart skall människor kunna leva ett drägligt liv men det känns inte riktigt rättvist.

Kram tillbaka!

Anne-Marie said...

Anna: Liten släng. ;) Tror att den inte går över eftersom demokraterna har ett mycket starkt fäste här. Man häpnar över alla märkliga förslag som kommer fram och som rätt ofta går igenom och blir lagar.
Bränderna är tragiska framför allt då 15 människor hittills har omkommit, ca 2000 byggnader (både privata- och affärsbyggnader) har förstörts, det finns ingen kontroll än över bränderna och röken har kommit hit igen.

Anne-Marie said...

Skogåsbon: Sverige har verkligen sina egna problem betr. invandring. Och USA har sina. Kalifornien har många illegala pga de som kommer via Mexiko. I Sverige finns ju ett mycket större utbyggt system för att ge pengar till de som kommer. Det gör det inte alls på samma sätt i USA.
Ekonomin i Kalifornien är inte bra och går förslaget om sjukförsäkringen igenom kommer väl hela systemet att braka ihop.
En nyfiken fråga - är det du som skriver bloggen/hemsidan I Otakt? Du gav en länk till ett inlägg där i en av dina tidigare kommentarer.
Bränderna brinner fortfarande i oförminskad styrka. 15 människor har omkommit, ca 2000 byggnader har förstörts, röken har kommit tillbaka till oss och det vackra berget var höljt i rök igen idag. Jag tror att bränderna startades (arson) eftersom det var alldeles för många bränder som startade samtidigt i söndags.

Lena i Wales said...

Jag vet också alldeles för lite för att döma. Det finns tillräckligt med andra i världen som gör detta utan kunskap.
Som boende utomlands hör jag ibland tokdumma kommentarer om saker som folk egentligen inte har en aning om, men dömer ur svenskt perspektiv. Visst är Sverige bra på många sätt,men allt svenskt kanske inte funkar överallt i världen.
Jag litar på din kunskap om läget och din erfarenhet av landet.
Ha en bra dag!

Annika said...

Inte DACA då?
för det är jag helt för. Jag tycker absolut att de som fötts i USA av illegala fldrfar ska få stanna kvar. De som sköter sig. gått i skolan och är "laglydiga medborgare". Inhumant att slänga ut dem, men det verkar ju som om DACA kommer att bli kvar.
Vet för lite om detta i CA för att egentligen ens skriva. Men jag vet att jag är helt för DACA all the way.
Men visst, alltså vi som verkligen gått igenom processen med Green Card till medborgarskap (inte medborgare än fö) har ju verkligen lagt ner både tid och pengar. Så visst, det går ju inte att bara släppa in hejvilt, men det är väl inte CAs tanke heller?? Usch, vet för lite om detta i CA för att uttala mig. Men hörde ngn ggn att CA skulle gå under utan sina illegala invandrare (ffa inom jordbruk och vin) som gör jobb som egentligen ingen annan vill ha. OCH under ofta vidriga former, inga rättigheter alls etc. Så, man kanske skulle ta och legalisera dessa? Göra det mer humant. Men, det är såklart svårt att ta in alla som vill komma, det funkar ju inte riktigt så. Men de som finns och ha varit där länge...ja, där är det inte svart eller vitt.


Men, nu till bränderna. DET skär i mig att se hur hemskt ni har det!
OCH hur förstört det är i stora delar av er fina och underbara stat.
Fy fan, rent utsagt.
USCH, jag tänker på er och känner med er!


Let it RAIN!!!
Kramar!!!

Anonymous said...

Hej Fina bilder berget va otroligt vackert. Blommorna ser ut att vara några höst astrar. Ungefär ser dom ut hemma hos oss vid gamla huset. Dom blommar september oktober vissa är får dom inte leva då tar frosten livet av dom. Men i år är det milt. Hälsningar Kristina och Stig D.

Bikerbride said...

Jag ser era tankar om illegal invandring. Undrar om inte många som förespråkar detta är just de amerikaner som ser sin möjlighet till väldigt billig arbetskraft? Vad kommer att hända då? Jo illegala migranter blir fullvärdiga medborgare med fullständiga rättigheter. De kommet med all säkerhet inte att jobba för nålpengar under usla förhållanden längre. Då måste det in met illegal arbetskraft som gör jobbet billigt för att vara konkurrenskraftiga. De som blivit fullvärdiga medborgare kommer ju troligtvis att kräva mer betalt och att omfattas av försäkring. Det slutat i ett evigt intågande av nya människor. Finns det försäljning till alla? Vill fruktplantager och vinodlare betala marknadsmässiga priser och förmåner för legal arbetskraft? Troligtvis inte, då hade de säker gjort det redan idag. En dag är den staten full och kan inte hantera mer.

Anne-Marie said...

Lena: Jag kan ingenting egentligen om engelska immigrationslagar så det jämnar ut sig. :)
Folk som bor i Sverige verkar ofta vara experter på hur det är att bo i andra länder utan att själva ha gjort det.
Jag kan inte alls allting men jag försöker hänga med och som immigrant i USA har jag en del känslor och tankar kring detta.
Ha det gott!

Anne-Marie said...

Annika: Nej, det handlade inte om DACA. Jag skulle troligen ha varit tydligare men ville inte skriva en mindre “doktorsavhandling". ;)
Sanctuary cities och nu sanctuary state har ju inte direkt att göra med att öppna upp gränserna för alla illegala som vill komma utan har mycket att göra med att polis och law enforcement inte kan ingripa enligt federala lagar mot illegala. Men om folk vet att hela staten bryter mot federala lagar kanske resultatet blir att en hel del vill komma. Vi får se antar jag. Jag känner att den här staten inte är en bra stat att bo i.
Det stämmer säkert att många illegala lever under mycket kärva förhållanden men det har nog inte riktigt att göra med sanctuary state-frågan. Det är en separat fråga som absolut behöver tas itu med också.
Bränderna tror jag var anlagda. Det var för många bränder som startade samtidigt i söndags. Bilderna jag har sett påminner mig alltför mycket om Weeds brand. Usch, stackars människor. Och de har ju inte alls fått bränderna under kontroll utan de fortsätter att växa och spridas. Och nu skall starkare vindare komma tillbaka vilket givetvis kommer att göra det svårare att få bränderna under kontroll. Luftfuktigheten var runt 10-12% i måndags och under helgen.
Vingårdarna har decimerats ordentligt och antalet byggnader som förstörts ökar och omkomna ökar också tyvärr.
Regn ser jag inte i prognosen tyvärr. Tror att torkan återkommit.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Stig och Kristina: Berget var väl synligt under helgen. Igår var det dolt i brandrök och idag var det klart igen. Blommorna sjunger på sista versen. Trevligt med sena höstblommor. Det har varit kallt här också på nätterna. Ha det bra!

Anne-Marie said...

Bikerbride: Många som är illegala invandrare i Kalifornien kommer från Mexiko. Förhållandena i Mexiko är troligen sämre än de i USA. Jag har aldrig varit i Mexiko så känner inte till exakt hur det är där. Men många kommer också från Central- och Sydamerika och hoppas på bättre levnadsförhållanden än vad de har där. Det här är ett jätteproblem som jag tror kommer att fortsätta tyvärr. Men som legal invandrare (precis som du kommer att vara, förhoppningsvis snart :)) tycker jag det känns fel eftersom jag har lagt ner tid och pengar för att bli just legal.
Vår guvernör tycker jag skriver under fler och fler underliga och felaktiva lagar. Vi får se vad som händer.

Anonymous said...

Hej Anne-Marie.
Nej, det är inte jag som har bloggen I otakt. Jag brukar läsa på den dock, han som skriver den är Moderat, och jobbar inom vården. Han har skrivit om missförhållandena inom vården på nätet, med en Facebook grupp som heter rädda vården. Han blev jagad av medierna p.g.a. detta, och blev "avslöjad" vem han var. Det var SVT som "avslöjade" honom, enligt dom.
Här finns en intervju med honom: https://www.youtube.com/watch?v=1RAt7yRc-rc&t=171s

Problemet med den stora invandringen, b.l.a till Sverige, är det finns inte pengar för alla dessa människor. I Sverige så har folk börjat se och märka av detta, men politikerna som ställt till med allt detta, har förnekat, och förnekar det i viss mån fortfarande. Verkligheten har dock börjat flåsa dom i nacken, och det finns tidigare politiker, som erkänt hur fel dom har agerat.

Mikael Sandström erkänner här, han var Fredrik Reinfeldts partisekreterare, och har rätt bra insikt, för att utrycka sig milt:
http://kvartal.squarespace.com/artiklar/de-goda-foresatserna

Mvh Skogåsbon

Anne-Marie said...

Hej Skogåsbon
Okej, då vet jag. :) Hade sett Facebooksidan för i Otakt också. Ja, i Sverige får man väl inte riktigt påtala saker och ting som inte fungerar. Läste tidigare i somras att den senaste trenden var att prata positivt om problemen som om det skulle trolla bort dem. :)
Självklart finns det inte tillräckligt med pengar till alla de insatser och bidrag som nu krävs för alla nyanlända. Problemet är väl dock att man i Sverige fortfarande inte riktigt får tala om detta eftersom man då anses vara rasist. Det verkar bekvämare att dra till rasistkortet i stället för att faktiskt ha en diskussion kring detta. Öppna era hjärtan-kampanjen var ju en stor “hit" som många tydligen gick på. Landsförrädare skulle jag vilja kalla Reinfeldt.
Tack för länken, skall läsa den.
Det är bara att hoppas att “rörs om i grytan" till nästa val men jag har mina tvivel.

Anonymous said...

Hej Anne-Marie.
Precis, och som jag påpekat tidigare, så vet du mer om vad som händer i Sverige, än vad många Svenskar vet.
Försöker ibland att prata med gamla kompisar om detta, som i princip inte vet någonting om vad som händer här. Varför dom inte vet? Dom vill inte veta, det är helt enkelt för jobbigt att veta, och vara informerad. Jo, så illa är det faktiskt.

Länken är en intervju, eller snarare ett samtal, med Fredrik Antonsson (I otakt) Moderat och Johan Westerholm (Ledarsidorna) Socialdemokrat, där dom samtalar i god ton, och där det inte blir någon pajkastning, trots att dom står på varsin sida om "staketet".

Hoppas att det blir stopp på alla dessa bränder hos er, men det ser inte så värst ljust ut. Vindar kan vara bra vid sådana bränder, om vinden blåser åt rätt håll, mot det håll där det redan brunnit.

Mvh Skogåsbon

Anonymous said...

Något roligare, och nostalgiskt. Lars Ekborg och Beppe Wolgers, så fantastiskt bra. Detta är en gammal favorit för mig. https://www.youtube.com/watch?v=2dghiCibYvQ

Rolf Bengtsson är en gammal favorit också: https://www.youtube.com/watch?v=7VOV271oie4

I USA hade ni ju Ralphie May, nu pratar man ju inte så mycket engelska i Sverige, så jag har lite svår att hänga med på allt han säger.

mr.scorpion said...

Hej Anne-Mare

Oj glömde visst mitt nick i förra inlägget.

Det här är ju kul, Pratmakarna från 1973, kanske någonting du kommer ihåg?
https://www.youtube.com/watch?v=sq1x7RA-vak&t=9s

Mvh Skogåsbon

Anne-Marie said...

Hej Skogåsbon,
Jag vet nog mer om vad som pågår även i USA pga olika orsaker. :) Inget jag skriver om på bloggen dock - varför jag vet.
Det är jobbigt att veta och vara informerad. En av mina favoritfilmer är The Matrix och jag upplever att fler behöver ta det röda pillret. :) Se sanningen.
Skall skriva ett inlägg om bränderna idag eller i morgon.
Tack för alla YouTube-länkar. Skall kolla dem nu under helgen. Den gångna veckan har varit “brutal" på jobbet.