Saturday, July 30, 2016

The heat is on och kö"logik"

Jag är ledsen att jag är en sådan dålig bloggerska denna sommaren. Men jag måste bli bra i axeln och det blir sakta, sakta bättre. Synd att jag inte kan vara hemma flera veckor och ta det lugnt. Vila tycks vara det allra bästa botemedlet.

Det är varmt i stora delar av USA. Vi har haft runt +36-37 de senaste dagarna och det skall bli varmt idag igen.
Har man ingen luftkonditionering hemma - vilket jag inte har - blir det väldigt varmt frampå eftermiddagen. Som jag berättat om tidigare öppnar jag alla mina fönster på övervåningen under natten men på nedre plan måste jag ha det stängt eftersom vem som helst annars skulle kunna ta sig in. Det blir sena nätter nu eftersom det inte alls svalnar som det brukar utomhus. De säger att det skall bli litet svalare till veckan - troligen runt +30 (fortfarande varmt) - och det ser jag fram emot. Jag klarar av kyla bättre än hetta och är tacksam att arbetet i alla fall har luftkonditionering.

Igår ställde jag klockan på ringning trots att jag var ledig - skolan har haft stängt på fredagarna under juni och juli - eftersom jag ville åka och handla innan den värsta hettan. Kvart i åtta gav jag mig av och var tillbaka runt 10. Då var det redan väldigt varmt.

Hälsokostaffären i Mt Shasta var relativt tom på folk och det var trevligt. Jag behövde uppsöka en toalett och affären har toaletter som även allmänheten kan använda. Som ni kanske minns så är det gratis oftast här i USA att besöka allmänna toaletter som nästan alltid finns även i mataffärer.

Framför mig stod ett par japanska kvinnor och sedan var det min tur. Bakom mig stod en yngre man. Helt plötsligt kom en kvinna och gick förbi kön och ställde sig först! Jag sade "there is a line here" varpå hon började räkna bakifrån i kön och alltså ansåg sig själv stå sist trots att hon faktiskt stod först i kön!?! Tydligen tyckte hon att detta var helt logiskt. Kanske kö"logik" i Mt Shasta, vad vet jag. Det finns en hel del speciella personer i Mt Shasta. :)

Annars är folk här i USA bra på att köa utan nummerlappar. I Sverige verkar man inte kunna köa utan nummerlappar eftersom de finns överallt. Den enda plats jag sett nummerlappar på i Mt Shasta-området är hos DMV (Department of Motor Vehicles). När jag var i Sverige i höstas fick jag ta nummerlappar på apoteket, hos posten i mataffären, banken osv. En av de där små kulturella skillnaderna som är intressanta.

Eftersom jag har litet svårt fortfarande att lyfta armen som vanligt kan jag inte riktigt fota vilket är litet trist. Förhoppningsvis kommer jag att kunna göra det snart.

Jag har lagt ut den här videon tidigare men den är rolig så det får bli en favorit i repris. Att köa är inte alltid lätt. :)

31 comments:

Åsa said...

Vi svenskar har ju rykte om oss att vara noga med kökultur, men kanske vi har sämre tålamod nuförtiden än förr i tiden. Här i Portugal försökte jag en gång "smita emellan" och köpa inträdesibljetter till en turistattraktion medan sällskapet före mig stod och dividerare utan någon större brådska om vilken sorts biljett de skulle ha. Jag viisste ju vad jag skulle köpa och tänkte bara lite snabbt... men se det gick inte. Allas blickar vändes mot mig, som om jag gjort något väldigt opassande och hon i luckan var väldigt tydlig med att jag minsann fick vänta på min tur. Skämdes lite. Kanske jag bott för länge i Stockholm... folk är väldigt tålmodiga här, och tar god tid på sig och en liten pratstund i kassan och så vidare. Det är aldrig någon som visar om de blir otåliga, så jag lägger band på mig och tänker att det är nog nyttigt att ta det lugnt. Fast den där gången i biljettluckan tyckte jag att jag kunnat få gå emellan medans gruppen före mig diskuterade. Hoppas din axel blir bättre och att det kommer lite svalka. Här har vi några svala dagar nu (24 mot vanliga över 30) och det är rätt skönt.

Rebekah M said...

Köandet går bra här i Canada också, utan nummerlappar. Min kamrat från Sverige är här på besök just nu, och i går var vi till det lokala bankkontoret, bland annat. Det var lång kö -- den ringlade sig ända fram till ingången. Inga problem ... folk småpratade med varandra medan de väntade. En äldre man hade svårt att stå så där länge, så han satt på en fönsterkant, men visste vilken plats i kön som var hans.

En del ställen, som t. ex. Walmarts snabbkassor, har ett kösystem där nästa lediga kassas nummer kommer upp på en display. Där går det väldigt snabbt, även när det ser ut att vara jättemånga som väntar i den ringlande kön.

Hoppas axeln blir bra snart! Provar Du med några försiktiga rörelser, så att den inte stelnar till?

Anonymous said...

Haha - Ja, köandet är olika på olika platser.
I Indonesien gällde "trattsystemet", dvs folk bredde ut sej
som en solfjäder i stället för att göra en rak linje. Det
gällde att vara fräck för att komma fram till luckan (postkontoret)
Jag hade just lämnat ett brev till tjejen, när en kille bakom mej
sticker sin arm under min och lägger SITT brev ovanpå mitt. Jag
gav honom en mycket vass armbåge med tillsägelsen: "Awas bung!"
"Akta dej killen." Tur nog hade jag lärt mej en del mycket
andvändbara uttryck på Bahasa Indonesia. :)

Ruth i Virginia

Ruth i Virginia

Steel City Anna said...

Det är en rolig liten film. Den där hetsen finns inte alls här, det gillar jag. Ibland står folk inte kö på rad men ändå i kö, till exempel till bussen. Alla har koll på exakt vilken ordning man kom och väntade. Jag går gärna på sist för det spelar ingen roll liksom, och så får alla tanter och gubbar knöka sej på i sin takt men de blir helt maniska, särskilt gubbar, att jag var före och dessutom en lady :)

Skönt att axeln blir bättre och du får vila så mycket du kan mellan jobb och alla andra sysslor man behöver en axel till! Hoppas också att värmen lugnar ner sej. Fy vad jobbigt det låter!

Bettan said...

Hoppas din axel blir bättre snart!
Lite fördelar med lapparna är är det ju när man köar:
För oss som är funktionshindrade och andra, tex äldre som har svårt att stå länge, är det perfekt. Det finns ofta bänkar att sitta på.
Man står heller aldrig i "fel" kö ;)

Det hade inte varit dumt att få hit lite av din värme! Idag har det bara varit 16, 17 grader och regnskurar i Göteborg
Kram

Annica said...

Ser att det är 33 grader i Weed. Jag är så tacksam för de 18-21 som vi haft idag. Söndagen bjöd även på både sol och regn. Dock är det fuktigt och kvavt.
Skönt att göra bort shoppingrundan tidigt på morgonen när natten svalkat av hettan en aning.
Jag gillar kölappar när det är mycket folk för annars är det alltid någon superstressad person som inte kan hålla sig till turordningen.
Hoppas att axeln fortsätter sin "returresa". ;)
Kram från norr (där det börjar nattmörkna så smått i augusti ... just nu är den nya månaden ca 6 minuter gammal!).

Anne-Marie said...

Åsa: Tror att videon var en parodi. ;) Men det kanske är sämre med tålamodet också.
Många verkar ha bättre med tålamod på mindre orter tycker jag. Stockholm är ju otroligt stressigt och det hände många gånger medan jag bodde där att folk helt fräckt bara trängde sig före mig. Nu skulle jag aldrig hålla tyst utan skulle säga till.
Även i Weed tar folk mer tid att prata litet med kassörskan i till exempel mataffären. Ibland kommer nog min “storstadsmentalitet“ fram (för det mesta har den dock försvunnit) och jag tycker de kunde snabba på litet.
Axeln blir bättre men det tar verkligen sin tid.
Det har blivit litet svalare men fortfarande är det ordentligt varmt.

Anne-Marie said...

Rebekah: Tror nog att USA och Kanada liknar varandra på en hel del sätt även om - som vi pratade om - det finns många olikheter också.
Har förstått på dina FB-inlägg att du har besök. Tycker om att folk är litet mer “laid back“ och inte hetsar i köerna och att man faktiskt låter folk sitta någonstans och sedan låter personen komma in i rätt plats i kön. Det skulle aldrig hända i Stockholm. Tycker att många är otroligt fräcka där.
Har inte sett den typen kösystem i vår Walmart. Låter ju smart.
Jag hoppas också att axeln skall bli bättre snart. Tycker det tar en väldigt lång tid men minns fotledsstukningen och tiden det tog. Jag gör litet försiktiga rörelser men får verkligen tänka på vad jag gör.

Anne-Marie said...

Ruth: Kösystem tror jag verkligen speglar olika slags kulturer.
Tror inte att jag skulle vilja köa i Indonesien. Låter som om man måste tränga sig fram vilket jag inte gillar.
Du är för härlig Ruth med alla dina minnen om vad du har varit med om. :) Vilken tur att du lärt dig hur du skulle göra och kunde säga ifrån.

Anne-Marie said...

Anna: Jag har skrattat gott åt videon flera gånger. :)
I England är ju folk oftast artiga var de än är så köandet speglar givetvis det. Gillar att man köar utan att riktigt köa. :) Och att man inte tränger sig före. Ogillar mycket hur folk beter sig i Stockholm. Och nog är engelsmännen (gubbarna) artiga.
Jag minns hur lång tid fotledsstukningen tog men jag börjar bli litet otålig eftersom jag inte kan städa ordentligt hemma. Att använda en dammsugare tar mycket kraft när man har heltäckningsmattor. Nåväl det får vara litet ostädat ett tag. :)
Hettan har avtagit litet men det kommer ju att fortsätta att vara varmt - runt +30 är varmt.

Anne-Marie said...

Lisbeth: Tack! Det går sakta - i snigelfart - framåt med axeln. Märker att jag inte är 25 längre. Allt verkade läka snabbare då.
Givetvis finns det fördelar även med nummerlappar. Men jag tror att svenskar inte riktigt klarar av att köa utan dessa och att folk inte alls har samma “ködisciplin“ som i till exempel USA.
Nej, “fel“ kö blir det ju inte med nummerlappar.
Du får gärna all vår värme. :) Nu får det bli svalare snart tycker jag.
Kram!

Anne-Marie said...

Annica: Det var runt +30 på min termometer igår. Det är varmt tycker jag.
Ditt väder låter perfekt faktiskt. Fuktighet hade vi ett par dagar när det var +36-37 och det var olidligt.
Man måste anpassa sina sysslor till vädret när det blir så varmt som vi hade det. Framför allt när man inte har luftkonditionering i bilen.
I Sverige måste man nästan ha kölappar men i USA är det relativt ovanligt och det tycks gå bra trots allt. :)
Axeln kommer nog att ta sin tid tyvärr. Tjatigt tycker jag.
Ja, tänk att det är första augusti idag. Tiden går väldigt fort.
Kramar!

Channal said...

Haha att vänta på sin tur och stå i kö är vi proffs på. Viktiga grejer! Minns hur chockad och arg jag blev när tyskar trängde sig före i liftkön i slalombacken i Innsbruck 1978!!! Trodde inte det var sant att folk kunde vara så fräcka! Haha! I Ica-kön kan jag släppa fram någon som bara ska köpa en två saker. Kan även själv be om att få gå före om jag har bråttom.

Vilken hetta!! Varmare än i Grekland. Jag skulle inte fixa det. Men jag tror att man kan vänja sig! Här är det 21 grader. Perfekt!

Hoppas du kan vila ännu mer så du snart blir bra!

KRAM Anna

Gunilla Nardin said...

Hoppas du är på bättringsvägen nu..det tar ju sin lilla tid att bli helt frisk, som sagt man är inte 20 längre. Min axelgrej tog månader, minns jag.Men det är ju så olika. Stackars er med sådan hetta..vet hur man lider.Här är oxå varmt, men än så länge under 30 gr.. Så uthärdligt alltså. Snart väntar lägre temperaturer..reser till Sverige inom kort.
Ska bli underbart med 20 grader!! Sköt om dig
AM och axeln ska väl bli bra igen, snart, hoppas jag.
Stor Kram
Gunilla

Anonymous said...

I vår lilla stad är det bara Apoteket och delikatessdisken i "stora mataffären" som det är kölappar. Banken har tagit bort dem sedan de slutade att hantera pengar. Det är nog bara större städer som mer frekvent har kölappar. På Apoteket uppskattar ja lapparna eftersom många äldre har svårt att så i kö och kan sitta i bekväma soffan o vänta på sin tur. De har dessutom ett litet rum där man kan bli mottagen om man har längre konsultation, hör dåligt, använder rullstol eller andra gånghjälpmedel. Mycket bra och kundvänligt.
Lider med dig när det gäller axeln. Haft liknande problem för några år sedan. Det var väldigt besvärligt och tog lång tid. Kunde liksom du inte stanna hemma från jobbet utan kämpa på och vila på fritiden. Fick god hjälp av en sjukgymnast med övningar som stimulerade läkprocessen och cirkulationen i axel. Hoppas det går åt rätt håll för dig.
Hälsningar Kristina

Desiree said...

Jobbigt med hettan. Jag hoppas att den lagger sig snart. Jag hoppas ocksa att du snart blir bra I axeln, skont att du kanner att det gar framat. Konstig kvinna som trodde hon stod langst bak. Later mest som fusk fran hennes sida.
Kramar och skot om dig.

Anonymous said...

Skönt att du börjr bli bättre.
Vilken hetta, den kan vi inte klaga på här i Wales!!!
Jag tycker att svenskar köar överallt och verkar ha det som en favoritsysselsättning. Så fort de får syn på en kö, ställer de sig i den. Tittar sig inte runt, bara står där. Till ex när de ska ha en dryck i baren i en pub, köar de och alltid båda två om de är ett par och alla fyra om man är fyra stycken. Konstigt! I UK ställer man sig runt baren och håller ungefärlig koll på vem som är före och efter, ibland vinner man ibland förlorar man. Och det är bara en i gruppen som står där, inte alla. Varför ska alla stå där och glo? Mycket konstigt svenskt beteende. Likadant är det vid självserveringar. Svenskarna ställer sig i kön för varm mat, även om de bara ska ha en macka. Är det en kö, är de där. Hur knepigt som helst! Så upplever jag det.
Sköt om dej och krya på dej!

Anonymous said...

Inte är du någon dålig bloggerska, Anne-Marie. Det är inläggens kvalitet som är det viktiga, inte kvantiteten. :)

Tredje året i Hjo said...

Att köa är inte min starka sida, inga svenskars sida längre är jag rädd. Så jag förstår Örjan. Något lite. Jag gillar alltså kölappar!
God bättring med axeln!

Äventyret framtiden said...

Du är inte ensam om att vara usel på att blogga i sommar men som jag alltid framhäver, allt har sin tid och du behöver vara rädd om din axel. Hoppas att du snart är befriad från smärtan.
Vi märker av stressen hos folk mera än någonsin. Flera försöker gå om andra i kön, rycka åt sig innan de är deras tur. Det blir helknasigt emellanåt, får nog göra ett blogginlägg om det hela.
Funderar redan nu hur vi ska eliminera den där påtvingade stressen, för alla blir stressade av stressade människor, till nästa sommar.
Här har vi torrt, varmt och sommar i kubik i år. Väntar på regn...allt är brunt just nu. Ojämnt falla regndropparna över oss
Ha det bra och god bättring!
Kram

Anne-Marie said...

Anna: Jag tror att många i Sverige är bra på att stå i kö men jag var med om flera gånger i bussköer att folk trängde sig - även i Sverige. Tyskar vet jag inte hur de är men amerikaner är mycket bra på att köa och artiga dessutom. Det har hänt mig flera gånger att folk låtit mig gå före här i Weed/Mt Shasta om jag bara haft ett par saker.
Hettan avtog men det är för det mest mellan +28-30 eller litet över. Normal sommar i Kalifornien.
Jag försöker vila - därav mitt sena svar, sorry - men jag märker att axeln är trött och “sliten“ efter en dag på jobbet.
Kramar!

Anne-Marie said...

Gunilla: Jag blir långsamt bättre och kommer att gå till min kiropraktor när jag blivit ännu litet bättre så att han kan göra det han är bra på. Det här kommer säkert också ta flera månader har jag en känsla av. Gör en hel del själv och skall sätta igång med en “magnetic pulser“ snart. Jag tror helt på magneter och deras förmåga att hela. Hade en “magnetic pulser“ som jag använde vid fotledsstukningen men den slutade fungera av någon anledning så har köpt en ny nu som kommer om ca 1 vecka.
Hettan avtog men temperaturerna ligger runt +30 men det är normalt här.
Hoppas att du har en fin tid i Sverige och ledsen att det tog litet tid med svar till dig.
Stor kram!

Anne-Marie said...

Kristina: Det kanske är så att större städer har fler ställen som har kölappar. Banker som inte har pengar låter fortfarande absurt i mina öron men jag vet ju hur utvecklingen är i Sverige.
Här låter man folk sitta utan kölappar och det fungerar bra det också. :)
Det kommer att ta tid med axeln det förstår jag och jag kommer att gå till min kiropraktor inom en snar framtid och han är mycket duktig. Fick stor hjälp av honom när jag hade min svåra fotledsstukning för 3,5 år sedan. Och som jag skrev till Gunilla kommer jag att snart sätta igång med en “magnetic pulser“ som jag vet hjälpte mig vid fotledsstukningen. Fick beställa en ny tyvärr.
Ledsen att svar dröjde men jag är trött i axeln på eftermiddagarna och kvällarna.

Anne-Marie said...

Desiree: Hettan avtog men som jag skrivit till några andra är det runt +30 i stort sett varje dag men det är inget ovanligt.
Det går framåt med snigelfart men det gjorde även fotledsstukningen. Jag skall sätta igång med en “magnetic pulser“ snart. Som jag skrivit till andra fick jag beställa en ny men jag vet att den hjälpte mig vid fotledsstukningen.
Kvinnan i kön verkade smått “tossig“. ;)
Ledsen att svar dröjde.
Tack och kramar!

Anne-Marie said...

Lena: Ja, det blir långsamt bättre men det går sakta.
Antar att ni har litet mer behagliga temperaturer i Wales.
Haha, det var roliga observationer beträffande svenskars köande. :) Har faktiskt inte tänkt på att folk ställer sig i köer även om det knappt behövs. Eller att de kanske står i fel kö. Tror att nummerlapparna har gjort att folk inte riktigt tänker till. :)
Här är folk väldigt artiga och omtänksamma i köer vilket jag uppskattar.
Tack och ha det bra!

Anne-Marie said...

Anonym: Tack snälla du - vem du än är. :)
Jag känner mig som en “dålig“ bloggerska eftersom jag brukar blogga mer men självklart måste jag vara snäll mot min kropp. Tror att jag skall skriva litet kortare inlägg men kanske oftare eftersom axeln blir trött bara av tanken att skriva ett längre inlägg. :)

Anne-Marie said...

Hans: Jaså, folk är inte bra på att köa längre. Intressant. Och du som bor i en mindre stad till och med. Kölappar är bra om folk inte kan köa. I USA behövs det oftast inte eftersom folk kan köa.
Tack! Det går långsamt framåt.

Anne-Marie said...

Karin: Har förstått att du också ligger lågt i sommar med bloggen. Smärta har jag inte om jag inte råkar göra någon oförsiktig rörelse men styrkan och rörelseförmågan är inte så bra ännu. Får vara mycket försiktig med vad jag gör.
Jaha, till och med hos Pettas blir det “kökaos“. Man undrar varför folk är så stressade? Det är likadant när de kör där jag bor. De ligger precis bakom (vilket ju är farligt i sig) och får de en chans blir jag alltid passerad.
Här är det torrt men det är inget ovanligt utan normalt under sommaren i Kalifornien. Det är de torra vintrarna som ställt till det med den stora torkan hos oss.
Varmt har vi men den riktigt hettan avtog som tur var. Skall bli riktigt varmt ett par dagar till veckan dock.
Ha det bra Karin och kramar!

Gunilla Nardin said...

Snälla AM.. tycker du ska kommentera sparsamt nu..kanske göra ett uppehåll tom.
Tills du blir mycket bättre. Minns att jag fick ultraljudsbehandling för min onda axelrem.
Är kanske något liknande "magnetic pulser"? Iaf. skyndade det på läkningen lite.
Kramar

Gunilla Nardin said...

axelled ska de va förstås!

Anne-Marie said...

Gunilla: Jag känner efter om jag kan sitta vid datorn eller inte så kommenterar när det känns okej. :)
Nej, “magnetic pulser“ är något helt annat än ultraljud. Den använder magnetism för behandlingen. Om du har lust kan du läsa mer här om hur den fungerar:
http://healyourselfathome.com/HOW/THERAPIES/SOTA/magnetic_pulser.aspx
Kramar!