Thursday, April 19, 2012

Bankaffärer i Weed

Ser man på, det blev ett inlägg även idag. ;) Och tack för alla uppmuntrande ord och fina kommentarer på gårdagens inlägg. :)

Sedan 2008 har många banker i USA gått omkull. Enligt Wikipedia har ca 430 banker gått i konkan fram tills nu. Och det kommer troligen att bli många fler. Just nu är "the US National debt" ca 15 biljoner dollar. Ett belopp som är svårt att ens föreställa sig. Den här länken är imponerande - US National Debt Clock: http://www.usdebtclock.org/

För ett par månader sedan fick jag ett brev från "min" bank att de skulle stänga kontoret i Weed och på flera andra platser. Hela banken har inte gått omkull men de har uppenbarliga ekonomiska problem.

Eftersom jag både bor och arbetar i Weed var det läge att hitta en annan bank som har kontor även i Weed. Idag var jag iväg och avslutade mitt konto hos den stängande banken och öppnade konto hos den nya banken. Att bo i en liten stad har sina fördelar. Folk inom bankvärlden verkar känna till varandra och kvinnan som hjälpte mig i den nya banken visste litet vem jag var beroende på var jag jobbar.

I USA är det väldigt vanligt att ha ett så kallat "checking account". Det är ett konto som ofta inte har någon ränta och som brukar ha checkar kopplat till sig. Jodå, checkar används fortfarande som ett betalningsmedel i USA. Vi är litet gammaldags av oss. :) Numera betalar jag i stort sett alla mina räkningar via nätet eller har automatiska avdrag från mitt bankkonto. Men, som jag berättat tidigare, City of Weed har inga sådana finesser för att betala räkningen för vatten/avlopp/sophämtning. Det enda de tar emot är kontanter eller checkar eller "money orders".
Skulle detta ens förekomma i Sverige? Tror inte det. Det finns många olika sätt fortfarande i USA att betala räkningar. Sverige verkar ha begränsat sig till bara några få.

Nu är det bara att vänta på mitt nya ATM/debet-kort och checkarna. Jag kommer att sakna min gamla bank. De var fantastiskt trevliga och visste vem jag var. Fick oftast hälsningen "Hi Anne-Marie, how are you?" när jag kom in till deras kontor.


Bilden från DSNews.com

4 comments:

Desiree said...

Klokt att byta bank och se till att faktiskt ha en bank med kontor där du bor. Ja det är charmen med att bo på ett litet ställe att man verkligen kan få personlig kontakt med sin bankman eller bankkvinna. Hur många tusen bor det i Weed? Jag gillade alla skyltar som berättade namet på varje liten stad, samt hur många som bodde där och hur högt över havet staden eller byn låg.
Ha en bra helg.
Kram!

olgakatt said...

Hoppas din nya bank är stabil även på din lilla ort. Här är det också bankkontor som läggs ner och på många kontor hanterar man inte riktiga pengar öht. Betalar man inte över internet blir det väldigt dyrt per räkning numera. En bekant skulle skicka mig en mindre summa och bad att få skicka den i ett kuvert per post, annars skulle det kosta henne 60 SEK att gå in på banken och betala. En annan bekant fick 10 SEK på en utbetalningsavi - det skulle kosta 30 SEK att ta ut den i banken!
Konkurs lär inte hota någon svensk bank. Tvärtom tjänar dom pengar som gräs. Och kunderna gör grovjobbet själva.
Kom att tänka på en gång för länge sedan när jag gick in i en bank i USA och ville skicka pengar till Sverige i SEK. "Is that really a currency?" frågade den misstänksamma damen.

Anne-Marie said...

Desiree: Jag tänker ibland på hur mycket mera personligt det är i en liten stad jämfört med en stor stad. I Stockholm får man väl knappt ett "hej". ;) Customer service är så mycket mera personlig tycker jag i USA - även i "större" sammanhang.
Det bor ca 3000 i Weed. En liten "håla". Finns det alltså inte skyltar med den informationen i andra stater? Kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Sverige har gått till "överdrift" tycker jag. Man har gjort mycket väldigt dyrt och onödigt krångligt. Och det där att inte hantera kontanter läste jag också nyligen. En av Abba-personerna (popgruppen) förespråkade ett helt kontantlöst samhälle. Låter helt absurt tycker jag.
Ja du, svenska kronan kanske inte är den mest välkända valutan. :) Amerikaner är ju inte kända för att vara de mest pålästa om omvärlden.