Saturday, February 4, 2012

Det svenska personnumret

Är vi svenskar personnummerfixerade? Ja, kanske.

Häromdagen beställde jag en bok via en svensk nätbokhandel. Den gick inte att beställa här i USA. Eftersom nätbokhandeln inte levererar till USA fick jag ta hjälp av min mamma. Jag gjorde beställningen i min mammas namn och till hennes adress eftersom det behövdes en svensk adress. Och jag var tvungen att uppge min mammas personnummer.

Jag har gjort massor med beställningar via nätet här i USA och har aldrig behövt uppge vår motsvarighet till det svenska personnumret. Namn och adress och hur man skall betala har varit helt tillräckligt för de beställningar jag gjort.

Eftersom jag inte bott i Sverige på så lång tid har jag nästan glömt bort att personnumret skall uppges i tid och otid. Förstår inte varför det är så viktigt att ha ett personnummer när man beställer en bok.

I USA heter vårt nummer Social Security Number. Numret visar inte alls när man är född utan är kopplat t ex till den del av landet där man bor. Jag ansökte om mitt SSN när jag var här med mitt studentvisum. Eftersom jag nu är amerikansk medborgare kommer jag alltid att ha det här numret. Numret används om man skall öppna ett bankkonto, när man tar körkort, deklarerar osv. Men det framgår inte när man är född.

Eftersom det svenska personnumret används i alla möjliga sammanhang och man enkelt ser när en person är född får det nog en helt annan betydelse i samhället. Så fort man läser en svensk tidning eller ser på ett svenskt nyhetsprogram talas det om en persons ålder. Lasse, 37, Maria, 45 osv. Har aldrig sett motsvarigheten här i USA. Man är helt enkelt inte särskilt fixerad vid hur gammal en person är. Det är till och med förbjudet att vid en jobbintervju fråga om en persons ålder. Det är en del av det amerikanska samhället jag verkligen uppskattar. Litet mer sådant i Sverige vore inte helt fel. :)

Min nya "kompis" (datorn) står nu här hemma. :) Har knappt varit hemma sedan den kom så har inte bekantat mig med den ännu. Blir nog inte i morgon heller eftersom C och jag skall ta en tur till södra Oregon. Vädret lär bli soligt och fint så det passar bra.

Bilden från thefastertimes.com

15 comments:

em said...

Visst är det tröttsamt med alla åldersangivelser här! Jag har funderat över hur det blivit så.

Jag kan förstå att man ska uppge personnummer när man köper dyra saker - men för en bok, det tycker jag är att ta' i.
Margaretha
vid brasan
med 25 minus
grader där ute

Charlie sa ... said...

Kanske hänger personnumret ihop med betalningen
- en säkerhet för dig som köper och för den som ska ta betalt.

I USA är problem med bara (ofta) kontonummer när man handlar on line ett problem. Jag tror adressen ska anges ofta men stöld av kontonummer som används och omvandlas till s.k giftcards är vanligt. Min kollega råkade ut för det och de tömde hela hennes checking account och lite till utan att ens ha hennes fysiska kort.

Jag har också råkat ut för det här.

Jag kan sakna att kunna verifiera min identitet med personnumret i vissa lägen. Jag har flera förnamn och två efternamn. Det ställer till det för mig om ordningen av dessa ändras eller inte är konsekvent. De sista nuffrorna i ss brukar man alltid uppge när man ringer tex sin mobiloperatör.

Det är en mixed bag. Om det processar betalningen säkrare både som kund och för handlaren/organisationen är jag ok med det. I min organisation ägnar vi mycket tid och pengar för att få kreditkortstransaktionerna att fungera. Jag gillar upplägget med ss som är en nummerserie som inte är kopplat till ålder - men tyvärr stjäls ju dessa nummer också.

Vet inte vad den optimala säkerhetsmixen är.
Att inte vara åldersfixerad är mycket bra!

Kram

Lollo said...

På de flesta ställen (i Sverige) behöver de bara ditt personnummer om du vill köpa mot faktura. Bara för att ha en säkerhet eftersom det är en efterskotts-betalning, och de tar ofta en kreditupplysning på dig då också...
Väljer man istället att betala med kort online, behöver man ofta inte uppge personnumret. Antagligen eftersom att de kan dra dina pengar direkt och ser att du klarar av att betala summan.

Saltistjejen said...

Håller med om att jag tycker att man är betydligt mer åldersfixerad i Sverige än är. Särskilt vad gäller jobbsituationer. Jag tycker det är jättebra att man inte är lika fixerad vid ålder här. Det blir ett så trångsynt sätt att se på folk när man tar fasta på ålder för mycket.
Anledningen till att du behövde ange personnummer vid bokköpet skulle jag kunna tänka mig är ett sätt att försöka minska bedrägerier. Här i USA är det ju å andra sidan lite FÖR lätt tycker jag att köpa saker på nätet med kreditkort. Utan att man behöver lämna några uppgifter alls nästan som "säkerhet". Vilket väl är en av anledningarna till att ID Thefts är mycket vanligare här än i Sverige. Även om det börjar bli mer vanligt där också nu. Tyvärr.
Hoppas du får en fin helg!
Kramar!!

Mrs Clapper said...

Jag tycker så mycket om din blogg, den är så hemtrevlig och mysig!
Hoppas du får en trevlig helg!

Jane said...

kan bara hålla med, det är väldigt ofta ajg måste uppge personnummer när jag beställer något i Sverige, mycket irriterande. Jag har inte behövt uppge mit ssn så ofta här. Å andra sidan har jag märkt att när man beställer i USA så kan man ofta bara skicka varorna till den adress som kreditkortet är kopplat till. Jag tror att förutom på banken när jag skulle ansöka om kreditkort så har jag inte uppgett ssn alls. MAn kan till och med ta körkort utan det, beroende på vilket visum man har.

Desiree said...

Ja det är så sant att det svenska personnummret är otroligt viktigt och något som används ofta. Jag tycker också att just detta med ålder är något som svenskar känns mer fixerade av. Precis som du tar upp så identifierar man många med just ålder när man skriver om dem i tidningar och medier. Men även när man intervjuvar en person i en veckotidning så framkommer ofta ålder . Man får veta personens namn följt av deras ålder. Känns som om man många gånger kopplar ihop identiteten med en persons ålder här.Intressant ämne.
Kram!

Anne-Marie said...

Margaretha: Visst är det tröttsamt med all fixering vid människors åldrar. Har inte förstått varför det blivit så i Sverige. Har inget minne av att det var så t ex på 70-talet. Att behöva ange personnummer när man skall köpa en bok verkar att ta i litet väl. Hade ett par olika samtal med Sverige idag och det lät kallt i Stockholm. Burr. Här har det varit soligt och runt +10 idag.

Anne-Marie said...

Lotta: Du verkar riktigt insatt i detta. Tack för dina tankar kring "problematiken" att handla via nätet. Jag tyckte bara det verkade litet överdrivet att behöva uppge personnumer vid ett så litet inköp som en bok. Det är mycket kring kreditkort, näthandel osv som är klurigt. Svårt att hitta en bra balans tror jag. Fram för mindre åldersfixering. :) Kram!

Anne-Marie said...

Lollo: Här behövdes personnumret redan innan man hade angett vilket betalningssätt man ville ha. Bara att lägga upp "kontot" med namn och adress krävde de personnummer. Visst skall man ha fullständiga uppgifter för att förhindra olagliga transaktioner men litet överdrivet kändes det tycker jag.

Anne-Marie said...

Saltis: Gillar verkligen den amerikanska attityden att inte fråga om ålder hela tiden. Vi har en väldigt spridning på åldrar inom skolan och det tror jag är en yttring av att man inte får fråga om en persons ålder utan går mer på kvalifikationer. ID theft är allvarligt och jag råkade ju själv ut för det vid julen när någon tydligen kommit åt mitt kreditkortsnummer och gjort ett inköp. Eftersom jag aldrig köpte via nätet i Sverige (eftersom det inte fanns något nät att köpa via ;)) har jag ju bara erfarenhet från USA och har inte varit med om de litet striktare bestämmelserna i Sverige. Tror docl att det skulle göra Sverige och svenskarna gott att inte vara så fixerade vid personnumer och ålder. :) Kramar!

Anne-Marie said...

Mrs Clapper: Vad glad jag blir. :) Tack! :) Ha en fin vecka.

Anne-Marie said...

Jane & Gavin: Har inte gjort några beställningar direkt från andra ställen i Sverige men blev litet förvånad över kravet på personnummer redan innan man skulle ange betalningssätt osv. Hade ingen aning om att man kunde ta körtkort utan SSN. Det trodde jag var ett krav vid körkort.

Anne-Marie said...

Desiree: Visst är det märkligt att man tycks identifiera en person med deras ålder. Kanske någon psykolog skulle kunna förklara detta svenska "fenomen". Jag har nästan glömt bort hur ofta man får ange sitt personnummer i Sverige. Skriver väldigt sällan mitt SSN i USA. Det finns stora skillnader mellan USA och Sverige och det här är en. Kram!

Anonymous said...

Hej
Att ange petsonnumret har inget att göra med fixering eller utfall av kontroll. Det är för din egen säkerhet där till exempel adressen ifråga automatiskt slås upp och kontrolleras. Jag reser till usa då och då och upplever ett mycket större kontrollsamhälle där än i sverige.