Namnsdag i fruntimmersveckan
Har man namnsdag i fruntimmersveckan är det många namnsdagar som varit regniga. Fruntimmersveckan lär också kallas Pisse-veckan och Bondepraktikan säger att det ofta brukar regna just den här veckan.
Min namnsdag är den 24 juli (Kristina-dagen) och sin vana trogen hade min mamma skickat ett vackert namnsdagkort. Det kom med posten idag. Min mamma heter också Kristina så ett kort från den här sidan Atlanten är på väg till Sverige.
Jag vet inte i hur stor utsträckning namnsdagar firas nuförtiden i Sverige men när jag växte upp var det vanligt att man firade med kort och presenter. Eftersom min bästa kompis hette Christina brukade det bli tårtkalas. Jordgubbstårtan som gjordes med jordgubbar från trädgården var en favorit.
I USA har man inga namnsdagar. Säger man att dagarna i Sverige har åtminstone två namn (mans- och kvinnonamn) tittar folk litet undrande på en. Ibland slås jag av hur lätt det är att ta saker och ting för givna som man vuxit upp med. En annan kultur, som inte har ett visst fenomen, förstår inte alls vilken betydelse en viss tradition eller företeelse kan ha för folk. Det är en av de saker man kanske aldrig lär sig när man byter land och kultur. Tänk bara på Kalle Ankas Julafton som flera miljoner svenskar tittar på varje år. För oss svenskar är det självklart att Kalle Ankas Julafton är en del av julen. I USA är det närmaste jag kan tänka mig som också drar bland de största tittarskarorna varje år "Superbowl" (American football) som sänds i amerikansk TV.
Nu är det långt kvar till julen så mitt namnsdagskort är höjdpunkten idag. :)
13 comments:
Här har både Margareta och Johanna uppfört sig väl - för ögonblicket är det mer tveksamt om Magdalena kan hålla tätt.
I mina kretsar har vi aldrig firat stort, men en hemplockad bukett eller ett grattis per telefon eller kort var kanske vanligare förr.
Lätt att missa namnsdagar om man inte av någon anledning kikar i almanackan titt som tätt. De gånger jag varit utomlands på min namnsdag brukar jag glömma bort den.
Min erfarenhet är att vänner i länder utan namnlängd, tycker att det är kul och brukar skriva upp när deras namnsdag infaller, för att kunna fira.
Jag råkade var i Polen en namnsdag och fick då lära mig att namnsdagen där är större än födelsedagen. På ett sätt är det ju logiskt eftersom alla kan kolla när vänner har födelsedagar, medan det kan vara knepigare med födelsedagar.
Margaretha
som inte gillar
när det petas i
namnlängden!
Hos oss firas namnsdagar allt mindre än förr, men när jag var barn så var det lika vanligt som att fira födelsedag. Vanligt på fastlandet (Finland) var att man döpte barnet efter dagens namn det föddes på.
Även jag har namnsdag i fruntimmersveckan (Margareta) och tillsammans med min grannfru som bestämde sig för att Hilma var ett fruntimmersnamn just den här veckan så bakades alltid jordgubbstårta:).
Karin
tycker inte heller om att man petar i namnslängden:)
kram!
Vilket fint kort. När jag var liten brukade vi också fira namnsdagen med lite tårta och någon present. Men nu längre så firar jag inte på något speciellt sätt. Det har ändå varit rätt hyfsat väder denna veckan förutom igår (torsdag) men nu lyser solen igen. Jag tycker det är kul att vi har namnsdagar i Sverige.
Ha en fin helg.
Kram!
Grattis i förskott då på namnsdagen!
Tycker också det är trevligt med namnsdagar. Den 12:e maj har jag gjort till min namnsdag ;)
Fint kort din mamma skickade! En bukett är härligt att få, en riktig eller på bild.
Kramar!
Grattis på Kristina dagen. Både min mor, syster och systerdotter har Kristina som andra namn.
Lars
em - Jag kan visst "hålla tätt", SÅ DET SÅ!! ha ha
När jag växte upp så firade vi namnsdagar precis som du. Det var inte som födelsedagar, men ändå lite högtidligt. Även min lilla mamma ringde från Sverige på namnsdagen. Skulle försöka förklara för Paul om namnsdagar, name-days, eller?? Tyckte inte alls att jag fick honom att förstå det där.
Tycker kortet du fick var otroligt fint. Ett gör-en-glad-kort KRAMAR
Margaretha: Grattis i efterskott! Du är också en fruntimmerskvinna. :) Jag har en svensk almanacka som min mamma brukar skicka som julklapp så där har jag alla namnsdagarna. Sedan har jag ju också namnsdagarna i högerspalten på bloggen. I Grekland firar man också namnasdagar mer än födelsedagen. Det fick min mamma och jag vara med om när vi var där på semester för många år sedan.
Karin: Då får jag säga grattis även till dig! :) Roligt att Hilma också anslöt sig. ;) Skulle gärna smaka på någon av dina tårtor. Har en känsla av att de är väldigt goda. Fanns det alltid ett mans- och kvinnonamn i Finland för varje dag? Annars blev det väl förvirring om barnet inte hade "rätt" kön. Kramar!
Desiree: Jag glömmer nästan alltid bort mina namnsdagar (har två till) men Kristina minns jag bättre eftersom fler än jag firade samma dag. Det är litet kul tycker jag också att man har namnsdagar i Sverige. Gör almanackan litet mer spännande. Ha en fin helg du med! Kramar!
Lotta! Tack! Namnsdagen går rätt spårlöst förbi förutom kortet. Jamenvisst, 12 maj passar ju dig perfekt. :) De där korten som inte bara är fyrkantiga är rätt kul. Vet att min mamma har skickat fler tidigare med andra fina motiv. Kramar!
Lars: Tack! Jag tror att Kristina var ett rätt populärt namn tidigare. Vet inte om man döper så många barn till Kristina nuförtiden. Intressant det där hur namns popularitet ändras hela tiden.
Magadalena: Hur var vädret idag i Sverige? Höll du tätt? ;) Vi hade en flaggstång i Enebyberg i trädgården och där flaggade vi alltid på namnsdagarna - och på födelsedagarna. Name Days, ja det är väl den bästa översättningen - minns att jag försökte förklara för Michael det här med namnsdagar. Har man inte växt upp med det tror jag det kan vara svårt att riktigt förstå betydelsen. Jag blev verkligen glad för kortet. Min mamma hade fått sitt kort idag. Kram på dig!
Grattis till oss på söndag - jag heter också Kristina!
Här har fruntimmersveckan, hittills, varit solig och varm (i går fredag +28 C) men sista dagen ska den - enligt väderfolket - leva upp till sitt blöta rykte. Åtminstone i mina trakter.
Annica: Välkommen till Kristina-klubben! :) Jag läste precis på DN om att det varit enorma åskoväder i södra Sverige som slagit ut tågtrafiken. Fruntimren är tydligen litet opålitliga. ;)
"För oss svenskar är det självklart att Kalle Ankas Julafton är en del av julen."
Dagens kids är inte det minsta intresserade längre, så traditionen lär dö ut. Att den funkade så länge som den gjorde berodde väl på att det var enda gången på hela året man kunde se på tecknat i DDR-Sverige.
Anonym: Okej.
Post a Comment