Supersized
Eftersom allt är större i USA är det inte konstigt att mycket också är supersized. ;)
Supersized är ett begrepp som började i och med att McDonald's restaurangerna gjorde det möjligt för sina kunder att utöka portionerna - ordentligt.
TV-bolag gjorde också vissa avsnitt "supersized episodes", dvs extra långa avsnitt.
Numera används också supersized för personer som måste ha riktigt stora klädstorlekar.
För några år sedan gjordes en film som heter "Supersize Me". Det var en dokumentärfilm som visade vad som händer när man bara äter snabbmat. Morgan Spurlock åt McDonalds-mat under 30 dagar och fick uppleva mindre trevliga kroppsliga förändringar.
Här i USA finns det också supersized drycker - 42 ounces eller mer än 1 liter! McDonalds var en av de första att ha de här stora förpackningarna. Häromdagen hittade jag en lista som visar USAs 20 "värsta" drycker - med tanke på kalorier, fett och socker. De här dryckerna är troligen en anledning till att amerikaner är supersized.
Vinnaren av denna titel är:
Cold Stone PB&C (Gotta Have It Size) - "bara" 24 ounces!
Den har mer än 2000 kalorier, 131 g fett (68 g mättat fett) och 153 g socker och innehåller mjölk, jordnötssmör och chokladglass.
Att dricka den här drycken motsvarar att äta 30 Chips Ohoy kakor!!
Eller att äta 68!!! baconbitar. Vem gör det?
I stort sett alla Cold Stone drycker har mer än 1000 kalorier. Tydligen finns det så kallade "sinless options" drycker som alternativ. Eller så kanske man bör inhandla ett par större byxor på vägen hem. ;)
18 comments:
Hu!
Det påminner mig om första gången jag såg en amerikansk muffins (heter det det i singularis på svengelska?) här i Sverige. Det var på fiket på Kulturhuset i Stockholm och jag ville ha en LITEN kaka till kaffet. Då trodde jag att jättemuffinsarna var en familjevariant att dela på ca 4 personer. Men expediten tyckte jag kunde äta den ensam, den var för en person. Det tyckte inte jag...
Det är därför 60% av alla amerikaner är överviktiga...
Olgakatt: Hu är verkligen rätt uttryck. Har för mig att jag minns din "muffin-historia". Jag tror att jag vant mig vid de amerikanska muffinstorlekarna nu men visst är de onödigt stora. Man kan ju helt klart dela upp de i fyra delar.
Heather: Visst är det tragiskt hur dåligt och hur mycket många i USA äter.
Ja, dessa bamse storlekar på allt,, Jag brukar fundera på om det blir bättring överhuvudtaget på mat storlekar mm..
Muffins,, nä,, jag ser att hemma i Sverige finns det bamse muffinsar också,, ser verkligen inte gott ut, längre!
Katarina: Jag tror inte att det verkar bli någon bättring när det gäller bamseportioner av mat i USA. Fortfarande serverar restaurangerna enorma portioner jämfört med t ex svenska restauranger. Visste inte att det även i Sverige finns jättemuffins. Minns när jag hälsat på min mamma att hon ibland köper muffins men de är pyttesmå. Så små att man nog slukar dem i ett par tuggor. :)
Det är inte ett tvång att äta upp allt.
Äter man middag ute, så får man ju en lunch på köpet. ;o)
Mimmi: Nej, självklart är det inte det. Men det verkar så onödigt att ha så stora portioner - finns ju ingen anledning egentligen. Doggy bags är en bra uppfinning. :)
Vi Svenskar har blivit inmatade med "Lagom", och allt utöver det anses som onormalt. Supersize m.m. kommer ju i grunden från att det finns ett behov av det, och då menar jag att det är vad kunden vill ha.
That's just the way it is.
Detta är inte menat till någon personligen, men det är så typiskt Svenskt att tycka att allt som inte görs, och är, på Svenskt vis är på nåt sätt fel.
I och med att jag har bott så pass länge i USA nu, så tycker jag att jag har lärt mig acceptera "live and let live" på ett helt annat sätt än vad jag tycker att the average Swede gör. Jag bryr mig inte om hur andra klär sig, vad de äter m.m. Gud bevare om någon i Sverige viker sig från mängden, så får man ju nästan blickar som kan döda. ;o)
Såg precis på msn.com att medellivslängden i USA minskar pga. att barn är överviktiga. Det är skrämmande. Visst, som Mimmi skriver, ska man ha rätt att "vika sig från mängden" och vara tjock om man vill det, men jag tvivlar på att alla överviktiga barn aktivt har tagit det beslutet själva. Bort med stora onyttiga portioner för barn!
Mimmi: Men man kan ju samtidigt undra varifrån amerikaner fått uppfattningen att t ex matportioner skall vara "supersized". Håller helt med dig om att vi svenskar är otroligt känsliga för allt som är utanför "lagomramen". Att det är "högre i tak" i USA är en anledning till att jag trivs här. Men samtidigt ser jag ingen som helst anledning till att folk skall äta ihjäl sig och vara så överviktiga som de flesta amerikaner är. Matkulturen i USA är egentligen otroligt dålig på många sätt.
Marie: Överviktsproblemet i USA är skrämmande och jag tror att det kommer att bli stora problem för hälsovården att ta hand om alla olika slags sjukdomar - diabetes, hjärtsjukdomar osv.
Det är ju inte bara det att det finns Supersize heller utan de vanliga storlekarna är ju mycket större. En ameriansk "medium" när det gäller dricka på snabbmatsställe är samma som en "large" här i Europa. Men det syns på klädstorlekarna också: En amerikansk small är en europeisk medium. Jag glömmer det ibland när jag kommer över och undrar över varför jag kan simma i alla mediumkläder jag provar...
Och en snickers i USA är inte samma sak som en Svensk Snickers är inte samma sak som en Tysk snickers. Det är olika kaloriinnehåll och olika smak - den amerikanska är den sötaste av de tre, den svenska den minst söta. Anpassade efter respektive marknad...
Alltså, man blir ju helt mörkrädd... Vad ska man säga? Portionerna ökar ju också här, även om det kanske inte är lika extremt. Men vem minns inte när man var liten och köpte smågodis genom att peka till kassörskan och säga "en sån", "två såna" och "en sån". Nu tar alla barn stora påsar och skyfflar in godis med skopor... Det ger ju helt andra signaler, och helt andra vanor...
Ann-Katrin: Javisst stämmer det med storlekarna, "large" i USA är MYCKET större än i Europa. Jag minns så väl när jag åkte till Sverige i våras och hade varit några dagar i England - en chokladmuffin i England på flygplatsen var inte alls så stor som i USA och den var inte alls så söt som de amerikanska. Just det där med sockret tror jag är en stor bov i överviktsproblemet i USA.
Freedomtravel: När jag läste om de här drinkarna blev jag mörkrädd. Jag dricker aldrig sådana drycker så har ingen aning om hur mycket socker och fett de har. Det där med godis stämmer säkert - det sägs att svenskarna är ett godisälskande folk och äter mest godis i ?Europa? (minns inte vad man jämförde med).
svenskarna äter 17 kg godis per person och år stod det i tidningen nyss. mest i europa.
jag kan inte tänka mig att flytta tillbaka till staterna, jag tycker att acceptansen i staterna är bara på ytan. sverige är inte värre bara annorlunda. jag är mycket avvikande och tro mig, har aldrig hört något om det. på min amerikanska arbetsplats mobbade man en lesbisk tjej (och hon har det fortfarande för jävligt) på min svenska arbetsplats finns inget sånt.(fast jag vet att det finns på andra platser)
att jag tycker supersized är fel är ingen moralisk fråga, mer av en hälsofråga.
Ja, vi ska absolut inte slå oss för bröstet för att vi är svenskar, eller ens europeer för vi är på väg i precis samma riktning...
Jag har svårt att tänka mig att riktigt överviktiga mår riktigt bra ändå, och att "se till" att göra sina barn riktigt tjocka är bara tragiskt.
Martha Stewart sa en bra sak när det gällde kakor, kaloririk mat och andra treats till barn :"this is sometimes food". Gillar det uttrycket för det är ju vad allt handlar om.
På McDonalds i Sverige har det dock nästan börjat svänga för mycket åt andra hållet. Jag menar, ingen familj äter väl på ett sådant ställe mer än högst en gång i månaden, det kostar ju ändå en slant? I barnens McMeal finns det bara nyttigheter som morötter, lättmjölk, kalorifattig hamburgare och minimorötter och allt handlar om att vara så "sund" som möjligt (man kan väl iofs välja pommes, men det gör det aldrig reklam för). Jag tror att det bästa är att äta lika mycket som man förbrukar och att det är viktigare för barn att få leka och röra på sig mycket än att ge dem dåligt samvete för lite pommesfrites då och då... ätstörningar börjar tidigt de med.
Det är tråkigt att så många amerikaner trots allt inte vill inse hur farligt det är att dag efter dag äta tomma kalorier, bli riktigt tjocka och faktiskt bli handikappade på köpet.
Själv gick jag nog upp några kilon sist jag var i USA men det är för att jag tycker det är så gott att prova på matkulturen i det land jag vistas i och kakverken i amerika är typ... jättegoda :-)
Kram!!
Debbie: Svenskarna har verkligen blivit riktiga gottegrisar. :) Inte särskilt bra. Undras just varför det blivit så poppis och inne att äta en massa godis? Det finns nog väldigt många uppfattningar och åsikter om hur hög acceptansen är i USA resp. Sverige. Jag upplevde alltid att det var "lägre i tak" i Sverige men det är min uppfattning. Supersized är verkligen inte bra för hälsan.
Ann-Katrin: Det verkar som om svenskarna alltid vill ta efter och likna USA och amrisarna - det vore ju väldigt bra om man insåg att det här med supersized verkligen inte är något att ta efter.
Maria: Jag kan inte tänka mig att någon överviktig person mår bra. Att barn och ungdomar är överviktiga är verkligen tragiskt och vad jag har förstått blir det vanligare också i Sverige. Bra sagt av Martha Stewart! Det borde fler ta till sig. Intressant att höra om McDonalds i Sverige - skulle inte kunna tänka mig att det skulle slå igenom (än) i USA. Visst skall man röra på sig och allt stillasittande är ju ett stort problem i fråga om övervikten - både hos vuxna och barn. Amerikaner har blivit förblindade på något sätt och man vänjer sig vid att äta större portioner - jag har gjort det. Kakorna och sötsakerna i USA är litet väl söta tycker jag - har ju skrivit om det i andra inlägg. Allt "high fructose corn syrup" är nog en bidragande orsak till tjocka människor i USA och den tillsatsen finns i stort sett i all mat. Kram!
Post a Comment