"Fattig"rabatter
USA har en mer påtaglig fattigdom än vad till exempel Sverige har. Jag ser det varje dag här i pyttestaden Weed. Och jag har sett det i alla storstäder jag besökt. Fattigdomen brer ut sig mer och mer och fler människor har svårt att klara av "vanliga" utgifter. Det skrivs en del om att medelklassen i USA håller på att försvinna. Många människor får gå från sina hem och med stigande matkostnader (det gäller väl även Sverige att matkostnaderna skjutit i höjden de senaste 1 till 2 åren) får fler och fler hjälp med matkostnaderna genom något som heter "food stamps" - skrev litet om det i det här inlägget.
Varje år publiceras siffror som kallas "Federal Poverty Guidelines" som ligger till grund för olika slags beräkningar. För året 2009-10 gällar till exempel årsinkomsten $10,830 för en person (siffran blir högre ju fler som finns i familjen) - ligger man under den siffran lever man officiellt i fattigdom. Hur någon klarar sig på så litet pengar vet jag inte. I inlägget som jag länkat till ovan skriver jag om "slav"lönerna här i USA. Det lär finnas runt 40 miljoner i USA som ligger under fattigdomsnivån.
Här i Kalifornien (och även i andra stater) har telefonbolaget AT&T - en av jättarna på telefonmarknaden i USA - ett program som heter Lifeline. Detta program ger låginkomsttagare möjligheten att få en rätt stor rabatt på sina telefonkostnader. När jag först kom tillbaka från Hawaii jobbade jag väldigt få timmar på skolan och kvalificerade för det här programmet. Numera jobbar jag ju fler timmar så jag ligger litet över deras gräns.
Även elbolaget har rabatter för låginkomsttagare. Det här programmet kvalificerar jag för eftersom de ligger litet högre än vad telefonbolaget gör. Det ger en rätt bra rabatt per månad och tydligen kan man även få hjälp med olika slags åtgärder för att isolera sin bostad och på så sätt spara el. Också här är det inkomstprövat - för låginkomsttagare.
Här i Weed har vi ett bostadsområde där bara låginkomsttagare kan bo. Jag hörde mig för om lägenheter där vid en av mina många flyttar ;) men jag låg för högt för att kunna bo där. Jag minns att kvinnan som jag pratade med sade - "you earn a lot of money". Nja, det kan jag ju inte alls påstå med tanke på att jag kvalificerar för elbolagets rabattprogram.
Numera känns det här med olika slags "rabattprogram" självklart på något sätt och jag vet att jag reagerat över hur "rika" folk ser ut i Sverige. Referensramar kan ändras rätt snabbt.
4 comments:
Så är det mycket kriminalitet där min morsa vill nämligen inte åka till usa för just den anledningen efter det mormor berättade från när de var i orlando för 17 år sedan!
Anonym: Det beror på var man bor i USA. I ett sådant område som jag bor i är kriminaliteten rätt låg även om det blivit värre sedan jag kom hit. Vet ingenting om Orlando tyvärr. Det gäller att veta vilka områden man skall undvika och använda vanligt sunt förnuft.
En kollega kom tillbaka idag och berättade om all fattigdom hon sett i Italien. Jag tror att vi är ganska skyddade i Sverige. Många anser sig vara "fattiga", men de har fortfarande råd med massor av TV-kanaler och en semestervecka nånstans.
Rabattprogrammen är förstås en lösning. Samtidigt är det ju bättre om man an undvika så stora ekonomiska skillnader. Sveriges kombination av socialism och kapitalism har fungerat relativt bra, fast det känns som att det långsamt blir sämre faktiskt...
Freedomtravel: Jag tror att Sverige fortfarande är litet av "skyddad verkstad". Många säger sig ha väldigt ont om pengar men ändå åker folk på semestrar kors och tvärs över världen.
Visst vore det bättre om man hade mer jämlika förhållanden. Tror nog också att Sverige långsamt försämras. Det här med att USAs medelklass håller på att "utrotas" tror jag kommer att få enorma effekter i USA. Skulle kunna skriva mycket om det men vill inte bli alltför politisk. :)
Post a Comment