Wednesday, October 7, 2009

Min telefon

Jag hör till de som fortfarande har en så kallad "land line", dvs jag har en vanlig telefon som är kopplad till en telefonlinje. Många i USA har numera bara mobiltelefoner och ingen "vanlig" telefon. Kanske det är likadant i Sverige.

När jag var på väg till jobbet igår såg jag en person från AT&T (telefonbolaget i mitt område) som pratade med min granne. Jag tänkte inte mer på det men när jag kommit hem på kvällen och inte fick ett samtal jag väntade på började jag undra vad som hänt. Jag lyfte på luren och mycket riktigt - min telefon var "död". AT&T har inte öppet efter 20 (vilket faktiskt är litet konstigt eftersom så många företag har öppet 24/7 i USA) så det var bara att vänta till i morse.

Efter ett besök igår kväll hos mina grannar fick jag veta varför mannen från AT&T hade kommit. Tydligen hade det, i deras förråd, funnits en telefonbox med ledningar till de olika lägenheterna i den här byggnaden. Varför den monterats i deras förråd, bakom en låst dörr som bara de kunde öppna är oförklarligt. AT&T mannen hade flyttat boxen till en vägg utomhus. Uppenbarligen hade han inte lyckats få allt att fungera.

Idag tillbringade jag mer än 1 timme att prata med olika personer inom AT&T, inklusive reparatören. Han skulle komma och fixa problemet och han lyckades delvis. När jag kom hem fungerade ett uttag men inte det andra. Så i morgon blir det att försöka få hit honom igen. Man får verkligen vara envis och inte ge sig. Hade jag två fungerande uttag innan han kom borde jag ju kunna ha det igen.

När mina uttag fungerar har jag två telefoner som jag kan använda även när det är strömavbrott - vilket vi ju har litet då och då här på vintern. Många trådlösa telefoner fungerar ju inte alls då. Den typen telefoner jag har verkar vara i stort sett "utdöda" eftersom det nästan bara finns trådlösa telefoner att köpa.
När jag var liten minns jag att vi hade ett par kobra telefoner. De var tunga och man fick slå numret på undersidan. Långt från dagens mobiltelefoner. :)

Bilden från Wikipedia - kobra telefon (även kallad Ericofon).

2 comments:

Matildas fikarum said...

Jag tycket så mycket om Televerkets röda telefoner! Lagom tunga, helt perfekta och så där glatt röda. Någon kobra hade jag aldrig, men en vanlig med luren ovanpå och snurrskiva och en liknande väggfast. Jag skulle gärna ha dem igen! Jag tycker inte alls om dagens väggfasta lättviktare.

Anne-Marie said...

Matilda: Visst var många telefoner bättre förr. De var större och knapparna var större. De två telefoner jag har nu är inte som de gamla men ett mellanting - lätta att använda är de och som sagt, de fungerar även när strömmen går vilket är ett stort plus.