Thursday, October 8, 2009

Flytta och immigrera till USA

En kort uppföljning av "telefonföljetongen" - jag lyckades få tag på telefonnissen idag och han kom och fixade mitt andra uttag. Så ordningen är återställd. :) Jag frågade var problemet var. Han svarade egentligen inte på min fråga utan sade "When I moved that box there were a lot of phone lines". Intressant kommentar av en telefonreparatör.

Eftersom jag har fått många mail från svenskar som undrar hur man kan flytta till USA och hur man gör när man gifter sig med en amerikan tänkte jag skriva några inlägg om just detta.

Det första jag alltid får skriva till de som undrar är att det är inte lätt att immigrera till USA. Man kan bara komma till USA utan visum eller grönt kort om man kommer som turist under 90 dagar. Skall man stanna längre tid måste man ha ett tillstånd av något slag innan man kommer. Det går inte att komma undan - tyvärr.

Det finns många olika slags visum. Det är en mindre djungel faktiskt. Här är en länk till en hemsida hos U.S. Department of State - Temporary visas. Jag kommer inte ens att räkna upp alla men det rör sig om ca 30 olika visumtyper. Jag har rest med B1/B2 när vi svenskar fortfarande var tvungna att resa med visum som turister (numera gäller Visa Waiver programmet, dvs svenskar kan resa till USA som turister under högst 90 dagar). När jag pluggade i USA hade jag ett visum som heter F-1 som väldigt många studerande har. För att få dessa visum ansökte jag hos Amerikanska Ambassaden i Stockholm.

De visum som finns uppräknade i länken ovan kallas "non immigrant visas". Det innebär att de är tillfälliga visum även om många tillåter att man vistas flera år i USA. Men de tillåter inte att man immigrerar till USA. Skall man immigrera till USA måste man ha så kallade "immigrant visas" och det finns fyra huvudgrupper (jag skriver på engelska eftersom jag inte kan de officiella svenska uttrycken):

1) Spouses and immediate relatives
2) Family based
3) Employment based
4) Diversity Immigrants (dvs det gröna kort lotteri som anordnas varje år)

Eftersom det finns så många "non immigrant visas" och jag inte kan särskilt mycket om de olika typerna kommer jag att försöka beskriva de andra "immigrant visas" så gott jag kan i några inlägg.

8 comments:

Antionetta said...

Riktigt kul att läsa dig blogg... Kommer komma tilbax!!

Anne-Marie said...

Antionetta: Välkommen hit! Kul att du kommer att komma tillbaka. :)

Camilla Sundberg said...

Grymt intressant! Undrar hur det fungerar om man ska åka över till US för att fota ex. bröllop. Jag ska inte gör det, men jag är väldigt nyfiken.

Anne-Marie said...

Camilla: Vad bra att du tyckte det var intressant. Det finns några olika slags arbetsvisum, om det är det du tänker på, men jag kan inte särskilt mycket om den typen visum. Men de flesta är alltså inte för att immigrera.

Christoffer Nyman said...

Här svensk medborgare! Min kärlek kille (homosexuell) som bor i San Diego. Finns det möjligt jag stannar kvar längre än tre månad i San Diego??
Finns det möjlig om jag aktiehandel och försörja mig själv i permanent hos min kärlek i San Diego??

Anne-Marie said...

Christoffer: Om du inte har ett visum eller grönt kort kan du tyvärr inte stanna längre än tre månader som turist. Jag skulle föreslå att du kanske försöker ansöka om ett så kallat B1/B2 visum hos amerikanska ambassaden i Stockholm (du måste emellertid kunna visa på starka band med Sverige för att få detta visum) så att du kanske kan stanna längre tid än 3 mån. Det är fortfarande ett tidsbegränsat visum. Du kan inte arbeta lagligt om du inte har tillstånd genom t ex ett visum eller grönt kort. Om man har mycket (väldigt mycket) pengar kan man tydligen investera i USA och på så sätt få ett grönt kort. Lycka till!

Christoffer Nyman said...

Anne-Marie! Tack för svar!! Jag undrar om finns möjlig svensk medborgare köpa villa/sommarstuga/lägenhet i USA??

Anne-Marie said...

Chrstoffer: Jodå, det skall man kunna. Men jag vet tyvärr i stort sett ingenting om det. Jag skulle rekommendera att du tar kontakt med en mäklare i den del av USA som du funderar på och får detaljer från dem. Även om du äger en bostad här kan du inte stanna längre än 90 dagar som turitst med Visa Waiver. Sådana är reglerna tyvärr. Vill bara förtydliga att ett B1/B2 visum inte ger rätten att arbeta. Det krävs speciella arbetsvisum eller grönt kort som jag skrev tidigare.