Sunday, August 5, 2018

Min röst är ivägskickad

Jag har tagit litet bloggpaus eftersom hettan och brandröken har känts något övermäktiga. Får se om jag kan “ta mig i kragen" och komma igång igen. Kommer att skriva ett separat inlägg om alla bränder i Kalifornien som just nu tycks bränna upp stora delar av staten. Det känns litet obehagligt faktiskt. Vet också att det brunnit och brinner mycket i Sverige denna sommar och att det har varit ovanligt hett under lång tid.

I juli kom mitt kuvert från Valmyndigheten med valmaterialet som skickas ut till utlandssvenskar. Dessa kuvert innehåller en blank valsedel där man kan skriva namnet på det parti man skall rösta på, ett kuvert där jag och två vittnen skall skriva våra namnteckningar, födelsedatum och adresser för vittnena. Jag fick hjälp av min före detta chef och hennes make att bevittna min valsedel.

Man kunde inte skicka kuvertet före 26 juli så jag hade gott om tid att få allt underskrivet och iordningställt. För ca 1 vecka sedan skickade jag iväg kuvertet och hoppas nu bara att PostNord inte skall ställa till det och att de faktiskt klarar av att leverera posten dit den skall. Det verkar som om postleveranserna i Sverige har en hel del i övrigt att önska. Har man inte alltför långt till en ambassad eller ett konsulat kan man rösta även där. För mig var det inget alternativ eftersom det närmaste konsulatet ligger i San Francisco och det är som mellan Stockholm och Göteborg i avstånd om jag skulle åka från Weed.

Förra valet röstade jag inte och det är väldigt länge sedan faktiskt som jag röstade. Som utlandssvensk kan man bara rösta i riksdagsvalet och det är nog bra eftersom man som utlandsboende ofta inte har koll på kommun- och landstingsnivån. Många utlandssvenskar är dock rätt bra insatta i frågor i Sverige på riksdagsnivån och i de Facebookgrupper jag är med verkar många känna som jag att det är dags att rösta i år. Även om man lämnat Sverige påverkas man ju fortfarande på vissa sätt när det gäller pensioner, frågor kring medborgarskap och pass, osv.

Nu är det ungefär en månad kvar till valet och jag kan tänka mig att det blir valspurt de veckor som är kvar fram till den 9 september. Jag hoppas att jag skall kunna följa sammanräkningen av rösterna på något sätt. Förra gången minns jag att jag kunde lyssna till någon radiokanal via datorn.

Jag har faktiskt haft semester ett par veckor men inte gjort något speciellt. Hettan och brandröken gör att man helst håller sig inomhus. Dessutom satte de igång att installera smart meters här i Weed vilket jag kommer att skriva ett inlägg om eftersom det som skett verkar vara på gränsen till kriminellt. Jag är tackam att jag var hemma och kunde följa det hela.
I morgon är det dags att gå till arbetet igen och det kommer att bli full fart den här veckan på grund av möten och en massa andra saker som är på gång.

10 comments:

Steel City Anna said...

Jag hoppas att alla utlandssvenskar röstar! Visst är det lite speciellt med den blanka sedeln och så vittnena. Jag hade kollegor som vittnen. Detta år skall jag rösta på plats! Senaste valet jag upplevde på hemmaplan var 2002. Det är ett tag sen och mycket har förändrats sen dess.

Bränderna i Sverige verkar nu vara under kontroll. Hemskt otäckt även om jag inte var så nära någon brand. Tråkigt också att se skogen så vissnad och brun mitt i sommaren. Det är mildare väder och regn nu. Hoppas ni får bukt med era bränder!

Anonymous said...

Jag tycker att de gör det svårt att rösta om man behöver två vittnen, då jag inte alltid är bekväm med att be någon annan bevittna osv... Men i år fick jag veta att man kunde rösta på konsulatet, vilket jag inte visste innan, och det ligger bara en timme härifrån. Omröstningen där sker om bara någon vecka! Så jag har läst på, gjort valkompasser, mm, för att säkerställa vilka frågor jag tycker är viktigast, även om jag faktiskt inte tycker att det finns något parti som uppfyller de krav jag själv har, så i år blir det att gå med den viktigaste frågan, som jag ser det långsiktigt, och så hoppas att de kan klara av det även kortsiktigt om de vinner...
Läste någonstans att om alla utlandssvenskar röstar så kan vi komma att avgöra valet då vi utgör hela 7% (tror jag det var) av befolkningen och skulle ha ett av de största valdistrikten om det funnes ett sådant! Och de (sviv) jobbar just för detta!
Alltid lika roligt att läsa dina inlägg! Håll ut i hettan! Anna

Anne-Marie said...

Anna: Tror att många röstar i det här valet men säkert inte alls så många som skulle kunna rösta. Läste att 32% av utlandssvenskarna röstade i det förra valet. Förhoppningsvis blir det fler i år. Ja, det är väldigt mycket som har förändrats i Sverige sedan 2002. :) Mindes att jag tyckte alla valaffischer och annan “reklam" blev litet väl mycket veckorna/månaderna innan valet när jag bodde i Sverige.
Skönt om de svenska bränderna kommit mer under kontroll nu. Här brinner det något förfärligt och de tycks ha problem att få bränderna under kontroll vilket är mycket otäckt tycker jag.

Anne-Marie said...

Anna: Eftersom jag bor inom gångavstånd från min fd chef och hon tyckte det var helt okej gick det väldigt lätt att få det hela bevittnat som tur var. Ja, har man så pass nära till ett konsulat kan det säkert vara värt att åka dit. Jag visste vad jag skulle rösta på men känner man sig osäker är det givetvis bra att läsa på.
Jag har också för mig att jag läst någonstans att utlandssvenskarna skulle kunna avgöra ett val. Men i förra valet var det bara 32% som röstade. Kanske det blir fler i år eftersom väldigt mycket har hänt i Sverige sedan 2014 och landet har förändrats mycket bara på 4 år.
Roligt att du tycker om att läsa inläggen! :) Tack!

Channal said...

Bra där!! Hoppas alla röstar utanför Sverige. Har läst om de hemska bränderna i Kalifornien. De värsta någonsin! Usch, tycker bränderna i Sverige har varit otäcka. Nu har vi sett vad EU betyder också. Vi har fått så mkt hjälp därifrån! Bra samarbete!

KRAM Anna

Malin said...

Jag röstade på ambassaden förra valet och tänkte göra det igen i år då det är nära. Röstade dock inte i EU valet då jag inte kände mig så insatt. Vi har ju det bra som får rösta. Kanadensare får t ex inte rösta i Kanada om de bott utomlands i mer än 5 år.

Anne-Marie said...

Anna: Jag tror att många inte röstar eftersom de kanske upplever att de inte kan tillräckligt om det som diskuteras i Sverige men jag tror också att fler kommer att rösta just i år. Ja, de här bränderna som härjar i Kalifornien just nu är otäcka och skrämmande. Jag börjar bli väldigt trött på all brandrök vilken troligen kommer att finnas här under flera månader framöver. Fint att Sverige fick hjälp.
Kramar!

Anne-Marie said...

Malin: Ja, har man nära till en ambassad eller ett konsulat är det säkert enklare och kanske mera pålitligt. EU-valet kommer jag inte alls att rösta i. Visste faktiskt inte ens att det var ett EU-val. :) Ja, så länge som man låter oss rösta och man känner att man är någorlunda insatt i de saker som rör Sverige är det fint att man kan rösta.

Anneli said...

Hej Anne-Marie,
Jag hoppas att allt är bra med dig och att det kändes OK att vara tillbaka på jobbet igen. Här i Dalarna har det också brunnit rejält och så pass mycket att det kom hit brandmän från Polen. Vissa dagar var brandlukten outhärdlig och röken kunde ligga som ett lock på Orsasjön. Jag förstår att du tog en paus i bloggandet i hettan och bränderna. Själv har jag tvingat mig själv att skriva eftersom jag ville dokumentera flytten och renovering och allt det där, men jag har varit superdålig på att ens hinna svara på alla fina kommentarer för att inte tala om att läsa andras bloggar.

När vi bodde i San Diego kunde man rösta i Svenska Huset i Balboa Park, och på plats fanns personal från konsulatet. Smidigt och bra och så bjöds lite fika och tilltugg.

Ha en underbar dag och kram! Anneli

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Jodå jag läste om de polska brandmännen som hyllades som hjältar. :) Sveriges brandförsvar verkar ju inte riktigt ha kapacitet för den här typen bränder.Oj, det var inte dåligt att det var så mycket rök hos dig \. Tycker jag har följt ditt Instakonto även om jag tagit litet paus från bloggarna ett tag och inte sett rök. Det har sett riktigt klart och fint ut hos dig.
Jag har så långt till ett konsulat eller en ambassad att det var enklast att poströsta. Har inte röstat på väldigt länge men det kändes som om det var dags nu. Förhoppningsvis klarade PostNord av att leverera mitt kuvert. ;)
Kramar!