Thursday, August 9, 2018

Kalifornien brinner upp

Brandröken ligger tät över norra Kalifornien. De senaste 3 veckorna har vi haft brandrök från alla bränder i södra Oregon (efter det att åskoväder startade runt 130 bränder i södra Oregon) och från monsterbränderna litet längre söderut här i Kalifornien.

Jag tillbringar min mesta tid inomhus vilket är riktigt trist men röken är för intensiv för att man skall kunna vara utomhus någon längre stund. Eftersom jag inte har någon luftkonditionering och det fortfarande är +30 eller mer varenda dag är jag dock tvungen att öppna mina fönster under natten för att försöka få in litet svalare luft.

För ca 3 veckor sedan utbröt en brand i närheten av staden Redding som ligger ca 1,5 timme söderut med bil. Man påstår att “The fire was first ignited on July 23, after a trailer's tire blew out and the rim made contact with the pavement." Varför man inte lyckades få branden under kontroll till att börja med är fortfarande oklart för mig. Ett par dagar senare blev det totalt kaos och panik när den växte explosionsartat och hotade staden Redding. Den korsade Sacramentofloden och en TV-station fick utrymmas mitt under sändning. Jag satt klistrad vid datorn och TVn den kvällen och följde detta inferno. Den kvällen var det även en firetornado som drog fram med vindhastigheter uppemot 143 mph!

Just nu är det runt 4700 brandmän som bekämpar denna brand som heter Carr Fire. Den är uppe i ca 178,000 acres och är bara 49% kontrollerad. Detta har varit en mycket förödande brand eftersom ca 1500 byggnader har förstörts i branden. Av dessa är nästan 1100 bostadshus. Mycket tragiskt.

Två andra bränder som kallas Mendocino Complex brinner litet längre söderut och en av dessa har nu blivit den största branden i Kaliforniens historia!!! Den växte 50,000 acres under en natt för några dagar sedan! Där finns det ca 4000 brandmän och uppemot 10,000 byggnader är hotade.

Och idag har det brutit ut ytterligare en brand som tycks växa mycket snabbt. Den ligger litet längre österut men fortfarande inte alltför långt bort. Troligen kommer vi att ha rök långt fram på hösten om det nu kommer något regn överhuvudtaget. Antar att jag kommer att bli sittande inomhus under lång tid framöver. Det är ett katastrofläge i Kalifornien och det har till och med kommit brandmän från Nya Zealand eftersom det inte finns tillräckligt med brandpersonal som kan bekämpa alla dessa bränder som är så stora och katastrofala.

Att vara mera rörlig, det vill säga inte vara bunden till ett hus eller en lägenhet tror jag kommer att vara A och O framöver. Och det finns en hel del konstigheter kring de här bränderna men det blir alldeles för långt att gå in på här. Har hört och läst att brandmän aldrig tidigare sett sådana här bränder och att det verkar nästan omöjligt att släcka bränderna.

Häromdagen syntes Mt Shasta litet i alla fall. Idag däremot var det grått av all rök som låg mellan husen.

18 comments:

Steel City Anna said...

Så fruktansvärt! Ett mobilt hem låter praktiskt. Jag har tänkt om också om mina boendeplaner efter denna sommar, ett litet hus i skogen känns inte längre lockande!

Bortugal said...

Ja usch det är hemskt! Här i Portugal brinner det också mycket och det hemska är att bränderna till stor del är anlagda. I fjol brann det 560 000 hektar i Portugal och 115 personer dog.
I år har det brunnit lite mindre. Hittills.


/Åsa

Channal said...

Så fruktansvärt hemskt! Det är riktigt otäckt när moder natur tar över med väder och vind. Orolig för framtiden.

KRAM Anna

Annica said...

Klickade just på webkameran över Mt Shasta och det enda som syns är en gråbrun "vägg". Det måste vara den tjocka röken som döljer det vackra berget. Det har varit en hel del svensk nyhetsrapportering om bränderna i Kalifornien och varje gång har jag tänkt både på dig och på mina släktingar som bor utanför San Francisco.
Man kan inte fatta hur enormt stora dessa kaliforniska bränder är. Och man lider med alla stackars människor som förlorar sina hem. Det är så fruktansvärt. Tack och lov blev det inte sådana hemska konsekvenser vid bränderna här i Sverige. I alla fall inte än så länge. Och här är nog, förhoppningsvis, det värsta över. Hur som helst, man känner en enorm tacksamhet till världens alla brandbekämpare. Vilka hjältar de är. 🧡
Ett mobilt hem vore idealiskt när naturen får för sig att löpa amok. Kanske det blir fler och fler som väljer den boendeformen i framtiden när torka och bränder blir allt vanligare, likaså översvämningar, luften blir allt mer förorenad och havsnivån stiger.
Men vart ska vi ta vägen? Vi håller ju på att förstöra hela vår planet. Man undrar verkligen hur det ska sluta.
Kram från 19-gradigt, molnigt och blåsigt norr! Känns underbart efter svett-värmen! 😊

Anne-Marie said...

Anna: Ja, det börjar bli rätt eländigt här i Kalifornien faktiskt. Mobila hem kan nog vara bra just vid eventuella naturkatastrofer. Men att bara resa runt som min vän som bor i sin RV gör vet jag inte om jag skulle klara av. Att ha en bit land/mark tror jag vore nödvändigt.

Anne-Marie said...

Åsa: Det verkar brinna överallt numera. Har även läst om stora bränder i Grekland. Och så Sverige förstås. Tror också att bränderna i Kalifornien och andra delar av västra USA är anlagda - på olika sätt och av olika anledningar. Känns otäckt att bränderna bara blir fler och fler och större och större.

Anne-Marie said...

Anna: Man känner oro och osäkerhet inför vad som skall hända framöver. I alla fall gör jag det. Bränderna tycks bara bli fler och större och allt svårare att släcka.
Och något regn finns inte i vår prognos under de närmaste månaderna tror jag. Kram!

Anne-Marie said...

Annica: Den gråbruna “väggen" känns permanent just nu. Idag var det litet bättre i Weed under en del av dagen. Sedan kom röken tillbaka igen. Igår såg jag blå himmel en stund. Vi har inte sett någon himmel på ett par veckor nu.
Jag kan inte riktigt föreställa mig hur stora områden det är som ödelagts av bränder i hela västra USA. Såg en karta igår och det är svårt att ta in alla bränder som brinner just nu. Röken lär vara på väg till östkusten så då förstår man hur illa det är här på plats.
Ja, det är inte lätt att veta vart man skall ta vägen eftersom det verkar bli värre för varje år som går med just bränderna. Men att sitta “fast" på en viss plats känns också som ett mindre bra alterntiv.
Underbart att det har blivit svalare hos dig och andra i Sverige. Vi kommer att ha det varmt under lång tid framöver och jag ser inget regn i prognosen tyvärr.
Ha det gott! Kramar!

Anneli said...

Hej, Ja, tänk att det brinner så där varje år i Kalifornien. Det är ju helt fruktansvärt. En väldigt utsatt stat med torka, bränder, mudd-slides, jordbävningar etc....Här hemma regnar det nu och man har fått bukt på de flesta bränder. Men det har varit totalt grill-färbud hela sommaren, till och med i privata trädgårdar. Så vi har haft rekordvarm, myggfri sommar med långa varma ljusa kvällar och nätter, men folk har inte ens fått grilla hemma på verandan. Lite överdrift faktiskt tycker jag, och speciellt eftersom de flesta som grillar hemma tycks använda gasgrillar. Jaja....

Kram och ha en toppenfin söndag!
Anneli

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Ja, att det brinner varje år i Kalifornien är välkänt men inte den här typen bränder som knappt kan släckas och som blir så omfattande. Till och med brandmän säger att de aldrig varit med om den här typen bränder tidigare.
Härligt att ni fått en del regn nu. Grejen är ju den att det inte kommer att regna (om det regnar) på flera månader här i Kalifornien.
Har läst om grillförbudet i Sverige. Ja, kanske det är litet överdrivet men antar att det fanns någon tanke bakom det.
Ha det bra och kram!

Lena i Wales said...

Så hemskt! Tänk så många som är drabbade.
Ja, varför inte ett mobilt hem, ett sätt att fly bränderna, men kanske inte så bra om man jobbar på en viss plats.
Sverige verkar ju också ha råkat illa ut, men här i Wales är det inte så torrt.
Sköt om dej!

Gunnel said...

Det är fruktansvärt med alla bränder. Vilken tur ändå att det finns brandmän och frivilliga som hjälps åt. Det har varit mycket nu senaste tiden med bränder, översvämningar och andra naturproblem. Människan är ganska liten och hjälplös när naturkatastrofer inträffar. Kram

Gunilla Nardin said...

Det finns inte ord for hur horribelt det ar med dessa forfarliga aterkommande brander i Usa..som du sager sa kan man inte greppa hur stora de igentligen ar.
Hoppas verkligen att regnet kommer framover, trots daliga prognoser.
Vi har sluppit brander i Frankrike tills nu i alla fall...men det har varit en del oversvammningar ...inte mycket battre det. Man undrar hur det blir i framtiden. Skrammande tycker jag.
Varmeboljan har lagt si lite har, men flaktarna gar fortfarande pa hogvarv, och att ge sig ut i naturen ar det inte fraga om, inte annu iaf.
Ser fram emot september ,som ju brukar vara svalare.
Bon Courage Anne-Marie!
Stor Kram

Anne-Marie said...

Lena: Ja, det är väldigt många som har drabbats av dessa bränder. Framförallt kring staden Redding.
Problemet med ett mobilt hem/husbil är ju att det kan vara svårt att vara i kallt väder men jag kommer att fortsätta kolla vad som finns.
Sverige har haft många bränder i sommar och var tydligen i stort sett helt oförberedda. Skönt att du inte har det så torrt.
Ha det gott!

Anne-Marie said...

Gunnel: Jag börjar verkligen bli trött på all rök och oron vad som kan hända. Och antalet bränder tycks öka för varje dag. Västra USA brinner och det är inga små bränder. Verkligen tragiskt. Obalansen blir större och större för varje år verkar det som. Kram

Anne-Marie said...

Gunilla: När jag kom till Mt Shasta-området 1997 hade vi några stora bränder under ett par år men ingenting i närheten av hur det är nu. Regnet tror jag kommer att komma först om flera månader eller inte alls. Det är så verkligheten ser ut just nu.
Skönt att ni sluppit bränder. Översvämningar är självklart inte bättre och ibland lika destruktiva som bränderna.
Jag kan inte vara ute och gå som jag brukar göra i stort sett varje dag. Verkligen trist tycker jag. Hettan tycks inte vilja ge med sig här heller.
Tack detsamma Gunilla!
Stor kram!

Äventyret framtiden said...

Vilket inferno du har runt omkring dig. Jag hoppas du har känt mina tankar redan tidigare även om de inte har kommit på pränt. Jag har knappt alls varit inne i bloggvärlden men har följt med på avstånd hur det är i Kalifornien. Fruktansvärt, tragiskt och hemskt för alla som måste fly från sina brinnande hem. Hoppas verkligen på regn för Kaliforniens del nu. Det är torrt på så många platser i världen just nu, och på andra är det översvämningar. Vår värld är i kaos, kris och på flera ställen i katastrofläge. Håller mina tummar för att bränderna ska gå att få bukt på och att allt blir lugnt igen. Kramar!

Anne-Marie said...

Karin: Ja, idag har vi väldigt mycket rök här i Weed. Det börjar bli omöjligt att bo här känns det som. Jag har legat lågt med bloggandet och läsandet av andra bloggar eftersom jag helt enkelt är utmattad av värmen och brandröken. Jag tittade på en långtidsprognos för vädret idag och det verkar inte komma något regn vad jag kan se inom de närmaste månaderna. Ja, vädret och klimatet är verkligen ur led överallt. Vet ju att det har varit torrt länge även i Sverige och hos dig. Frågan är vart man skall ta vägen. Det börjar kännas som om man behöver en anna planet. Kramar!