Thursday, February 23, 2017

Blanketter och nuffror

Som jag nämnde i det förra inlägget är det deklarationsdags igen. Jag vill gärna vara ute i god tid samt att en av de blanketter jag numera måste fylla i skall vara inlämnad en hel månad tidigare än den vanliga deklarationen. Det blev ju tyvärr litet mer komplicerat efter våren 2015 när jag “blev med advokat".

De senaste två åren har jag använt mig av en firma i San Diego för mina deklarationer eftersom advokaten finns där och hans firma arbetar med deklarationsfirman. Men deklarationsföretaget drog sig ur allt som har med internationella klienter och deras konton att göra under förra året. Så jag var förberedd på att jag var tvungen att hitta ett annat företag för årets deklaration.

Väldigt många i USA använder sig av så kallade “tax preparers" då den amerikanska deklarationen är komplicerad och skattelagarna svåra att förstå sig på. Det är inte riktigt som den svenska, förtryckta deklarationen som man oftast bara behöver skriva under. :)
Ett företag som finns i hela USA heter H&R Block och finns till och med i Mt Shasta. Jag kontaktade ägaren under hösten och ställde några frågor för att se vad han kunde. Eftersom jag hade lärt mig tillräckligt under “resans gång" 2015 visste jag vad jag skulle fråga.
Han hade några få kunder med utländska konton och visste en del så jag bestämde mig för att anlita hans tjänster i år.

För ett par veckor sedan var jag där första gången och var väldigt föreberedd med kopior på förra årets deklaration och jag hade faktiskt även fyllt i ett par blanketter för årets deklaration för att underlätta för honom. Givetvis inget jag hade behövt göra men jag vet att de har svårt med våra svenska adresser och namn och så vidare. Han var givetvis tacksam och sade att han skulle kunna ha allt klart inom en vecka.


När jag var där i måndags gick vi igenom vissa saker men jag hade inte möjlighet att kolla alla blanketterna. Det gjorde jag senare på dagen och såg en hel del fel i ett par av blanketterna och detta trots att jag hade fyllt i dem korrekt. Suck!

Dessutom visade det sig att jag kommer att bli skyldig IRS flera tusen svenska kronor då min sjukförsäkring genom Covered California under 2016 skulle justeras då min inkomst ändrats under året. Och detta trots att denna inkomstförändring meddelats till Covered California. Självklart måste jag betala detta (allt beträffande straffavgifter och extra betalningar för Obamacare går via IRS) men det var en mindre trevlig överraskning. Jag vet att en del tycker om Obamacare men jag har faktiskt väldigt litet gott att säga om denna sjukförsäkring som gjort att många med mig fått betala rent astronomiska summor.

Jag har ett nytt besök hos H&R Block om litet drygt en vecka och då hoppas jag att allt skall vara korrekt och att jag kan skriva under deklarationen.
Nästa år kommer det att bli mer komplicerat igen eftersom jag förhoppningsvis kan börja ta ut pengar från min svenska, privata pensionsförsäkring. Då måste jag nog anlita någon/något företag som verkligen kan det här och som är litet mer proffsig på utländska konton.

När det blir så här känner jag att jag helst bara skulle vilja dra mig undan världen och allt tjafs som finns. En liten stuga i skogen där jag bara kan vara och inte behöva befatta mig med mycket av det “jordiska" vore perfekt. :)

Trots att det var kallt idag tog jag en uppfriskande promenad i skogen på min lunch. Jag älskar att vara ute i skogen. Det är där jag hör hemma.

18 comments:

Äventyret framtiden said...

Jag förmodar att du inte blev ensam om att ha en stuga för dig själv i obygden:) Ibland känner man sig förföljd av alla påfund och märkligheter, även här, fastän vi har det gott förspänt i jämförelse.
Lycka till med fortsättningen i alla fall och
hoppas du kan tanka tillräckligt med tålamod
för att tampas med livet i den byråkratiska djungeln!

Steel City Anna said...

Deklarationerna är relativt enkla här också, som i Sverige. Är man anställd så är de superenkla ofta, man deklararerar inte alls :) men har man andra inkomstkällor, eget företag, fastigheter etc så kan man göra en deklaration online. En stuga i skogen låter jätteskönt. Fick mitt pensionsbrev från Sverige just där det står noll noll noll för i år. Inte långt därutöver när jag kollar pensionen här! enkelt att räkna blir det ju iallafall :)

Annika said...

Ja, skatterna ar ett gissel! Vi betalar igen 2000- 4000 dollar i skatt varje ar av tva orsaker: for att vi inte har barn (no dependents)och for att vi betalar statliga skatter i tva stater. Var accountant sager att vi aldrig kommer komma undan den saken om vi inte bor i samma stat eller har barn... Sjalv tycker jag det ar forj-ligt att vi ska straffas for att vi ar barnlosa (eller barnfria). Och sen sa ar ju systemet irriterande for att man maste betala tillbaka ett fullt belopp en viss tid pa varen - det skulle inte vara lika jobbigt att hantera om beloppet var utslaget under hela aret och draget fran manadslonen men att budgetera for flera tusen i utgifter varje var tycker jag ar stressande och irriterande.
Kan tanka mig att det svider extra just nu med de extra pengarna som ska in iom att din jobbsituation inte ar helt saker. En vinterpromenad gor det helt klart lite lattare att andas!
Kram

Malin said...

Usch ja, deklaration. För första gången på länge har vi till själva deklarationsdagen på oss. Tidigare år har vi ansökt om financiellt stöd från barnens skola och då skall iallafall en beräknad version lämnas in redan i januari till skolan och sedan den färdiga versionen efter att man deklarerat. Trots att vi har en relativt "enkel" deklaration med endast en inkomst osv, så tar det tid. Maken är den som har hand om det. Jag brukar vara den som håller reda på alla blanketter men han fyller i. Sedan jag slutade arbeta så har vi inte behövt en tax preparer. (När jag arbetade så behövdes det iom att man inte betalar skatt eller får W2 om man arbetar på en utlandsmyndighet, naturligt, men krångligt). Hoppas de gör om och gör rätt till nästa besök, du betalar ju för det!

Annika said...

Var precis på H&R Block idag och signerade årets skörd.
Vi tar hjälp varje år. Känns tryggast.
Nu är det gjort för året. Alltid skönt.
Det blir ju lite ner komplicerat med college och en del annat.
Många använder sig ju av Turbo Tax, men det är ändå skönast att ha en revisor som gör det.
Stuga i skogen? Vore inte helt fel.
Kram!

Annica said...

Amerikanska deklarationer verkar invecklade. Skönt med den "vanliga" svenska numera; bara kolla att siffrorna stämmer och sedan plitar man ner autografen. Lätt som en plätt. ;)
En stuga i skogen är nog mångas dröm, speciellt i denna röriga värld. Jag skulle vilja ha en stuga vid havet, men gärna med lite skog åt andra hållet.
Ha en skön helg, trots blanketter och nuffror! Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Nej, helt själv skulle jag nog inte vilja bo men det vore skönt att ha mycket natur omkring sig och bo på en mindre ort - trots att det ofta innebär litet extra jobb att ta sig till olika platser och att handla. Världen tycks ha “gone off the deep end" rent allmänt.
Tack! Jag har rätt mycket tålamod men måste ha mer kontroll över mitt eget liv än vad jag nu har i och med skolans “otyg" osv.

Anne-Marie said...

Anna: Vad skönt att ni har mer av den svenska “deklarationsstandarden". USA har möjligen världens mest komplicerade skattelagstiftning.
Jag har egentligen inte tjänat tillräckligt varken i Sverige eller i USA (då jag “bytte land" när jag var 35 och inte kunde jobba på flera år i USA) så jag utgår krasst från att jag måste vinna en storvinst på lotteri. :)
Att bo i eller nära naturen är ett måste för mig och jag måste (känns det som) äga min bostad. Vill inte vara i händerna på hyresvärdar längre.

Anne-Marie said...

Annika: USA har ett mycket märkligt skattesystem tycker jag. Jag håller helt med dig om att man verkar bestraffas av olika orsaker. Och jag tycker faktiskt det är ännu underligare att om man är “single" får man betala högre skatt än vad “married" gör. Det känns väldigt bakvänt. Ofta delar man ju på utgifterna om man är gifta medan man som single får stå för allt själv. Och att dessutom då behöva betala högre skatt känns fel.
Och det här med Obamacare och Covered California är ju helt bakvänt det också. Att de räknar på hela årets inkomst vad man får som “rabatt" och om man tjänar mer i slutändan får man betala tillbaka för de månader man tjänade mindre. Nej, inte bra alls.
Jag måste givetvis betala det jag blivit skyldig men inte tycker jag om det. Ja, vi får se vad som händer inom skolan. Jag är beredd att bara gå därifrån om de inte ger mig en intervju.
Kram!

Anne-Marie said...

Malin: Jag hade nog inte använt mig av en tax preparer såvida jag hade vetat hur jag skulle deklarera min sjukförsäkring. Det var första gången som jag var med om denna typ av deklaration just för den biten. De andra blanketterna som jag måste fylla i pga mina svenska konton av olika slag verkar ingen klara av att fylla i korrekt.
Jag kommer inte att lämna kontoret förrän det är korrekt oavsett om de får göra om något igen. Jag skriver under (även om det är elektroniskt) och står som ansvarig även om en tax preparer har gjort det mesta. Ja, nu gjorde jag ju en del också av de andra blanketterna.
Låter som om ni också haft erfarenheter av det mycket komplicerade, svenska skattesystemet.

Anne-Marie said...

Annika: Vad fint att ni har en bra H&R Block som ni använder. Tror nog att det finns litet mer kunskap i “your neck of the woods". :)
Ni deklarerar väl inte utländska konton? De där utländska kontona ställer till det men nu hade jag ju också sjukförsäkringen genom Covered California. Antar att Peter har sjukförsäkring genom sitt jobb och då blir det helt annorlunda med uppgiftslämnande.
TurboTax skulle jag inte ens kunna använda mig av numera. Har för många konstiga blanketter.
Stuga i skogen eller i alla fall på en mindre ort har jag nog som mål framöver. :)
Kram!

Anne-Marie said...

Annica: De är komplicerade så det är därför som det finns så många revisorer och tax preparers. Jag minns att jag bara kollade igenom de förtryckta siffrorna på min svenska deklaration och skickade in med posten. Numera kan man ju signera via mobilen också.
Eftersom vi deklarerar federalt och på statlig nivå (varje stat är olika) blir det ännu mera att tänka på. Två olika deklarationer. Plus alla blanketter jag har pga mina svenska konton.
Jag bor gärna en bit från vattnet om havsnivån stiger. :) Men skog vill jag ha.
Ha en fin helg du också! Kramar!

Channal said...

Avskyr papper hit o dit! Snart dags att deklarera här också. Jag skickar bara ett sms så är det klart. Enkelt och smidigt! Gör jag det innan den siste mars får jag återbäringen till påsk. Annars kommer det till midsommar. Om jag nu får något. Har inte kollat än. Förra året fick jag betala buhu!

Lycka till med alla papper! KRAM Anna

Anne-Marie said...

Anna: Du har kommit hem från Spanien nu antar jag. :)
Jag har egentligen inget emot papper och blanketter bara jag och andra vet vad de skall göra. Det verkar litet si och så med dessa tax preparers. Det var inte första gången det blivit fel - var så även förra året med det andra företaget.
Jag skulle aldrig kunna göra en förenklad deklaration och jag tror att de flesta i USA inte skulle kunna göra det. Jag fick faktiskt tillbaka pengar förra året men alltså inte i år och det blir rätt många tusen kronor som jag måste betala tillbaka. Hoppas att du får tillbaka i år.
Kramar!

Gunnel said...

När jag läser allt strul du har tänker jag automatiskt:"Så himla enkelt och bra jag har det. Sätter bara min signatur under och sen är det klart". Kram

Anne-Marie said...

Gunnel: Ja, det är onekligen litet enklare i Sverige med deklarationerna. Om jag bara hade min lön och inga utländska konton i Sverige (svårt dock eftersom jag jobbade ca 15 år i Sverige och har pensionskonton) skulle det vara lättare även här i USA. Obamacare har ställt till det med rapportering om man inte har sjukförsäkring genom sitt arbete.
Kram

AnnaH said...

Hej hej!
Det låter förskräckligt krångligt med amerikansk deklaration och skatteinbetalningar.

Det låter som om Obamacare (det är väl det som också kallas ACA?) inte är någon hit för dig. Jag undrar lite hur det var innan det infördes. Hade du en bättre sjukförsäkring då? Det är inte så lätt att förstå hur det där fungerar. Man måste väl ha en försäkring, hur klarar man sig annars om man blir sjuk?

Hälsningar från en Sollentunabo

Anne-Marie said...

Anna: Välkommen hit! :) Och så trevligt att du bor i Sollentuna. :)
Ja, amerikansk skattelagstiftning är möjligen den mest komplicerade som finns. Inte alls som i Sverige där de flesta har en relativt enkel deklaration.
Ja, Obamacare är det populära namnet på “The Affordable Care Act" som Obama drev igenom som lag och där politikerna inte ens hade läst igenom lagförslaget i sin helhet när det klubbades.
Den är tyvärr ingen hit för mig och för många andra. Jag hade sjukförsäkring genom jobbet under rätt många år innan jag sade upp mig och trodde att jag skulle flytta till Sverige hösten 2015. Innan jag fick genom jobbet hade jag en privat försäkring som på den tiden var relativt billig. Jag vet inte exakt hur mycket den kostade de åren jag hade genom jobbet. Men priserna inom Obamacare gick spikrakt upp för väldigt många.
Ja, man måste ha någon form av sjukförsäkring tycker jag. Min make (som gick bort) hade inte någon och han fick en räkning vid ett sjukhusbesök för hjärtbesvär på ca $80,000. Självklart kan de allra flesta inte betala en sådan räkning. Han fick hjälp som tur var genom Kaliforniens stöd till de som har lägre inkomster.
Hela systemet behöver göras om och vi får se vad som kommer framöver när Trump presenterar något annat.